Paskelbta
1 metai prieš-
By
LukasMiežių kruopos gali augti žemesnėje temperatūroje, taip pat jos paprastai auginamos regionuose su trumpais vegetacijos laikotarpiais, todėl yra svarbūs bei pigūs grūdiniai augalai Lietuvoje ir tose vietovėse, kur kitiems grūdams gali būti sunku augti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad šį produktą verta įtraukti tiek besiskundžiantiems didele cholesterolio koncentracija kraujyje, tiek tiesiog norintiems sveikatai palankiau maitintis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad tai taip pat – pigus produktas, tad reikėtų atsisakyti mito, jog sveikatai palanki mityba smarkiai paplonina piniginę. Be to, skubantiems laiko sutaupys paprastas, bet gardžios, pigios ir sušildančios pieniškos sriubos receptas su daržovėmis bei miežių kruopomis.
Norintiems išvengti padidėjusio cholesterolio
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad miežiai – tai maistingi neskaldyti grūdai, kurie turi daug sveikatai palankių savybių, gerinančių virškinimo sistemos veiklą bei prisidedančių prie tam tikrų lėtinių ligų prevencijos.
„Miežiai turi tirpių ir netirpių skaidulų. Ypatingos šiuo atveju būtų tirpiosios. Miežių sudėtyje vyrauja beta gliukanai – tirpiosios skaidulos: jos svarbios cholesterolio koncentracijos mažinimui, mat neleidžia cholesteroliui, gautam su maistu, patekti į kraują. Be to, šios skaidulos ypatingai svarbios gerosioms žarnyno bakterijoms – padeda joms daugintis, užtikrina jų veiklą, taip pat gerina virškinimo sistemos darbą bei bendrą organizmo sveikatą“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Padeda lėtinių ligų prevencijai ir prižiūrėti cukraus kiekį kraujyje
Gydytoja dietologė pažymi, kad vienas iš svarbių miežių aspektų – tai turtingas maistinių medžiagų profilis: juose randama eilė vitaminų, mineralų, tiek ir antioksidantų, reikalingų lėtinių ligų prevencijai.
„Tai geras pagrindinių maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant vitaminus ir mineralus, tokius kaip vitaminas B3 (niacinas), geležis, magnis ir selenas. Miežiuose taip pat yra antioksidantų, kurie padeda apsaugoti organizmo ląsteles nuo oksidacinio streso. Šie antioksidantai padeda palaikyti bendrą sveikatą ir gali prisidėti prie lėtinių ligų prevencijos. Dar viena svarbi miežių savybė – tai žemas glikemijos indeksas, todėl jie yra palankus pasirinkimas tiems, kurie rūpinasi cukraus kiekiu kraujyje“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Kaip įtraukti miežių kruopas į naminį meniu?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, įtraukti miežius į pigius patiekalus nėra sudėtinga: juos galima naudoti sriuboms, troškiniams, salotoms ir garnyrams gaminti.
„Rinkdamiesi aukštos kokybės, pigius miežius savo patiekalams atsižvelkite į jų išvaizdą, aromatą ir tekstūrą. Rinkitės purius, vienodos formos miežių grūdus, be spalvos pakitimų, įtrūkimų ar vabzdžių sukeltų pažeidimų. Be to, aukščiausios kokybės miežiai turi būti tvirti ir ne per daug trapūs. Patikrinkite, ar miežiuose nėra pašalinių dalelių ar šiukšlių ir įsitikinkite, kad jie švarūs ir gerai supakuoti“, – rekomenduoja ekspertė.
Verta išmėginti ne tik miežių, bet ir jų produktų
Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė sako, kad nors miežiai ir nėra pačios populiariausios kruopos tarp pirkėjų, tačiau verta šį pigų produktą išmėginti įvairių patiekalų gamyboje ir net jo produktus panaudoti kaip užkandį: pavyzdžiui, vaisių tyrelės su miežiais puikiai tam tiks.
„Mūsų pirkėjams siūlome išmėginti tiek įprastų ar ekologiškų miežių, tiek ir produktų su šiomis kruopomis: galima rinktis iš plikytos duonos su miežiais ir kanapių sėklomis, taip pat – išmėginti įvairių tyrelių, kurios patiks patiems mažiausiems. Dar siūlome ragauti įvairesnių miežių ir kitų kruopų mišinių: pavyzdžiui, avižų, žaliųjų grikių ir miežių traiškytų grūdų, ekologiškų avižų, šviesių grikių ir miežių kruopų mišinio bei ekologiškų avižų, miežių, spelta kviečių ir rugių traiškytų grūdų“, – vardija O. Suchočeva.
