Paskelbta
4 mėnesiai prieš-
By
LukasJei pietums suvalgysime vien tik daržovių salotų, nepagardintų sūriu, mėsa ar žuvimi, greitai praalksime. Tačiau tokios salotos bus ne tik gardžios, bet ir sočios, jei jas papildysime avinžirniais. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad lengviausiai gaunamą baltymų šaltinį – mėsą – verta retkarčiais pakeisti ankštiniais: pupelėmis, sojomis, lęšiais, žirniais ar avinžirniais. Be daugelio vitaminų jie dar itin vertingi ir dėl fitomedžiagų, turinčių antivėžinį poveikį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad pirkėjai vis dažniau ieško mėsos alternatyvų, o avinžirniai – pigus ir sveikintinas pasirinkimas.
Valgome ir akimis: spalvų bei skonių fejerverkas lėkštėje
Avinžirniai – vienas seniausių sukultūrintų augalų pasaulyje: manoma, kad jie buvo auginami jau apie 7 000 metų pr. m. e., buvo itin derlingi, nereikalavo daug triūso. Iš pietryčių Turkijos jie vėliau paplito po daugelį šalių – juos augino ir vertino italai, graikai bei romėnai. Avinžirniai dažniausiai naudojami humusui ar falafeliams, tačiau jie puikiai papildo sriubas, troškinius ir ypač salotas.
Nors žalios spalvos daržovės vertingos bei naudingos, ši pavasarinė spalva lėkštėje taip ir prašosi ryškesnių akcentų. Graikiškos salotos su avinžirniais pradžiugins skonių ir spalvų įvairove, o tai, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ne tik naudinga, bet ir žadina apetitą bei kelia teigiamas emocijas. Avinžirniais siūloma praturtinti mitybą bent kartą per savaitę.
„Avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, yra baltymų, angliavandenių, daug ląstelienos ir įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, C, E ir K) bei mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio, fosforo. Nors lietuviai kaip garnyrą ir daugelio kitų patiekalų komponentą dažniau renkasi bulves, avinžirniuose, lęšiuose, pupose, žirniuose ir pupelėse galima rasti daug sveikatai palankių augalinių baltymų“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors pagrindinė avinžirnių nauda – puikūs augalinės kilmės baltymai, jie vertingi ir dėl folio rūgšties (vitamino B9): „Nors dažniausiai akcentuojama, kad folio rūgšties ypač reikia nėščiosioms, ji naudinga kiekvienam iš mūsų, nes gerina smegenų, nervų, širdies kraujagyslių sistemų veiklą, reprodukcinę ir kraujodaros funkcijas. Ankštinės kultūros itin tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims, ieškantiems augalinių alternatyvų baltymams.“
Lengvai paruošiami, naudingi ir pigūs
Patiekalai iš avinžirnių dažniausiai paruošiami greitai ir paprastai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad norint, jog jie greičiau išvirtų, geriausia džiovintus avinžirnius užmerkti vandenyje iš vakaro. Turint galvoje, kad mirkant jų masė patrigubės, vandens reikėtų nepagailėti.
„Lietuvoje populiarėja įvairių tautų virtuvės, tad turbūt daugelis yra bandę pasigaminti Artimųjų Rytų patiekalų – falafelius. Tai puikus, pigus ir maistingas patiekalas, kuriam reikia tik maltų avinžirnių, žolelių bei prieskonių. Tada iš mišinio formuojami rutuliukai ir kepami tol, kol jų tekstūra iš išorės tampa traški, o viduje – minkšta. Naudinga namuose turėti kelias skardines konservuotų avinžirnių – iš jų falafelius ar humusą pasiruošite daug greičiau. O norint, kad kepant jie nesuskiltų ir nesuirtų, į avinžirnių masę galima įmaišyti porą šaukštų avinžirnių miltų. Jei jų turėsite namuose, galėsite panaudoti ir kitiems patiekalams, pakeisdami jais dalį įprastų kvietinių miltų. Turime ir virtų fasuotų, privačia „Rimi“ etikete pažymėtų avinžirnių – juos patogu iškart berti į salotas ar mišraines. Populiarėja ir sveikatai palankus užkandis – skrudinti avinžirniai, avinžirnių trapučiai, o saldumynų mėgėjai gali pasidžiaugti net saldainiais su avinžirniais“, –gaminius vardija O. Suchočeva.
