Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
Vasara – puikus metas pasimėgauti šviežiomis sezoninėmis uogomis ir vaisiais. Ar žinojote, kad net ir sveikiausios vasaros gėrybės gali sukelti virškinimo sutrikimus ar cukraus šuolius kraujyje? Šios gėrybės ne tik gardžios, bet ir itin naudingos sveikatai. Vis dėlto gydytojai pabrėžia, kad svarbu mokėti juos tinkamai įtraukti į kasdienį racioną – derinti su kitais produktais ir vengti dažnai pasitaikančių vartojimo klaidų.
Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytoja Agnieška Ieva Banaitė pasakoja, kad šviežios uogos ir vaisiai – puikus maistinių medžiagų šaltinis. Juose esančios skaidulos skatina žarnyno veiklą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir palaiko žarnyno mikrobiotos balansą. Tuo metu vitaminai C ir A stiprina organizmo apsaugines funkcijas, padeda greičiau atsistatyti po fizinio ar emocinio krūvio, palaiko sveiką odą bei gleivines.
„Vasarą tikrai verta rinktis šviežias sezonines uogas ir vaisius – braškes, mėlynes, serbentus, vyšnias, avietes. Jose gausu vitamino C, antioksidantų ir skaidulų. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą, antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina uždegiminius procesus, o skaidulos gerina virškinimą bei palaiko normalią žarnyno veiklą“, – dėsto šeimos gydytoja.
Svarbu turėti saiką
Nors uogos ir vaisiai labai naudingi, jų vartojant per daug galima susidurti su nepageidaujamomis reakcijomis, pastebi A. I. Banaitė. Vartojant pernelyg didelius šių produktų kiekius gali pasireikšti pilvo pūtimas, viduriavimas ar net staigūs cukraus kiekio kraujyje šuoliai.
„Tokia rizika didžiausia vaikams, jautresnį virškinimą turintiems žmonėms bei sergantiems cukriniu diabetu. Todėl net ir sveikiausi produktai turi būti vartojami saikingai, laikantis subalansuotos mitybos principų“, – pabrėžia gydytoja. Uogų sezono rebusai
Be to, labai svarbu dėmesį atkreipti ir į vartojamų uogų kokybę, mat tai greitai gendantis produktas.
„Sugedusias uogas ar vaisius nesunku atpažinti – jie tampa minkšti, šlapi, skleidžia rūgštų ar nemalonų kvapą, gali būti padengti pelėsiu. Tokie produktai netinka vartojimui, nes gali sukelti apsinuodijimą. Suvalgius sugedusių uogų ar vaisių pirmieji simptomai dažniausiai pasireiškia pykinimu, vėmimu, pilvo skausmais. Pajutus šiuos požymius, svarbu nedelsti ir prireikus kreiptis į gydytoją“, – dėsto A. I. Banaitė. Dietologė atsakė, kurios vasaros uogos yra tikrasis supermaistas (receptas)
Kaip uogas įtraukti į kasdienį racioną?
Gydytoja pabrėžia, kad svarbu žinoti pagrindinius principus, kaip vaisius ir uogas tinkamai įtraukti į kasdienę mitybą – net ir sveikiausi produktai turi būti vartojami apgalvotai. Uogų sezono įkarštis
Visų pirma, pasak jos, uogas ir vaisius patartina valgyti kaip užkandžius tarp pagrindinių valgymų, o ne jų metu ar vietoje pagrindinių patiekalų. „Sveikiausia juos derinti su natūraliu jogurtu, kefyru arba keliais riešutais – toks derinys padeda ilgiau išlikti sotiems, padeda palaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje ir suteikia energijos ilgesniam laikui“, – pataria gydytoja. Vasaros karalienės – uogos
Nors šviežios uogos vertingiausios, tinkamai užšaldytos jos taip pat išsaugo didelę dalį naudingųjų medžiagų, ypač jei buvo užšaldytos netrukus po rinkimo. Tačiau termiškai apdorojus – verdant kompotus, uogienes ar kepant – dalis vitaminų, ypač jautrusis vitaminas C, neišvengiamai prarandamas. Šventiniam savaitgaliui artėjant pasiruoškite išskirtinį desertą
„Todėl sveikatai palankiausia uogas vartoti šviežias arba šaldytas, o termiškai apdorotus gaminius laikyti desertu ar papildomu skanėstu, bet ne pagrindiniu vitaminų šaltiniu“, – priduria medikė.
Atėjus rudeniui nereikėtų nustoti sportuoti: judėjimo trūkumas kenkia ir kūnui, ir protui
Gripo prevencija ir imuniteto stiprinimas: medikė įvardijo geriausią metą pasiskiepyti
Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus: staigių simptomų nepajusite, organizmas alinamas palengva
„Gerasis“ ir „blogasis“ cholesterolis: kuo jie skiriasi ir kodėl abiejų rodikliai vienodai svarbūs
„Vėl pirmadienis…“: gydytoja išskyrė tris esminius faktorius, padedančius mažinti stresą, nerimą ir nuovargį
Rugsėjis – geriausias metas įvertinti savo imunitetą: gydytoja pataria nesivadovauti paplitusiais mitais
Kaip atpažinti pirmuosius tulžies pūslės akmenligės požymius?
Gydytoja patarė, kaip po atostogų į gyvenimo ritmą įsilieti lengviau ir be streso
Gydytoja: keičiantis sezonams organizmu rūpintis taip pat svarbu, kaip ir keisti garderobą
Estijoje įsikūrusi tarptautinė viešbučių grupė „Legend Hotels“ žengia į Lietuvą ir tampa naujuoju žinomo viešbučio „Novotel Vilnius Centre“ operatoriumi. Tai...
Telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ toliau efektyvina veiklą ir keičia įmonės valdymo struktūrą. Nuo lapkričio 1 d. įmonė sujungs technologijų ir...
Perdegimas nėra tik madingas žodis – tai realybė, su kuria susiduria vis daugiau darbuotojų. Draudimo bendrovės BTA duomenimis, psichikos sveikatos...
Nekilnojamojo turto (NT) vystymo bendrovė „Formo“ susitarė su banku „Bigbank“ dėl 12 mln. eurų finansavimo, skirto moderniam gyvenamajam NT projektui „Astronomijos...
Viena pirmųjų interneto tiekėjų Lietuvoje – bendrovė „Etanetas“ – aktyviai plečia šviesolaidinio interneto prieinamumą Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose. Bendrovė praneša...
Gyvūno auginimas visada palieka ekologinį pėdsaką, bet mes galime jį sumažinti savo sąmoningais pasirinkimais. Ne tik švaresnė aplinka, bet ir...
Antradienį, spalio 7 d., visoje Lietuvoje vyks Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) patikrinimas – nuo 11 val. 52 min....
Šiemet „Bitė“ jau užblokavo beveik milijoną nuotolinių sukčių skambučių. Kova su sukčiais pasiekė naują etapą – spalį Lietuvoje pradėjo veikti...
Gyvenamasis būstas daugeliui lietuvių yra didžiausias valdomas turtas, todėl jo saugumas gyventojams yra itin svarbus. Visgi draudikų duomenys rodo, kad...
Vos po kelių mėnesių laukia ypač svarbus pokytis – galimybė pasitraukti iš antros pensijų pakopos ir atsiimti pensijų fonduose sukauptas...