Sekite naujienas

Ekspertai

Atskleidžia, koks šiemet bus lietuvių švenčių stalas: nuo tradicinės silkės, iki saldumynų bei gurmaniškų užkandžių

Paskelbta

-

Per šventes visi norime susikurti ypatingą ir jaukią atmosferą namuose bei pasidžiaugti laiku su šeima. Gerą šventinę nuotaiką neabejotinai padeda palaikyti ir skanus bei kokybiškas maistas, tačiau dažnai šią užduotį pasiliekame paskutinėms dienoms. Prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ prekybininkai atskleidžia, koks maistas per šventes lietuviams išlieka mėgstamiausiu ir kokios dar naujovės randa vietos ant vaišių stalo. Pastebima, kad pirkėjai per šventes daug netaupo, tačiau įsigyti nori kokybiškų, sveikatai palankesnių ir ekologiškų produktų. Ekspertai pataria, ką skanaus padovanoti artimiesiems ir ko nepamiršti artėjančių švenčių stalui.

Nukonkuruoti silkės nepavyksta jokiai kitai žuviai

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Jau ne vienerius metus rinkoje veikiančios, šviežia ir šaldyta žuvimi bei jūrų gėrybės „Panoramoje“ prekiaujančios parduotuvės „Šiaurės jūra“ vadovas Žilvinas Pupkus pastebi, kad Kūčių stalas dažno lietuvio namuose išlieka gana konservatyvus, o nukonkuruoti silkės kol kas negali jokia kita žuvies rūšis.

„Puoselėjant tradicijas ir prisimenant autentiškus senolių receptus, vienu pagrindinių ingredientų ant lietuvių vaišių stalo išlieka silkė. Turime platų asortimentą tiek šaldytos, tiek konservuotos Matjes silkės su įvairiais prieskoniais (cinamonu, svogūnais, prancūziškais padažais), o klientų prašymu šiemet prekiaujame ir šviežia Matjes silke: jos filė bei skrostomis žuvimis su galvomis. Žinoma, populiari išlieka ir kita balta bei raudona žuvis. Daugiausiai įsigyjama menkių ir lašišų filė, bet prekių krepšeliuose atsiduria ir kitokios žuvies rūšys: jūrų velnias, paltusas“, – pasakoja Ž. Pupkus.

Tačiau lyginant su ankstesniaisiais metais, Kūčių vakarienei prekybininkai pastebi mažėjantį jūrų gėrybių poreikį, jos dažniau dominuoja ant Naujųjų metų vaišių stalo.

Panetonės, Niurnbergo meduoliai ir pyragai su aguonomis

Prieš šventes pastebimas ir įvairių tortų, pyragų bei kitų saldumynų pardavimų augimas. Anot „Assorti“ asortimento vadovės Guodos Azguridienės, ypatingi desertai puikiai tinka tiek vaišių stalui, tiek dovanoms, tad be jų šventes tiesiog sunku įsivaizduoti.

„Šokoladas, šokoladiniai saldainiai, triufeliai, įvairūs šokolado ir saldainių bei sausainių rinkiniai – kiekvienais metais gerai parduodami. Šventės daugeliui taip pat jau neįsivaizduojamos be tradicinio itališko kalėdinio pyrago – panetonės. Galima sakyti, kad jis tokiu jau tapo ir lietuviams. Turime įvairių panetonių: nuo klasikinių su cukatomis, razinomis ar šokoladu, iki skirtingais įdarais gardintų, pavyzdžiui, rožių kremu, balzaminiu actu ir pistacijomis. Dar viena šių metų naujiena – šimtmečių receptu kepami Niurnbergo meduoliai. Jie išskirtiniai tuo, kad į meduolių tešlą įmaišoma riešutų, kurie kartu su prieskoniais meduolius pakelia visai į kitą skonių lygį“, – populiariausius šventinius saldumynus ir jų naujienas vardija G. Azguridienė.

Prekybos centre „Panorama“ įsikūrusios kepyklėlės „Pinavija“ vadovas Jevgenij Zanev pastebi, kad švenčių stalui lietuviai įsigyja ir daugiau kepinių su aguonomis bei medumi: „Tai – klasikiniai ingredientai, kurie Kūčių bei Kalėdų kepiniams Lietuvoje buvo naudoti nuo senovės. Žmonės išties vertina tradicijas ir išlieka ištikimi vaikystėje ragautiems skoniams. Todėl rankų darbo aguonų pyragas, aguonų „Napoleonas“ ir pyragėliai su aguonomis prieš šventes – vieni greičiausiai mūsų išperkamų desertų. Kaip ir daugelio pamėgtas medaus tortas.“

Prekybininkai pastebi, kad saldumynus žmonės perka ir sau, ir dovanoms, todėl labai svarbus yra ne tik geras jų skonis, bet ir įpakavimas. Popieriuje įsuktas panetones, spalvingose dėžutėse sudėtus saldainius ir sausainius galima dėti tiesiai po Kalėdų eglute ar vežtis į svečius be jokio papildomo įpakavimo.

Šventiniam stalui ar valgomų dovanų idėjoms pirkėjai dairosi ne tik saldumynų, bet ir skirtingų gurmaniškų užkandžių: užtepėlių, alyvuogių, sūrių, trumų, riešutų, džiovintų vaisių, prieskonių, paštetų ar krekerių, kuriuos galima susikomplektuoti arba įsigyti jau paruoštuose dovanų rinkiniuose. Pirkėjai vis dažniau įsigyja ir kokybiško alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, o gėrimų segmente populiari išlieka kava, skirtingų rūšių arbatos, kombučia bei įvairūs nealkoholiniai gėrimai.

Taupymo ženklų nepastebi

Prekybininkai teigia, jog artėjant šventėms ryškių taupymo ženklų pirkėjų elgsenoje nepastebi. Nors dalis žmonių visuomet atkreipia dėmesį į akcijas ar ilgiau negendančių maisto produktų bei valgomų dovanų spėjo įsigyti dar lapkričio mėnesį, tačiau tai daroma ne kokybės sąskaita. Augančius maisto segmento pardavimų rezultatus stebi ir prekybos bei laisvalaikio centro „Panorama“ vadovė Birutė Kalanovaitė.

„Pastaraisiais metais jaučiame, kad žmonių vartojimo poreikiai keičiasi ne taupymo prasme, o krepšelio turiniu ir, apskritai, pirkėjų lūkesčių išpildymu. Pirkėjai vertina kokybišką maistą, vis dažniau renkasi sveikatai palankesnius produktus. Be to, populiaresni yra ir ekologiški produktai. Tai atspindi bendrą pirkėjų tendenciją prisidėti prie tvaraus vartojimo, rūpintis aplinka ir savo sveikata bei gerove. Maisto segmento pardavimų rezultatai geri. Net ir mūsų prekybos centro atnaujinimo kontekste šis segmentas kilo. Todėl džiaugiamės, jog išpildome pirkėjų norą gyventi sveikiau, o šventiniam stalui kartu su nuomininkais galime pasiūlyti tik kokybiškus bei kruopščiai atrinktus produktus“, – sako B. Kalanovaitė.

Valgomų dovanų idėjų ir įkvėpimų švenčių stalui ji kviečia atrasti „Gourmet Panorama“ maisto erdvėje ir aplink įsikūrusiose krautuvėlėse: „Čia po vienu stogu subūrėme kokybę ir išskirtinį asortimentą siūlančius prekybininkus: nuo žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos, iki prabangių gėrimų, desertų, ekologiško maisto ar gurmaniškų prekių. Turime platų maisto prekių spektrą, iš kurio pasiruošti nepamirštamą šventinį stalą kiekvienam bus paprasta.“

 

Naujienos

Verslas4 val prieš

Pirmoji LOGIN diena: pranešėjai iš viso pasaulio, išskirtiniai renginiai ir uždaras vakarėlis dalyviams

Šiemet didžiausiam Baltijos šalyse inovacijų festivaliui LOGIN – aštuoniolika. Ta proga į konferenciją atvyksta rekordinis kiekis pranešėjų, dvi dienas Litexpo...

Ekspertai22 val prieš

Kripto ekspertai piešia verslo ateitį: paprastės NT įsigijimas, o Lietuva pasiūlys savo kriptovaliutą

Finansinių technologijų pažanga pasaulyje padarė didžiulį postūmį teikiant klientams inovatyvias ir patogias paslaugas. Finansų valdymas mobiliąja programėle jau nieko nebestebina....

Verslas22 val prieš

2023 m. „Hostinger“ fiksavo pelną, pajamos augo 57 proc. iki 110,2 mln. Eur

„Hostinger“ įmonių grupės konsoliduotos pardavimo pajamos 2023 m., lyginant su ankstesniais metais, didėjo 57 proc. – iki 110,2 mln. Eur....

Verslas1 d. prieš

„Akropolis Group“ trečius metus iš eilės išlaikė „S&P Global Ratings“ suteiktą BB+ reitingą su stabilia perspektyva

Tarptautinė reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ iš naujo įvertino rezultatus ir kitas aplinkybes, kuriomis remiantis prekybos ir pramogų centrų valdymo...

Verslas4 d. prieš

„Planas Chuliganas” tapo „Ignitis” klientų aptarnavimo partneriais

Laimėjęs viešą pirkimą teikti klientų aptarnavimo paslaugas, kontaktų centras „Planas Chuliganas” oficialiai tapo sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis” klientų aptarnavimo...

Verslo Vikingai

Technologijos2 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai2 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas3 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |