Paskelbta
2 metai prieš-
Daugelis įsisukame į užburtą ratą: žiemos pabaigoje, kai drabužiai jau ima veržti, skubiai metamės į sporto salę ir susirūpiname mityba, kad vasarą būtų galima pasitikti puikiausios formos. Tačiau atvėsus orams rudenį, svarstyklių rodmenys vėl verčia sunerimti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad svoris neturėtų taip ženkliai svyruoti, o norint jį išlaikyti stabilų, šaltuoju sezonu reikia neapleisti judėjimo ir skirti dėmesio subalansuotai mitybai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad rinktis sezonines lietuviškas šaknines daržoves ne tik sveika organizmui, bet ir piniginei – jos nebrangios ir universalios, tinkamos daugybei patiekalų.
Žiemą žmogui nebūtini riebalų „kailinukai“
Atšalus orams ir sumažėjus natūralios šviesos, daugelį labiau traukia ne pasivaikščiojimai ar sportas, bet sofutė ir serialai. Dažnai pasiteisinama tuo, kad esą rudenį ir žiemą tiesiog privalu turėti šiek tiek riebalinio sluoksnio, nes juk tai tiesiog per amžių amžius apspręsta genetiškai.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad nors mūsų regione gyvūnai ir ruošiasi šalčiams, užsiaugindami daugiau riebalinio audinio, tačiau šiuolaikinis žmogus turi kitų apsisaugojimo nuo šalčio priemonių. „Jei svoris didėja metams bėgant (per kiekvieną dešimtmetį prisideda maždaug 3 proc.), tai normalu, bet jei tai vyksta kaskart pasikeitus sezonui – tikrai ne. Turėtume siekti, kad metų bėgyje mūsų svoris būtų stabilus.
Aišku, rudenį ir žiemą priaugti svorio yra lengviau dėl to, kad dienos trumpėja, šviesos mažėja, tad mūsų medžiagų apykaita irgi šiek tiek sulėtėja. Tačiau jei žmogus gyvena sveikatai palankų gyvenimą, svorio svyravimai neturėtų būti susiję su metų laiku. Jei reguliariai valgome, išsimiegame, pakankamai pailsime, mokame tvarkytis su stresu ir sportuojame svoris turėtų nedidėti daugiau kaip 2 kilogramais“, – sako „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė.
Salotas keičiame sezoninėmis daržovėmis
Vasarą, kai karšta, natūraliai sumažėja apetitas, be to, valgome daugiau daržovių, tad atrodytų kad tai geriausias sezonas išlikti liekniems, bet gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė teigia, kad ir vasarą labai lengva suvalgyti daugiau, nei buvo planuota.
„Mes linkę nepastebėti, kad vasarą daugiau įvairių šventinių renginių ir asmeninių švenčių su užkandžiais, pakramsnojimais ir pagrilinimais, kai nepastebimai suvalgome daugiau maisto. Rudenį ar žiemą gi dažniau norime ne salotų, o šilto maisto, bet kai kurie esame įpratę prie didelių šviežių salotų porcijų, tad ir troškinių įsidedame į lėkštę tikrai per daug. Jei mėgstame valgyti riebiau ir aštriau, kilogramai gali augti tarsi nepastebimai.
Šiuolaikinis mitybos mokslas skatina rinktis sezonines daržoves, kurios ir pritaikytos tam metų laikui, tad būtų labai gerai, jei rudenį nepamirštume moliūgų, morkų, burokėlių, salierų, pastarnokų, ropių, ridikų. Šakniavaisiai be visų savo naudų yra turtingi dar ir maistinėmis skaidulomis, o pakankamas jų kiekis užtikrina žarnyno sveikatą, kuri yra susijusi su mūsų imunitetu. Tiesiog reikia nepatingėti ir pasidomėti, kokius patiekalus galime pasiruošti iš minėtų sezoninių daržovių – tai tikrai neužims daug laiko, o nauda sveikatai bus akivaizdi. Be to, į valgiaraštį rekomenduotina įtraukti ir raugintų daržovių, kurių galima rasti įvairių – ne vien tik agurkų ir kopūstų“, – pataria E. Gavelienė.
Kartais, vasarą aktyviai bėgiojantys, daug vaikštantys ar važinėjantys dviračiu žmonės atšalus orams nebepaieško kito smagaus judėjimo būdo. Pasak gydytojos dietologės, norint, kad svoris išliktų stabilus, tai būtina. Jei nenorime vaikščioti į sporto klubą, galima mankštintis namie: per karantiną kai kurie džiaugiasi atradę ir pamėgę mankštas internetu.
Pasidomėkite šakninių daržovių įvairove
„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai dažniau renkasi įprastas jiems daržoves, tačiau verta pasidomėti ir tomis, pro kurių lentynas tiesiog praeinate. Be to, taip galima ir sutaupyti, nes šakninės ir kopūstinės daržovės nebrangios, jas dažnai vartojame iki ankstyvojo pavasario derliaus žalumynų.
„Kuo daugiau daržovių įtraukti į dienos racioną yra ne tik palanku sveikatai, bet ir kišenei: burokėliai, morkos, pastarnokai, salierai, įvairūs kopūstai yra gana pigūs, su jais galima paruošti daugybę patiekalų – nuo salotų iki troškinių ar sriubų. Patartina rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržovės, nes, sezonui įsibėgėjus, jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl transportavimo išlaidų bei laiko.
Pastebime, kad norėdami sutaupyti, pirkėjai įprato daugiau gaminti namuose, o jų krepšeliuose dažniau atsiduria ilgo galiojimo produktai: aliejus, konservuotos ar šaldytos daržovės. Tai geras pasirinkimas norintiems sutaupyti, nes juos galima įsigyti akcijų bei asmeninių nuolaidų metu, o suvartoti per ilgesnį laikotarpį. Taigi, išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš turimų daržovių, kartu su ilgai negendančiais žirniais, lęšiais, pupelėmis, įvairiomis kruopomis,“ – pastebi O. Suchočeva.
Ji primena, kad norintys sutaupyti prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje gali rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje.
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus
Viena lyderiaujančių Lietuvos alternatyvaus finansavimo lizingo bendrovių „Orion Leasing“ keičia savo pavadinimą į „Own Leasing“, o įmonės steigėjas Laimonas Belickas investuoja į akcijų dalies bendrovėje...
Įperkamo elektromobilio vertė Lietuvoje per metus padidėjo beveik 14 procentų – kone septintadaliu. Augantys atlyginimai ir mažėjančios palūkanos šiemet lėmė...
Lietuvos paštas pradeda paštomatų tinklo plėtrą Baltijos regione, siekdamas užtikrinti patogų siuntimą klientams visose trijose šalyse. Nuo rugsėjo vidurio iki...
Greta Ilekytė, „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Išankstiniai Valstybės Duomenų Agentūros duomenys rodo, kad per metus kainų augimas kiek paspartėjo ir siekia...
Darbuotojų įsitraukimas ir gerovė šiandien tampa vienais svarbiausių veiksnių, lemiančių organizacijų sėkmę. Kiekvieno žmogaus patiriama prasmė darbe tiesiogiai veikia jo...
Vos po kelių mėnesių laukia ypač svarbus pokytis – galimybė pasitraukti iš antros pensijų pakopos ir atsiimti pensijų fonduose sukauptas...
Šiandien dauguma kasdien naudojasi išmaniaisiais telefonais, socialiniais tinklais ir kitomis skaitmeninėmis paslaugomis, o jaunesnėms kartoms tai įprasta nuo vaikystės. Tačiau...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...