Paskelbta
2 metai prieš-
Šaltibarščiai – vienareikšmiškai mėgstamiausia lietuvių vasaros sriuba. Vos tik atšyla oras, parduotuvių lentynose šio patiekalo mylėtojai pradeda ieškoti burokėlių, agurkų ir kefyro, be kurių neįsivaizduojama jokia šios sriubos variacija. O jų – išties daug! Pirmą kartą vasaros pradžioje – birželio 10 d. – Vilniuje organizuojamas ir šaltibarščių festivalis „Pink Soup Fest“, kurio proga savo receptu bei kūrybiniu procesu virtuvėje su prekybos tinklo „Rimi“ šeima pasidalijo dainininkė, rinkodaros specialistė Dovilė Filmanavičiūtė.
Valgo ir žiemą
„Kartu su šeima esame dideli šaltibarščių gerbėjai, gaminame juos visus metus. Tai tikrai nėra tik vasaros sriuba – mano vyras netgi gali pyktelti ir išstoti su moralu žmonėms, kurie nevalgo šaltibarščių žiemą“, – juokiasi pašnekovė.
Gaminti mėgstanti ir savo sekėjus įvairiais receptais socialiniuose tinkluose stebinanti žinoma moteris tikina, kad per eilę metų yra išmėginusi įvairiausių receptų, bet jos atrasti keli „slapti“ ingredientai yra nenukonkuruojami, tad kone kiekvieną kartą nugula į šaltibarščių dubenį: „Prie šviežių agurkų nepamirštu įpjaustyti ir geros saujos marinuotų agurkėlių, taip pat smulkiai supjaustau ridikėlius, o tam, kad sriuba būtų pikantiškesnė – kupinas lietuviškų krienų šaukštas niekada nepamaišo. Tiesa, kartais juos keičiu japoniniais pipirkrieniais, geriau pažįstamais kaip „vasabiai“.”
Kaip geriausiai patiekti?
Dainininkė mėgsta prieš patiekdama šaltibarščius svečiams ar namiškiams juos šiek tiek palaikyti šaldytuve tam, kad šie pastovėtų ir atvėstų: „Man asmeniškai skaniausi šaltibarščiai antrąją dieną, kuomet ingredientai tarpusavyje būna persimainę skoniais.“
Žinoma, D. Filmanavičiūtė nepamiršta ir svarbiausio rožinės sriubos atributo – bulvių. „Kaip gi be jų? Esu tipinė lietuvė ir mėgstu visų rūšių bulves, bet dažniausiai prie šaltibarščių renkuosi mažas bulvytes, kurias apverdu, apkepu orkaitėje ir vėliau stiklinės dugnu sutraiškau, o galiausiai pagardinu įvairiais žalumynais“, – receptu dalinasi nuomonės formuotoja.
Teko skubėti naujų marškinių
Kulinarinės popietės metu kartu su savo „Rimi Lietuva“ komanda gaminęs generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius tikina, kad taip pat, kaip ir daugelis lietuvių, mėgsta šią sriubą – visgi dažniau valgyti nei gaminti. „Mėgstu ir šią sriubą, ir kitas. Pastaruoju metu esu atradęs įvairias trintas sriubas, o visuomet maloniai į vaikystės prisiminimus nukelia močiutės rūgštynių sriuba“, – mintimis dalinasi vadovas.
V. Lukoševičius prisimena šmaikščią istoriją, nutikusią kartą viešint Latvijoje: „Viešėjau darbo reikalais Rygoje ir prieš susitikimą užsukau į restoraną papietauti, užsisakiau šaltibarščių – latviai juos irgi gamina, tik dažniausiai valgo be bulvių. Visgi vos nepavėlavau į susitikimą, nes teko skubėti pirkti naujų marškinių – po suvalgytos šaltibarščių porcijos rožinė dėmė nelabai puošė ir tiko verslo aplinkai. Tad nors ir mėgstu šią sriubą, stengiuosi valgyti itin atsargiai, kad netektų vėl skubėti pirkti naujų drabužių.“
Kartu švęsti Vilniaus šaltibarščių festivalį „Pink Soup Fest“ Dovilė Filmanavičiūtė kviečia su jau tradicinia tapusia rožine sriuba.
