Paskelbta
1 metai prieš-
By
LukasKopūstai – viena populiariausių lietuvių auginamų daržovių, kuri dažnai papuošia tiek Lietuvos tradicinės virtuvės patiekalus, tiek kitų šalių virtuvių šedevrus. Rudenį kopūstus naudojame įvairioms salotoms, o žiemą juos valgome troškintus ar raugintus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad apie kopūstų naudą organizmui žinojo dar mūsų protėviai, todėl šie ne veltui yra mūsų tradicinės virtuvės dalis. Anot jos, šios daržovės yra tikras naudingųjų medžiagų ir vitaminų šaltinis. Kopūstus, kaip ir kitas rudenines daržoves, žiemos metu privalu tinkamai sandėliuoti, kad jie neprarastų savo gerųjų savybių. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip juos kuo ilgesnį laiką išlaikyti šviežius.
Rauginti kopūstai – probiotikų šaltinis
Kopūstai – viena seniausių Lietuvoje auginamų daržovių. Dar viduramžiais šalyje paplitę baltagūžiai kopūstai išliko populiarūs iki šių dienų. Įvairūs istoriniai šaltiniai rodo, kad juos tarpukariu mėgo valgyti ir Lietuvos prezidentas Antanas Smetona. Jis į savo valgiaraštį prašydavo įtraukti kopūstų sriubos ar tradiciškai paruoštų balandėlių.
Šiais laikais tradicinių lietuviškų baltagūžių kopūstų vartojame mažiau nei žmonės tarpukariu, o juos lėkštėje dažnai pakeičia žiediniai, kininiai, ropiniai, Briuselio ar Kale kopūstai. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad nesvarbu, kurią šios daržovės rūšį pasirinksite, juos vartoti organizmui yra sveika ir naudinga: „Kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, kaliu, magniu, kalciu ir kitomis maistinėmis medžiagomis. Svarbu ir tai, kad kopūstai turi daug antiuždegiminių medžiagų, nes tiek pačiose daržovėse, tiek jų sultyse yra daug fitochemikalų.“
Kopūstus dažnai skanaujame ne tik žalius ar virtus, bet ir raugintus. Anot gydytojos, tokie kopūstai yra pilni naudingųjų medžiagų. „Žiemą dažnai skanaujame raugintų kopūstų, kurie yra tikras probiotikų šaltinis, o pavasarėjant jau ieškome šviežio derliaus, kurį galime įvairiai panaudoti savo mityboje“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.
Tačiau nereikėtų pamiršti, kad nepaisant visų naudų, kopūstuose yra kai kurių, žmogaus virškinimo sistemos sunkiau virškinamų sieros junginių, todėl ši daržovė gali pasižymėti pilvą pučiančiu poveikiu. „Šią kopūstų savybę reikėtų atsiminti ir atsakingai pasirinkti, kam kokį kiekį kopūstų tinka vartoti. Jų privengti ar pasitarti su gydytoju dėl jų vartojimo reikėtų žmonėms, kurie turi kai kurių skydliaukės ligų, nes kopūstuose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu“, – įspėja dr. E. Gavelienė.
Kopūstus svarbu tinkamai atsirinkti dar parduotuvėje
Nors yra daugybė skirtingų kopūstų rūšių, pirmiausia svarbu juos tinkamai atsirinkti parduotuvėje. Derėtų pirkti šviežius, nenuvytusius ir neturinčius pažeidimų išorėje. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, įprastų šviežių gūžinių kopūstų lapai turėtų būti žalios, žiemą – šviesesnės, beveik baltos spalvos.
„Pirmiausia renkantis kopūstus reikėtų atkreipti dėmesį į kopūsto kietumą: įsitikinkite, jog kopūstas yra pakankamai tvirtas. Jei jaučiate, kad kopūstas yra minkštas ir purus, o ne kietas ir tankus, ši daržovė gali būti supuvusi iš vidaus. Labai svarbu, kad kopūstas atrodytų nepažeistas, nes kitaip jis greičiau suges. Parsivežus daržoves namo labai svarbu jas įdėti į šaldytuvo daržovių stalčių, nes tai padės išlaikyti kopūstą šviežią ilgesnį laiką. Jei matote, kad nusipirkote kopūstą, kurio viršutinis sluoksnis pažeistas – jį nuplėškite. Tobuliausia kopūsto laikymo temperatūra siekia 0 laipsnių. Laikydami kopūstą ilgesnį laiką vis patikrinkite, ar jis nepradėjo gesti. Tinkamiausia šią daržovę suvartoti per 3–5 dienas“, – pažymi ekspertė.
