Paskelbta
1 metai prieš-
By
LukasJei svečiuojamės pas senelius ar tėvus, prie stalo ragaujame patiekalų, be kurių didžiosios šventės neįsivaizduojamos: silkių su pagardais, baltos mišrainės bei virto ir su krienų padažu patiekto liežuvio. Mūsų protėviai įprastai valgė visas gyvulio dalis, o liežuvis, nors ir laikomas subproduktu, ilgainiui pelnė delikateso šlovę. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kaip ir kitose jautienos dalyse, jame yra organizmui naudingų medžiagų. Be to, jautienos liežuvis yra geras pasirinkimas ne tik šventėms: jį galima virti, patiekti šaltą arba troškinti ir gardžiuotis šiltu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva informuoja, kad gruodžio 19–26 dienomis atitirpintiems galvijų liežuviams taikoma net 50 proc. nuolaida, todėl prieš šventes verta jų įsigyti ir sutaupyti.
Kai šventės trunka kelias dienas, svarbu nepersivalgyti
Ne kartą pakilę nuo švenčių stalo jautėmės apsunkę, nes labai norėjosi paragauti daugybės su meile ruoštų patiekalų. O kai po ilgos Kūčių vakarienės dar laukia sotūs Kalėdų pietūs su įvairiais mėsos ir žuvies patiekalais, verta nepamiršti saiko.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad jos šeimoje taip pat skanaujama tradicinių lietuviškų patiekalų, kurie kelia jaukius prisiminimus ir šiltas emocijas, bet svarbu nepersistengti su kiekvieno patiekalo kiekiu: „Nors dažnai nerimaujama, kad maisto pritrūks, greičiau būna atvirkščiai – jo likučius šeimai po švenčių tenka doroti dar kelias dienas. Tad kai ant stalo patiekalų yra daug, svarbu kiekvieno paragauti po truputį, o ne po pilną porciją. Vertėtų nepamiršti, kad moters skrandis kartu su šventiniu gėrimu, pavyzdžiui, kisieliumi, saugiai talpina 500 mililitrų, tuo tarpu vyro skrandis – apie 700 mililitrų maisto.“
Pasak ekspertės, kiekviena karta kitaip reaguoja į tradicinį maistą – jei patiekalus su galvijų kepenėlėmis ar liežuviais dievino vyresnės kartos, jaunoji karta į subproduktus žiūri atsargiau: „Tačiau per šventes galima paragauti ir tradicinių, ir naujų, egzotiškų, dar neragautų valgių, tad kiekvienas prie stalo ras sau patinkančių. O jautienos liežuvis, kaip ir kitos jautienos dalys, turtingas geležimi, B grupės vitaminais, mikroelementais, tarp kurių žmogui svarbus cinkas ir, be abejo, visaverčiais baltymais.“
Jautiena priskiriama raudonos mėsos grupei ir yra liesesnė, joje mažiau sočiųjų riebalų. „Liežuvis turtingas baltymais, o riebalų kiekis, lyginant su kitomis mėsos dalimis – mažesnis. Tiesa, 100 g liežuvio yra apie 80 mg cholesterolio, tad žmonės, varginami dislipidemijos ar širdies kraujagyslių ligų, turėtų atsakingai rinktis patiekalų, turinčių nemažai cholesterolio, porcijos dydį“, – pastebi E. Gavelienė.
Šventėms pirkėjai ieško ypatingesnių produktų
Iškilmingi pietūs ar vakarienė – tai dar ir proga paragauti rečiau valgomų tradicinių ar dar neragautų egzotinių patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad per Kalėdas vaišių stalui pirkėjai renkasi paukštieną, įdarytas vištas, kiaulienos kumpį, baltą mišrainę, šaltieną, įvairius mėsos patiekalus ir pyragus: „Šių patiekalų pardavimai šventiniu laikotarpiu visuomet būna ryškiausiai pastebimi. Tiesa, sudėtingesnius, ilgiau paruošti užtrunkančius patiekalus lietuviai renkasi jau pagamintus iš „Mano dienai“ asortimento, o tradicinius ruošia namuose.“
Dažnai pirkėjai šventiniam stalui įsigyja ir brangesnių prekių, kurių galbūt įprastai neperka taupydami. „Stebime didėjančią paruoštų gaminti (marinuotos žuvies ar mėsos) bei jau pagamintų patiekalų paklausą. Iš mėsos kategorijos šventiniu periodu auga antienos ir kalakutienos pardavimai, vis dar populiaru švenčių stalui pasiruošti virtą liežuvį. Verta pasinaudoti pasiūlymu gruodžio 19–26 dienomis atitirpintų galvijų liežuvių įsigyti su 50 proc. nuolaida. Taip pat šventėms pirkėjams pasiūlysime platų žuvies, paukštienos ir jau pagamintų patiekalų asortimentą“, – žada ekspertė.