RECEPTAS
Jums reikės:
1. Stiklainio marinuotų burokėlių;
2. 1 l kefyro;
3. 0,5 l pieno;
4. Svogūnų laiškų ir krapų;
5. 2 šviežių agurkų;
6. Ryšulėlio ridikėlių;
7. Saujos marinuotų agurkėlių;
8. Šaukšto lietuviškų krienų;
9. Putpelių kiaušinių;
10. Druskos, pipirų;
11. Bulvių;
12. Aliejaus kepimui.
Gaminimo eiga:
1. Pirmiausia smulkiai supjaustome agurkus, marinuotus agurkėlius ir ridikėlius, sudedame į dubenį.
2. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir krapus, o tuomet juos pertriname su druska, taip atskleisdami jų visą skonį ir ryškumą.
3. Tuomet sumaišome visas daržoves viename dubenyje, įdedame šaukštą krienų, suberiame pipirus.
4. Galiausiai pilame kefyrą ir pieną.
5. Leidžiame šaltibarščiams pastovėti ir atvėsti šaldytuve.
6. Per šį laiką išsiverdame putpelių kiaušinius ir apverdame bulves. Apvirtas bulves dedame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę su vėjo apipūtimo funkcija ir apkepame apšlakstę aliejumi dar dešimt minučių.
7. Tuomet išimame bulves ir prieš patiekiant sutraiškome su stiklinės dugnu, pabarstome mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais.
8. Ištraukiame šaltibarščius iš šaldytuvo, pilame kiekvienam į dubenėlį ir puošiame sriuba išvirtais ir per pusę perpjautais putpelės kiaušiniais.
Skanaus!
Pirkėjai neliko abejingi: „Rimi“ parduotuvėse vykusioje „Maisto banko“ akcijoje suaukota produktų už daugiau kaip 37 tūkst. eurų
Gero darbdavio atmintinė: kas skatina darbuotojus sugrįžti?
Liucina Rimgailė paatviravo apie ryšį su mama ir gardžias tradicijas: „Aplankome viena kitą ir be progos“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
Velykų pusryčiai kitaip: žymaus Vilniaus restorano šefė Goda Juknaitė pataria, kaip iškepti tobulą šakšuką
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Šmaikščios „Rimi“ kampanijos žvaigžde tapęs Giedrius Savickas papasakojo, be ko neapsieina per Velykas
Nuo balandžio 1 d. keičiasi kai kurių „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
Apklausa: lietuviai planuoja gausesnį Velykų stalą nei pernai, išryškėjo dvi tendencijos
Šalies valdantieji giriasi, kokią gerą mokesčių reformą sugalvojo. Tačiau iš esmės ji nieko nelemia. Lietuva kaip ir anksčiau, taip ir...
Užsitęsę šalčiai neaplenkė nė vieno Lietuvos rajono, o šalies ūkininkai nuo jų nukentėjo skirtingai. Nors dalyje regionų stebima tikrai prasta...
Nuo 2025 m. gegužės 1 d. visi verslai, kurie savo veikloje privalo naudoti kasos aparatus, turi teikti kvitų duomenis į...
2025 m. birželio 5 d. tarptautinė konferencija „Baltic Privacy and Innovation Summit 2025“ Vilniuje suburs duomenų apsaugos (BDAR) tema besidominčius...
Jei tokios frazės kaip „elektros perdavimo dedamoji“ ar „viešuosius interesus atitinkančios paslaugos“ jums skamba kaip užsienio kalba, žinokite, kad esate...
Svarstant apie naujo būsto įsigijimą, gyventojai dažnai daug dėmesio skiria būsto plotui, kainai ar vaizdui pro langą, tačiau pamiršta vieną...
Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...
„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...