Kale kopūstus ar kalafiorus, skirtingai nuo jų giminaičių gūžinių kopūstų, galima užšaldyti ir skanauti po kurio laiko: „Kalafiorą galite užšaldyti ne tik pilną, bet ir susipjaustyti jį į ryžių dydžio gabaliukus. Taip išgausite ne tik naujus skonius, bet ir galėsite jį panaudoti garnyrui. Pirmiausia šį kopūstą reikėtų nupjauti ir supjaustyti mažais gabaliukais, o po to apvirti 3 min. verdančiame vandenyje. Apvirtą kalafiorą reikėtų perkelti į šaltą vandenį, o vėliau jį nusausinti. Galiausiai supakuoti į šaldymui skirtus maišelius, pažymėti datą ir įdėti į šaldiklį. Tokį pat procesą naudokite ir šaldant Kale lapinį kopūstą. Nepamirškite, kad daržoves geriausia šaldyti porcijomis, kad po to būtų lengviau jas vartoti.“
Gaminant – gausybė įvairių variantų
Kopūstus galima paruošti įvairiai – galima gaminti iš jų salotas, troškinius, juos rauginti ar pasiruošti greitus pietus su kitomis daržovėmis. Svarbiausia, pasak ekspertės, gera fantazija.
„Kopūsto panaudojimo būdų visa galybė, tad kiekvienam mėgstantiems pasisukioti virtuvėje patarčiau išbandyti keletą skirtingų jų gaminimo aspektų. Kopūstai keptuvėje geriausiai savo skonį atskleidžia kartu su alyvuogių aliejumi ir svogūnais. Taip juos galima greitai apruošti su kitomis daržovėmis lengvam vegetariškam užkandžiui. Jei norisi kiek rimtesnio patiekalo galima juos troškinti kartu su mėsa ir daržovėmis. Taip jie suminkštės ir pridės patiekalui papildomos struktūros. Kepant orkaitėje ši daržovė atskleis savo saldų skonį, o kraštai taps karamelizuoti“, – sako komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.
Ekspertė primena, kad dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: „Sutaupyti padės „Mano Rimi“ lojalumo programa, kuri suteikia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Visuspasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kviečiame švenčių stalui pasigaminti raudonųjų kopūstų salotų su obuoliais.
RECEPTAS
Raudonųjų kopūstų salotos su obuoliais
Patiekalui reikės:
500 g. raudongūžių kopūstų;
1 šaukšto druskos;
3 šaukštų obuolių acto;
50 ml. saulėgrąžų aliejaus;
Juodųjų pipirų pagal skonį;
1-2 obuolių;
150 g. graikinių riešutų be kevalų.
Gaminimo eiga:
1. Smulkiai supjaustykite raudonuosius kopūstus. Druską įmasažuokite į kopūsto juosteles ir palikite pastovėti apie 15 minučių
2. Į kopūstus įmaišykite actą, aliejų ir pipirus;
3. Iš obuolių išskobkite šerdį ir supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite obuolius į kopūstus;
4. Graikinius riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir stambiai sukapokite. Riešutus pabarstykite ant salotų prieš patiekdami.
Skanaus!
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Prasidėjo pavasarinis sėklų pirkimas: pagrindinės sodinimo klaidos, kurias svarbu prisiminti
Nesenstanti lietuviško stalo pažiba – bulviniai blynai: šis paprastas receptas suburs visą šeimą
Vaivorykštinis upėtakis: gurmaniškos vakarienės paslaptis už stebėtinai mažą kainą (receptas)
Šeima aikčios iš nuostabos: šis triušienos troškinys ar brandintos jautienos kepsnys taps jūsų slaptu kulinariniu ginklu
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „EIKA“ nuo šių metų kovo 13 d. tampa „EIKA Group“, šiai grupei priklausanti „EIKOS statyba“ pervadinama...
Daugiau nei dešimtmetį Kaune veikianti elektroninės komercijos įmonė „Bison Commerce“ pritraukė naujus investuotojus ir plečia akcininkų struktūrą. Į įmonę investavo...
Nekilnojamojo turto plėtros UAB „Optimalus progresas“, veikianti su prekės ženklu „Bolds Property Partners“, įsigijo 6 likusius neparduotus prabangių individualių namų...
Įžengus į 2025-uosius metus, ne vienam B2B verslo sektoriaus atstovui kilo klausimas: kokios skaitmeninės reklamos strategijos šiemet veiks geriausiai? Praėjus...
Gyvenamosios ir komercinės paskirties nekilnojamąjį turtą Gandijos mieste, Valensijos regione, Ispanijoje vystanti „Metanira“ UAB pradeda viešą turtu užtikrintų 3,745 mln....
Specialistas akcentuoja, kad renkant elektrą naudojančią buitinę techniką, svarbu atsižvelgti ne tik į pomėgius ar poreikius, bet ir į tai,...
Visuomenės nuomonės apklausa atskleidė, jog vienas iš dešimties vairuotojų už metinį civilinės atsakomybės draudimo liudijimą sumoka daugiau nei 150 eurų....
Renkantis nepriklausomą elektros tiekėją, vartotojai vis dažniau vertina ne tik kainą, bet ir papildomas paslaugas. Klientų aptarnavimo kokybė, paslaugų lankstumas...
Vis dar besitęsiantis darganotas ir permainingas periodas lėmė didelį sergamumą, o praėję metai taip pat išsiskyrė itin gausiu sergančiųjų skaičiumi....
Gyvenant iššūkių ir pokyčių pilname pasaulyje ypač svarbu stiprinti psichologinį vaikų atsparumą, kad jie galėtų atlaikyti užklupusius sunkumus. Psichologai atkreipia...