Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
Nors vasara eina į pabaigą, džiaugtis yra kuo – parduotuvių lentynas jau pasiekė spalvomis ir kainomis džiuginantis šviežias rudeniškas daržovių, vaisių derlius. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, nors orai šiemet buvo kaprizingi, iš vietos ūkių jau keliauja švieži kopūstai, bulvės, porai, burokai, taip pat tikras pastarojo meto rudens simbolis – oranžiniai moliūgai.
Koks šviežias rudeniškas derlius jau užaugo?
„Didžiąją dalį šviežių rudens daržovių, vaisių perkame iš vietinių ūkių, su kuriais bendradarbiaujame jau daug metų. Taip užtikrinama ne tik aukšta kokybė, kuriai keliame griežtus reikalavimus, atitikimą jiems tikriname net savoje mini-laboratorijoje, bet ir kuo trumpesnis kelias nuo ūkio iki stalo. Dėl šaltesnio pavasario šviežias lietuviškas derlius šiemet pasirodo 1-2 savaitėmis vėliau, tačiau pasirinkimo netrūksta, ir artėjant rudeniui naujo derliaus daržovių, vaisių pasirinkimas nuolat gausėja. Šviežias derlius visuomet yra nekantriai laukiamas pirkėjų, ir žvalgantis į spalvingas rudeniškas gėrybes, pirkinių krepšeliai tampa dar įvairesni“, – pastebi G. Kitovė.
Pardavimų statistika rodo, kad pasirodžius šviežiam rudens derliui, gyventojai gausiai perka tas gėrybes, be kurių neįsivaizduoja savo kasdienių patiekalų – morkas, svogūnus, tikras lietuvių virtuvės karalienes bulves. Tačiau aktyviai dairosi ir įdomesnių variantų, kuo papildyti savo racioną – pavyzdžiui, kasmet vis daugiau pirkėjų susidomėjimo sulaukia saulėgrąžų galvos. Taip pat, G. Kitovės teigimu, pastebimai daugiau žmonių ieško ir egzotiškesnių vaisių, naujų skoniu – pvz., kiekvienais metais pastebimai plečiasi kaktusinių figų gerbėjų ratas, kurios „Iki“ parduotuves iš Italijos pasiekė jau praėjusią savaitę.
Jei tarp daržovių lietuvių mėgstamiausia – bulvė, tai plačiame vaisių asortimente sau lygių neturi slyvos. Šių sultingų kaulavaisių pirkėjai kasmet rudenį jų nuperka didelius kiekius, atskleidžia „Iki“ atstovė. Šalia tradicinių kriaušių, obuolių, lietuviai vis dažniau valgo ir vynuoges.
„Pastaraisiais metais lietuviai išties pamėgę moliūgus, ypač – artėjant Helovynui. Tačiau juokaujame, kad pagal jų pardavimus galima žinoti ir orus – pavyzdžiui, pernai ruduo pasitaikė neįprastai šiltas, ir vietoj moliūgų gyventojai į krepšius dėjosi arbūzus. Tačiau moliūgai ir tikri chameleonai virtuvėje – tinka tiek trintai, šildančiai, rudeniu kvepiančiai sriubai, tiek ir gali būti grilinami. Todėl tai puikus variantas norintiems savo meniu papildyti geriausiais dalykais iš abiejų sezonų“, – sako G. Kitovė.
Lėkštėse – daugiau spalvų ir skonių
Šviežios rudeniškos gėrybės lėkštes papildys ne tik spalvomis, bet ir naudingomis medžiagomis. Vaisiai ir daržovės turėtų būti sveikos mitybos pagrindas, tačiau ne visada tai pavyksta praktikoje. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad savo įpročius šiek tiek pagerinti tikrai nėra sunku. Braškių salsa
„Valgyti daugiau šviežių daržovių, vaisių neturi būti prievolė – o greičiau malonumas. Rudeniu kvepiančios gėrybės yra nuostabus pagrindas naujam kulinariniam sezonui. Jų skonių ir spalvų įvairovė skatina eksperimentuoti virtuvėje – pavyzdžiui, jau pamėgtus patiekalus, tokius kaip košė ar mėsos kukuliukai, galima tiesiog papildyti šviežiomis gėrybėmis. Išlaidų ir darbo nedaug, nereikia jokių drastiškų pokyčių mityboje, o nudžiugs ne tik organizmas, bet ir skonių receptoriai“, – išbandyti šį tą naujo kviečia E. Semaška ir dalijasi 3 receptais.