Ekspertė primena, jog norint apsipirkti pigiau, padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas, akcijų sekimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kviečiame pasigaminti gardžias graikiškas avinžirnių salotas su daržovėmis: jos atstos sočius pietus ar vakrienę.
RECEPTAS
Avinžirnių salotos su daržovėmis
Patiekalui reikės:
1 skardinės avinžirnių – konservuoti avinžirniai „Rimi“ 1,35 €/ 400g;
200 g vyšninių pomidorų – vyšniniai pomidorai „Rimi“ 1, 79 €/ 250g;
1/2 ilgavaisio agurko – lietuviškas ilgavaisis agurkas „Rimi“ 1,49 €/ 1 vnt.
150 g fetos sūrio – sūris salotoms „Rimi“ 40 %; 1,49 €/ 150g;
1/2 raudonojo svogūno;
2 saujų alyvuogių;
10 g šviežių krapų;
10 g šviežių mėtų;
4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus;
2 šaukštų raudonojo vyno acto;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Avinžirnius nusunkite ir perplaukite šaltu vandeniu.
2. Ketvirčiais supjaustykite vyšninius pomidorus ir suberkite juos į didelį dubenį. Nulupkite agurką ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, per pusę perpjaukite alyvuoges ir sudėkite į dubenį su pomidorais.
3. Stambiai supjaustykite šviežias žoleles ir kartu su nusausintais avinžirniais sudėkite į dubenį.
4. Suplakite alyvuogių aliejų ir actą, įberkite žiupsnelį druskos ir juodųjų pipirų. Supilkite ant salotų ir išmaišykite.
5. Sutrupinkite fetą ir atsargiai įmaišykite į salotas, kad pasidengtų padažu, bet per daug nesutrupėtų. Patikrinkite, ar nereikia dar druskos ir pipirų, ir patiekite.
Skanaus!
Kai sukasi galva nuo mitybos modelių: kurį reikėtų rinktis vasarą?
Štai, ką turėtumėte valgyti po sporto, kad visas vargas nenueitų perniek
Gydytoja įspėja, kad vitaminų metams neprikaupsite: štai, kaip juos geriausia užkonservuoti
Kepsnio geriausios draugės – daržovės: štai, kokios labiausiai tinka prie skirtingos mėsos rūšies
Gynyba nuo karščio už mažą kainą: namie ruošti šaltieji gėrimai
Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – vasarą būtinai jais praturtinkite mitybą
Vasara – apgaulingas metas: ekspertė patarė, kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio
Lojaliu būti apsimoka: ištikimi „Rimi“ pirkėjai sutaupė jau 90,5 mln. eurų
Sukluskite, jei maistą ruošiate subraižytoje keptuvėje: štai, kodėl tai kenkia sveikatai
Valstybės duomenų agentūros duomenimis, kasmet Lietuvoje fiksuojama dešimtimis tūkstančių naujų santuokų, tačiau tuo pačiu ir tūkstančiai ištuokų, kai poros nusprendžia...
Inovacijų agentūros renginyje pristatytos finansavimo priemonės, kurios padės įmonėms pereiti prie tvaresnės gamybos bei taupyti energiją. Ekonomikos ir inovacijų ministerija...
Prieš dešimtmetį įvykęs Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų sujungimas buvo tarsi Lietuvos aviacijos pakilimas naujam skrydžiui. Dešimtmetį skaičiuojanti Lietuvos...
Lietuvos startuoliai per pirmąjį šių metų pusmetį jau pritraukė 32 mln. eurų investicijų – vidutinė vienos investicijos suma siekia 1,87...
Inovacijų agentūra kartu su 24 partneriais dešimtyje šalių skatins personalizuotos medicinos sektoriaus Europoje vystymąsi. Dalyvaudama PRECISEU (angl. Personalised Medicine Empowerment...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...