Ji pataria, kad norint apsipirkti protingai, verta parduotuvėse ieškoti specialaus euro ženklo, kuris padės sutaupyti ruošiant šventinį stalą. „Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Tarp šių prekių yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos. Dabar galėsite daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu“, – teigia O. Suchočeva.
Kulinarijos technologai kviečia namuose pasigaminti jautienos liežuvį ir jį gardinti populiariausiais žiemos prieskoniais.
RECEPTAS
Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis
Reikės:
1 vnt. jautienos liežuvio;
80 g druskos;
3 šaukštų cukraus;
2 cinamono lazdelių;
1 šaukšto malto imbiero;
2 šaukštelių garstyčių miltelių;
1 šaukšto juodųjų pipirų žirneliais;
1 šaukšto muskatų;
5 vnt. žvaigždinių anyžių;
10 gvazdikėlių;
1 svogūno;
3 Chalapos paprikų.
Kaip gaminti:
1. Visus prieskonius, išskyrus gvazdikėlius, išmaišykite 1 litre šilto vandens. Druska ir cukrus turi ištirpti.
2. Įpilkite 1 litrą šalto vandens, įdėkite jautienos liežuvį, uždenkite. Svarbu, kad marinatas visiškai apsemtų liežuvį. Pastatykite šaltai marinuotis 2 dienas.
3. Į puodą įdėkite marinuotą liežuvį, suberkite susmulkintus svogūnu, Chalapos papriką ir gvazdikėlius, įpilkite vandens, kad apsemtų liežuvį. Virkite apie 2 valandas, kol liežuvis suminkštės. Stebėkite, kad virimo metu liežuvis būtų visą laikąapsemtas.
4. Išvirtą liežuvį išimkite iš vandens, nulupkite ir dar kelioms minutėms įdėkite į puodą su vandeniu, kuriame virė. Išimkite, atvėsinkite ir patiekite karštą arba atvėsusį. Galite su juo gaminti ir sumuštinius.
Skanaus!
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Prasidėjo pavasarinis sėklų pirkimas: pagrindinės sodinimo klaidos, kurias svarbu prisiminti
Nesenstanti lietuviško stalo pažiba – bulviniai blynai: šis paprastas receptas suburs visą šeimą
Vaivorykštinis upėtakis: gurmaniškos vakarienės paslaptis už stebėtinai mažą kainą (receptas)
Šeima aikčios iš nuostabos: šis triušienos troškinys ar brandintos jautienos kepsnys taps jūsų slaptu kulinariniu ginklu
Vilniaus širdyje įsikūręs prekybos centras CUP išlieka viena populiariausių sostinės vietų – 2024 metais čia apsilankė 6,5 mln. žmonių, o...
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „EIKA“ nuo šių metų kovo 13 d. tampa „EIKA Group“, šiai grupei priklausanti „EIKOS statyba“ pervadinama...
Daugiau nei dešimtmetį Kaune veikianti elektroninės komercijos įmonė „Bison Commerce“ pritraukė naujus investuotojus ir plečia akcininkų struktūrą. Į įmonę investavo...
Nekilnojamojo turto plėtros UAB „Optimalus progresas“, veikianti su prekės ženklu „Bolds Property Partners“, įsigijo 6 likusius neparduotus prabangių individualių namų...
Įžengus į 2025-uosius metus, ne vienam B2B verslo sektoriaus atstovui kilo klausimas: kokios skaitmeninės reklamos strategijos šiemet veiks geriausiai? Praėjus...
Specialistas akcentuoja, kad renkant elektrą naudojančią buitinę techniką, svarbu atsižvelgti ne tik į pomėgius ar poreikius, bet ir į tai,...
Visuomenės nuomonės apklausa atskleidė, jog vienas iš dešimties vairuotojų už metinį civilinės atsakomybės draudimo liudijimą sumoka daugiau nei 150 eurų....
Renkantis nepriklausomą elektros tiekėją, vartotojai vis dažniau vertina ne tik kainą, bet ir papildomas paslaugas. Klientų aptarnavimo kokybė, paslaugų lankstumas...
Vis dar besitęsiantis darganotas ir permainingas periodas lėmė didelį sergamumą, o praėję metai taip pat išsiskyrė itin gausiu sergančiųjų skaičiumi....
Gyvenant iššūkių ir pokyčių pilname pasaulyje ypač svarbu stiprinti psichologinį vaikų atsparumą, kad jie galėtų atlaikyti užklupusius sunkumus. Psichologai atkreipia...