Paskelbta
2 metai prieš-
Jei per vasaros karščius pietums ir vakarienei dažnai rinkdavomės lengvas salotas, vėstant orams taip ir traukia aromatingi mėsos troškiniai, kurių kvapas iškart pasklinda po visus namus. Nebrangi ir populiari kiauliena tinkama greitai paruošiamiems pietums ar vakarienei: jos nereikia troškinti taip ilgai, kaip jautienos. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria geriau nekepti jos riebaluose, o virti, troškinti, grilinti, ruošti orkaitėje. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje ir pataria, į ką atkreipti dėmesį ją renkantis.
Ruoškime atsakingai, vartokime saikingai
Nors dėl raudonos mėsos vartojimo vis kyla diskusijos, ji tai nuvertinama, tai reabilituojama, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad svarbu saikas ir mėsos paruošimo būdas. Todėl kiaulienos reikėtų skanauti mažiau, nei dauguma įpratę – iki trijų kartų per mėnesį ir ruošti be papildomų riebalų. Kitomis dienomis teikti prioritetą žuviai, paukštienai, nepamiršti ankštinių kultūrų ir daržovių gausos – kuo mūsų maistas bus įvairesnis, tuo jis sveikatai palankesnis.
„Su mėsa įsisaviname vitamino B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes pagrindinis jo šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno produktai. Jis mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali sukelti mažakraujystę ar anemiją.
Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitaminas). Tačiau kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį. Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas skatinantis širdies kraujagyslių ligų riziką. Mėsos gaminiuose iš kiaulienos (vyniotiniuose, rūkytoje, vytintoje mėsoje) yra nitratų, nemažai druskos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja dr. E. Gavelienė.
Rimi. – Vilnius, 2021-08-18(Gedmantas Kropis/Fotobankas).
Sveikatai palankiausios kiaulienos dalys
Prekybos tinklo „Rimi“ operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka bene populiariausias pirkėjų pasirinkimas mėsos skyriuje: „Kiaulienos asortimentas visais metų laikais itin platus: galima rinktis fasuotas ir sveriamas, įvairaus dydžio ir riebumo mėsos dalis, o ieškantiems sveikatai palankiausių variantų, reikėtų ieškoti liesiausių – išpjovos, kumpio ir nugarinės. Rudenį ir žiemą daugiau gaminama namuose, tad į pirkėjų krepšelius dažniau, nei vasarą keliauja smulkinta kiauliena, kuri yra vienas iš pigiausių mėsos pasirinkimų.
Pasak O. Suchočevos, „Rimi“ parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad lietuviškos produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių: „Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. Ypač šviežia – sveriama kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1-2 dienas. Renkantis kiaulieną parduotuvėje kategorijos vadovė pataria atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius – sausas. Skysčio neturėtų būti ir pakuotėje.“
Norintiems sutaupyti ekspertė pataria ieškoti kiaulienos, pažymėtos „Rimi“ etikete arba paženklintos raudonu euro ženkleliu – prekybos tinklo parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti jais pažymėtų daugiau daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje.
„Rimi“ kulinarijos technologai siūlo pasigaminti kiaulienos ir daržovių troškinį – galite jam panaudoti ir kitas turimas namuose daržoves.
Kiaulienos ir daržovių troškinys*
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
1,5 kg kiaulienos – atšaldytas kiaulienos kumpis be kaulo 4,29 €/ 1kg;
900 g bulvių – lietuviškos bulvės 45+, v.Baltic Fire, 2 kl. 0,79 € / 1 kg;
3 vnt.morkų – lietuviškos plautos morkos 0,35 €/ 1kg;
4 vnt. salierų stiebų – salierų stiebai „Rimi“ 1,49 € / 450g;
1 vnt. svogūno;
4 skiltelių česnako;
2 šaukštų miltų;
1/4 šaukštelio druskos;
1/4 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų;
2 šaukštų aliejaus;
2 puodelių mėsos sultinio;
2 šaukštų Dižono garstyčių;
1 šaukšto Vorčesterio padažo;
1 šaukšto sojų padažo;
1,5 šaukštelio rudojo cukraus;
1,5 šaukštelio džiovintų rozmarinų;
1,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių.
Kaip gaminti:
1. Svogūną ir bulves supjaustykite kubeliais. Morkas ir salierus – griežinėliais. Susmulkinkite česnaką.
2. Į dubenį sudėkite gabaliukais supjaustytą mėsą, užbarstykite miltų, druskos ir pipirų. Maišykite mėsą, kol ji tolygiai pasidengs miltais.
3. Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinės kaitros. Įpilkite kepimo aliejaus, sudėkite mėsą ir apkepkite.
4. Sumažinkite kaitrą iki vidutiniškai mažos. Supilkite sultinį, Vorčesterio ir sojų padažus, cukrų, druską, prieskonius ir garstyčias. Troškinkite, kol mėsa ir daržovės suminkštės.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos rugsėjo 25 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...