Paskelbta
2 metai prieš-
Kadaise mamos ar močiutės viščiukus, pamautus ant butelio ar skardinės, kepdavo orkaitėje, o dabar, besišnekučiuodami su draugais ant pievelės, galime jį taip ir grilinti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, ji vertinama dėl lengvai pasisavinamų baltymų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja prekiaujama prekybos tinklo parduotuvėse, kuriose galima rinktis ir užaugintą be antibiotikų mėsą.
Vištieną svarbu gerai iškepti
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažai riebalų: „Vertingiausia – jos krūtinėlė, kuri yra liesesnė už kitas vištienos dalis, ypač valgoma be odos. Nevertėtų mėsos kepti riebaluose – sveikatai palankiausia ją gaminti lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, garinti arba grilinti. Aliejuje keptų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje valgyti geriau nereikėtų visai arba bent jau labai retai.“
Be to, vištieną visada svarbu gerai termiškai apdoroti, nes jos neiškepus, didėja infekcijos rizika. „Įpjovus iškeptą vištieną, turėtų išsiskirti skaidrios, jokiu būdu ne raudonos sultys, o jei naudojamas kulinarinis termometras, vištieną galima drąsiai valgyti, jei temperatūra mėsos viduje pasiekė 80 laipsnių“,– teigia gydytoja dietologė.
Pasak jos, geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną: „Tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.“
Geros vištų laikymo sąlygos turi reikšmės mėsos kokybei
Renkantis vištieną parduotuvėje, verta atsižvelgti į jos ženklinimą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad vištienos asortimentas prekybos centruose didelis, o atsižvelgiant į sveikatai palankesnius sprendimus galima rinktis be antibiotikų užaugintą visą viščiuką ar vištienos dalis: šlauneles, blauzdeles, sparnus, krūtinėlių bei vidinę filė. Ekspertė pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja ir prekiaujama „Rimi“ parduotuvėse.
„Lietuvoje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos, itin daug dėmesio skiriama mėsos kokybei. Kadangi kai kuriuose ūkiuose vištų auginama, palyginus, mažiau, jų gyvenimo kokybė yra geresnė, be streso, o tai turi reikšmės ir mėsos kokybei. Be to, vietinių gamintojų produkcija parduotuvių lentynas pasiekia per trumpiausią laiką, tad ji yra šviežesnė, patyrusi mažiau aplinkos sąlygų pokyčių. O pasirinkus „Rimi Greatlife“ pažymėtą vištieną be antibiotikų, galite būti tikri, kad produkcija užauginta be jų“, – sako O. Suchočeva.
Ekspertė primena, kad renkantis vištieną prekybos centre reikėtų patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas laikymo sąlygas, o parsinešus mėsą namo, ją svarbu iškart padėti į šaldytuvą bei laikyti ne aukštesnėje kaip +4 laipsnių temperatūroje.
Ruošiant mėsą kepimui, O. Suchočeva siūlo nebijoti eksperimentuoti: „Marinuojant mėsą, pirmiausia reikėtų pasirinkti pagrindą. Tai gali būti įvairūs skysti produktai: aliejus, jogurtas, kefyras, gira, sultys, mineralinis vanduo. Vištieną galime marinuoti citrinų sultyse, į jas papildomai įdėjus druskos, norimų prieskonių ir gerai išmaišius. Prieš maišant su mėsa, marinatą derėtų paragauti, taip sužinosime, kokį skonį mėsa įgaus kepimo metu.“
Besiruošiantiems savaitgaliui gamtoje ekspertė siūlo ir sutaupyti: „Visoje Lietuvoje „Rimi“ parduotuvėse ir internetinėje parduotuvėje „Rimi.lt“ galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje. Taip atliepiame į žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose.“
Kulinarijos technologai kviečia pasimėgauti gardžiu ir sultingu viščiuku, iškeptu grilyje ant skardinės.
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
1 vnt. viščiuko broilerio;
200 g barbekiu padažo;
330 ml nealkoholinio alaus skardinės;
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Užpilui reikės:
2 skiltelių česnako;
1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos;
saujelės petražolių;
2 šaukštų baltojo vyno acto;
1 šaukšto citrinos sulčių;
2 šaukštų cukraus;
50 ml alyvuogių aliejaus.
Daržovių garnyrui:
4 vnt. virtų kukurūzų burbuolių;
2 vnt. avokadų.
1. Viščiuką be prieskonių įtrinkite druska, šviežiai maltais pipirais ir barbekiu padažu.
2. Nuplaukite skardinę ir atidarykite viršų skardinių atidarytuvu. Viščiuką dėkite ant nealkoholinio alaus skardinės (su paliktu alumi), o ją padėkite ant grotelių vidurio. Anglis ar briketai turi būti aplink viščiuką, o ne po skardine. Kepkite viščiuką netiesioginėje kaitroje 45–60 minučių arba tol, kol vidinė temperatūra prie kaulų pasieks 80 C. Kartkartėmis su teptuku aptepkite viščiuką kepsnių padažu.
3. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite česnaką. Perpjaukite aitriąją papriką, išskobkite sėklas ir ją supjaustykite plonomis juostelėmis. Stambiai sukapokite petražoles.
4. Sumaišykite actą ir citrinos sultis su cukrumi, kol jis ištirps. Sumaišykite česnaką, aitriąją papriką, petražoles ir alyvuogių aliejų.
5. Kukurūzų burbuoles pasūdytame vandenyje pavirkite apie 20 minučių. Išėmę nuvarvinkite, atsargiai jas perpjaukite išilgai į keturias dalis. Perpjaukite avokadą ir išimkite jo kauliuką. Ant grotelių pakepinkite kukurūzus ir avokadą, pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Padėkite juos ant lėkštės ir užpilkite padažu. Patiekite viščiuką su kukurūzais ir avokadu.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...