Paskelbta
1 savaitė prieš-
Planuojant išvyką į gamtą svarbu ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir tinkamai pasirūpinti maistu. Teisingas produktų pasirinkimas, saugus maisto laikymas ir higienos taisyklių paisymas padeda išvengti apsinuodijimų, rėmens ir kitų sveikatos problemų. Sveikatos sprendimų centro „Antėja“ šeimos gydytoja Indrė Stukienė dalijasi naudingais patarimais, kaip gamtoje saugiai laikyti ir vartoti maistą bei ką daryti, jei suvalgius pasireiškia nemalonūs simptomai.
Gydytoja pasakoja, kad ruošiantis išvykai į gamtą, svarbu rinktis tokius produktus, kurie ilgiau išliktų švieži ir juos būtų saugu vartoti. Patariama vengti greitai gendančių, riebesnių produktų – ypač šviežių pieno gaminių, minkštų sūrių ar žalių kiaušinių, nes šie produktai lengvai perkaista ir gali tapti apsinuodijimo priežastimi.
„Verčiau rinktis maisto produktus, kurie neprivalo būti šaldomi ir yra atsparesni aukštesnei temperatūrai. Tai gali būti krekeriai, trapučiai, džiovinti vaisiai, riešutai, sėklos, marinuoti, vytinti ar rūkyti mėsos gaminiai, standesni sūriai, taip pat konservuoti arba termiškai apdoroti patiekalai. Šie produktai ne tik patogūs transportuoti, bet ir leidžia išvengti nemalonių netikėtumų valgant gryname ore“, – sako I. Stukienė. Antis – neatsiejama Kalėdų stalo dalis
Patarimai, kaip gamtoje laikyti maistą
„Svarbiausia – vengti aukštos temperatūros ir tiesioginių saulės spindulių. Rekomenduojama naudoti termoizoliacinius krepšius arba šaltkrepšius su šaldymo elementais. Maistą laikykite pavėsyje, jei įmanoma – arti vandens telkinio, bet visada sandariose, nuo aplinkos apsaugotose pakuotėse“, – pataria medikė.
Anot gydytojos, ypač svarbu atskirai laikyti žalią mėsą ir kitus produktus, kad būtų išvengta kryžminės taršos. „Jei negalite užtikrinti tinkamos temperatūros, atsisakykite produktų, kuriems būtinas šaldymas. Svarbu gebėti atpažinti, kada maistas gali būti sugedęs ar netinkamas vartoti. Įtartini ženklai – pakitęs kvapas, spalva, konsistencija, rūgštus ar kartus skonis, išsipūtusi pakuotė, neįprasta tekstūra. Net jei iš pažiūros produktas atrodo tinkamas, tačiau buvo laikomas netinkamomis sąlygomis, jis gali būti pavojingas sveikatai. Geriau nerizikuoti – kilus menkiausiai abejonei, tokio maisto verčiau atsisakyti“, – įspėja sveikatos klinikos „Antėja“ gydytoja I. Stukienė.
Dažnos klaidos gaminant maistą gamtoje taip pat prisideda prie negalavimų. Apsinuodijimą, rėmenį ar kitus virškinimo sutrikimus dažniausiai sukelia netinkama higiena – neplautos rankos, nešvarūs indai, kryžminė tarša tarp žalių ir paruoštų produktų. Ne visas cinamonas – tikras
Taip pat pavojų kelia netinkamai termiškai apdorota mėsa ar žuvis, ilgai be šaldymo laikyti produktai, pasenę ar netinkamai saugoti prieskoniai bei padažai. Rėmenį gali išprovokuoti riebus, labai aštrus ar rūgštus maistas, ypač kai valgoma greitai ar per dideliais kiekiais. „Jaukumo prieskonių“ įkūrėja Aušrinė Steputienė: „Laikantis savo vertybių ir įsitikinimų, galite tapti išskirtiniais“
Ką daryti, pajutus apsinuodijimo simptomus
Medikė pastebi, kad apsinuodijimo maistu simptomus svarbu atpažinti kuo anksčiau – tai leidžia laiku imtis reikiamų priemonių, sumažinti komplikacijų riziką ir greičiau pasveikti. Dažniausiai tai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, karščiavimas, bendras silpnumas. Prasidėjus atostogoms dažniau valgome lauke
„Pajutus šiuos simptomus būtina nedelsiant nustoti valgyti, gerti daug skysčių – geriausia vandenį ar elektrolitų tirpalus. Apsinuodijus patartina daugiau ilsėtis. Jei simptomai stiprūs, ilgai neslūgsta ar pasireiškia dehidratacijos požymiai, pavyzdžiui, pastebimai sausos lūpos, sumažėjęs šlapinimasis, būtina kreiptis į gydytojus“, – pabrėžia šeimos gydytoja. Įspėja apie itin pavojingą apsinuodijimą šaltuoju sezonu
Saulė ir sveikata: kaip suderinti malonumą su saugumu
Kaip kajeno pipirai, imbieras ir česnakai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai?
Kodėl širdies patikra turėtų tapti kelionių planavimo dalimi?
Ne tik ūgis ir svoris: gydytoja primena, ką būtina stebėti augant vaikui
Nuo kasdienio persivalgymo iki valgymo sutrikimų: kaip laiku atpažinti pavojų
Ryto kava – malonumas ar stresas širdžiai?
Kas antras Lietuvoje miršta dėl širdies ligų: kuo skiriamės nuo kitų valstybių ir kaip apsisaugoti?
Vyrų sveikata po 30-ies, 40-ies ir 50-ies: kaip keičiasi kūno poreikiai?
Ką sako mūsų organizmas? Vitaminų trūkumo ženklai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Vilniuje kylantis verslo centras „Hero“ siunčia aiškią žinutę rinkai – biurų administravimas gali būti modernus, skaidrus, patogus ir orientuotas į...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...