Paskelbta
2 metai prieš-
Vasaros metu prasidedantis kepimo ant grotelių sezonas masina ne tik mėsos mėgėjus, bet ir vegetarus ar veganus: platus asortimentas parduotuvėse atveria galimybes eksperimentuoti ir išgauti įvairiausius skonius. Ant grotelių kepti sūriai ir daržovės ne tik skanūs, bet ir papildo organizmą naudingomis medžiagomis. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, renkantis sūrius būtina atkreipti dėmesį į jų riebumo procentą, o „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad sūrius visai nesudėtinga iškepti ant grilio. Ekspertai pataria, kokios jų rūšys labiausiai tinka kepimui ant grilio ir ką svarbu žinoti juos perkant.
Svarbu atkreipti dėmesį į sūrio riebumą
Vasarą stengiamės atgauti visus vitaminus, kuriuos praradome žiemos metu. Šiuo laikotarpiu valgome įvairius vaisius, daržoves ar ant krosnelių keptus, žiemos metu kiek primirštus sūrius. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, renkantis šiuos pieno gaminius, pirmiausia derėtų atkreipti dėmesį į jų riebumą.
„Kuo daugiau papildomų ingredientų pamatysite etiketėje, tuo labiau tolstama nuo tikrosios sūrio naudos. Nepaisant to, tiems, kurie nėra alergiški pieno produktams, pasirinkus saikingą kiekį, sūris yra puikus produktas. Jame yra tokių naudingų medžiagų kaip visaverčiai baltymai, A ir B grupės vitaminai, taip pat kalcio, fosforo“, – sako gydytoja dietologė.
Sūrį, kaip ir kitus produktus esančius mitybos racione, turime vartoti saikingai. Pasak gydytojos dr. Editos Gavelienės, kad neužgožtų kitų maisto produktų, sūrį pakanka valgyti nei penkias dienas per savaitę. „Svarbu išlaikyti proporcijas ir sūriu gardinti patiekalus. Jeigu sūrį valgome vieną, jis dažniausiai užima tarpinio valgymo poziciją – kaip užkandis. Sūris taip pat gali būti puikus pusryčių patiekalas, kaip sumuštinių dalis, tačiau kaskart jį vartojant, svarbu pasirinkti tinkamą kiekį“, – pažymi dr. Edita Gavelienė.
Keptos ant grilio daržovės išlaiko savo naudingąsias savybes
Daržovių iešmeliai – neatsiejama vegetarų ir veganų grilio kultūros dalis. Tiesa, kepant daržoves dažnai baiminamasi, kad jos praras savo maistinę vertę ir taps organizmui kenksmingos. Gydytoja dietologė ramina, kad iškepusios ant grilio jos atskleidžia kitas savo naudingąsias savybes. „Nereikėtų baimintis, jog grilinant žus visi vitaminai bei mineralai, nes termiškai apdorojant, suyra daržovių ląstelių struktūra, tad organizmas gali lengviau pasisavinti naudingąsias medžiagas. Be to, kai kurias daržoves, pavyzdžiui, baklažanus, cukinijas, pomidorus, rekomenduojama kepti bei valgyti su odele, kuri savyje sukaupia organizmui naudingų medžiagų bei skaidulų“, – patarimais dalijasi gydytoja dietologė.
Svarbiausia ruošiant įvairius patiekalus ant grilio – eksperimentuoti
Eksperimentuoti kepant ant grilio gali visi norintys. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, ruošiant patiekalus kepsninėje griežtų taisyklių nėra, o pradedantiems grilio entuziastams specialistas duoda vieną patarimą: „Bandykite ir kuo daugiau eksperimentuokite. Kepkite ant griliokuo dažniau, nes kartu su praktika ateis ir patirtis, lavės skonis. Kai kepate maistą ant grilio svarbiausia taisyklė, kad būtų užtektinai kaitros, bet nebūtų atviros ugnies. Nesvarbu ar kepate mėsą, ar daržoves – tik eksperimentuodami išgausite geriausius skonių variantus, kuriais ne tik džiaugsitės patys, bet ir nustebinsite artimuosius“, – sako „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika.
Ruošiant daržoves, pasak Vido Nadzeikos, labai svarbu yra neužgožti jų natūralaus skonio – lengvai aptepti daržoves aliejumi, norimais prieskoniais ir druska ar mėgstamais padažais. „Ant žarijų kepant baklažanus, cukinijas, paprikas, pievagrybius, svogūnus ar kukurūzų burbuoles rekomenduoju supjaustyti jas stambiais gabalais. Iš anksto marinuoti daržovių nebūtina, galite tai padaryti tiesiog kepimo metu, sukdami daržoves ir šlakstydami jas pasirinktu marinatu, o rezultatas jus tikrai nustebins – daržovės bus puikaus skonio ir aromato“, – patarimais dalijasi „Rimi“ kulinarijos technologas.
Norint, kad keptos daržovės būtų išties gardžios, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria naudoti sezoninius ingredientus. „Vasaros metu parduotuvių lentynos pilnos lietuviškų gėrybių. Sezoninių daržovių skonis yra daug intensyvesnis, jos – sveikatai palankesnės. Be to, pirkdami vietines, Lietuvos ūkininkų užaugintas daržoves, taip pat įsitikiname, kad jos bus itin šviežios ir skanios“, – sako „Rimi“ atstovė.
„Rimi“ prekybos centruose gausų įvairių kepamų sūrių pagamintų Prancūzijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Vokietijoje ir kituose kraštuose. Visgi, „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika siūlo išsikepti lietuvišką varškės sūrį. Pasak jo, vietinės gastronominės tradicijos pažiba, kepama ant grilio, atsiskleidžia naujomis spalvomis. „Mėgstantiems eksperimentuoti rekomenduočiau išsikepti mūsų lietuvišką varškės sūrį. Jį reikėtų apibarstyti prieskoniais, druska ir šiek tiek apšlakstyti aliejumi. Kepamas jis gražiai apkepa, suminkštėja, o ragaujant juntamas neregėtas skonis ir aromatas. Žinoma, nerekomenduoju rinktis rūkyto varškės sūrio, geriau rinktis šviežią, neseniai pagamintą“, – sako Vidas Nadzeika.
Prekybos tinkle „Rimi“ pirkėjai gali rasti įvairiausių sūrių. Komercijos operacijų vadovė primena, kad norintys sutaupyti ir sūrių ar daržovių įsigyti pigiau, gali laukti specialių akcijų arba pasinaudoti „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Vaikai prašys dar vieno, o svečiai kausis dėl paskutinės porcijos: greita, pigu, gardu
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Vilniuje kylantis verslo centras „Hero“ siunčia aiškią žinutę rinkai – biurų administravimas gali būti modernus, skaidrus, patogus ir orientuotas į...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...