Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Tarptautinę arbatos dieną – ekspertės patarimai, padėsiantys atsigaivinti ir pasikrauti antioksidantų

L

Paskelbta

-

Arbata – vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje, įvairiose apklausose nusileidžiantis tik vandeniui. Prie jo populiarumo prisideda ir žmonių geriamų arbatų gausa – vieni mėgsta kofeino pripildytą juodąją arbatą, kiti mėgaujasi atpalaiduojančiu žalios arbatos puodeliu, o treti geria egzotiškąja mačią. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, priklausomai nuo arbatos rūšies, ji turi teigiamų antioksidacinių savybių. Švenčiant Tarptautinę arbatos dieną kviečiame sužinoti, kaip namuose pasigaminti atgaivinsiančios arbatos puodelį ir kokia rūšis labiausiai padės numalšinti troškulį – patarimais dalijasi prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Reklama

Antioksidantų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad renkantis arbatą pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek ji turi kofeino. Nuo to priklauso ir arbatos gėrimo laikas – pavyzdžiui, žalią arbatą rekomenduojama gerti rytais, o žolelių – vakarais.

„Žalioji arbata pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir yra populiarus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikatai palankaus gėrimo. Jos polifenoliai, tarp kurių ir svarbus epigalokatechingalatas, yra tos medžiagos, kurios saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir prisideda prie lėtinio uždegimo mažinimo. Antioksidantų veikimas tyrimuose stebėtas po 40 min išgėrus 400 ml žaliosios arbatos, o pikas pasiekiamas, po valandos. Žalioji arbata gausi ir kofeinu. Vidutiniškai 240 ml puodelyje žaliosios arbatos yra apie 25–30 mg kofeino. Ji suteikia švelnų energijos pakilimą be intensyvaus stimuliavimo, susijusio su didesnio kofeino kiekio gėrimais. Tuo tarpu juodoji arbata, nors gaminama iš tų pačių arbatmedžio lapų, dėl kitokios gamybos technologijos pasižymi intensyvesniu skoniu, o kofeino kiekis joje taip pat didesnis. 240 ml puodelyje juodosios arbatos paprastai būna apie 40–70 mg kofeino. Tikslus kiekis gali skirtis priklausomai nuo tokių veiksnių kaip virimo laikas ar arbatos lapelių dydis“, – skirtumą įvardija gydytoja.

Mačia arbata suteiks energijos

Norintiems kiek žvaliau pradėti dieną, specialistė rekomenduoja išbandyti japonišką mačia arbatą. „Grame mačia arbatos miltelių yra apie 19–44 miligramai kofeino, kai tuo tarpu kavos pupelių grame – 10–12 miligramų. To nevertėtų pamiršti ir mačia arbatą dienos metu skanauti saikingiau nei kavą. Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį, kad vienam kavos puodeliui pasidaryti prireikia daugiau kavos nei mačios miltelių arbatos puodeliui, todėl suvartojamo kofeino kiekis gali išlikti panašus. Mača arbata nuo kitų arbatžolių arbatų skiriasi tuo, jog suvartojamas ne tik arbatžolių nuoviras, bet ir patys arbatos lapeliai, o tai suteikia papildomų naudų“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

carvertical VIN patikra

Dr. E. Gavelienė teigia, kad siekiantys vakare atsipūsti nuo dienoos darbų, turėtų rinktis žolelių arba baltąją arbatą, kuri savyje turi mažiau kofeino. „Baltoji arbata apdorojama minimaliai, šios arbatos skonis subtilus, o kofeino kiekis – mažesnis, lyginant su juodąja arbata. Vidutiniškai 240 ml puodelyje baltosios arbatos yra apie 15-30 mg kofeino. Ulongo arbata pagal oksidaciją yra tarp žaliosios ir juodosios arbatos, mat jos lapai yra iš dalies fermentuoti. Joje yra vidutinis kofeino kiekis – maždaug 30-50 mg tokios pačios talpos puodelyje. Bendrai ulongo arbata pasižymi įvairiu skoniu – nuo gėlių iki vaisių, priklausomai nuo konkrečios arbatos rūšies“, – teigia dietologė.

Pasigaminti šaltą arbatą visai nesudėtinga

Atšilus orams įprastą arbatą geriame kiek rečiau, dažniau renkamės įvarius šaltus gėrimus. Tačiau, pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šaltą arbatą pasigaminti nėra sudėtinga, o tinkamai paruošta, ji gali atgaivinti ir suteikti jėgų karštą dieną.

„Gaminti šaltą arbatą galime dvejais metodais. Pirmasis apima šaltos arbatos ilgą brandinimo procesą šaldytuve, užpylus šaltu vandeniu. Toks jos gaminimas užtrunka nuo 6 iki 12 valandų. Šio proceso metu arbata iš pakelio arba žolelių išskiria ypatingą, sodrų skonį. Kitas būdas – gaminti arbatą įprastu būdu, užpylus ją karštu vandeniu. Vėliau, po 3-5 žoleles ar arbatos pakelį iš puodelio derėtų išimti ir leisti arbatai atvėsti iki kambario temperatūros. Kiek vėliau – perpilti į specialų plastikinį indelį ir perkelti į šaldytuvą 1 arba 2 valandoms, kol ji visiškai atšals“, – pažymi specialistė.

Ekspertė taip pat primena, jog sutaupyti ir pigiai įsigyti arbatos bei kitų ingredientų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus arba papildomos nuolaidas. „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

„Rimi“ siūlo paįvairinti savo vasariškų gėrimų pasirinkimus ir pasigaminti tris paprastas šaltas arbatas.

RECEPTAS

Šalta žalioji arbata su citrina

Jums reikės:

Žalios arbatos pagal skonį ir mėgstamą stiprumą;
Vandens pasirinktam puodeliui ar indui užpildyti;
1 citrinos;
Keleto šviežių mėtos lapelių;
Medaus pagal skonį;

Kaip gaminti:

1. Sudėkite arbatą į puodelį ar arbatinį, užpilkite ją karštu vandeniu ir palaikykite 1-3 minutes.
2. Išimkite pakelį ar arbatos lapelius iš puodelio ar arbatinio ir įdėkite į jį šviežius mėtos lapelius.
3. Leiskite arbatai atvėsti iki kambario temperatūros ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
4. Kai arbata jau pilnai atvės, išspauskite citrinos sultis bei įdėkite medaus bei gerai išmaišykite.

Skanaus!

RECEPTAS

Raudonoji arbata su braškėmis

Jums reikės:

2 raudonosios arbatos pakelių
340 g. braškių;
1,5 litro vandens;
šaukšto citrinų sulčių;
100 g. cukraus.
Ąsočio ir ledukų jam užpildyti.

Kaip gaminti:

1. Įdėkite du raudonosios arbatos pakelius į puodelius ir užpilkite juos karštu vandeniu. Arbatą palaikykite 5-10 minučių.
2. Įdėkite braškes į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite ją į ąsotį su ledukais.
3. Įdėkite cukrų į raudonąją arbatą ir gerai išmaišykite.
4. Į ąsotį su ledu ir braškėmis įpilkite arbatą bei dar 4 puodelius šalto vandens. Viską gerai išmaišykite.

Skanaus!

RECEPTAS

Šalta japoniškoji mačia arbata su pienu

Jums reikės:

Dviejų šauktų mačia arbatos miltelių;
2 šaukštų karšto vandens;
1 puodelio šilto vandens;
Ledo kubelių;
Pieno pagal skonį.

Kaip gaminti:

1. Į matavimo puodelį arba dubenėlį suberkite mačia miltelius. Supilkite 1-2 valgomuosius šaukštus karšto vandens ir plakite, kol mačia visiškai susimaišys su vandeniu. Turėtų susidaryti beveik vientisa masė.
2. Supilkite likusį 1 puodelį vandens ir išmaišykite. Arbatą perkelkite į šaldytuvą arba šaldiklį 15 minučių, kad atšaltų.
3. Pripilkite dvi stiklines ledo ir įpilkite pasirinkto pieno, kad užpildytumėte du trečdalius stiklinės. Galiausiai supilkite atšaldytą mačia ir išmaišykite.

Naujienos

Verslas9 val prieš

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...

Verslas14 val prieš

Pelningai 2024-uosius metus baigę Vilniaus šilumos tinklai įgyvendino strateginius projektus ir didino investicijas

2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...

Verslas2 d. prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Startuoliai2 d. prieš

Kauno startuolių bendruomenė – investicijos į mokslinius tyrimus ir antreprenerystę

2024-ieji Kauno startuolių ekosistemoje įnešė pokyčių – nuo augančio mažų įmonių skaičiaus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione, iki stiprėjančio įmonių...

Verslas2 d. prieš

Greta Ranonytė. 152 milijardai eurų – ne riba. Kiek dar gali augti „fintech“ Lietuvoje?

Prasidėjus bendrovių metinių finansinių rezultatų skelbimui, akivaizdu, jog Lietuvos „fintech“ sektorius didina pagreitį. Vien Lietuvos elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų...

Ekspertai

Ekspertai1 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai1 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai2 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai6 d. prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Ekspertai6 d. prieš

Motociklų sezonas įsibėgėja: kodėl svarbu vairuoti atidžiau?

Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |