Paskelbta
2 metai prieš-
Klasikinį ir visų mėgstamą itališką tiramisu desertą visai paprastai galima adaptuoti šaltajam sezonui: rudasis cukrus, imbieras, cinamonas ir muskato riešutai suteiks jam žiemos švenčių aromato, o moliūgų tyrė nuspalvins rudeniškų lapų spalva. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vienas geriausių konservavimo būdų yra šaldymas, tad užsišaldžius moliūgų tyrės žiemai vėliau ją galima panaudoti ruošiant įvairius patiekalus: nuo sriubų iki gardžių desertų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad prekybos centruose galima rasti net penkių rūšių moliūgų, kurie skiriasi savo skoniu ir išvaizda. Tad po Šiurpnakčio neišmeskite moliūgų likučių ir nustebinkite šeimą iš jų pagamindami pigų ir itin gardų tiramisu.
Ir sveikiems, ir turintiems ligų
Įsibėgėjus moliūgų derliaus metui, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja juos naudoti troškiniams, įvairiems kepiniams bei sriuboms, o nesunaudojus viso moliūgo – jį užšaldyti. „Moliūgai puikiai tinka įvairiems patiekalams, tačiau norint išsaugoti kuo daugiau jų maistinių savybių, svarbu moliūgų neperkepti ir nepervirti. Be to, nors tai sezoninis produktas, moliūgus vartoti galima ištisus metus – juos nesunku užšaldyti ar kitaip paruošti žiemai. Visgi, reikėtų prisiminti, kad užšaldytą moliūgą būtina suvartoti per 10 mėnesių“, – primena dr. E. Gavelienė.
Anot gydytojos dietologės, dėl savo maistinės vertės moliūgas yra priskiriamas prie itin sveikatai palankių produktų, nes juose gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. „Ši daržovė turtinga skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu, liuteinu, kurie reikalingi žmogaus regai. Taip pat moliūguose galima rasti įvairių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti“, – moliūgų naudą išskiria gydytoja dietologė.
Be to, moliūgai yra nekaloringi, todėl verta juos įtraukti į valgiaraštį ir lėtinių ligų turintiems žmonėms. „Jie naudingi sergantiems nutukimu, esant padidintam cholesterolio kiekiui ar padidintam kraujo spaudimui, sutrikus regai, skydliaukės funkcijai, sergant astma. Be to, juose medžiagų, lėtinančių senėjimo procesą, gerinančių virškinimą“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Vertingi ir kiti moliūgų produktai
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, pirkėjai šiuo metu gali rinktis net iš penkių rūšių moliūgų: sviestinio, paprastojo, skirto kepimui, muskatinio bei spagetinio. „Švelnaus skonio sviestiniai moliūgai, kaip ir saldesni muskatiniai, tinka ne tik troškiniams ar sriuboms, bet ir įvairiems kepiniams bei desertams. Paprasčiausias būdas paruošti moliūgus – juos supjaustyti kubeliais ar lazdelėmis, pabarstyti norimais prieskoniais ir kepti orkaitėje ar virti garuose. Vėliau juos galima sutrinti ir patiekti kaip padažą, sutrintus atskiesti vandeniu ir pagaminti tirštą sriubą arba tyrę užšaldyti porcijomis“, – pastebi komercijos operacijų vadovė.
Itin vertingos yra ir moliūgų sėklos bei moliūgų sėklų aliejus. Pakepintos moliūgų sėklos gali tapti gardžiu užkandžiu ar ingredientu, tinkančiu padažams, salotoms bei įvairioms sriuboms pagardinti.
„Nors populiariausiu pirkėjų pasirinkimu išlieka saulėgrąžų aliejus, tačiau didėja ir alyvuogių, kokosų aliejaus pardavimai. Mūsų asortimente galima rasti ne tik įprastų, bet ir egzotiškesnių, lietuvių skoniui dar mažai pažįstamų, produktų. Turime ir kelių rūšių šalto spaudimo moliūgų sėklų aliejaus – jis pasižymi švelniu šviežių riešutų aromatu ir skoniu, tad itin tinka salotoms ir daržovių sriuboms gardinti. Pastebime, kad pirkėjai vis daugiau domisi sveikatai palankesniu maistu, atidžiau nagrinėja produktų etiketes bei ieško papildomos informacijos apie aliejaus gamybos būdą.
Mėgstantiems moliūgus ir noriniems išbandyti naujus skonius, galime pasiūlyti moliūgų sėklų miltų, moliūgų sėklų užtepėlės su morkomis ir imbieru, moliūgų ir juodųjų serbentų tyrelės, kelių rūšių moliūgų sriubos, jogurto su moliūgais, svarainiais ir burnočių sėklomis. Taip pat saldumynų su moliūgais: saldžių juostelių, guminukų, saldainių rinkinių“, – atkreipia dėmesį O. Suchočeva.
Ji primena, kad nuo šiol fizinių parduotuvių lentynose ir e. parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Prekės į sąrašą atrinktos taip, kad jame būtų tiek pirkėjų mylimiausių prekės ženklų, tiek ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos.
RECEPTAS
Moliūgų tiramisu
Desertui reikės:
1/2 puodelio maskarponės sūrio;
2 1/2 puodelio riebios grietinėlės;
200 g sausainių „Damų piršteliai;
400 g moliūgų tyrės;
1/2 puodelio šviesaus rudojo cukraus;
3/4 arbatinio šaukštelio malto imbiero;
3/4 arbatinio šaukštelio malto cinamono;
1/4 arbatinio šaukštelio druskos;
žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto;
2 puodelių atvėsintos kavos;
3/4 puodelio granuliuoto cukraus;
šokolado drožlių ir cukruoto imbiero papuošimui.
Kaip gaminti:
1. Maskarponę, grietinėlę ir moliūgų tyrę 30 minučių palikite kambario temperatūroje, kad būtų lengviau juos sumaišyti.
2. Dideliame dubenyje išplakite moliūgų tyrę su ruduoju cukrumi, imbieru, cinamonu, druska, muskato riešutu ir 1/2 puodelio granuliuoto cukraus. Sudėkite maskarponę ir 1 1/2 puodelio riebios grietinėlės. Elektriniu maišytuvu paplakite moliūgų mišinį vidutiniu greičiu.
3. Vidutiniame dubenyje sumaišykite paruoštą kavą su 2 valgomaisiais šaukštais granuliuoto cukraus, kol jis ištirps. Į kavą pamirkykite abi „damos pirštelių” puses ir išdėliokite juos vienu sluoksniu pasirinktame inde. Ant viršaus užtepkite 1 puodelį moliūgų putėsių. Sluoksniavimą pakartokite dar kelis kartus, baigdami moliūgų putėsių sluoksniu. Uždenkite ir palaikykite tiramisu šaldytuve per naktį.
4. Dideliame dubenyje elektriniu maišytuvu iki standumo išplakite likusį 1 puodelį grietinėlės su likusiais 2 valgomaisiais šaukštais granuliuoto cukraus. Užpilkite plaktą grietinėlę ant tiramisu, papuoškite susmulkintu šokoladu ir cukruotu imbieru ir patiekite.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...