Paskelbta
1 metai prieš-
Tik spėjome apsidžiaugti atgimusia gamta, kai netikėtai vyšnių žiedus nuklojo sniegas. Bet žiemos grimasos pavasario neišgąsdino ir grįžus šiltiems orams vėl terasoje galime užkurti kepsnines. Artėjant vienai gražiausių pavasario švenčių – Mamos dienai – pagaminkime šį tą ypatingo ir nudžiuginkime mamas, močiutes ir visus artimuosius sveikais ir lengvai pietumis – ant grotelių kepta lašiša. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lašiša – ypač vertinga žuvis, turtinga Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika lašišą rekomenduoja gardinti citrinos sultimis ir kepti ant gerai įkaitintų grotelių. Be to, šventinį stalą padengsite pigiau, iki gegužės 6 d. pasinaudodami 40 proc. nuolaida skrostoms atlantinėms lašišoms su galvomis – jos kainuos 8,99 Eur / kg, perkant su lojalumo kortele.
Lašiša: gausybės vertingų medžiagų šaltinis
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad žuvis yra didelės biologinės vertės, baltymais turtingas produktas, turintis daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. „Lašiša yra riebi žuvis, o šios rūšies žuvys veiksmingos mažinant lėtinių ligų riziką, taip pat prisideda prie cholesterolio mažinimo. Lašišos riebaluose yra ypač daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jos svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, padeda koreguoti kraujospūdį, mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, lašišos taip pat naudingos smegenims bei nervų sistemai. „Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių vartojimas gerina atmintį, mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Sveikatai naudingi riebalai kartu su vitaminais A ir D stiprina sąnarius bei nervų sistemą, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje, mažina akių ligų riziką. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas.“
Žuvies valgome per mažai
Pasak dr. E. Gavelienės, daugelio mūsų mityboje žuvies vis dar trūksta: per savaitę jos reikėtų valgyti bent 2–3 kartus. Sveikatai palankios mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad jūrinių ir gėlavandenių žuvų maistingumas skiriasi: nors mineralinių medžiagų ar baltymų kiekis panašus, tačiau Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.
„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlavandenes. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – pataria gydytoja dietologė.
Medaus glazūra suteiks traškumo
Lašišą prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika siūlo gardinti paprastais bei pigiais prieskoniais: druska, pipirais, pašlakstyti citrinos sultimis. Žuviai dar galima naudoti ir medaus arba sojos padažo glazūras: taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas.
„Ruošdamiesi kepti žuvį ant grilio pirmiausia gerai įkaitinkite kepimo groteles ir jas šiek tiek patepkite aliejumi, nes tik tokiu atveju žuvis prie jų neprilips. To nepadarius greičiausiai prireiks nemažai pastangų ją bandant nuimti nuo grotelių nesubyrėjusią. Be to, žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvies kepimui tinkama aukštesnė temperatūra ir trumpesnis kepimo laikas nei mėsos, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika ir primena, kad iki gegužės 6 d. pasinaudodami 40 proc. nuolaida skrostoms atlantinėms lašišoms su galvomis – jos kainuos 8,99 Eur/kg, perkant su lojalumo kortele.
Taip pat planuojantiems šventinį Mamos dienos meniu visų reikiamų ingredientų pigiau įsigyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. O nusprendus šventinį sekmadienį praleisti kepant mėgstamus patiekalus lauke, verta iki gegužės 6 d. pasinaudoti 30 proc. nuolaida, taikoma BBQ įrankiams ir priedams „Good Cook“, perkant su lojalumo kortele. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Mamos dienos proga ant grotelių iškepę lašišos turėsite ne tik šventinį, bet ir sveikatai palankų patiekalą.
RECEPTAS
Ant grotelių kepta lašiša
Patiekalui reikės:
800 g lašišos;
2 v. š. medaus;
Pusės citrinos sulčių;
2 v. š. sojos padažo;
2 v. š. garstyčių;
2 v. š. aliejaus;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Iš medaus, garstyčių, sojos padažo, citrinos sulčių ir aliejaus sumaišykite pigesnį marinatą, pagardinkite druska ir pipirais.
2. Lašišos gabalėlius užpilkite marinatu, pavartykite, kad pasidengtų iš visų pusių, palikite marinuotis bent pusvalandžiui.
3. Gerai įkaitinę kepsninę kepkite ant grotelių maždaug po 4 min. iš kiekvienos pusės.
Skanaus!
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Inovatyvūs technologiniai sprendimai daugelyje verslo sektorių jau tapo neatsiejama kasdienių procesų dalimi. Tai seniai nebėra išskirtinis verslo bruožas – tikrąją...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...