Paskelbta
2 metai prieš-
Atėjus vasarai, kai mėgaujamės uogų įvairove, primirštame žiemą valgytus vaisius, o visai be reikalo – jie paįvairina racioną ir suteikia pikantiškumo net tradiciniams patiekalams. Kriaušės, obuoliai, melionai skanūs ir vieni, ir draugijoje su kitais patiekalų ingredientais, o vynuogės savo saldžiarūgščiu skoniu pagardina pačias paprasčiausias salotas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad obuolius vertėtų valgyti visus metus – tai puikus energijos ir antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus, šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip obuolius laikyti namuose, kad šie ilgiau išliktų švieži ir skanūs.
Obuoliai siejami su puikia sveikata
Nuo seno visose tautose obuoliai buvo itin vertinami. Nė apie vieną vaisių nėra tiek posakių – jie minimi mituose, pasakose, mįslėse. Anglai buvo įsitikinę: „An apple a day keeps the doctor away“ (angl. „Vienas obuolys per dieną atitolina vizitą pas gydytoją“), o mūsų protėviai, norėdami pagirti sveikai atrodančias merginas, sakydavo: „Veideliai kaip obuolėliai“.
Obuoliai, dažniau nei kiti vaisiai, siejami su gera sveikata, o skanauti juos galima visus metus, nes yra vasarinių, rudeninių ir žieminių veislių. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena apie obuolių naudas: „Tai puikus energijos šaltinis, nes 100 gramų obuolio yra 13 gramų angliavandenių, iš kurių fruktozės ir kitų naudingų cukrų yra 7–8 gramų, o skaidulinių medžiagų apie 2 gramus. Obuoliuose taip pat yra vitamino C bei kitų antioksidantų, kurie lėtina kūno senėjimo procesus.“
Gydytoja rekomenduoja rinktis vis kitą obuolių rūšį: saldesnius, rūgštesnius, sultingesnius ar mažiau sultingus, valgyti juos žalius, keptus, raugintus ar džiovintus, gerti obuolių sultis. „Tuo tarpu mažesniems vaikams bei vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, taip pat varginamiems pilvo pūtimo, obuolius reiktų valgyti be žievelės. Naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama nepatogumo pilve“, – pataria dietologė.
Ji priduria, kad obuolius, kaip ir kitus vaisius, tinkamiausia valgyti priešpiečiams. Tai gali būti ne tik užkandis, bet ir patiekalo, pavyzdžiui, salotų, dalis: „Rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 gramų, tad tai galėtų būti 2–3 obuoliai. Tokio kiekio per dieną turėtų visiškai pakakti, kad patenkintume žmogaus kūno maistinių medžiagų, gaunamų su vaisiais, poreikius.“
Rimi. – Vilnius, 2021-08-18(Gedmantas Kropis/Fotobankas).
Obuolių įvairovė – visais metų laikais
Nors kai kuriems obuoliai siejasi su rudeniu ir cinamono aromatu nosį kutenančiais pyragais, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad obuoliai visais metų laikais yra vieni perkamiausių vaisių: „Mūsų parduotuvių lentynose dabar galima rasti kelių rūšių obuolių iš Lenkijos, Italijos, Pietų Afrikos, Nyderlandų, taip pat turime fasuotų ekologiškų obuolių. Kai tik subręs lietuviški obuoliai, turėsime ir jų. Dėl geografinės įvairovės, pirkėjai turi galimybę išbandyti skirtingų rūšių obuolius: nuo saldžių, minkštų iki sultingų ir traškių arba su rūgštele, kaip, pavyzdžiui, žieminės obuolių veislės.“
Tam, kad obuoliai kuo ilgiau išliktų švieži, patartina juos laikyti kambario temperatūroje, vėsioje ir tamsioje vietoje. „Tiesa, juos galima laikyti ir šaldytuve, vaisių ir daržovių skyriuje, tačiau tam, kad geriau jaustumėte aromatą, juos patariama išimti likus kelioms minutėms iki valgymo ir palaikyti kambario temperatūroje. Tuo tarpu renkantis obuolius parduotuvėje geriau iš lentynos neimti tų, kurie turi minkštų, rudų dėmių ar yra prastos išvaizdos“, – pataria O. Suchočeva.
Norintiems sutaupyti ekspertė primena, kad prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse visoje Lietuvoje galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje. „Taip atliepiame į žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose: dabar visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą“, – teigia komercijos operacijų vadovė.
Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti klasikinių amerikietiškų Valdorfo salotų – jų pavadinimas kilo iš Niujorko viešbučio „Waldorf-Astoria“ pavadinimo, kur 1896 metais jos buvo pirmą kartą pagamintos ir greitai išpopuliarėjo tiek kaip garnyras, tiek kaip atskiras užkandis.
Valdorfo salotos
RECEPTAS
Salotoms reikės:
1/4 puodelio graikiško jogurto – graikiškas jogurtas be priedų „Rimi“ 0,75 €/
/400g;
1 puodelio raudonųjų vynuogių – raudonosios besėklės vynuogės 2,59 €/ 500g;
1 puodelio žaliųjų vynuogių – žaliosios besėklės vynuogės 2,49 €/ 500g;
2 didelių obuolių – sveriami obuoliai „Champion“ 65 +mm. 0,65 €/ 1kg;
1/2 puodelio smulkintų graikinių riešutų – graikiniai riešutai be kevalų „Rimi“ 2,95 €/ 150g;
2 salierų stiebų;
1 1/2 šaukšto citrinos sulčių;
2 šaukštelių cukraus;
druskos ir pipirų pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Pirmiausia pasigaminkite padažą. Suplakite jogurtą, cukrų ir citrinos sultis.
2. Supjaustykite visus vaisius ir daržoves kąsnio dydžio gabalėliais.
3. Sudėkite vynuoges, obuolius, salierus ir graikinius riešutus į dubenį ir gerai išmaišykite.
4. Galiausiai pagardinkite druska ir pipirais. Atvėsinkite, kol galėsite patiekti.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos liepos 10 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...