Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
Išpopuliarėję avokadai – vienas universaliausių pusryčių variantų, nes tinka su skrebučiais ir kiaušiniais, nugula į košių dubenėlius, šilkinę konsistenciją suteikia glotnučiams. Tačiau galima juos kilstelti į dar aukštesnį lygį – patiekti kaip užkandį, kuris žavės ne tik skoniu, bet ir elegantiška išvaizda. „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kaip išsirinkti tinkamiausius avokadus ir juos laikyti namuose, o norintiems apsipirkti pigiau, siūlo pasinaudoti iki sausio 13 d. avokadams taikoma nuolaida –su lojalumo kortele 1 vnt. kainuos tik 0,49 Eur.
Gerųjų riebalų šaltinis
Nors būtume linkę avokadą laikyti daržove ar kaulavaisiu, bet iš tiesų tai kriaušės formą primenanti vienasėklė uoga, subręstanti ant Amerikinės persėjos medžio – jie paplitę daugelyje subtropinių ir tropinių regionų. Itin vertinami avokado riebalai, iš kurių yra nemažai polinesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat lecitinas, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą, aktyvina smegenų ląstelių veiklą. Avokaduose taip pat gausu vitaminų ir mineralų, tad ne veltui jie minimi šalia kitų mūsų organizmui itin reikšmingų superproduktų.
Neverta jų vengti skaičiuojantiems kalorijas ir atsisakantiems riebių produktų – avokadų riebalai ne tik naudingi organizmui: praturtinus avokadu pietų dubenėlį su kruopomis, daržovėmis ir sūriu, ilgai jaučiamas sotumo jausmas, tad nekyla noras užkandžiauti. Švelnaus skonio ir kreminės konsistencijos avokadai idealiai tinka įvairiems receptams ir deriniams: tepti ant skrebučių, gardinti salotas, dėti į glotnučius ar net desertus, gaminti gvakamolę.
Nei per kietas, nei per minkštas – kaip išsirinkti ir laikyti
Pasak „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės, prasidėjus sausiui pastebima, kad pirkėjai dažniau užsuka į daržovių ir vaisių skyrius. Tam turi įtakos ir jau ne vienerius metus plintantis augalinių iniciatyvų iššūkis „Augalinis sausis“ (angl.„Veganuary“), kai kviečiama išnaudoti augalinės mitybos privalumus.
Kartais manome nusipirkę sunokusį avokadą, bet namuose jis pasirodo per kietas. E. Krasauskienė sako, kad norintįsitikinti, ar jis gerai prinokęs, reikia pabandyti nuplėšti kotelį – jei tai sunku padaryti, greičiausiai avokadas neprinokęs, o jei jį lengvai nuimate ir viduje minkštimas žalias, be rudų dėmių – jis tinkamiausias skanauti.
„Jei dairotės „Hass“ rūšies avokadų, ieškokite jų tamsiai žalios spalvos ar net beveik juodų, nes šviesesnio atspalvio – žali – dažniausiai yra neprinokę. Tiesa, tai galioja tik šios rūšies avokadams.Jei visų veislių avokadai turi įtrūkimų odelėje ar didelių juodų dėmių, turbūt bus pernokę, todėl tokių nepirkite. Jei planuojate avokado nesuvalgyti tą pačią ar kitą dieną, rinkitės kietą, bet laikykite ne šaldytuve, o kambario temperatūroje. Jei norite sunokusius avokadus palaikyti ilgiau – žinoma, dėkite juos į šaldytuvą, taip pristabdysite jų nokimą“, – siūlo ekspertė.
Nusipirkus daugiau kietų avokadų ir norint juos sunokinti, ji pataria juos palaikyti saulėje arba dėti į popierinį maišelį šalia obuolių, bananų ar pomidorų – tada susidariusios etileno dujos paspartins nokimą. Dar vienas mažiau žinomas nokinimo būdas – užberti avokadą ryžių kruopomis ir kelioms dienoms palikti dubenyje.
