Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Garsi maisto tinklaraštininkė paneigė mitą, kad kefyras tik šaltibarščiams

L

Paskelbta

-

Visuomenėje, kurioje atrodo, kad viskas jau yra atrasta ir išbandyta, maisto tinklaraštininkai įrodo priešingai – jie atveria duris naujiems, dar neragautiems skoniams. Viena populiariausių Lietuvoje maisto tinklaraštininkių, „Nestoras maistas“ įkūrėja Ieva Greičiūnaitė, sako, kad eksperimentai virtuvėje jai – kasdienybė. Milžinišką auditoriją subūrusi moteris dalijasi receptais ne tik iš meilės maistui, bet ir vedina savotiškos misijos – parodyti, kad skanus ir sveikas maistas gali būti gaminamas paprastai. Kaskart eksperimentuodama ji gali nustebinti ir pati save bei sulaužyti giliai įsišaknijusius stereotipus. Pavyzdžiui, kas sakė, kad kefyras tinka tik šaltibarščiams?

Reklama

Gaminti galima skaniai, sveikai ir paprastai

„Juoda duona su „Dvaro“ sviestu man yra pats geriausias desertas“, – juokiasi I. Greičiūnaitė. Tačiau ši jos frazė aiškiai atspindi ir jos maisto filosofiją – genialumas slypi paprastume, o maisto gaminimas neturi virsti kančia. Šaltibarščių šaltiena – tokio delikateso jums dar neteko ragauti

Maisto tinklaraštininkė atskleidžia, kad nemėgsta sudėtingo paruošimo proceso ir ilgų valandų, praleistų virtuvėje. Kaip ji suranda balansą tarp įdomaus skonio ir paprasto paruošimo?

„Gal ir skamba ironiškai, bet nemėgstu suktis virtuvėje ilgai, o valgyti skaniai – patinka. Todėl mano noras pagaminti patiekalą greičiau, priverčia pasukti galvą, kaip tai padaryti. Dažnai renkuosi pažįstamą patiekalą ir pakeičiu vieną ar kitą ingredientą. Eksperimentuoju ir tada atsiranda pajautimas – kas galėtų tikti, o kas ne“, – svarsto I. Greičiūnaitė.

Receptais dalijasi su tūkstančiais žmonių

Dabar Ievos „Instagram“ paskyrą „Nestoras maistas“ seka daugiau nei 100 tūkstančių žmonių. Mintis pasidalinti įvairiais receptais ir patiekalų idėjomis su visuomene Ievai kilo dar 2017 m., kai ji pajuto prikaupusi nemažai kasdienybę palengvinančių receptų, susijusių su sveiku gyvenimo būdu.

carvertical VIN patikra

„Noras gaminti ir eksperimentuoti apskritai gimė išėjus iš tėvų namų. Reikėjo pasirūpinti savimi. Tuo metu dar dirbau modeliu, todėl žinojau, kad maistas turi įtakos ne tik savijautai, bet ir išvaizdai. Dirbant tokį darbą man tai buvo ypač svarbu. Todėl pradėjau ieškoti receptų ir eksperimentuoti. Toks pomėgis man prilipo, todėl ir toliau einu šiuo keliu – mielai ieškau naujų skonių“, – pasakoja „Nestoras maistas“ įkūrėja. Reguliarių kainų mažinimas įgauna pagreitį

Eksperimentuoja su kefyru

Maisto tinklaraštininkė pabrėžia, kad jai itin svarbi subalansuota mityba ir išmintingas santykis su maistu. O nuolatinis noras eksperimentuoti priveda prie netikėtų atradimų. Vienas iš mėgstamų produktų, kuriuos Ieva gali panaudoti įvairiuose patiekaluose, yra kefyras. Nors daugeliui gali atrodyti, kad jis tinkamas tik šaltibarščiams, maisto tinklaraštininkė turi kitą nuomonę.
„Iš tiesų kefyras yra labai universalus produktas. Aš neturiu intencijos specialiai laužyti stereotipų, tai gaunasi savaime, kai bandau pasigaminti ką nors įdomesnio. Atradau, kad kefyras tam puikiai tinka. Naudoju „Dvaro“ kefyrą gamindama ir panakotą, ir užtepėlę, ir duonelę ar kitus kepinius, taip pat kokteiliuose. Galima jį naudoti ir paprasčiau. Pavyzdžiui, po sporto mėgstu užkandį – bananą su kefyru“, – vardija I. Greičiūnaitė.

Tiesa, ji pabrėžia, kad svarbu ir tai, koks kefyras yra naudojamas. Maisto tinklaraštininkė sako visada besirenkanti „Dvaro“ produkciją. Ukrainiečių virtuvė garsi ne tik barščių sriuba

„Man „Dvaro“ kefyras parduotuvėje jau pats krenta į krepšelį. Turiu įprotį pirkti tik jį dėl išskirtinio skonio, tirštumo ir gerųjų bakterijų“, – atskleidžia I. Greičiūnaitė.

Su skaitytojais ji sutiko pasidalinti dviem receptais, kurie tikrai praskaidrins dieną: iš kefyro pagamintu tepamu sūreliu ir puria naan duonele. Puikaus skonio paslaptis – 3,2 proc. riebumo „DVARO“ kefyras!“

Tepamas sūrelis

Jums reikės:

0,5 kg 3,2 proc. riebumo „Dvaro“ kefyro

1–2 česnako skiltelių

Saujelės smulkintų petražolių

Druskos ir pipirų

Gaminimo būdas:

Vakarop kefyro pakuotę (neišpylus!) įdėkite į šaldiklį ir palikite nakčiai.

Ryte visiškai sušalusį kefyrą išimkite ir, įvynioję į dvigubą marlės sluoksnį, pakabinkite virš dubens ar puodo, kad lašėdamas atsitirptų.

Kefyrui atitirpus, marlėje liks tirštas, varškės konsistencijos sūrelis. Garsi JAV įmonė „Plug and Play“ pristatė 11 perspektyviausių Lietuvos startuolių, dalyvausiančių tarptautinėje akceleravimo programoj

Jį perkelkite į dubenėlį, pagardinkite smulkintu česnaku, petražolėmis, druska bei pipirais. Sumaišykite iki vientisos masės.

Mėgaukitės užtepdami ant skrebučio ar šviežios duonos.

Naan duonelė

Reikės:

150 ml 3,2 proc. riebumo „Dvaro“ kefyro

50 ml aliejaus

~200 g miltų (gali prireikti šiek tiek daugiau, jei tešla atrodys per lipni)

1 a. š. kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos ir cukraus

Gaminimo būdas:

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų.

Įpilkite kefyrą ir aliejų, išmaišykite.

Tešlą minkykite rankomis apie 5 minutes, tuomet įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite 10–15 minučių „pailsėti“.

Tešlą padalykite į 5 lygias dalis ir suformuokite rutuliukus.

Ant lengvai miltuoto paviršiaus kiekvieną rutuliuką rankomis suploti ir ištempti iki norimos plokščios duonelės formos.

Sudėkite duonelę į įkaitintą sausu dugnu keptuvę (aliejaus nereikia), kepkite, kol pradės kilti burbuliukai. Apverskite ir kepkite, kol kita pusė lengvai parus.

Iškeptas duoneles uždenkite rankšluostėliu ar folija – taip jos išliks minkštos ir šiltos, kol kepa kitos. Holivudo žvaigždžių paslaptys

 

Komentuokite

Kokia jūsų nuomonė?

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


Skaitykite

Naujienos

Verslas18 val prieš

„Visa“ investavo į finansinių technologijų bendrovę „Mynt“, išplės perpardavėjų partnerystę visoje Europoje

„Visa“, pasaulinė skaitmeninių mokėjimų lyderė, paskelbė apie išplėstą perpardavėjų partnerystę ir investiciją į „Mynt“ – Švedijoje įkurtą „SaaS“ (liet. „sistema...

Verslas22 val prieš

Atsinaujino vienintelė XXXX „Maxima“ parduotuvė Lietuvoje: esminiai pokyčiai asortimente ir naujame erdvių išdėstyme

Sostinėje ketvirtadienio rytą kartu su pirkėjais po keturis mėnesius trukusių atnaujinimo darbų išpakuota plačiausio asortimento lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvė....

Verslas2 d. prieš

Netingintiems dirbti: Kauno įmonė pradeda drąsią darbuotojų paieškos kampaniją

Kaune veikianti elektroninės prekybos bendrovė „Bison Commerce“ pradėjo aktyvią naujų darbuotojų paiešką, pristatydama išskirtinę ir dėmesį patraukiančią reklamos kampaniją. Miesto...

Statyba2 d. prieš

Populiarios, bet nepraktiškos: kokių statybų tendencijų vengti statant svajonių namus?

Nuosavas namas – daugelio žmonių gyvenimo tikslas. Tačiau kylančios statybų kainos ir nuolat besikeičianti rinka verčia susimąstyti, kiek šiandien kainuoja...

Verslas3 d. prieš

Oksana Kostogriz. Kaip pasiruošti sėkmingam ir sklandžiam įmonės pardavimui?

Nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Tiek laiko gali užtrukti sėkmingai paruošti įmonę pardavimui. Kiek ilgai visas šis procesas užtruks...

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |