Sekite naujienas

Ekspertai

Atskleidžia, koks šiemet bus lietuvių švenčių stalas: nuo tradicinės silkės, iki saldumynų bei gurmaniškų užkandžių

Paskelbta

-

Per šventes visi norime susikurti ypatingą ir jaukią atmosferą namuose bei pasidžiaugti laiku su šeima. Gerą šventinę nuotaiką neabejotinai padeda palaikyti ir skanus bei kokybiškas maistas, tačiau dažnai šią užduotį pasiliekame paskutinėms dienoms. Prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ prekybininkai atskleidžia, koks maistas per šventes lietuviams išlieka mėgstamiausiu ir kokios dar naujovės randa vietos ant vaišių stalo. Pastebima, kad pirkėjai per šventes daug netaupo, tačiau įsigyti nori kokybiškų, sveikatai palankesnių ir ekologiškų produktų. Ekspertai pataria, ką skanaus padovanoti artimiesiems ir ko nepamiršti artėjančių švenčių stalui.

Reklama

Nukonkuruoti silkės nepavyksta jokiai kitai žuviai

Jau ne vienerius metus rinkoje veikiančios, šviežia ir šaldyta žuvimi bei jūrų gėrybės „Panoramoje“ prekiaujančios parduotuvės „Šiaurės jūra“ vadovas Žilvinas Pupkus pastebi, kad Kūčių stalas dažno lietuvio namuose išlieka gana konservatyvus, o nukonkuruoti silkės kol kas negali jokia kita žuvies rūšis.

„Puoselėjant tradicijas ir prisimenant autentiškus senolių receptus, vienu pagrindinių ingredientų ant lietuvių vaišių stalo išlieka silkė. Turime platų asortimentą tiek šaldytos, tiek konservuotos Matjes silkės su įvairiais prieskoniais (cinamonu, svogūnais, prancūziškais padažais), o klientų prašymu šiemet prekiaujame ir šviežia Matjes silke: jos filė bei skrostomis žuvimis su galvomis. Žinoma, populiari išlieka ir kita balta bei raudona žuvis. Daugiausiai įsigyjama menkių ir lašišų filė, bet prekių krepšeliuose atsiduria ir kitokios žuvies rūšys: jūrų velnias, paltusas“, – pasakoja Ž. Pupkus.

Tačiau lyginant su ankstesniaisiais metais, Kūčių vakarienei prekybininkai pastebi mažėjantį jūrų gėrybių poreikį, jos dažniau dominuoja ant Naujųjų metų vaišių stalo.

Panetonės, Niurnbergo meduoliai ir pyragai su aguonomis

Prieš šventes pastebimas ir įvairių tortų, pyragų bei kitų saldumynų pardavimų augimas. Anot „Assorti“ asortimento vadovės Guodos Azguridienės, ypatingi desertai puikiai tinka tiek vaišių stalui, tiek dovanoms, tad be jų šventes tiesiog sunku įsivaizduoti.

„Šokoladas, šokoladiniai saldainiai, triufeliai, įvairūs šokolado ir saldainių bei sausainių rinkiniai – kiekvienais metais gerai parduodami. Šventės daugeliui taip pat jau neįsivaizduojamos be tradicinio itališko kalėdinio pyrago – panetonės. Galima sakyti, kad jis tokiu jau tapo ir lietuviams. Turime įvairių panetonių: nuo klasikinių su cukatomis, razinomis ar šokoladu, iki skirtingais įdarais gardintų, pavyzdžiui, rožių kremu, balzaminiu actu ir pistacijomis. Dar viena šių metų naujiena – šimtmečių receptu kepami Niurnbergo meduoliai. Jie išskirtiniai tuo, kad į meduolių tešlą įmaišoma riešutų, kurie kartu su prieskoniais meduolius pakelia visai į kitą skonių lygį“, – populiariausius šventinius saldumynus ir jų naujienas vardija G. Azguridienė.

Prekybos centre „Panorama“ įsikūrusios kepyklėlės „Pinavija“ vadovas Jevgenij Zanev pastebi, kad švenčių stalui lietuviai įsigyja ir daugiau kepinių su aguonomis bei medumi: „Tai – klasikiniai ingredientai, kurie Kūčių bei Kalėdų kepiniams Lietuvoje buvo naudoti nuo senovės. Žmonės išties vertina tradicijas ir išlieka ištikimi vaikystėje ragautiems skoniams. Todėl rankų darbo aguonų pyragas, aguonų „Napoleonas“ ir pyragėliai su aguonomis prieš šventes – vieni greičiausiai mūsų išperkamų desertų. Kaip ir daugelio pamėgtas medaus tortas.“

Prekybininkai pastebi, kad saldumynus žmonės perka ir sau, ir dovanoms, todėl labai svarbus yra ne tik geras jų skonis, bet ir įpakavimas. Popieriuje įsuktas panetones, spalvingose dėžutėse sudėtus saldainius ir sausainius galima dėti tiesiai po Kalėdų eglute ar vežtis į svečius be jokio papildomo įpakavimo.

Šventiniam stalui ar valgomų dovanų idėjoms pirkėjai dairosi ne tik saldumynų, bet ir skirtingų gurmaniškų užkandžių: užtepėlių, alyvuogių, sūrių, trumų, riešutų, džiovintų vaisių, prieskonių, paštetų ar krekerių, kuriuos galima susikomplektuoti arba įsigyti jau paruoštuose dovanų rinkiniuose. Pirkėjai vis dažniau įsigyja ir kokybiško alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, o gėrimų segmente populiari išlieka kava, skirtingų rūšių arbatos, kombučia bei įvairūs nealkoholiniai gėrimai.

Taupymo ženklų nepastebi

Prekybininkai teigia, jog artėjant šventėms ryškių taupymo ženklų pirkėjų elgsenoje nepastebi. Nors dalis žmonių visuomet atkreipia dėmesį į akcijas ar ilgiau negendančių maisto produktų bei valgomų dovanų spėjo įsigyti dar lapkričio mėnesį, tačiau tai daroma ne kokybės sąskaita. Augančius maisto segmento pardavimų rezultatus stebi ir prekybos bei laisvalaikio centro „Panorama“ vadovė Birutė Kalanovaitė.

„Pastaraisiais metais jaučiame, kad žmonių vartojimo poreikiai keičiasi ne taupymo prasme, o krepšelio turiniu ir, apskritai, pirkėjų lūkesčių išpildymu. Pirkėjai vertina kokybišką maistą, vis dažniau renkasi sveikatai palankesnius produktus. Be to, populiaresni yra ir ekologiški produktai. Tai atspindi bendrą pirkėjų tendenciją prisidėti prie tvaraus vartojimo, rūpintis aplinka ir savo sveikata bei gerove. Maisto segmento pardavimų rezultatai geri. Net ir mūsų prekybos centro atnaujinimo kontekste šis segmentas kilo. Todėl džiaugiamės, jog išpildome pirkėjų norą gyventi sveikiau, o šventiniam stalui kartu su nuomininkais galime pasiūlyti tik kokybiškus bei kruopščiai atrinktus produktus“, – sako B. Kalanovaitė.

Valgomų dovanų idėjų ir įkvėpimų švenčių stalui ji kviečia atrasti „Gourmet Panorama“ maisto erdvėje ir aplink įsikūrusiose krautuvėlėse: „Čia po vienu stogu subūrėme kokybę ir išskirtinį asortimentą siūlančius prekybininkus: nuo žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos, iki prabangių gėrimų, desertų, ekologiško maisto ar gurmaniškų prekių. Turime platų maisto prekių spektrą, iš kurio pasiruošti nepamirštamą šventinį stalą kiekvienam bus paprasta.“

 

Naujienos

Ekspertai

Ekspertai14 val prieš

Minusas lauke – rūpesčiai statybų aikštelėje: anot ekspertų, yra būdų dirbti efektyviau ir tvariau

Vėstantys orai primena apie kasmetinį iššūkį statybvietėse – be šildymo neįmanoma palaikyti komfortiškų darbo sąlygų ir užtikrinti daugelio vidaus darbų...

Ekspertai19 val prieš

Susidūrimai su laukiniais gyvūnais keliuose: Baltijos šalyse išmokėta 5,8 mln. eurų

Vairuotojai, važiuodami miškingais keliais, turėtų būti itin atsargūs. Draudikai įspėja apie rudens ir žiemos sandūroje padažnėjusius transporto priemonių susidūrimus su...

Ekspertai2 d. prieš

Visuomeniniai pastatai – vis dar nepritaikyti žmonėms su negalia: ekspertai atskleidžia, kokių pokyčių reikia

Gruodžio 3 d. jau daugiau nei tris dešimtmečius minima Tarptautinė žmonių su negalia diena. Nors tądien primenama apie būtinybę užtikrinti...

Ekspertai2 d. prieš

Didieji metų išpardavimai: atskleidė internete apsiperkančių lietuvių, latvių ir estų įpročius bei Baltijos regiono ypatybes Europos kontekste

Paskutinę lapkričio savaitę, prekybininkams viliojant įspūdingomis nuolaidomis ir išskirtiniais pasiūlymais, lietuviai, latviai ir estai gausiai apsipirkinėjo internete. Paaiškėjo, kad lietuvius...

Ekspertai2 d. prieš

Apklausa: kas antras gyventojas maistui išleidžia daugiau, bet nupirkti gali mažiau

Kas antras Baltijos šalių gyventojas jaučia stipriai išaugusias mėnesio išlaidas maistui ir gali sau leisti mažiau, nei anksčiau, rodo „Citadele“...

Visos teisės saugomos.© 2015-2024 | Kopijuoti draudžiama |