Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Falafelių dienos proga kulinarė siūlo jų pasiimti į pikniką: patiks skubantiems (receptas)

Paskelbta

-

 

Reklama

Traškūs išorėje ir minkšti viduje – avinžirnių falafeliai užkariauja ne tik veganų virtuves: tradicinis Artimųjų Rytų ir Viduržemio jūros šalių patiekalas puikiai pritaikomas įvairioms progoms. Falafelius patogu vežtis į gamtą, valgyti su salotomis, pita ar norimais padažais. Vasarą, kai nesinori sunkaus ir riebaus maisto, verta išmokti juos pagaminti šeimai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avinžirniai yra naudingas augalinių baltymų bei skaidulų šaltinis, kurios mažina blogojo cholesterolio kiekį, o įvairios ankštinės daržovės galėtų dažniau atsirasti ant lietuvių stalo. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip greitai išsikepti falafelių namuose ir pasiimti juos į savaitgalio iškylą.

Ankštinių daržovių – bent kartą per savaitę

Ankštinės daržovės itin tinka gyvūninės kilmės nevartojantiems asmenims, ieškantiems augalinių alternatyvų baltymams, tačiau jos naudingos ir visavalgiams. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors pagrindinė avinžirnių nauda – puikūs augalinės kilmės baltymai, jie vertingi ir dėl folio rūgšties (vitamino B9): „Nors dažniausiai akcentuojama, kad folio rūgšties ypač reikia nėščiosioms, ji naudinga kiekvienam iš mūsų, nes gerina smegenų, nervų, širdies kraujagyslių sistemų veiklą, reprodukcinę ir kraujodaros funkcijas.“

Be to, avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, yra baltymų, angliavandenių, daug skaidulų ir įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, C, E ir K) bei mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio, fosforo. „Nors lietuviai kaip garnyrą ir daugelio kitų patiekalų komponentą dažniau renkasi bulves, avinžirniuose, lęšiuose, pupose, žirniuose ir pupelėse galima rasti daug sveikatai palankių augalinių baltymų, tad ankštines daržoves turėtume įtraukti į savo racioną bent kartą per savaitę. Be to, patiekalai iš jų dažniausiai paruošiami greitai ir paprastai“, – primena gydytoja dietologė.

Artimųjų Rytų virtuvės patiekalai – lengvi, paprasti, nebrangūs

Falafeliai, kaip ir humusas, yra vienas populiariausių Artimųjų Rytų patiekalų. Tradiciniai falafeliai gaminami iš maltų avinžirnių, žolelių ir prieskonių. Tada iš mišinio formuojami rutuliukai arba paplotėliai ir kepami, kad jų tekstūra iš išorės būtų traški, o viduje – minkšta.

Nors skubantys falafeliams dažnai renkasi konservuotus avinžirnius, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja džiovintus ir per naktį mirkytus – jų konsistencija bus žymiai tvirtesnė: „Mirkykite avinžirnius per naktį ar bent 8–12 valandų. Atkreipkite dėmesį, kad mirkant jų masė patrigubės, tad užpilkite juos dideliu kiekiu vandens. Kad kepant jie nesuskiltų ir nesuirtų, rekomenduoju naudoti slaptą ingredientą – porą šaukštų avinžirnių miltų.“

Specialistė sako, kad kepti falafelius galima trimis būdais: keptuvėje, orkaitėje, ar aliejuje – kaip spurgas: „Jei norite juos iškepti riebaluose, į puodą įpilkite maždaug 3 cm aliejaus, jį pakaitinkite ir atsargiai įmeskite po 6–8 rutuliukus. Leiskite jiems kepti 1–2 minutes arba kol išorė taps auksinė. Falafelius semtuvėliu išimkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę. Jei kepsite juos keptuvėje, nustatykite vidutinę kaitrą, įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus, kepkite falafelius iš abiejų pusių po 2–3 minutes, tada perkelkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę. Jei kepsite orkaitėje, įkaitinkite ją iki 210 C. Sudėkite falafelius ant kepimo skardos, viršutinę pusę lengvai apipurkškite arba patepkite aliejumi ir kepkite 25–30 minučių, o įpusėjus kepimui, apverskite.“

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad prekybos tinklas visoje Lietuvoje sumažino daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje. „Prieš tai atlikta apklausa parodė, kad 40 proc. pirkėjų stebi kainas skirtinguose prekybos centruose. Nuo šiol to nebereikia daryti – prekybos tinkle „Rimi“ visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą. Taigi, nebereikia rinktis tarp keleto skirtingų prekybos vietų, norint susirinkti savo kasdienį produktų krepšelį, užteks vos vieno apsilankymo mūsų fizinėje parduotuvėje arba užsakymo suformavimo elektroninėje erdvėje, kur visą vasarą bus taikoma net 50% nuolaida ledams“, – peimena komercijos operacijų vadovė.


Klasikiniai falafeliai

RECEPTAS

Jiems reikės:

1 puodelio džiovintų, mirkytų avinžirnių;
1/2 puodelio stambiai supjaustytų svogūnų;
1 puodelio petražolių,
1 puodelio kalendros;
1 nedidelės žaliosios paprikos arba jalapeno pipiro;
3 česnako skiltelių;
1 šaukštelio kumino;
1 šaukštelio druskos;
1/2 šaukštelio kardamono;
1/4 šaukštelio juodųjų pipirų;
2 šaukštų avinžirnių miltų;
aliejaus kepimui.

Kaip gaminti:

1. Išmirkykite džiovintus avinžirnius. Perplaukite juos.
2. Sudėkite visus ingredientus: avinžirnius, pasmulkintą svogūną, petražoles, kalendrą, česnaką, žaliuosius pipirus ir prieskonius į maisto smulkintuvą. Sumaltas mišinys turi būti panašus į rupų smėlį.
3. Perkelkite mišinį į dubenį. Tada suberkite avinžirnių miltus, išmaišykite, uždenkite plastikine plėvele arba dangčiu ir dėkite į šaldytuvą.
4. Atvėsinkite falafelių mišinį nuo 30 minučių iki 1 valandos.
5. Suformuokite falafelius. Nuspręskite, ar norėsite apvalių rutuliukų, ar plokštesnių paplotėlių formų. Plokštesnės formos geriau tinka, jei ketinate kepti keptuvėje. Jei manote, kad mišinys per drėgnas, galite įdėti dar vieną šaukštą avinžirnių miltų. Jei jis per sausas ir trupa, galite įpilti šaukštelį ar du vandens arba citrinos sulčių.
6. Kepkite juos pasirinktu būdu, patiekite su mėgstamu padažu.

Skanaus!

Naujienos

Verslo Vikingai

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Soc. tinkluose išgarsėjusi Mokytoja Veronika: „Mokytojo darbas – tai ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdas“

Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...

Technologijos7 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai8 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas9 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai10 mėnesių prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Visos teisės saugomos.© 2015-2024 | Kopijuoti draudžiama |