Paskelbta
1 metai prieš-
Po šventiškų patiekalų visada norisi ko nors paprasto, tad prisiminkite ryžius su daržovėmis ir kiaušiniais – rytietišką poskonį paliekantis patiekalas nesunkiai paruošiamas ir dažniausiai mėgstamas visos šeimos. Be to, jei po švenčių ruošiatės pataupyti ir apsipirkti pigiau, toks pasirinkimas tikrai bus palankus jūsų piniginei. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kuo mažiau ryžiai apdirbti, tuo daugiau juose išliks naudingų maistinių medžiagų bei mineralų, todėl į mitybos racioną naudinga įtraukti patiekalų su rudaisiais, juodaisiais, raudonaisiais ar laukiniais ryžiais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai vis dažniau renkasi funkcinius ir rūšinius ryžius, noriai išbando asortimento naujienas.
Ne visi ryžiai vienodai vertingi
Dažnai patiekalams pasirenkami baltieji ryžiai vien todėl, kad jie greičiau išverda, gi ruduosius ryžius patartina virti net 40 minučių. Tačiau norint sutrumpinti virimo laiką, galima juos prieš tai per naktį ar apie kelias valandas pamirkyti vandenyje. Užpylus šaltu vandeniu ir po užvirimo praėjus 10 minučių, reikėtų nupilti vandenį ir vėl užpylus šaltu, pavirti dar 15 minučių, o vėliau puodą nuimti nuo kaitros, apvynioti rankšluosčiu ir palikti brinkti kelioms valandoms.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, rudieji ryžiai vertingi dėl skaidulų ir vitaminų: juose yra nemažas kiekis tokotrienolio (vitamino E komponento) ir oryzanolio (riebaluose tirpaus antioksidanto). „Dauguma tyrimų įrodė, kad šie antioksidantai mažina mažo tankio lipoproteinų, t. y. „blogo“ cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugodami nuo širdies susirgimų. Na, o išanalizavus juodųjų ryžių sėlenas, paaiškėjo, kad antioksidantų juose yra dar daugiau negu ruduosiuose. Taigi, bent retkarčiais praturtinkime jais savo racioną“, – siūlo gydytoja dietologė.
Ji taip pat rekomenduoja pirmenybę teikti garuose plikytiems, menkai apdorotiems ir nešlifuotiems ryžiams, nes šlifuoti ryžiai išsaugo mažiausiai maistinių medžiagų, mat jų apdirbimo metu pašalinimas ryžių apvalkalas, kuriame susikaupia daugiausia vitaminų ir mikroelementų. „Be eilės mikroelementų, rudųjų, juodųjų ir raudonųjų rūšių ryžiuose yra ir daugiau skaidulų, daugiau B grupės vitaminų. Į mitybos racioną vertėtų įtraukti ir laukinius ryžius, nes apdirbimo metu jie nešlifuojami ir nepoliruojami, tad išsaugo visas maistines medžiagas“, – pataria E. Gavelienė.
Kiekvienam patiekalui – tinkamiausi ryžiai
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad nors populiariausi išlieka ilgagrūdžiai ir plikyti ryžiai, pastaraisiais metais išaugo funkcinių ir rūšinių ryžių vartojimo pardavimai: „Pirkėjai vis dažniau renkasi specifinius ryžius pagal paskirtį ir noriai išbando asortimento naujienas. Rūšinių ryžių apdirbimui skiriama daugiau dėmesio, o tai lemia ir aukštesnę jų kokybę, gardesnį skonį. Norintys sutaupyti jau pamėgo privačia etikete pažymėtus produktus, ne išimtis ir ryžiai. Pavyzdžiui, „Rimi Basic“ , „Rimi Greatlife, „Rimi Planet“, „Selection by Rimi“ etiketės ryžiai kokybe nenusileidžia ar net lenkia žinomų prekės ženklų gaminius, todėl jų kaina tampa svariu pasirinkimo kriterijumi.
Taip pat mėgstami funkciniai ryžiai, tinkami sušių, paelijos, rizoto arba plovo gamybai. Mūsų asortimente pirkėjai randa jiems labiausiai tinkančius ryžius ir pradeda suprasti skirtumus tarp jų skonio, kvapo, spalvos, birumo bei kilmės. Pirkėjai vis dažniau renkasi specifinius ryžius pagal paskirtį, skirtus būtent konkrečiam patiekalui: ispaniškus apvalius – paelijai, o itališkus apvalius – rizotui“, – teigia O. Suchočeva.
Ji primena, kad namuose ryžius reikėtų laikyti atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių, kuo sausesnėje vietoje, kambario temperatūroje. Be to, kaip ir visi sausi produktai, ryžiai greitai sugeria perteklinę drėgmę iš aplinkos, tad pradarius pakuotę geriau ryžius perpilti į sandarias stiklines talpas, kad neįsigertų drėgmė ir kvapai, o kruopose neatsirastų kenkėjų“, – rekomenduoja ekspertė.
Komercijos operacijų vadovė siūlo parduotuvėse paieškoti prekių, pažymėtų specialiu euro ženklu. „Juo tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt žymime bene žemiausia įprasta kaina rinkoje turinčias prekes, kurių pirkėjai ras daugiau negu 700. Tarp jų yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei geros kokybės „Rimi Smart“ produkcijos“, – teigia O. Suchočeva.
Pasigaminkite orkaitėje keptą patiekalą – ruduosius ryžius su daržovėmis ir kiaušiniais.
Orkaitėje kepti rudieji ryžiai su daržovėmis ir kiaušiniais
Patiekalui reikės:
300 g rudųjų ryžių – rudieji ryžiai „Rimi Greatlife“ 1,29 € / 500 g;
150 g šaldytų žirnelių – greitai užšaldyti žirneliai „Rimi“ 1,25 € / 400 g;
2 stambiai sutarkuotų morkų – lietuviškos plautos morkos 0,69 € / 1 kg;
2 sutrintų česnako skiltelių;
2 šaukštelių tarkuoto šviežio imbiero;
2 1/2 puodelio verdančio vandens;
2 šaukštelių augalinio aliejaus;
3 vnt. svogūnų laiškų;
2 šaukštai sojų padažo;
3 kiaušinių;
aitriųjų paprikų padažo – patiekti.
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C su ventiliatoriumi. Ryžius suberkite į 30 x 20 cm dydžio kepimo indą. Sudėkite česnaką ir imbierą. Supilkite vandenį, užpilkite aliejaus, išmaišykite. Indą sandariai uždenkite folija ir kepkite ryžius 45 minutes.
2. Atsargiai ištraukite indą, nudenkite foliją ir įmaišykite morkas, žirnelius ir sojų padažą. Vėl jį sandariai uždenkite ir dėkite į orkaitę dar 10 minučių.
3. Nuimkite foliją. Ryžių mišinyje padarykite 3 įdubimus ir į kiekvieną įmuškite po kiaušinį. Kiekvieną kiaušinį lengvai suplakite šakute, nemaišydami su ryžiais. Grąžinkite indą į orkaitę ir neuždengę pakepinkite dar 7 minutes arba kol kiaušiniai sutirštės.
4. Nedideliu aštriu peiliu stambiai supjaustykite kiaušinį inde ir visą išmaišykite, kad komponentai susijungtų. Įstrižai supjaustykite svogūnų laiškus ir apibarstykite ryžių mišinį. Patiekite apšlakstę aitriųjų paprikų padažu.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos sausio 22 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Trečdalis (32 proc.) lietuvių jau naudojasi dirbtinio intelekto įrankiais, kurie padeda jiems apsipirkimo metu. Maža to, fiksuojamas labai spartus gyventojų,...
Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...
2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...
Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...
2024-ieji Kauno startuolių ekosistemoje įnešė pokyčių – nuo augančio mažų įmonių skaičiaus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione, iki stiprėjančio įmonių...
Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...
„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...
Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...
Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...
Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...