Specialistė primena, kad iki sausio 13 dienos avokadas (1 vnt.) su „Rimi“ lojalumo kortele kainuos tik 0,49 Eur. Pigiau apsipirkti po švenčių ir sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kviečiame pasigaminti suktinukų su avokadais – juos paruošite greitai ir lengvai, o efektas pranoks lūkesčius.
RECEPTAS
Vegetariški avokadų suktinukai
Patiekalui reikės:
2 vnt. avokadų;
4 vnt. jūros dumblių lapų;
300 g agurko;
50 g sezamo sėklų;
50 g norimų daigų.
aitriosios paprikos miltelių – pagal skonį.
Omletui reikės:
2 vnt. kiaušinių;
2 šaukštų pieno arba augalinio gėrimo;
1 šaukšto aliejaus (kepimui);
druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Avokadus nulupkite ir sutrinkite šakute. Agurkus nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Produktus sudėliokite į keturias lygias dalis.
2. Pagaminkite omletą. Dubenėlyje suplakite kiaušinius su pienu. Paskaninkite kiaušinių plakinį druska ir pipirais. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Iškepkite du plonus (kaip lietiniai blynai) omletus. Omletus susukite, perpjaukite išilgai per pusę ir atvėsinkite.
3. Jūros dumblių lapus pasidėkite ant sausos pjaustymo lentos. Ant jų dėkite pasiruoštus produktus: trintus avokadus, agurko griežinėlius, pabarstykite sezamo sėklų, aitriosios paprikos miltelių. Dėkite daigus ir omletą.
4. Susukite lapą ir supjaustykite į 6-8 gabaliukus. Suktinukus galite patiekti su sojų padažu.
Jeigu norite pagaminti veganišką versiją, omletą pakeiskite tofu sūriu.
Skanaus!
Tyrimas: liepos mėnesį „Rimi“– pigiausi pieno produktų bei vaisių ir daržovių krepšeliai
Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Savaitgalio vakarienė šeimai ir draugams: grilinta dorada su šviežiomis bulvytėmis ir trešnių pyragas
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Nekilnojamojo turto kainų dinamika Scalea mieste: istorija ir perspektyvos Scalea, įsikūręs pietų Italijoje, ilgą laiką buvo vienas prieinamiausių kurortinių miestelių...
Kaune, prie Kalniečių parko istoriškai besiformavusio verslo rajono konversijai, bankas „Bigbank“ skolins 16,5 mln. Eur. Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Inspiration...
Prognozės: 50 % biuro darbo vietų gali išnykti. Ar Lietuva pasiruošusi šiam pokyčiui, ir ką turi daryti darbuotojai bei valdžia?...
Gran Kanarija ir toliau traukia platų tarptautinių pirkėjų ratą – nuo tų, kurie persikelia dėl geresnio gyvenimo būdo, iki investuotojų,...
Graikijos nekilnojamojo turto rinka 22025 metais yra pasirengusi toliau augti, didėjant nekilnojamojo turto vertei ir išliekant stabiliai paklausai tiek iš...
Ilsėtis turėtų būti natūralu. Vis dėlto vis daugiau žmonių sako, kad net per atostogas jiems nepavyksta iš tikrųjų atsipalaiduoti –...
Skaičiuojant paskutines valandas iki didžiausių Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynių“ starto, „Circle K Miles+“ komandos lenktynininkas Eimantas Navikauskas atskleidžia,...
Baltijos šalys Europoje išsiskiria ne tik greitai augančiu kibernetinių atakų skaičiumi, bet ir unikaliu jų pobūdžiu. Nepaisant to, kad Lietuvoje...
Kai namuose kažkas negerai, dažniausiai tai pirmieji pajaučia augintiniai. Šio įvykio pagrindinis herojus – mažas baltas šuniukas, kuris, būtent dėl...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...