Paskelbta
7 mėnesiai prieš-
Patiekalai iš liežuvio nuo seno puošia Lietuvos gyventojų šventinį stalą ir kaskart stebina savo subtiliu skoniu. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius pasakoja, kad šis delikatesas jam irgi yra ypatingas dėl galimybės improvizuoti virtuvėje. Anot jo, tinkamai paruoštas liežuvis su specialiu, net XVII amžių siekiančiu padažu, gali tapti tikru šventinio stalo akcentu, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Nuo senovės iki šių dienų
Jau XIX amžiaus kulinarijos knygose Lietuvoje galima rasti liežuvio patiekalų receptų. Pavyzdžiui, tradicinėje bajorų virtuvėje jis dažnai buvo ruošiamas su prieskoniais ir patiekiamas su krienų, garstyčių ar net su džiovintų vaisių padažu. Taip pat, kaip šventinis valgis, liežuvis puošė stalą kartu su bulvių patiekalais, raugintomis daržovėmis ar baravykais.
Nors Lietuvoje liežuvis dažnai laikomas šventiniu patiekalu, tačiau „Lidl“ ambasadoriaus V. Radzevičiaus šeimoje jis valgomas kur kas dažniau. „Kai parduotuvėje pamatau liežuvį, nusiperku, išverdu su prieskoniais ir valgome atvėsintą. Tai – universalus patiekalas, o per šventes jis mūsų šeimoje pagardinamas majonezo ir krienų padažu“, – teigia žinomas vyras.
Įkvėpimas iš kelionių
Pasak V. Radzevičiaus, liežuvio patiekalai pasaulyje dažnai vertinami kaip egzotiški. Jis prisimena vienos JAV populiarios pokalbių laidos, kurioje liežuvis pateikiamas kaip „nevalgomas“ patiekalas, epizodus. Tačiau keliautojo patirtis rodo priešingai – tinkamai paruoštas liežuvis gali tapti delikatesu.
„Peru teko ragauti patiekalą iš kiaulės liežuvio, kuriame susijungia vietinės ir pasaulio virtuvės tradicijos – buvo labai skanu. Tačiau neturiu tokių prisiminimų iš Uzbekistano, kuriame ragautas virtas jaučio liežuvis visiškai nepateisino lūkesčių, nes buvo be prieskonių. Supratau, kaip šiam patiekalui svarbu parinkti tinkamus pagardus“, – dalijasi keliautojas.
Kaip išvirti minkštą ir sultingą liežuvį?
Tam, kad liežuvis būtų minkštas, V. Radzevičius taip pat pataria skirti dėmesio kruopščiam jo paruošimui.
„Pirmiausia liežuvį nuplaukite po šaltu vandeniu, kad pašalintumėte visus nešvarumus. Tada dėkite į didelį puodą su vandeniu ir užvirkite. Virimo metu nepamirškite pridėti druskos, lauro lapų, kvapniųjų bei juodųjų pipirų, taip pat morkų ir svogūnų – šie ingredientai suteiks subtilų skonio pagrindą. Virkite ant silpnos ugnies apie 2–3 valandas, kol liežuvis visiškai suminkštės. Jei norite dar ryškesnių skonio atspalvių, į vandenį galite įmesti gvazdikėlių ar kitų mėgstamų prieskonių“, – pataria kulinaras.
Eksperimentų laisvė ir tradicijų skonis
Jei būsite atviri naujovėms ir išbandysite skirtingas kombinacijas, liežuvio patiekalai gali kaskart nustebinti. Pasak V. Radzevičiaus, liežuvio universalumas atsiskleidžia ir skirtingais paruošimo būdais: jį galima virti, kepti, troškinti.
„Išvirtas liežuvis tampa puikiu pagrindu tolesniems kulinariniams žaidimams – jį galima troškinti baltame padaže, kuriame dera grietinėlės ir krienų skonis, arba lengvai pakepinti. Man asmeniškai labiausiai patinka jį skanauti su tradiciniu lietuvišku krienų padažu, kurio aštrumas puikiai papildo minkštą ir subtilų mėsos skonį“, – sako V. Radzevičius.
Kiaulienos liežuvis reikalauja ne tik specialaus paruošimo, bet ir tinkamai parinktų garnyrų. Anot žinomo vyro, prie jo puikiai dera įvairiais būdais paruoštos bulvės: virtos, keptos ar net trintos. Taip pat žali žirneliai, garintos ar grilintos daržovės bei rauginti agurkai – visi šie priedai patiekalui suteikia ryškumo ir skonių įvairovės.
Prieš tiekiant į stalą, kulinaras rekomenduoja paruoštą liežuvį supjaustyti plonomis, tvarkingomis riekelėmis ir papuošti šviežiais žalumynais. Toks pateikimas ne tik padaro patiekalą patrauklų akiai, bet ir paverčia jį tikra šventinio stalo pažiba.
Šventėms – istorinis Radvilų virėjo padažas
Šventiniam Kalėdų ar Naujųjų metų stalui V. Radzevičius rekomenduoja šalia virto liežuvio išbandyti ypatingą Radvilų virėjo padažą, kurio receptas siekia net XVII amžių.
Padažui reikės:
50 g krienų
100 g migdolų
5 ml vyno acto arba citrinų sulčių
50 g razinų
Krienus sumaišykite su trintais migdolais, įpilkite actą, įberkite razinas ir gerai viską išmaišykite. Padažas turėtų būti tirštas. Šis sodrus, senovinis padažas puikiai derės su virto liežuvio skoniu. Skanaus!
Mobilūs „Lidl“ darbuotojai: kviečia prisijungti prie išskirtinės pozicijos, suteiks ir papildomas naudas
Vytaras Radzevičius pavasarį siūlo negaišti laiko virtuvėje: receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!
Grįžta ne tik paukščiai: šventiškas „Deluxe“ asortimentas – jau „Lidl“ lentynose
Kaune duris atvėrė nauja „Lidl“ parduotuvė: specialūs pasiūlymai, dovana bendruomenei ir prekė už 1 centą
Prisijunk prie „Lidl“ komandos: naujoje kampanijoje – komandiškumas, karjera ir konkurencingas atlygis
Jubiliejinė aštuoniasdešimtoji „Lidl“ parduotuvė duris atvėrė Kaune
Naujoji „Lidl“ parduotuvės Trakų Vokėje vadovė įsitikinusi: už kiekvienos pergalės stovi stipri ir vieninga komanda
Gal ir ant Šatrijos kalno? Kaip aukštis perrašo maisto gaminimo taisykles ir kokių triukų imasi kalniečiai?
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...