Ekspertė taip pat primena, jog pigiai įsigyjant miežių kruopų ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Išmėginkite ypatingą receptą: pienišką sriubą pasigaminsite greičiau nei per valandą, o daržovės ir miežių kruopos neleis praalkti ilgam.
RECEPTAS
Pieniška sriuba su pievagrybiais ir miežiais*
Sriubai reikės:
15 v. š. alyvuogių aliejaus;
240 g griežinėliais supjaustytų pievagrybių – pievagrybiai „Rimi“ 0,89 € / 250 g;
120 g pjaustytų morkų;
80 g smulkintų svogūnų;
480 ml vandens;
180 g miežių kruopų – miežių kruopos „Happy Family“ 1,09 € / 800 g;
30 g miltų;
720 ml pieno – pienas „Rimi Smart“ 0,62 € / 1 l;
1,5 a. š. druskos;
0,5 a. š. pipirų.
Gaminimo eiga:
1. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite grybus, morkas ir svogūnus; virkite ir maišykite 5-6 minutes arba kol suminkštės. Supilkite vandenį ir miežius. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį; virkite neuždengę 12-15 minučių arba kol miežiai suminkštės.
2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus, pieną, druską ir pipirus iki vientisos masės; įmaišykite į sriubą. Nuolat maišydami vėl užvirinkite; virkite ir maišykite 1-2 minutes arba kol sutirštės.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos sausio 31 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Prasidėjo pavasarinis sėklų pirkimas: pagrindinės sodinimo klaidos, kurias svarbu prisiminti
Nesenstanti lietuviško stalo pažiba – bulviniai blynai: šis paprastas receptas suburs visą šeimą
Vaivorykštinis upėtakis: gurmaniškos vakarienės paslaptis už stebėtinai mažą kainą (receptas)
Vienos didžiausių šalies NT bendrovės „Darnu Group“ ant Neries kranto vystomu rajonu „Sakai“ aktyviai domisi ne tik potencialūs būstų pirkėjai...
Antradienį Vokietijoje įvykusiame „World of Samsung“ renginyje pristatytos pažangiausios dirbtinio intelekto (DI) technologijos. Renginys subūrė žiniasklaidos atstovus ir partnerius, suteikdamas...
Bandyti, testuoti ir mokytis iš tų, kurie jau skina pergales tarptautinėse startuolių arenose – tokią žinutę technologijų hakatono „Tech_Champ” dalyviams...
Balkanų brangakmeniu vadinama Juodkalnija – idealus pasirinkimas išsiilgusiems saulėtų dienų pripildyto kerinčio gamtos grožio, persipinančio su turtinga istorija, lydinčia kone...
„Lidl“ pristato naują darbdavio įvaizdžio kampaniją, kurioje akcentuojama palaikanti komanda, plačios karjeros galimybės ir konkurencingas atlyginimas. Kampanijoje darbo „Lidl“ privalumai...
Kad ir kokį patiekalą su mėsa pasirinktumėte savo valgiaraščiui – sultingą kepsnį, sumuštinį, picą ar troškinį, jo skonį lemia ne...
Pastaraisiais metais augant vartotojų energetiniam raštingumui ir tobulėjant buities prietaisams su energijos vartojimą efektyvinti leidžiančiomis išmaniosiomis funkcijomis, didėja ir gyventojų...
Nuo šių metų pradžios mažmeninė dyzelino kaina gerokai šoktelėjo į viršų. Brangimo priežastis akivaizdi – reikšmingai padidėję akcizai. Tačiau viešoje...
Tvarumas – ne vien emisijų mažinimas, plastikinio maišelio atsisakymas ar gamtai draugiškesnių įpročių kūrimas kasdienybėje. Kartu tai dėmesys žmonėms, užtikrinant...
Į sukčių pinkles patenkant net aukščiausio lygmens politikams, naujausi policijos duomenys rodo, kad Lietuvoje nuo apgavikų kasmet nukenčia vis daugiau...