Paskelbta
1 metai prieš-
By
Lukas
Traškūs išorėje ir minkšti viduje – avinžirnių falafeliai užkariauja ne tik veganų virtuves: tradicinis Artimųjų Rytų ir Viduržemio jūros šalių patiekalas puikiai pritaikomas įvairioms progoms. Falafelius patogu vežtis į gamtą, valgyti su salotomis, pita ar norimais padažais. Vasarą, kai nesinori sunkaus ir riebaus maisto, verta išmokti juos pagaminti šeimai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avinžirniai yra naudingas augalinių baltymų bei skaidulų šaltinis, kurios mažina blogojo cholesterolio kiekį, o įvairios ankštinės daržovės galėtų dažniau atsirasti ant lietuvių stalo. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria, kaip greitai išsikepti falafelių namuose ir pasiimti juos į savaitgalio iškylą.
Ankštinių daržovių – bent kartą per savaitę
Ankštinės daržovės itin tinka gyvūninės kilmės nevartojantiems asmenims, ieškantiems augalinių alternatyvų baltymams, tačiau jos naudingos ir visavalgiams. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors pagrindinė avinžirnių nauda – puikūs augalinės kilmės baltymai, jie vertingi ir dėl folio rūgšties (vitamino B9): „Nors dažniausiai akcentuojama, kad folio rūgšties ypač reikia nėščiosioms, ji naudinga kiekvienam iš mūsų, nes gerina smegenų, nervų, širdies kraujagyslių sistemų veiklą, reprodukcinę ir kraujodaros funkcijas.“
Be to, avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, yra baltymų, angliavandenių, daug skaidulų ir įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, C, E ir K) bei mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio, fosforo. „Nors lietuviai kaip garnyrą ir daugelio kitų patiekalų komponentą dažniau renkasi bulves, avinžirniuose, lęšiuose, pupose, žirniuose ir pupelėse galima rasti daug sveikatai palankių augalinių baltymų, tad ankštines daržoves turėtume įtraukti į savo racioną bent kartą per savaitę. Be to, patiekalai iš jų dažniausiai paruošiami greitai ir paprastai“, – primena gydytoja dietologė.
Artimųjų Rytų virtuvės patiekalai – lengvi, paprasti, nebrangūs
Falafeliai, kaip ir humusas, yra vienas populiariausių Artimųjų Rytų patiekalų. Tradiciniai falafeliai gaminami iš maltų avinžirnių, žolelių ir prieskonių. Tada iš mišinio formuojami rutuliukai arba paplotėliai ir kepami, kad jų tekstūra iš išorės būtų traški, o viduje – minkšta.
Nors skubantys falafeliams dažnai renkasi konservuotus avinžirnius, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė rekomenduoja džiovintus ir per naktį mirkytus – jų konsistencija bus žymiai tvirtesnė: „Mirkykite avinžirnius per naktį ar bent 8–12 valandų. Atkreipkite dėmesį, kad mirkant jų masė patrigubės, tad užpilkite juos dideliu kiekiu vandens. Kad kepant jie nesuskiltų ir nesuirtų, rekomenduoju naudoti slaptą ingredientą – porą šaukštų avinžirnių miltų.“
Specialistė sako, kad kepti falafelius galima trimis būdais: keptuvėje, orkaitėje, ar aliejuje – kaip spurgas: „Jei norite juos iškepti riebaluose, į puodą įpilkite maždaug 3 cm aliejaus, jį pakaitinkite ir atsargiai įmeskite po 6–8 rutuliukus. Leiskite jiems kepti 1–2 minutes arba kol išorė taps auksinė. Falafelius semtuvėliu išimkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę. Jei kepsite juos keptuvėje, nustatykite vidutinę kaitrą, įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus, kepkite falafelius iš abiejų pusių po 2–3 minutes, tada perkelkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę. Jei kepsite orkaitėje, įkaitinkite ją iki 210 C. Sudėkite falafelius ant kepimo skardos, viršutinę pusę lengvai apipurkškite arba patepkite aliejumi ir kepkite 25–30 minučių, o įpusėjus kepimui, apverskite.“
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad prekybos tinklas visoje Lietuvoje sumažino daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje. „Prieš tai atlikta apklausa parodė, kad 40 proc. pirkėjų stebi kainas skirtinguose prekybos centruose. Nuo šiol to nebereikia daryti – prekybos tinkle „Rimi“ visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą. Taigi, nebereikia rinktis tarp keleto skirtingų prekybos vietų, norint susirinkti savo kasdienį produktų krepšelį, užteks vos vieno apsilankymo mūsų fizinėje parduotuvėje arba užsakymo suformavimo elektroninėje erdvėje, kur visą vasarą bus taikoma net 50% nuolaida ledams“, – peimena komercijos operacijų vadovė.
RECEPTAS
Jiems reikės:
1 puodelio džiovintų, mirkytų avinžirnių;
1/2 puodelio stambiai supjaustytų svogūnų;
1 puodelio petražolių,
1 puodelio kalendros;
1 nedidelės žaliosios paprikos arba jalapeno pipiro;
3 česnako skiltelių;
1 šaukštelio kumino;
1 šaukštelio druskos;
1/2 šaukštelio kardamono;
1/4 šaukštelio juodųjų pipirų;
2 šaukštų avinžirnių miltų;
aliejaus kepimui.
Kaip gaminti:
1. Išmirkykite džiovintus avinžirnius. Perplaukite juos.
2. Sudėkite visus ingredientus: avinžirnius, pasmulkintą svogūną, petražoles, kalendrą, česnaką, žaliuosius pipirus ir prieskonius į maisto smulkintuvą. Sumaltas mišinys turi būti panašus į rupų smėlį.
3. Perkelkite mišinį į dubenį. Tada suberkite avinžirnių miltus, išmaišykite, uždenkite plastikine plėvele arba dangčiu ir dėkite į šaldytuvą.
4. Atvėsinkite falafelių mišinį nuo 30 minučių iki 1 valandos.
5. Suformuokite falafelius. Nuspręskite, ar norėsite apvalių rutuliukų, ar plokštesnių paplotėlių formų. Plokštesnės formos geriau tinka, jei ketinate kepti keptuvėje. Jei manote, kad mišinys per drėgnas, galite įdėti dar vieną šaukštą avinžirnių miltų. Jei jis per sausas ir trupa, galite įpilti šaukštelį ar du vandens arba citrinos sulčių.
6. Kepkite juos pasirinktu būdu, patiekite su mėgstamu padažu.
Skanaus!
Viena žuvies rūšis nustebins universalumu: štai, kaip ją galima gardžiai paruošti (receptas)
Tiks ir kasdienai, ir Helovinui: originaliai panaudokite išskaptuoto moliūgo likučius
Nuo lapkričio 1 d. keičiasi dalies „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
Šiurpiausias metų vakarėlis jau netrukus: kaip jam pasiruošti pigiai, žaismingai ir kokio moliūgo ieškoti?
Etnologė Gražina Kadžytė apie artėjančias Vėlines: „Paprotys lankyti ne tik kapus, bet ir giminaičius – išliko“
„Rimi“ pristato naujovę: bus galima apsipirkti „parduotuvės parduotuvėje“ principu – britų gigantas įžengė į Lietuvą
„Rimi“ skelbia, kaip pasikeis iki 2050-ųjų: nauji ambicingi užmojai ir dideli pokyčiai
„Rimi“ rodo pavyzdį – kai kuriose parduotuvėse nebeliks narvuose laikomų vištų kiaušinių
Nuo kitų metų nauja tvarka kasose – pirmieji iš prekybos tinklų reikalavimus įgyvendino „Rimi“
Lietuvos verslo konfederacija (LVK), Asociacija INFOBALT, ir Asociacija „Unicorns Lithuania“ (Asociacijos) kreipėsi į kito Seimo parlamentines partijas, turinčias pakankamai mandatų...
SBA grupės NT plėtros kompanija „SBA Urban“ „Nemunaičių“ rajoną Kaune toliau kurs ir vystys pasitelkę tiek pasaulinę, tiek ir vietinę...
Jau 2035 m. gyvą bendravimą keis bičiulystė su dirbtiniu intelektu (DI), o verslui kils dar nematytų iššūkių pelnant vartotojų pasitikėjimą....
Tris dešimtmečius rinkoje veikianti įmonė „PakMarkas“ įgyvendino stambų – daugiau nei pusės milijono eurų vertės – projektą. Pasinaudojusi Norvegijos finansinio...
„Summus Capital“, viena didžiausių nekilnojamojo turto investicijų bendrovių Baltijos šalyse, Lietuvoje valdanti biurų kompleksą „Park Town“ ir prekybos centrą „Nordika“,...
Drąsi, charizmatiška ir aktyvi – taip galėtume apibūdinti soc. tinkluose daugumai gerai žinomą mokytoją Veroniką. Pradėjusi savo darbo kasdienybe, ugdymo...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...