Paskelbta
12 mėnesių prieš-
Pavasario vakarienei norisi ko nors lengvo ir greitai pagaminamo? Prekybos tinklas „Rimi“ siūlo ant grilio išsikepti romaninių salotų ir jas patiekti su pelėsinio sūrio bei riešutų pagardu. Patiekalas atrodys įmantriai, bet jūsų piniginė nei kiek nenukentės, nes sodriam skoniui išgauti pakaks nedidelio ingredientų kiekio, o po ilgos žiemos organizmą dar praturtinsite trūkstamais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad salotose gausu magnio, fosforo, kalio, folio rūgšties. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika siūlo nebijoti eksperimentuoti: net jei niekada nekilo mintis ant grotelių išsikepti pigių salotų, pabandykite – atsivers nauji skoniai, o sotumo suteiks skrudinta duonelė.
Salotose gausu folatų
Pasak sveikatai palankios mitybos specialistės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, su įvairiais gardžiais priedais arba pikantišku padažu jos gali atstoti sočią vakarienę bei pietus. Pasak ekspertės, salotas vertėtų dažniau įtraukti į savo dienos racioną ir išbandyti kuo daugiau rūšių, kad skoniai nesikartotų, nenusibostų, ir su jais visais susipažintume.
„Maistinės medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias. Tai toks maisto produktas, kurį reikia vartoti kuo dažniau tiek dėl jose esančių mineralinių medžiagų, tiek dėl mažesnio kaloringumo. Sveikatai palankios mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, kurios vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – teigia gydytoja dietologė ir primena, kad visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos turi folatų, salotose gausu B grupės ir šiek tiek kitų vitaminų, pačių įvairiausių mineralinių medžiagų.
Vien sveikatai palankūs ingredientai
Dr. E. Gavelienė pastebi, kad grilintų salotų su pagardu galima pasigaminti vien iš sveikatai palankių ingredientų: nereikės nei majonezo, nei riebių padažų. Iš pirmo žvilgsnio patiekalas atrodo itin lengvas, tačiau graikiniai riešutai suteiks sotumo jausmą, kaip ir pelėsinis sūris, kuris, palyginti su kitais sūriais, paprastai turi daugiau riebalų ir kalorijų, tačiau pasižymi organizmui svarbiais vitaminais ir mineralais.
„Jame yra tokių svarbių maistinių medžiagų kaip kalcis, kuris labai reikalingas kaulų sveikatai, ir fosforas, kuris palaiko įvairias organizmo funkcijas, įskaitant energijos gamybą. Be to, pelėsinis sūris gali būti vitamino K, gyvybiškai svarbaus kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai, šaltinis, taip pat ir vitamino A, kuris palaiko regėjimą, imunitetą bei odos sveikatą“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, kad druską ribojantiems žmonėms paprastai sūresnį pelėsinį sūrį reikėtų vartoti saikingai, bet šiame konkrečiame patiekale sūrio kiekis nedidelis, o druskos kiekį subalansuoja romaninės salotos. „Mažesnės porcijos vartojimas arba tiesiog derinimas su kitais maisto produktais, kuriuose gausu kalio, pavyzdžiui, šviežiais vaisiais ir daržovėmis, gali padėti subalansuoti druskos kiekį“, – pažymi ekspertė.
Galima grilinti net salotas
Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pasakoja, kad ant grotelių kepti galima kuo įvairiausias daržoves: tiek šviežias, tiek pamarinuotas, o įprastą paprikų, cukinijų, baklažanų, bulvių racioną galima praturtinti iš pirmo žvilgsnio neįprastais pasirinkimais – kopūstų ar salotų lapais. Tam, kad salotų gūžė prie grilio nepriliptų, ekspertas pataria groteles patepti aliejumi.
„Kepant maistą svarbu, kad būtų užtektinai kaitros, bet nepliekstų atvira ugnis, o grotelės būtų švarios, pateptos aliejumi ir gerai įkaitintos, tada daržovės prie jų nelips. Be to, gerai įkaitęs grilis ant romaninės salotos paliks grotelių žymes, o pati lapinė daržovė persismelks dūmo aromatu. Iškepę būtinai nepamirškite užšlakstyti citrinos sulčių, kurios pabrėš natūralų romaninės salotos skonį“, – patarimais dalijasi mėsos technologas.
Šią pigesnę sveikatai palankią vakarienę pasigaminsite vos per kelias minutes, o pigiau visų reikiamų ingredientų padės įsigyti tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. O grilio sezoną pigiau atidarysite pasinaudoję specialia akcija: iki balandžio 22 d. parduotuvėse taikoma net 30 proc. nuolaida BBQ griliui ir jo aksesuarams, perkant su lojalumo kortele. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Grilio galimybės neribotos: išsikepkite romaninę salotą – vakarieniausite pigiau ir sveikiau.
RECEPTAS
Ant grilio keptos romaninės salotos su pelėsiniu sūriu ir riešutų pagardu
Patiekalui reikės:
2 vnt. romaninių salotų;
100 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu;
120 g džiovintų spanguolių;
100 g graikinių riešutų;
2 v. š. citrinų sulčių
4 v. š. alyvuogių aliejaus;
Šiek tiek druskos;
Šiek tiek čiobrelių;
Šiek tiek kajeno pipirų;
4 v. š. vandens.
Gaminimo eiga:
1. Visus pagardui skirtus ingredientus sudėkite į trintuvą ir susmulkinkite iki norimos tekstūros. Kelis riešutus palikite patiekimui.
2. Romaninių salotų gūžes padalykite į 4 dalis. Kiekvieno salotų lapo vidinę pusę ištepkite pagardu.
3. Romaninių salotų gūžių puseles apkepkite ant grilio po 3–5 min. arba kol lengvai apskrus.
4. Patiekdami apibarstykite graikiniais riešutais, spanguolėmis ir pelėsinio sūrio trupiniais.
Skanaus!
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
„Lidl Lietuva“ pelnė patraukliausio darbdavio apdovanojimą prekybos ir pardavimų srityje bei pateko tarp 50-ies geriausių šalies darbdavių bendrame reitinge. Nugalėtojai...
· Progresyvus ir prestižinis „premium“ segmento modelis nustato dizaino ir aerodinamikos standartus: geriausias oro pasipriešinimo koeficientas – 0,23 · Puikios...
Dirbtinio intelekto (DI) era jau prasidėjo, ir ji neabejotinai pakeis mūsų kasdienį gyvenimą bei visuomenės sandarą. „Accenture” atliktas svarbiausių technologijų...
Tiesioginės personalo paieškos agentūra „Tribes“, kuri specializuojasi vadovų ir nišinių kompetencijų profesionalų paieškoje, per pastaruosius metus fiksuoja spartų augimą –...
2025 metai atneš reikšmingų pokyčių tvaraus nekilnojamojo turto (NT) rinkai – atnaujinamos Lietuvoje populiarios tarptautinės pastatų sertifikavimo sistemos BREEAM ir...
Margučiai – neatsiejamas Velykų akcentas, be kurio neįsivaizduojamas nė vienos šeimos šventinis rytas. Visgi pagrindinis pavasario šventės simbolis gali būti...
Naujo būsto pirkimas – jaudinanti ir džiugi patirtis, tačiau už jos slypi ir daugybė praktinių klausimų, į kuriuos reikia atsakyti,...
Lyčių vaidmenų skirtumai mūsų visuomenėje vis dar akivaizdūs ir atsispindi net pasirenkant draudimo paslaugas. Tai patvirtina ir draudikų turimi statistiniai...
Jei navigacijos sezono pradžios rūpesčiai užtemdo plaukiojimo laivu malonumą, jei kartais išplaukiate per vėlai, nes užtrukote ieškodami sprendimo dėl techninių...
Kibernetiniai sukčiai nuolat ieško naujų būdų, kaip išvilioti asmeninius duomenis, o viena iš efektyviausių priemonių nuo to apsisaugoti – dviejų...