Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Švenčių stalas be liežuvio – kaip Velykos be kiaušinių: nustebinkite svečius gaiviomis salotomis (receptas)

L

Paskelbta

-

Jautienos ar kiaulienos liežuvis tinka ir drebučiams, ir salotoms, jis puikuojasi įmantriuose vyniotiniuose su krienais bei majonezu. Tradiciškai susiklostė, kad tai šventinis patiekalas, prieš kelis dešimtmečius pelnęs delikateso šlovę ir puošęs daugelio šeimų vaišių stalą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad liežuvis turtingas gyvūninės kilmės baltymais, kurių sudėtyje yra visų būtinųjų amino rūgščių, o jį geriausia skanauti su daržovėmis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva informuoja, kad šią savaitę atšaldytų kiaulienos liežuvių galima nusipirkti pigiau – net su 49 proc. nuolaida.

Reklama

Liesesnis ir greičiau suvirškinamas

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jautienos bei kiaulienos liežuviuose yra mums būtinų B grupės vitaminų, kurie prisideda prie tinkamos nervų, imuninės, širdies ir kraujagyslių sistemų veiklos. Be to, valgydami šį subproduktą gauname ir mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalio, geležies. „Liežuvis turtingas gyvūninės kilmės baltymais, kurių sudėtyje yra visų būtinųjų amino rūgščių, be to, šie baltymai, lyginant su riebesnėmis mėsos rūšimis, lengvai virškinami ir gerai įsisavinami. Beveik nėra skirtumo, kokį liežuvį rinksitės – kiaulės ar jaučio. Pastarasis yra kiek liesesnis, tačiau naudingų medžiagų abiejose mėsos rūšyse yra beveik vienodai“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Nors gana įprasta liežuvį skanauti su krienų ir majonezo padažu, gydytoja dietologė rekomenduoja jį valgyti ir su daržovėmis, be to, reikėtų žinoti, kaip ir visuose subproduktuose, jame yra nemažai cholesterolio. „Geriau, jei jį valgysime rečiau, per šventes, nes tai tikrai nekasdienis produktas, nors lyginant su kitomis mėsos dalimis, liežuvyje esančių kalorijų kiekis nėra didelis. Atidžiau patiekalų su liežuviu porcijos dydį turėtų rinktis žmonės, varginami dislipidemijos, širdies kraujagyslių ligų. Kai ant švenčių stalo patiekalų yra daug, svarbu kiekvieno paragauti po truputį, o ne po pilną porciją – taip išvengsime persivalgymo“, – pataria gydytoja dietologė.

Ruoškimės šventėms iš anksto

carvertical VIN patikra

Nors pagrindinis Velykų stalo akcentas – išradingai numarginti kiaušiniai, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė pataria iš anksto apgalvoti šventinį meniu ir pasinaudojus akcijomis, nusipirkti maisto produktų pigiau. „Kelias savaites prieš Velykas išauga ne tik kiaušinių pardavimai: perkami miltai, sviestas ir kiti priedai pyragams, konservuotos daržovės, šaldyti gaminiai, padažai. Norint sutaupyti apsiperkant Velykoms verta pasidomėti šiuo metu galiojančiais ypatingais pasiūlymais, nuolaidomis ir iš anksto apgalvoti, kokių šventinių pirkinių jums reikia. „Rimi.lt“ programėlėje rasite visą svarbiausią informaciją ir galėsite pasiruošti produktų sąrašą, atsižvelgdami į nuolaidas“, – pataria O. Suchočeva.

Prieš didžiąsias metų šventes gaminami tradiciniai, daugelio pamėgti patiekalai, o vienas jų – virtas liežuvis drebučiuose ar su padažu. Komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva sako, kad kiaulės ar jaučio liežuvį galima dar ir kepti, troškinti, ruošti įvairias salotas: „Verta pasinaudoti nuolaidomis ir nusipirkti jų pigiau, o skubantys prieš šventes ras ir mūsų kulinarų pamarinuotų „Mano dienai“ virtų liežuvių. Iki kovo 25 d. atšaldytų kiaulienos liežuvių „Rimi“ galima įsigyti net 49 proc. pigiau –1 kg kainuos tik 2,99 Eur.“

Ji primena, jog pigiau įsigyti produktų Velykoms padės akcijų sekimas, tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Kviečiame pasigaminti gaivias salotas su liežuviu – jos puikiai tiks šeimos šventėms.

Salotos su liežuviu ir daržovėmis

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

2 virtų kiaulės liežuvių;
½ nedidelio šviežio kopūsto;
0,5 poro;
1 ilgavaisio agurko;
druskos, pipirų, majonezo – pagal skonį.

Gaminimo eiga:

1. Smulkiai supjaustykite kopūstą, porą – pusžiedžiais, agurką ir liežuvius – juostelėmis.
2. Pagardinkite majonezu, druska ir pipirais, išmaišykite.

Skanaus!

 

Naujienos

Verslas15 val prieš

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...

Verslas20 val prieš

Pelningai 2024-uosius metus baigę Vilniaus šilumos tinklai įgyvendino strateginius projektus ir didino investicijas

2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...

Verslas2 d. prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Startuoliai3 d. prieš

Kauno startuolių bendruomenė – investicijos į mokslinius tyrimus ir antreprenerystę

2024-ieji Kauno startuolių ekosistemoje įnešė pokyčių – nuo augančio mažų įmonių skaičiaus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione, iki stiprėjančio įmonių...

Verslas3 d. prieš

Greta Ranonytė. 152 milijardai eurų – ne riba. Kiek dar gali augti „fintech“ Lietuvoje?

Prasidėjus bendrovių metinių finansinių rezultatų skelbimui, akivaizdu, jog Lietuvos „fintech“ sektorius didina pagreitį. Vien Lietuvos elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų...

Ekspertai

Ekspertai1 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai2 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai3 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai7 d. prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Ekspertai7 d. prieš

Motociklų sezonas įsibėgėja: kodėl svarbu vairuoti atidžiau?

Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |