Paskelbta
4 metai prieš-
By
Raminta V.
Rugsėjis – cukinijų ir burokėlių derliaus mėnuo. Gausiai užderėjus šioms gerybėms daržuose, dažnas suka galvą, ką iš jų pagaminti. Norisi išsaugoti jų ir žiemai, tačiau kokį būdą pasirinkti? Konservuoti, marinuoti, net džiovinti jau įprasta, tačiau retas žino, kad šias daržoves galima ir šaldyti. Specialistai pataria, kaip tai atlikti teisingai.
„Cukinijos ir burokėliai yra bene vėlyviausios daržo gėrybės, kurios, tinkamai laikomos, gali išbūti ir visą žiemą bei išlaikyti šviežumą. Mūsų tiekėjai užtikrina, kad šviežių cukinijų ir burokėlių mūsų pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, nepaisant metų laikų. Tad turimas daržo gėrybes galima apdoroti ir iš jų pasiruošti salotas ar ruošti „paruoštukus“ kitiems patiekalams“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.
Kaip šaldyti burokėlius ir cukinijas?
Iš cukinijų žiemai galima paruošti ne tik salotų ar kitaip jas marinuoti ar konservuoti. „Paruošti cukinijas šaldyti labai paprasta: gerai cukinijas nuplaukite, nupjaukite galiukus, sutarkuokite pačią cukiniją. Tarkius sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą“, – proceso eiga dalinasi „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir atskleidžia, kad taip užšaldytos cukinijos bus tinkamos naudoti 5-9 mėnesius.
Norėdami panaudoti tarkuotas šaldytas cukinijas jas atitirpinkite, o joms atitirpus prieš naudojimą išspauskite tarkiuose esantį skystį.
„Burokėliams užšaldyti reikės skirti daugiau laiko. Vidutinio dydžio burokėlius gerai nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį – jie turėtų išvirti per 45 minutes. Vos išvirus dėkite burokėlius į ledo ir vandens vonelę, kad sustabdytumėte virimo procesą. Burokėlius nulupkite, nupjaukite galiukus ir gerai nusausinkite. Tuomet sutarkuokite ir sudėkite į šaldymo maišelius, iš jų ištraukite orą ir dėkite į šaldymo kamerą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė ir prideda, kad jeigu norisi, burokėlius galima šaldyti ir netarkuojant, o pjaustant kubeliais – tuomet prieš šaldymą juos reikėtų sudėti atskirai kepimo skardoje išklota kepimo popieriumi, o burokėlių kubeliams sušalus, juos galime perdėti į šaldymui skirtą maišelį. Tokiu būdu užšaldyti burokėliai nesukibs kartu, tad kaskart galima naudoti tik tokį kiekį, kokio reikia.
Ką gaminti iš šaldytų tarkuotų cukinijų? Saldžią cukinijų duoną!
Reikės: 3 kiaušinių, 225 g augalinio aliejaus, 400 g cukraus, 400 g šviežių arba šaldytų tarkuotų cukinijų, 1 arbatinio šaukštelio vanilės, 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių, 400 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, šaukštelio druskos.
Pirmiausia įjunkite orkaitę kaisti iki 170°C ir pasiruoškite kepimo indą – išklokite jį kepimo popieriumi, jį dar galite ištepti riebalais. Su plakikliu ar virtuviniame kombaine sumaišykite kiaušinius, aliejų ir cukrų. Išplakus sudėkite cukinijų tarkius, vanilę bei citrinos sultis. „Visą masę plakite, esant galimybei, ne rankomis, o plaktuvu – tai dar labiau susmulkins cukinijas“, – dalinasi B. Baratinskaitė. Tuomet atskirame inde sumaišykite sausus ingredientus, o vėliau juos suberkite į cukinijų masę ir lengvai išmaišykite. Pilkite į kepimo formą ir įdėjus į orkaitę kepkite apie 60 minučių.
„Šios duonos receptas unikalus tuo, kad cukiniją galima keisti kitomis daržovėmis – burokėliais, morkomis, moliūgais ir kt. Kiekviena daržovė suteiks skirtingą spalvą bei vis kitokį poskonį. O keli kartu iškepti tokios duonos kepalai su skirtingomis daržovėmis papuoš bet kurį šventinį stalą savo spalvomis“, – sako B. Baratinskaitė.

„Breaking Bad“ – serialas apie mokytoją Walterį White’ą, kuris tapo narkotikų magnatu. Iš pradžių tai atrodo kaip istorija apie nusikaltimus,...
Vienai didžiausių žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupei AB Akola group priklausančios agroverslo „Linas Agro“ subgrupės įmonės Baltijos šalyse...
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Dirbtinis intelektas (DI) šiandien keičia mūsų kasdienybę ir darbo aplinką. Jis analizuoja duomenis, taupo laiką ir padeda spręsti užduotis. Tačiau...
Vilniaus kriminalistai išardė didelės apimties SIM „spiečių”, naudotą automatizuotai apgaulingai veiklai internete. Policijos duomenimis, operacijos metu sulaikyti du asmenys, rasta...
Europos kelių transporto sektorius susiduria su struktūrine krize – šiandien Europoje trūksta daugiau nei 426 tūkst. vilkikų vairuotojų. Iki 2028...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...