Paskelbta
2 metai prieš-
Stabtelėdami prie žuvies skyriaus parduotuvėse, dažnai pasidairome akcijų pamėgtoms žuvims, ypač lašišai, kuri skani ne tik kepta, bet ir sūdyta. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad lašišoje gausu ne tik aukštos kokybės baltymų, vitaminų bei antioksidantų, bet ir omega-3 riebalų rūgščių. Tad dėl visų gerųjų lašišos savybių rekomenduoja ją valgyti bent kartą per savaitę, o kitomis dienomis rinktis menkę, lydeką, tuną ar kitas žuvis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad parduotuvėse visada galima rasti šviežios, skanios ir sveikatai palankios lašišos, kuriai ir šiuo metu taikoma -50 proc. nuolaida, tad belieka žinoti, kaip ją tinkamai laikyti namuose.
Jūrinėse žuvyse – daugiau mums būtinų omega-3 rūgščių
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvyse randamas visas spektras mums naudingų maistinių medžiagų, todėl jas reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę: iš viso per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų. „Reikšmingų skirtumų tarp žuvų, lyginant jų maistinę vertę, nėra. Pagrindinis ir sveikatai reikšmingas skirtumas yra būtent omega-3 rūgščių kiekis – jūrinės kilmės žuvys omega-3 riebalų rūgščių turi daugiau nei gėlavandenės. Taip bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – sako E. Gavelienė.
Gydytoja priduria, kad sveikatai naudingiausi žuvis yra šviežia: „Ta žuvis, kuri pagaunama Lietuvoje ir atsiduria tiesiai ant vartotojo stalo, yra pati naudingiausia sveikatai. Žuvies maistingumas mažėja tuomet, kai ji yra kelis kartus užšaldoma ir vėl atšildoma. Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, tinkamiausia ją valgyti šviežią, ką tik pagautą.“
Lašiša naudinga ir mūsų smegenims
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lašiša priskiriama riebių žuvų rūšiai – 100 gramų lašišos yra maždaug 12 gramų riebalų: „Tačiau lašišos riebaluose yra daug omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų (daugiausia A, B grupės ir D, taip pat E ir K). Omega-3 riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, prisideda prie kraujospūdžio koregavimo ir mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis.“
Lašiša taip pat naudinga mūsų smegenims bei nervų sistemai. „Omega-3 rūgštys padeda gerinti atmintį. Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug omega-3 riebalų, vartojimas mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Sveikatai naudingi riebalai, kartu su vitaminais A ir D, rūpinasi mūsų sąnariais bei nervų sistema, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje. A vitaminas taip pat sumažina akių ligų riziką. Kitos svarbios lašišos maistinės medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas“, – vardija ekspertė.
Kaip išsirinkti ir kur laikyti namuose?
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, žuvies šviežumą atskleidžia trys jos išvaizdos požymiai: jos oda turėtų būti blizgi ir drėgna, akys atrodyti lyg stiklinės, o žiaunos – būti rausvos spalvos.
„Renkantis lašišą rekomenduojama atkreipti dėmesį į jos spalvą bei kvapą. Priklausomai nuo rūšies, lašiša turėtų būti nuo šviesiai rausvos iki raudonos spalvos, be patamsėjusių kraštų, kvepėti vandenynu. Išvalytą žuvį su kaulais šaldytuve galima laikyti 2–3 dienas. Jei norite lašišos filė šaldytuve laikyti ilgiau, rekomenduoju ją apibarstyti pipirais ir aptepti aliejumi, kad nedžiūtų. Išdarinėję žuvį, neišmeskite galvos, kaulų ir ašakų – iš jų galite išvirti skanią žuvienę ir taip sutaupyti“, – siūlo ekspertė.
Ji pataria, kad perkant šaldytą lašišą, reikėtų apžiūrėti, ar ant pakuotės nėra ledo kristalų, šerkšno ir skysčio, reikėtų įsitikinti, ar ji sandariai uždaryta arba supakuota vakuume: „Pakuotės etiketėje turi būti nurodyta, kur žuvis buvo sugauta. Geriausia rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies ir jūrų gėrybių produktus – šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai yra sužvejoti ar užauginti laikantis sertifikuotos atsakingos žuvininkystės principų, mažinančių neigiamą komercinės žvejybos bei akvakultūros poveikį aplinkai.“
Ekspertė primena, kad nuo šiol fizinių parduotuvių lentynose ir elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. „Prekės į sąrašą atrinktos taip, kad jame būtų tiek pirkėjų mylimiausių prekės ženklų, tiek ir žemos kainos, bet aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – ji pažymėta euro ženklu. Norime, kad mūsų pirkėjai rastų pigių, skanių ir sveikatai palankių gaminių. O šią savaitę, iki lapkričio 6 d., sutaupyti galima lašišos įsigyjant su 50 proc. nuolaida visose „Rimi“ parduotuvėse“, – kviečia komercijos operacijų vadovė.
Kviečiame svečiams pagaminti gardų, bet itin paprastą ir pigų patiekalą – lašišos, ryžių ir cukinijų apkepą.
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
3 kiaušinių;
375 ml pieno;
500 g lašišos;
1 1/2 puodelio virtų ryžių;
2 sutarkuotų cukinijų;
1 1/2 puodelio sutarkuoto kietojo sūrio;
1 šaukšto krapų;
druskos ir pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Išvirkite ryžius, stambiai sutarkuokite dvi jaunas cukinijas.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Ištepkite riebalais gilų kepimo indą.
3. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius ir pieną. Lašišą susmulkinkite gabalėliais, pašalinkite stambius kaulus. Sudėkite į kiaušinių mišinį su ryžiais, suberkite tarkuotas cukinijas, 1 puodelį tarkuoto sūrio ir krapus. Pagardinkite druska ir pipirais ir išmaišykite. Supilkite į paruoštą indą ir pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite apie 40 minučių, kol apkepas apskrus.
4. Supjaustykite jį kvadratėliais ir patiekite.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...