Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Paprasčiau už paprasta: vienas triukas padės nesunkiai pasigaminti legendinį „Napoleoną“

L

Paskelbta

-

Pyragai bei tortai – tai neabejotinai vieni mėgstamiausių desertų visame pasaulyje, dažnai siejami ne tik su namų jaukumu, bet ir įvairiomis šeimos bei tautinėmis kulinarijos tradicijomis. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog dažniausiai šių kepinių gamyba neapsieina bent be stiklinės miltų, tad verta išbandyti skirtingas jų rūšis, kurios praturtina desertus bei kitus kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairina jų skonį. Be to, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog itin skubantys taip pat gali pasigardžiuoti įvairiais kepiniais, pasigamindami juos greičiau ir pigiau – užteks įsigyti sluoksniuotos tešlos lakštų. Daug laiko nesugaišite net gamindami legendinį „Napoleoną“, jei pasinaudosite keliais triukais.

Reklama

Miltų įvairovė užtikrina ir įvairesnį racioną

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, jog pyragai bei tortai – tai saikingo vartojimo desertas, skirtas pasigardžiavimui, tad jie gali būti įtraukti į nekasdienės mitybos racioną.

„Žinoma, miltai – tai viena pagrindinių šių desertų dalių. Paprastai jie gaminami permalant grūdus, bet dabar galima rasti ir tokių, kurie pagaminti iš grikių, riešutų, sėklų ir net ankštinių daržovių. Bet kuriuo atveju svarbiausia yra pasirinkti kokybiškus bei nesibaiminti išmėginti jų įvairovės, mat skirtingos miltų rūšys praturtinta racioną vis įvairesnėmis maistinėmis medžiagomis bei suteikia galimybę pasimėgauti vis kitokiu skoniu. O bendrai vertinant miltus pagal maistingumą, vertingiausi yra viso grūdo miltai“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Dėmesys glitimo kiekiui ir peleningumui

Įprasta, jog įžengę į parduotuves galime pamatyti lentynas, nukrautas įvairiomis miltų rūšimis: gydytojos dietologės teigimu, išsirinkti tinkamiausius ir maistingiausius galima atsižvelgus į jų žymėjimą pagal raides bei skaičius.

carvertical VIN patikra

„Ant miltų pakuotės nurodytos raidės leis identifikuoti miltų glitimo kiekį – kuo pirmiau jos yra pagal abėcėlę, tuo miltuose glitimo kiekis bus didesnis. Taip pat šalia raidės yra nurodomi skaičiai, pasakantys miltų peleningumą. Įprastai šis skaičius svyruoja nuo 400 iki 1800 gramų. Didesnis skaičius parodo, kad miltuose išlikę daugiau naudingų medžiagų. Taip pat šis skaičius nurodo ir miltų spalvą. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni“, – aiškina dr. E. Gavelienė.

Kepinių struktūra ir skonis priklauso nuo pasirinktų miltų

Gydytoja dietologė pabrėžia, jog miltiniai patiekalai – tai energijos šaltinis, tad jų nereikėtų visiškai atsisakyti, o tinkamai išsirinkus pačius miltus, racionas bus praturtintas svarbiomis maistinėmis medžiagomis.

„Kalbant apie maistinių medžiagų kiekius, miltai – tai kompleksiniais angliavandeniais turtingas produktas. Juose gausu ir skaidulų, ir mikroelementų, ir B grupės vitaminų, cinko, seleno bei magnio. Taip pat skirtingos miltų rūšys gali iš esmės pakeisti kepinio struktūrą ar net skonį. Nors aukščiausios rūšies miltų, kuriuos dažnas naudoja kepiniams, maistingumas dėl gamybos metu pašalinamos luobelės yra skurdus, bet dėl savo purumo puikiai tinka nekasdieniams kepiniams“, – rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad maisto nereikia bijoti, nes kasdienai renkamės maistingus, sveikatai palankiausius produktus, o švenčių metu galime mėgautis ir desertais: „Net pačios sveikatai palankiausios dietos, tokios kaip Viduržemio jūros regiono bei Šiaurės šalių dieta, neišbraukia desertų, o rekomenduoja esant reikalui juos įtraukti į racioną 1–2 kartus per mėnesį teikiant pirmenybę namuose gamintiems.“

Skubantiems išsisukti padės sluoksniuota tešla

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog skubantys ir norintys pasigardžiuoti savos gamybos kepiniais, gali tai padaryti ir negamindami savo tešlos, o pasirinkdami iš anksto paruoštos šaldytos sluoksniuotos tešlos gaminių.

„Renkantis aukštos kokybės sluoksniuotą tešlą reikėtų atsižvelgti į keletą veiksnių: pirmiausia patikrinkite, ar ingredientų sąraše yra sveikatai palankių sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, sviesto, o ne margarino, nes jis suteikia sodresnį skonį ir „dribsnių“ tekstūrą. Tam, kad skonis būtų natūralesnis, rinkitės tešlą su kuo mažiau priedų. Šiuo metu asortimente turime išties platų šio produkto pasirinkimą: greitai užšaldytos sluoksniuotos bei mielinės tešlos „Rimi“, sviestinės mielinės tešlos „Selection by Rimi“, – vardija O. Suchočeva.

Ekspertė taip pat primena, jog įsigyti sluoksniuotos tešlos ir kitų ingredientų pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Tarptautinę pyragų dieną pasitikite neįprasčiau su „Napoleono“ tortu: visiems puikiai pažįstamas desertas primins apie laiko patikrintą gerą skonį.

RECEPTAS

„Napoleono“ tortas

Tortui reikės:

4 vnt. kiaušinių trynių;
240 g cukraus;
60 g miltų;
830 ml pieno;
3 ml vanilės ekstrakto;
115 g nesūdyto sviesto;
120 g grietinėlės;
1,4 kg sluoksniuotos tešlos.

Gamybos eiga:

1. Dubenyje elektriniu maišytuvu išplakite kiaušinius ir cukrų.
2. Į kiaušinius įmaišykite miltus, tada įmaišykite 120 ml pieno.
3. Į puodą supilkite 710 ml pieno ir šiek tiek pavirinkite, bet neleiskite užvirti.
4. Lėtai supilkite karštą pieną į kiaušinių masę nuolat maišydami plakikliu.
5. Perpilkite kremą į tą patį puodą, vėl pastatykite ant degiklio ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Būtinai nuolat maišykite, kol kremas sutirštės. Tai gali užtrukti iki 15 minučių. Nuimkite kremą nuo ugnies ir uždėkite maistinę plėvelę tiesiai ant kremo, kad nesusidarytų plutelė. Leiskite jam visiškai atvėsti.
6. Atšildykite kiekvieną sluoksniuotos tešlos lakštą ir padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kiekvieną lakštą iškočiokite iki 30 x 40 cm dydžio stačiakampio.
7. Perkelkite tešlos lakštą ant kepimo skardos. Tada šakute subadykite tešlą.
8. Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių arba kol tešla taps auksinės spalvos.
9. Kai tešla visiškai atvės, sudėkite suminkštėjusį sviestą maždaug po 30 g, vis maišant.
10. Įmaišykite vanilę ir grietinėlę.
11. Padalykite kremą tarp 5 sluoksnių sluoksniuotos tešlos lakštų ir pasilikite 6-ąjį lakštą.
12. Atsarginį sluoksniuotos tešlos lakštą sutrupinkite ir juo padenkite torto viršų ir šonus. Tortą galite palikti tokį, koks jis yra, arba papuošti uogomis.

Skanaus!

Naujienos

Verslas19 val prieš

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...

Verslas23 val prieš

Pelningai 2024-uosius metus baigę Vilniaus šilumos tinklai įgyvendino strateginius projektus ir didino investicijas

2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...

Verslas2 d. prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Startuoliai3 d. prieš

Kauno startuolių bendruomenė – investicijos į mokslinius tyrimus ir antreprenerystę

2024-ieji Kauno startuolių ekosistemoje įnešė pokyčių – nuo augančio mažų įmonių skaičiaus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione, iki stiprėjančio įmonių...

Verslas3 d. prieš

Greta Ranonytė. 152 milijardai eurų – ne riba. Kiek dar gali augti „fintech“ Lietuvoje?

Prasidėjus bendrovių metinių finansinių rezultatų skelbimui, akivaizdu, jog Lietuvos „fintech“ sektorius didina pagreitį. Vien Lietuvos elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų...

Ekspertai

Ekspertai2 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai2 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai3 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai7 d. prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Ekspertai7 d. prieš

Motociklų sezonas įsibėgėja: kodėl svarbu vairuoti atidžiau?

Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |