Paskelbta
10 mėnesių prieš-
Ypatingų progų metu dažnai puikuojasi keptas kiaulienos kumpis ar nugarinė. Kiauliena patinka daugeliui, o ją paruošti nesudėtinga tiek savaitgalio pietums, tiek šventėms, nes šios mėsos panaudojimo galimybės tiesiog beribės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad kiauliena – baltymų ir geležies šaltinis. Tiesa, svarbu nepamiršti paįvairinti savo raciono žuvimi, ankštinėmis kultūromis ir daržovių gausa. Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, kad parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad šviežia mėsa čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių, o iki rugsėjo 9 d. pavyks apsipirkti pigiau, nes 1 kg kiaulienos nugarinei be kaulo taikoma 33 proc. nuolaida, tad ji kainuos 3,99 Eur.
Tinkamai paruošta kiauliena – puikus baltymų, mineralų bei vitaminų šaltinis
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo. Ekspertė kiaulieną rekomenduoja virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant grilio.
Vis dėlto, negalima pamiršti ir saiko principo. „Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, skatinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Dėl šios priežasties kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. Be to, pirmenybę reikėtų teikti liesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų“, – primena dr. E. Gavelienė.
Kiauliena – iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių
Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad atėjus kalendoriniam rudeniui, kai gaminame namuose daugiau, pirkėjai dažniausiai į krepšelius įsideda smulkintos kiaulienos, nedidelių fasuotų jos gabaliukų, sveriamų mėsos gaminių ar jau paruoštų kepti pamarinuotų kepsnelių.
„Mūsų parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. Ypač šviežia – sveriama nepakuota kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1–2 dienas“, – sako pašnekovė.
Ji priduria, kad renkantis mėsą parduotuvėje verta žvalgytis akcijų, mat taip pavyks apsipirkti ženkliai pigiau. Anot E. Krasauskienės pastebėjimo, įvairūs prekybos tinklo pasiūlymai pirkėjams itin aktualūs. Ekspertė taip pat pataria atkreipti dėmesį, kad kiauliena būtų šviesiai rausvos spalvos, mėsos paviršius – sausas, pakuotėje neturėtų būti skysčio: „Nusipirkę gabalą mėsos, dalį jo galite užšaldyti, bet patartina šaldiklyje nelaikyti ilgiau kaip 6 mėnesius.“
Ekspertė taip pat primena, jog iki rugsėjo 9 d. pavyks apsipirkti pigiau, nes 1 kg kiaulienos nugarinei be kaulo taikoma 33 proc. nuolaida, tad ji kainuos 3,99 Eur. Taip pat pigiau įsigyti kiaulienos bei kitų ingredientų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Kulinarijos technologai kviečia išsikepti kiaulienos nugarinę su džiovintomis slyvomis.
RECEPTAS
Kiaulienos nugarinė įdaryta džiovintomis slyvomis
Patiekalui reikės:
1 kg kiaulienos nugarinės;
200 g džiovintų slyvų;
3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
1šaukšto medaus;
šiek tiek apelsino arba citrinos sulčių;
džiovintų žolelių, druskos, pipirų – pagal skonį.
Gaminimo eiga:
Skanaus!
Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus
Savaitgalio vakarienė šeimai ir draugams: grilinta dorada su šviežiomis bulvytėmis ir trešnių pyragas
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Liucina Rimgailė paatviravo apie ryšį su mama ir gardžias tradicijas: „Aplankome viena kitą ir be progos“
Prognozės: 50 % biuro darbo vietų gali išnykti. Ar Lietuva pasiruošusi šiam pokyčiui, ir ką turi daryti darbuotojai bei valdžia?...
Gran Kanarija ir toliau traukia platų tarptautinių pirkėjų ratą – nuo tų, kurie persikelia dėl geresnio gyvenimo būdo, iki investuotojų,...
Graikijos nekilnojamojo turto rinka 22025 metais yra pasirengusi toliau augti, didėjant nekilnojamojo turto vertei ir išliekant stabiliai paklausai tiek iš...
Kaina, vieta, plotas ir statytojo patirtis – tai pagrindiniai kriterijai renkantis naują būstą. Vis dėlto daugelis pirkėjų išsamiau neįvertina aspektų,...
Jūs jau išbandėte „ChatGPT“, galbūt keletą kitų dirbtinio intelekto (DI) įrankių (tarkime, „RightBlogger“), ir dabar svarstote, kaip su DI užsidirbti...
Ilsėtis turėtų būti natūralu. Vis dėlto vis daugiau žmonių sako, kad net per atostogas jiems nepavyksta iš tikrųjų atsipalaiduoti –...
Skaičiuojant paskutines valandas iki didžiausių Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynių“ starto, „Circle K Miles+“ komandos lenktynininkas Eimantas Navikauskas atskleidžia,...
Baltijos šalys Europoje išsiskiria ne tik greitai augančiu kibernetinių atakų skaičiumi, bet ir unikaliu jų pobūdžiu. Nepaisant to, kad Lietuvoje...
Kai namuose kažkas negerai, dažniausiai tai pirmieji pajaučia augintiniai. Šio įvykio pagrindinis herojus – mažas baltas šuniukas, kuris, būtent dėl...
Įsibėgėjusi vasara daugeliui dirbančių tėvų Lietuvoje – tikras galvosūkis: kaip pasirūpinti vaikais, kai mokyklos atostogauja, o darželiai užveria duris? Specialistai...