Paskelbta
2 metai prieš-
Šaltibarščiai – vienareikšmiškai mėgstamiausia lietuvių vasaros sriuba. Vos tik atšyla oras, parduotuvių lentynose šio patiekalo mylėtojai pradeda ieškoti burokėlių, agurkų ir kefyro, be kurių neįsivaizduojama jokia šios sriubos variacija. O jų – išties daug! Pirmą kartą vasaros pradžioje – birželio 10 d. – Vilniuje organizuojamas ir šaltibarščių festivalis „Pink Soup Fest“, kurio proga savo receptu bei kūrybiniu procesu virtuvėje su prekybos tinklo „Rimi“ šeima pasidalijo dainininkė, rinkodaros specialistė Dovilė Filmanavičiūtė.
Valgo ir žiemą
„Kartu su šeima esame dideli šaltibarščių gerbėjai, gaminame juos visus metus. Tai tikrai nėra tik vasaros sriuba – mano vyras netgi gali pyktelti ir išstoti su moralu žmonėms, kurie nevalgo šaltibarščių žiemą“, – juokiasi pašnekovė.
Gaminti mėgstanti ir savo sekėjus įvairiais receptais socialiniuose tinkluose stebinanti žinoma moteris tikina, kad per eilę metų yra išmėginusi įvairiausių receptų, bet jos atrasti keli „slapti“ ingredientai yra nenukonkuruojami, tad kone kiekvieną kartą nugula į šaltibarščių dubenį: „Prie šviežių agurkų nepamirštu įpjaustyti ir geros saujos marinuotų agurkėlių, taip pat smulkiai supjaustau ridikėlius, o tam, kad sriuba būtų pikantiškesnė – kupinas lietuviškų krienų šaukštas niekada nepamaišo. Tiesa, kartais juos keičiu japoniniais pipirkrieniais, geriau pažįstamais kaip „vasabiai“.”
Kaip geriausiai patiekti?
Dainininkė mėgsta prieš patiekdama šaltibarščius svečiams ar namiškiams juos šiek tiek palaikyti šaldytuve tam, kad šie pastovėtų ir atvėstų: „Man asmeniškai skaniausi šaltibarščiai antrąją dieną, kuomet ingredientai tarpusavyje būna persimainę skoniais.“
Žinoma, D. Filmanavičiūtė nepamiršta ir svarbiausio rožinės sriubos atributo – bulvių. „Kaip gi be jų? Esu tipinė lietuvė ir mėgstu visų rūšių bulves, bet dažniausiai prie šaltibarščių renkuosi mažas bulvytes, kurias apverdu, apkepu orkaitėje ir vėliau stiklinės dugnu sutraiškau, o galiausiai pagardinu įvairiais žalumynais“, – receptu dalinasi nuomonės formuotoja.
Teko skubėti naujų marškinių
Kulinarinės popietės metu kartu su savo „Rimi Lietuva“ komanda gaminęs generalinis direktorius Vaidas Lukoševičius tikina, kad taip pat, kaip ir daugelis lietuvių, mėgsta šią sriubą – visgi dažniau valgyti nei gaminti. „Mėgstu ir šią sriubą, ir kitas. Pastaruoju metu esu atradęs įvairias trintas sriubas, o visuomet maloniai į vaikystės prisiminimus nukelia močiutės rūgštynių sriuba“, – mintimis dalinasi vadovas.
V. Lukoševičius prisimena šmaikščią istoriją, nutikusią kartą viešint Latvijoje: „Viešėjau darbo reikalais Rygoje ir prieš susitikimą užsukau į restoraną papietauti, užsisakiau šaltibarščių – latviai juos irgi gamina, tik dažniausiai valgo be bulvių. Visgi vos nepavėlavau į susitikimą, nes teko skubėti pirkti naujų marškinių – po suvalgytos šaltibarščių porcijos rožinė dėmė nelabai puošė ir tiko verslo aplinkai. Tad nors ir mėgstu šią sriubą, stengiuosi valgyti itin atsargiai, kad netektų vėl skubėti pirkti naujų drabužių.“
Kartu švęsti Vilniaus šaltibarščių festivalį „Pink Soup Fest“ Dovilė Filmanavičiūtė kviečia su jau tradicinia tapusia rožine sriuba.
RECEPTAS
Jums reikės:
1. Stiklainio marinuotų burokėlių;
2. 1 l kefyro;
3. 0,5 l pieno;
4. Svogūnų laiškų ir krapų;
5. 2 šviežių agurkų;
6. Ryšulėlio ridikėlių;
7. Saujos marinuotų agurkėlių;
8. Šaukšto lietuviškų krienų;
9. Putpelių kiaušinių;
10. Druskos, pipirų;
11. Bulvių;
12. Aliejaus kepimui.
Gaminimo eiga:
1. Pirmiausia smulkiai supjaustome agurkus, marinuotus agurkėlius ir ridikėlius, sudedame į dubenį.
2. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir krapus, o tuomet juos pertriname su druska, taip atskleisdami jų visą skonį ir ryškumą.
3. Tuomet sumaišome visas daržoves viename dubenyje, įdedame šaukštą krienų, suberiame pipirus.
4. Galiausiai pilame kefyrą ir pieną.
5. Leidžiame šaltibarščiams pastovėti ir atvėsti šaldytuve.
6. Per šį laiką išsiverdame putpelių kiaušinius ir apverdame bulves. Apvirtas bulves dedame į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę su vėjo apipūtimo funkcija ir apkepame apšlakstę aliejumi dar dešimt minučių.
7. Tuomet išimame bulves ir prieš patiekiant sutraiškome su stiklinės dugnu, pabarstome mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais.
8. Ištraukiame šaltibarščius iš šaldytuvo, pilame kiekvienam į dubenėlį ir puošiame sriuba išvirtais ir per pusę perpjautais putpelės kiaušiniais.
Skanaus!
Pokyčiai „Rimi Baltic“ vadovų komandoje: personalo direktorės pareigas perima Vaida Kaikarienė
Nuo lapkričio 3 d. keičiasi dalies „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
Liucina Rimgailė dalijasi idėja, kaip nustebinti pedagogus per Mokytojų dieną: „Perduodu šilumą ir dėmesį“
Nuo spalio 1 d. keičiasi dalies „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
„Spiečiamės’25“ – rekordinis regioninių verslų skaičius ir naujų mąstymo būdų paieškos
Pirmoji privataus prekių ženklo „Salling“ siunta pasiekė „Rimi“ – naujas asortimentas parduotuvėse jau netrukus
„Rimi Lietuva“ turi naują ryšių su visuomene vadovę
Kakavinis varškės pyragas, kuris papuoš Rugsėjo 1-osios stalą
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

Ruošiasi Juodajam penktadieniui: tikisi pelningiausio metų laikotarpio Juodasis penktadienis Lietuvoje kasmet tampa svarbia proga augti net ir mažiesiems verslams. Šiuo laikotarpiu...
Kiekvienas, kas bent kartą jungėsi prie „Facebook“, vienaip ar kitaip pažįsta Marką Zuckerbergą. Ar bent tą jo versiją, kuri šypsosi...
Įmonės ruošiasi 2026-iesiems: projektuoja biudžetus, planuoja išlaidas, bet dažnai daro tą pačią klaidą – planuoja be revizijos. Pasak Aurimo Žlibino,...
1990-ųjų viduryje „Apple“ buvo praktiškai pati savęs parodija. Kadaise drąsi, maištinga ir inovatyvi bendrovė virto chaotišku milžinu, kuris leido pinigus...
Būsto kreditavimo apimtys Lietuvoje šiemet išaugo – vien SEB banke per tris šių metų ketvirčius išduotų būsto paskolų suma buvo...
Per pastaruosius kelerius metus mokymasis gerokai pasikeitė – nuo tradicinių užrašų pereinama prie skaitmeninių priemonių, o žinios įtvirtinamos vis įvairesniais būdais: nuo...
Automobilio pardavimas – ne tik raktelių ir dokumentų perdavimas naujajam jo savininkui. Kartu su sandoriu vairuotojams reikia pasirūpinti ir kitais...
Nuo vagystės iš vieno garsiausių pasaulio muziejų Paryžiuje iki vis dar veikiančio telefoninio sukčiavimo – sukčių išradingumui ribų nėra. Europoje...
Atsilieptas sukčių skambutis gali baigtis dideliais finansiniais nuostoliais arba nutekintais asmens duomenimis. Startavo vieninga apgaulingų skambučių blokavimo sistema: mobiliojo ryšio...
Gyvenimas kupinas netikėtumų – nuo ligų ar kelionių incidentų iki gaisrų namuose ar gamtos stichijų padarinių. Tokie įvykiai dažnai tampa...