Paskelbta
4 mėnesiai prieš-
Daugiau nei 220 tūkst. pakuočių šviežio maisto ir gėlių į visas prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves kasdien išvyksta iš vieno moderniausių logistikos centrų Baltijos šalyse. Ketvirtis tūkstančio vietinių ir užsienio tiekėjų čia pristato savo prekes, kurių dalis dar tą pačią dieną pasiekia „Maxima“ parduotuvių lentynas visoje Lietuvoje. Daugiau nei 70 mln. eurų kainavęs „Maxima“ logistikos centras užtikrina greitesnę ir tvaresnę šviežio maisto kelionę iki pirkėjų krepšelių.
Centralizuotas prekybos tinklo „Maxima“ šviežių prekių logistikos centras užbaigtas statyti ir atidarytas prieš metus – tai didžiausias bendrovės infrastruktūros projektas per daugiau nei 30 gyvavimo metų. Į jį atvežamos, sandėliuojamos ir į visas tinklo parduotuves paskirstomos temperatūros pokyčiams jautrios prekės: šviežia mėsa, žuvis, pienas bei gaminiai iš šių produktų, taip pat vaisiai ir daržovės iš vietos ūkių bei šviežias derlius iš kitų šalių, „Maximos“ meistrų pagaminti kulinarijos ir konditerijos gaminiai, skintos gėlės ir vazoniniai augalai.
„Anksčiau šios prekės į parduotuves buvo pristatomos iš keturių skirtingų temperatūrinių sandėlių, o dabar jas priimame iš tiekėjų ir centralizuotai paskirstome į visas prekybos tinklo „Maxima“ parduotuves. Tai leidžia visas šviežias prekes kiekvienai parduotuvei pristatyti vienu ar daugiausia dviem reisais: prekes tinklas gauna suskirstytas pagal kategorijas, taip palengvėja darbas parduotuvėse. Didelė dalis prekių iš sandėlio išvežamos dar tą pačią dieną. Pagrindinis investicijos į šį Logistikos centrą tikslas – maksimalus prekių šviežumas pirkėjams, efektyvesnis, dalinai automatizuotas, prekių rūšiavimas ir jų paskirstymas parduotuvėms, mažiau sunkiasvorio transporto keliuose“, – pasakoja Vaida Ruzgaitė-Siautilienė, „Maxima LT“ projektų valdymo vadovė.
Žalia šviesa ir 8 temperatūros zonos
„Maximos“ logistikos centre įrengtos pažangios technologijos užtikrina optimalias sandėliavimo ir rūšiavimo sąlygas kiekvienai prekių grupei. Sandėlis yra suskirstytas į aštuonias skirtingas zonas, kuriose palaikomi penki skirtingi temperatūriniai režimai. Temperatūra skirtingose zonose yra nuo 2 iki 16 laipsnių šilumos – ji pritaikyta konkrečių produktų sandėliavimui ir rūšiavimui. Pavyzdžiui, žemiausios temperatūros – 2 laipsnių šilumos zona – skirta šviežiai mėsai, mėsos ir žuvies gaminiams, pienui ir pieno produktams, kulinarijos bei konditerijos gaminiams ir daliai daržovių bei vaisių, kuriems būtina žema temperatūra.
Daržovės, kurioms tinkama šiek tiek aukštesnė temperatūra (pavyzdžiui – bulvės), saugomos ir skirstomos 7–8 laipsnių šilumos zonoje. Bananams palaikoma 14 laipsnių šilumos temperatūra. Gėlės paskirstomos į dvi atskiras zonas: skintoms gėlėms užtikrinama 6–8 laipsnių šilumos temperatūra, o vazoniniams augalams – 10–12 laipsnių šilumos.
„Kiekvienoje zonoje užtikrinamas reikiamas temperatūrinis režimas leidžiantis išlaikyti produktų kokybę nuo jų gavimo iki išvežimo į parduotuves. Beje, šviežių daržovių zonoje įrengtas žaliojo spektro apšvietimas, padedantis išsaugoti jų maistines savybes, spalvą, šviežumą“, – kalba „Maxima LT“ projektų valdymo vadovė.
Rūšiuoti prekes padeda robotai
Vienas svarbiausių Logistikos centro technologinių įrenginių – 700 m ilgio prekių rūšiavimo konvejerinė sistema (kitaip dar vadinama sorteriu), kurioje rūšiuoti standartizuotas pakuotes padeda trys robotai. Jie krauna prekes nuo palečių ant sorterio – robotai geba pakelti sunkesnes pakuotes, gali veikti be pertraukų, sumažina darbuotojams fizinį krūvį bei sutrumpina užduočių atlikimo laiką. Pigu – net be pastangų
Prekių rūšiavimo sistema gali apdoroti iki 15 tūkst. pakuočių per valandą, o šiuo metu per dieną išrūšiuojama iki 140 tūkst. pakuočių. Iš viso iš Logistikos centro į „Maxima“ parduotuves kasdien išvyksta apie 220 tūkst. prekių pakuočių.
