Paskelbta
2 metai prieš-
Dešrainiai – vienas populiariausių, greitam maistui priskiriamų, patiekalų. Juos nesudėtinga pasigaminti namuose bei kepti ant grilio, o priedus ir jų derinius kiekvienas gali pasirinkti pagal sau artimą skonį. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dešrainiai – racioną paįvairinantis patiekalas, tačiau gaminant juos svarbu pasirinkti sveikatai palankios sudėties dešreles bei kitus pagardus. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi tikro daniško dešrainio receptu ir kviečia vasaros vakarus su artimaisiais praleisti prie kepsninės.
Dešrainių istorija siekia XIX a.
Dešrainių idėja gimė dabartinėje Vokietijos ir Austrijos teritorijoje, kur Vienos bei Frankfurto gyventojai turėjo nusistovėjusias dešrelių gaminimo tradicijas. Visame pasaulyje žinomos šių miestų dešrelės XIX a., kartu su vokiečių emigrantais, atkeliavo ir į JAV. Siekdami užsidirbti, įvairiose Amerikos valstijose apsistoję vokiečiai, ėmė jas pardavinėti vietiniams gyventojams.
1893 m. Čikagoje vykusios Pasaulinės Kolumbo parodos metu, imigrantas iš Vokietijos Anton Feuchtwanger sugalvojo, kad dešreles patogiausia valgyti iš bandelės. Tokia forma jis šiuos gaminius ėmė ir pardavinėti. Pirmieji dešrainiai sulaukė didelio pasisekimo tarp parodos lankytojų ir vėliau išpopuliarėjo visoje JAV. Toks dešrelių su bandele derinys lėmė ir toliau sekusius įvykius: pirmąjį dešrainių kiosko atidarymą ir šio patiekalo išpopuliarėjimą tarp vietinių gyventojų. Galiausiai dešrainiai pamėgti visoje JAV ir tapo vienu mėgstamiausių ir lengviausiai paruošiamų patiekalų visame pasaulyje. Tuo tarpu Danijoje dešrainiai tapo mėgstamiausiu greitojo maisto patiekalu, prie vagonėlių sutraukiančiu būrius žmonių norinčių pabendrauti ir pasidalinti naujienomis.
Svarbiausia išsirinkti tinkamus ingredientus
Savo paprastumu ir galimybe eksperimentuoti su ingredientais dešrainiai žavi ne vieną. Šis patiekalas ir Lietuvoje tapo neatsiejama iškylų gamtoje dalimi. Vis dėlto, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad šiam patiekalui renkantis dešreles būtina atkreipti dėmesį į jų sudėtį.
„Reikia iš eilės skaityti, kas yra jų sudėtyje. Perskaičius bus aišku, iš ko pagaminta dešrelė ir kiek joje yra mėsos bei kitų priedų. Sveikatai palankiausios dešrelės turėtų būti pagamintos iš vienos rūšies mėsos. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į jose esantį mėsos kiekį, druskos ar kitų priedų sąrašą. Gaminio kokybę išduoda ir pačių dešrelių išvaizda. Jos turėtų būti natūralios spalvos. Tačiau reikėtų prisiminti, kad dešrelės yra perdirbtos mėsos gaminys, tad jas reikėtų vartoti tik keletą kartų per mėnesį“, – pažymi gydytoja dietologė.
RIMI portretas
Ne ką mažiau svarbu pasirinkti ir kokybišką bandelę. Anot gydytojos, prieš jas perkant, derėtų įdėmiai peržiūrėti informacinį lapelį: „Geriausia rinktis viso grūdo bandeles, praturtintas skaidulomis ar sėklomis. Jos suteiks ne tik energijos visai dienai, bet ir vitaminų B1, B2, B3, E bei mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, geležis, manganas, cinkas, fosforas, kalis.“
Labai svarbu ir tinkamai atsirinkti padažus, kuriais gardinsime dešrainį. Populiariausieji pagardai – pomidorų padažas, majonezas, garstyčios. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, pastarosios savyje turi daug naudingų medžiagų, stiprinančių organizmą.
„Garstyčių sėklose randama vitaminų A, B6, B9, C ir D, omega-3 riebalų rūgščių bei mineralų: magnio, kalio, seleno, mangano, vario. Tačiau reikėtų prisiminti, kad grūdeliuose gali būti ir žmogui toksiškų medžiagų, tokių kaip eruko rūgštis. Vis dėlto, vartojant garstyčias saikingai, kaip pagardą, jos sveikatai žalos nepadarys, bet prisidės prie skonio gerinimo“, – pažymi gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.
Pagardai – viena svarbiausių dešrainio dalių
Dešrainių variantų daugybė – nuo prancūziškojo iki Čikagos ar Berlyno. Vieni patiekia tik su bandele, kiti su daugybe rūšių pagardų. Pasak „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, prieš gaminant svarbiausia surasti savo skoniui tinkamą variantą.
„Dešrainių įdarui puikiai tiks tiek šviežios, tiek marinuotos daržovės ar jų miksas, o gaminant padažą svarbiausia neužmiršti, kad jis neturėtų užgožti dešrelės ir bandelės skonio. Dešrainiams tinka tiek pieniškos, tiek rūkytos dešrelės, o jų pasirinkimas platus – nuo kiaulienos ir jautienos, iki vištienos ar kalakutienos. Tiesa, nepamirškite, kad pasirinkta dešrelių rūšis ir jų storis turės įtakos dešrelių kepimo laikui. Kepkite jas apie 3–5 min. arba ilgiau, jei labiau mėgstate apskrudusias. Apskritai, gaminant dešrainius siūlyčiau neapsistoti ties keliais pagrindiniais jų ingredientais. Kiekvieną kartą išbandykite kažką naujo, nes taip atrasite sau labiausiai patinkančius skonių derinius“, – rekomenduoja V. Nadzeika.
Tarptautinės dešrainių dienos proga „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika kviečia pasigaminti tradicinį danišką dešrainį.
RECEPTAS
Tradiciniai daniški dešrainiai su remulado padažu
Dešrainiams reikės:
4 bandelių skirtų dešrainiams;
4 Frankfurto tipo dešrelių;
1 gerai supjaustyto svogūno;
Konservuotų agurkėlių;
Iš anksto paruoštų traškių keptų svogūnų;
Žiupsnelio druskos;
Žiupsnelio pipirų.
Remulado padažui reikės:
Mažo puodelio majonezo;
2 šaukštų kaparėlių;
2 konservuotų agurkėlių;
1 šaukšto garstyčių;
1 šaukšto šviežių susmulkintų petražolių;
1 šaukšto šviežių susmulkintų laiškinių česnakų;
1 arbatinio šaukštelio kario prieskonių;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Pirmiausia paruoškite priedus: svogūną smulkiai supjaustykite, marinuotus agurkus išilgai supjaustykite plonomis juostelėmis.
2. Sudėkite smulkintą svogūną į gerai įkaitintą keptuvę su aliejumi ir kepkite jį tol, kol jis taps permatomas, lengvai auksinės spalvos. Iškepus svogūnui, nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
3. Įkaitinkite kepsninę ir joje apkepkite dešreles tol, kol jos iškeps ir ant jų atsiras grilio žymių.
4. Pašildykite dešrelių bandeles. Sudėkite dešreles į kiekvieną bandelę, įdėkite pagardus ir gausiai užpilkite remulado padažo. Galiausiai uždėkite supjaustytus agurkėlius.
5. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
6. Patiekite iš karto, kol dešrelės šiltos.
Padažo gaminimo eiga:
1. Dubenyje sumaišykite majonezą, kaparėlius, marinuotus agurkus, garstyčias, smulkintas petražoles, laiškinius česnakus, kario prieskonius, druską ir pipirus.
2. Gerai išmaišykite, kol visi ingredientai gerai susimaišys.
3. Įdėkite padažą į šaldytuvą trisdešimčiai minučių.
4. Patiekite kartu su paruoštais dešrainiais.
Skanaus!
Vaikai prašys dar vieno, o svečiai kausis dėl paskutinės porcijos: greita, pigu, gardu
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...