Pusryčiams – gardi avižinių dribsnių košė su karamelizuotomis kriaušėmis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 2 kriaušių, 10 šaukštų avižinių dribsnių, 2 puodelių pieno, 2 šaukšto medaus, 1 šaukšto kokosų aliejaus arba sviesto, 2 šaukštų rudojo cukraus, 3-4 šaukštų citrinos sulčių, graikinių riešutų. Klientai iš arti pamatė, kaip „Iki“ užtikrina šviežių vaisių ir daržovių kokybę
Gaminame:
Pietums – sočios ir maistingos morkų, perlinių kruopų ir fetos salotos
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 1/2 kg morkų, druskos, 1 šaukštelio kumino, 1 šaukštelio Provanso žolelių, 1 šaukštelio maltos paprikos, 2 šaukštų medaus, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1/2 puodelio perlinių kruopų (galite naudoti ir grikius), kelių juodųjų alyvuogių, 80 g fetos sūrio, mėgstamų salotų, balzamiko acto. Daugiausiai tiekėjų pranešimų sulaukė dėl branginamos mėsos
Gaminame:
Vakarienei – sultingi vištienos ir moliūgų kukulaičiai
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20-30 min.
Reikės: 200 g šviežio moliūgo, 200 g smulkintos vištienos, 1 morkos, 2 kiaušinių, 1/2–1 puodelio džiūvėsėlių, 3 šaukštų smulkintų šviežių petražolių, druskos, pipirų, maltos paprikos (nebūtina).
Gaminame:
„Iki“ prieš šventes atnaujino pirkėjų pamėgtą parduotuvę Panevėžyje – apsipirkti sutaupant bus dar patogiau
„Iki“ toliau kuriasi arčiau pirkėjų – atidarė visiškai naują parduotuvę Ukmergėje
Planuoja protingai, švenčia ramiai: pirkėjų įpročiai rodo naujas Kalėdų tendencijas
Aktualu planuojantiems šventinius pirkinius: „Iki“ informuoja, kaip dirbs per šių metų žiemos šventes
„Iki“ atnaujino jau 20-ąją parduotuvę šiemet – pirkėjų vėl laukia Šilalėje
Pirkėjams – naujovė vėl atidarytoje „Iki“ parduotuvėje sparčiai besiplečiančiame Vilniaus rajone: pradėta siūlyti nauja paslauga
„Iki“ užbaigia autonominių parduotuvių „IKI GO!“ etapą – fokusuosis į kitas inovacijas ir tinklo plėtrą
Atsakas realiems šiuolaikinio darbuotojo poreikiams – „Iki“ pradėjo naują kampaniją „Visus mylime vienodai“
Nijolė Kvietkauskaitė: klausimas, kurį privalo užduoti kiekvienas vadovas

Būsto pirkimo kelionė dažniausiai baigiasi notarų biure – bene paskutiniame, bet ne visiems aiškiame etape. Nors atrodo, kad tai –...
Lietuvos gyventojai tampa vienais ryškiausių paštomatų naudojimo lyderių Europoje – naujausias tarptautinis „DPD“ „E. barometro“ tyrimas rodo, kad siuntų pristatymą...
Įdomu, kaip dažnai prabangos pasaulyje galioja taisyklės, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo absurdiškos. Pardavinėti mažiau, nors paklausa – milžiniška? Skamba...
Lapkričio 27 d. verslo bendruomenė kviečiama į nuotolinį renginį „Automatizacija 80/20: kasdienės verslo operacijos arba ką ir kaip automatizuoti?“. Tai...
Į Vilniaus oro uostą jau kitąmet atriedės nauji elektriniai autobusai. Lietuvos oro uostai su kompanija COBUS pasirašė sutartį dėl 12...
Gyvenimas verčia skubėti, o įsibėgėjus tamsiajam metų laikui pastebite, kad dienos emocinis fonas tampa dar labiau nepastovus? Psichoterapeutė teigia, kad...
Specialistai pabrėžia, kad žema lauko temperatūra neigiamai veikia beveik visas automobilio sistemas, todėl, termometro stulpeliui krentant, automobilį atšiaurioms žiemos sąlygoms...
Atsiradus galimybei įsigyti naują būstą kyla klausimas, ką daryti, jei senoji paskola vis dar nėra išmokėta. Apie reikalingus žingsnius ir...
Prekės ženklai, kurių komunikacijoje atsispindi 90-ųjų tematika, sulaukia apie 30 procentų didesnio auditorijos įsitraukimo, o nostalgija grįstas turinys sukelia net...
Skaitmeniniame amžiuje, kai socialiniai tinklai formuoja mūsų įpročius, nuomones ir net emocinę savijautą, prekių ženklams ar turinio kūrėjams sukurti „virusinį“...