„Taip pat sandėlyje įdiegta sandėlio valdymo sistema, kuri supaprastina prekių priėmimo, komplektavimo ir išvežimo į parduotuves procesus, leidžia stebėti sandėliuojamų prekių galiojimo laiką. Įdiegti sprendimai, kasdieninis tiekimas į parduotuves mums padeda užtikrinti prekių šviežumą, o efektyvesniu prekių atvežimu prisidedame prie išsikeltų tvarumo tikslų“, – pažymi pašnekovė. „Tamsiosios“ parduotuvės duomenys
Šiluma iš šalčio, elektra – iš saulės
Prekybos tinklo „Maxima“ Logistikos centras įsikūręs Vilniaus Zigmantiškių gatvėje, šalia Lentvario. Jo plotas siekia beveik 46 tūkst. kv. m – tokiame plote tilptų net 63 „Maxima X“ formato parduotuvės. Vilniuje – malonūs sąskaitų už šildymą pokyčiai
Ant A++ energinės klasės pastato stogo įrengta saulės elektrinė, sandėlyje pritaikyti inžineriniai sprendimai leidžia panaudoti šaldymo įrenginių išskirtą perteklinę šilumą pastato šildymui ir karšto vandens gamybai. Be to, patalpų vėsinimui naudojami aplinkai draugiškesni šaldymo agentai – propileno glikolis ir propanas – užtikrinantys mažesnį poveikį aplinkai.
„Logistikos centro teritorijoje esame suplanavę dar vieną saulės elektrinę, kuri būtų skirta viso pastato patalpų vėsinimo poreikiams užtikrinti. Įvertinę, koks yra realus elektros energijos poreikis skirtingais sezonais. Logistikos centrui veikiant pilnu pajėgumu į tvarius energetinius sprendimus investuosime papildomai“, – teigia V. Ruzgaitė-Siautilienė.
Arbata – ir gėrimas, ir desertų ingredientas: kulinarijos meistrai siūlo netradicinius vaflių ir šokoladinio torto receptus
„Maxima“ skelbia darbuotojų paiešką vasaros sezonui: įdarbins 500 naujų kolegų
2024 metų MAXIMA LT finansiniai rezultatai: pajamos pasiekė 2,209 mlrd. eurų, veiklos pelnas – 1,7 proc. mažesnis
„Maxima“ savo darbuotojams pernai išmokėjo net 19 mln. Eur skatinamųjų premijų
Šimtatūkstantinė stipendijų suma išdalinta gabiausiems šalies moksleiviams – komisija papasakojo, kuo išsiskyrė šie metai
Pradėjo veikti naujasis „Maximos“ logistikos centras: šviežias maistas parduotuves pasieks dar greičiau, pirkėjai ir darbuotojai pajus teigiamų pokyčių
Prasmingam vaikų laisvalaikiui – „Maximos“ parama: ragina teikti paraiškas projekte „Mes – bendruomenė“
Vaikų gyvenimą po pamokų įprasminančioms bendruomenių idėjoms „Maxima“ skiria 130 tūkst. eurų – paraiškų laukia iki balandžio 21 dienos
Dar daugiau „Maximos“ parduotuvių labdaros organizacijoms atiduoda tinkamus vartoti maisto produktus

Ruošiasi Juodajam penktadieniui: tikisi pelningiausio metų laikotarpio Juodasis penktadienis Lietuvoje kasmet tampa svarbia proga augti net ir mažiesiems verslams. Šiuo laikotarpiu...
Kiekvienas, kas bent kartą jungėsi prie „Facebook“, vienaip ar kitaip pažįsta Marką Zuckerbergą. Ar bent tą jo versiją, kuri šypsosi...
Įmonės ruošiasi 2026-iesiems: projektuoja biudžetus, planuoja išlaidas, bet dažnai daro tą pačią klaidą – planuoja be revizijos. Pasak Aurimo Žlibino,...
1990-ųjų viduryje „Apple“ buvo praktiškai pati savęs parodija. Kadaise drąsi, maištinga ir inovatyvi bendrovė virto chaotišku milžinu, kuris leido pinigus...
Būsto kreditavimo apimtys Lietuvoje šiemet išaugo – vien SEB banke per tris šių metų ketvirčius išduotų būsto paskolų suma buvo...
Per pastaruosius kelerius metus mokymasis gerokai pasikeitė – nuo tradicinių užrašų pereinama prie skaitmeninių priemonių, o žinios įtvirtinamos vis įvairesniais būdais: nuo...
Automobilio pardavimas – ne tik raktelių ir dokumentų perdavimas naujajam jo savininkui. Kartu su sandoriu vairuotojams reikia pasirūpinti ir kitais...
Nuo vagystės iš vieno garsiausių pasaulio muziejų Paryžiuje iki vis dar veikiančio telefoninio sukčiavimo – sukčių išradingumui ribų nėra. Europoje...
Atsilieptas sukčių skambutis gali baigtis dideliais finansiniais nuostoliais arba nutekintais asmens duomenimis. Startavo vieninga apgaulingų skambučių blokavimo sistema: mobiliojo ryšio...
Gyvenimas kupinas netikėtumų – nuo ligų ar kelionių incidentų iki gaisrų namuose ar gamtos stichijų padarinių. Tokie įvykiai dažnai tampa...