Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
Patiekalai iš liežuvio nuo seno puošia Lietuvos gyventojų šventinį stalą ir kaskart stebina savo subtiliu skoniu. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius pasakoja, kad šis delikatesas jam irgi yra ypatingas dėl galimybės improvizuoti virtuvėje. Anot jo, tinkamai paruoštas liežuvis su specialiu, net XVII amžių siekiančiu padažu, gali tapti tikru šventinio stalo akcentu, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Nuo senovės iki šių dienų
Jau XIX amžiaus kulinarijos knygose Lietuvoje galima rasti liežuvio patiekalų receptų. Pavyzdžiui, tradicinėje bajorų virtuvėje jis dažnai buvo ruošiamas su prieskoniais ir patiekiamas su krienų, garstyčių ar net su džiovintų vaisių padažu. Taip pat, kaip šventinis valgis, liežuvis puošė stalą kartu su bulvių patiekalais, raugintomis daržovėmis ar baravykais.
Nors Lietuvoje liežuvis dažnai laikomas šventiniu patiekalu, tačiau „Lidl“ ambasadoriaus V. Radzevičiaus šeimoje jis valgomas kur kas dažniau. „Kai parduotuvėje pamatau liežuvį, nusiperku, išverdu su prieskoniais ir valgome atvėsintą. Tai – universalus patiekalas, o per šventes jis mūsų šeimoje pagardinamas majonezo ir krienų padažu“, – teigia žinomas vyras.
Įkvėpimas iš kelionių
Pasak V. Radzevičiaus, liežuvio patiekalai pasaulyje dažnai vertinami kaip egzotiški. Jis prisimena vienos JAV populiarios pokalbių laidos, kurioje liežuvis pateikiamas kaip „nevalgomas“ patiekalas, epizodus. Tačiau keliautojo patirtis rodo priešingai – tinkamai paruoštas liežuvis gali tapti delikatesu.
„Peru teko ragauti patiekalą iš kiaulės liežuvio, kuriame susijungia vietinės ir pasaulio virtuvės tradicijos – buvo labai skanu. Tačiau neturiu tokių prisiminimų iš Uzbekistano, kuriame ragautas virtas jaučio liežuvis visiškai nepateisino lūkesčių, nes buvo be prieskonių. Supratau, kaip šiam patiekalui svarbu parinkti tinkamus pagardus“, – dalijasi keliautojas.
Kaip išvirti minkštą ir sultingą liežuvį?
Tam, kad liežuvis būtų minkštas, V. Radzevičius taip pat pataria skirti dėmesio kruopščiam jo paruošimui.
„Pirmiausia liežuvį nuplaukite po šaltu vandeniu, kad pašalintumėte visus nešvarumus. Tada dėkite į didelį puodą su vandeniu ir užvirkite. Virimo metu nepamirškite pridėti druskos, lauro lapų, kvapniųjų bei juodųjų pipirų, taip pat morkų ir svogūnų – šie ingredientai suteiks subtilų skonio pagrindą. Virkite ant silpnos ugnies apie 2–3 valandas, kol liežuvis visiškai suminkštės. Jei norite dar ryškesnių skonio atspalvių, į vandenį galite įmesti gvazdikėlių ar kitų mėgstamų prieskonių“, – pataria kulinaras.
Eksperimentų laisvė ir tradicijų skonis
Jei būsite atviri naujovėms ir išbandysite skirtingas kombinacijas, liežuvio patiekalai gali kaskart nustebinti. Pasak V. Radzevičiaus, liežuvio universalumas atsiskleidžia ir skirtingais paruošimo būdais: jį galima virti, kepti, troškinti.
„Išvirtas liežuvis tampa puikiu pagrindu tolesniems kulinariniams žaidimams – jį galima troškinti baltame padaže, kuriame dera grietinėlės ir krienų skonis, arba lengvai pakepinti. Man asmeniškai labiausiai patinka jį skanauti su tradiciniu lietuvišku krienų padažu, kurio aštrumas puikiai papildo minkštą ir subtilų mėsos skonį“, – sako V. Radzevičius.
Kiaulienos liežuvis reikalauja ne tik specialaus paruošimo, bet ir tinkamai parinktų garnyrų. Anot žinomo vyro, prie jo puikiai dera įvairiais būdais paruoštos bulvės: virtos, keptos ar net trintos. Taip pat žali žirneliai, garintos ar grilintos daržovės bei rauginti agurkai – visi šie priedai patiekalui suteikia ryškumo ir skonių įvairovės.
Prieš tiekiant į stalą, kulinaras rekomenduoja paruoštą liežuvį supjaustyti plonomis, tvarkingomis riekelėmis ir papuošti šviežiais žalumynais. Toks pateikimas ne tik padaro patiekalą patrauklų akiai, bet ir paverčia jį tikra šventinio stalo pažiba.
Šventėms – istorinis Radvilų virėjo padažas
Šventiniam Kalėdų ar Naujųjų metų stalui V. Radzevičius rekomenduoja šalia virto liežuvio išbandyti ypatingą Radvilų virėjo padažą, kurio receptas siekia net XVII amžių.
Padažui reikės:
50 g krienų
100 g migdolų
5 ml vyno acto arba citrinų sulčių
50 g razinų
Krienus sumaišykite su trintais migdolais, įpilkite actą, įberkite razinas ir gerai viską išmaišykite. Padažas turėtų būti tirštas. Šis sodrus, senovinis padažas puikiai derės su virto liežuvio skoniu. Skanaus!
Mobilūs „Lidl“ darbuotojai: kviečia prisijungti prie išskirtinės pozicijos, suteiks ir papildomas naudas
Vytaras Radzevičius pavasarį siūlo negaišti laiko virtuvėje: receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!
Grįžta ne tik paukščiai: šventiškas „Deluxe“ asortimentas – jau „Lidl“ lentynose
Kaune duris atvėrė nauja „Lidl“ parduotuvė: specialūs pasiūlymai, dovana bendruomenei ir prekė už 1 centą
Prisijunk prie „Lidl“ komandos: naujoje kampanijoje – komandiškumas, karjera ir konkurencingas atlygis
Jubiliejinė aštuoniasdešimtoji „Lidl“ parduotuvė duris atvėrė Kaune
Naujoji „Lidl“ parduotuvės Trakų Vokėje vadovė įsitikinusi: už kiekvienos pergalės stovi stipri ir vieninga komanda
Gal ir ant Šatrijos kalno? Kaip aukštis perrašo maisto gaminimo taisykles ir kokių triukų imasi kalniečiai?
„EIKA Development“ Vilniuje, Medeinos g. statomame projekte „Medeinos namai“, pradeda II etapo butų pardavimus. Šiame etape iškils 3 namų korpusai,...
Ar domitės inovacijomis, kosmoso technologijomis ir sveikatos priežiūra? Tai paskutinė galimybė užsiregistruoti ir dalyvauti 9-ajame CASSINI hakatone, kuris vyks internetu...
Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...
Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...
Norėdami greičiau įgyvendinti savo finansinius tikslus ar įgyti daugiau finansinės laisvės, galime ieškoti būdų, kaip gauti papildomų pajamų. „Luminor“ banko...
Nuomojantis būstą vienas svarbiausių kriterijų paprastai būna nuomos kaina, tačiau ekspertai pastebi, kad svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus ne...
Beveik pusė lietuvių (47 proc.) pritaria, kad elektriniai automobiliai prisideda prie gamtos saugojimo ir anglies dvideginio išmetimo mažinimo. Tai daug...