Paskelbta
2 metai prieš-
Kadaise mamos ar močiutės viščiukus, pamautus ant butelio ar skardinės, kepdavo orkaitėje, o dabar, besišnekučiuodami su draugais ant pievelės, galime jį taip ir grilinti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, ji vertinama dėl lengvai pasisavinamų baltymų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja prekiaujama prekybos tinklo parduotuvėse, kuriose galima rinktis ir užaugintą be antibiotikų mėsą.
Vištieną svarbu gerai iškepti
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažai riebalų: „Vertingiausia – jos krūtinėlė, kuri yra liesesnė už kitas vištienos dalis, ypač valgoma be odos. Nevertėtų mėsos kepti riebaluose – sveikatai palankiausia ją gaminti lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, garinti arba grilinti. Aliejuje keptų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje valgyti geriau nereikėtų visai arba bent jau labai retai.“
Be to, vištieną visada svarbu gerai termiškai apdoroti, nes jos neiškepus, didėja infekcijos rizika. „Įpjovus iškeptą vištieną, turėtų išsiskirti skaidrios, jokiu būdu ne raudonos sultys, o jei naudojamas kulinarinis termometras, vištieną galima drąsiai valgyti, jei temperatūra mėsos viduje pasiekė 80 laipsnių“,– teigia gydytoja dietologė.
Pasak jos, geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną: „Tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.“
Geros vištų laikymo sąlygos turi reikšmės mėsos kokybei
Renkantis vištieną parduotuvėje, verta atsižvelgti į jos ženklinimą. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad vištienos asortimentas prekybos centruose didelis, o atsižvelgiant į sveikatai palankesnius sprendimus galima rinktis be antibiotikų užaugintą visą viščiuką ar vištienos dalis: šlauneles, blauzdeles, sparnus, krūtinėlių bei vidinę filė. Ekspertė pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja ir prekiaujama „Rimi“ parduotuvėse.
„Lietuvoje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos, itin daug dėmesio skiriama mėsos kokybei. Kadangi kai kuriuose ūkiuose vištų auginama, palyginus, mažiau, jų gyvenimo kokybė yra geresnė, be streso, o tai turi reikšmės ir mėsos kokybei. Be to, vietinių gamintojų produkcija parduotuvių lentynas pasiekia per trumpiausią laiką, tad ji yra šviežesnė, patyrusi mažiau aplinkos sąlygų pokyčių. O pasirinkus „Rimi Greatlife“ pažymėtą vištieną be antibiotikų, galite būti tikri, kad produkcija užauginta be jų“, – sako O. Suchočeva.
Ekspertė primena, kad renkantis vištieną prekybos centre reikėtų patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas laikymo sąlygas, o parsinešus mėsą namo, ją svarbu iškart padėti į šaldytuvą bei laikyti ne aukštesnėje kaip +4 laipsnių temperatūroje.
Ruošiant mėsą kepimui, O. Suchočeva siūlo nebijoti eksperimentuoti: „Marinuojant mėsą, pirmiausia reikėtų pasirinkti pagrindą. Tai gali būti įvairūs skysti produktai: aliejus, jogurtas, kefyras, gira, sultys, mineralinis vanduo. Vištieną galime marinuoti citrinų sultyse, į jas papildomai įdėjus druskos, norimų prieskonių ir gerai išmaišius. Prieš maišant su mėsa, marinatą derėtų paragauti, taip sužinosime, kokį skonį mėsa įgaus kepimo metu.“
Besiruošiantiems savaitgaliui gamtoje ekspertė siūlo ir sutaupyti: „Visoje Lietuvoje „Rimi“ parduotuvėse ir internetinėje parduotuvėje „Rimi.lt“ galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje. Taip atliepiame į žmonių norą sutaupyti ir greitai apsipirkti vienoje vietoje, nelyginant kainų įvairiuose prekybos centruose.“
Kulinarijos technologai kviečia pasimėgauti gardžiu ir sultingu viščiuku, iškeptu grilyje ant skardinės.
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
1 vnt. viščiuko broilerio;
200 g barbekiu padažo;
330 ml nealkoholinio alaus skardinės;
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Užpilui reikės:
2 skiltelių česnako;
1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos;
saujelės petražolių;
2 šaukštų baltojo vyno acto;
1 šaukšto citrinos sulčių;
2 šaukštų cukraus;
50 ml alyvuogių aliejaus.
Daržovių garnyrui:
4 vnt. virtų kukurūzų burbuolių;
2 vnt. avokadų.
1. Viščiuką be prieskonių įtrinkite druska, šviežiai maltais pipirais ir barbekiu padažu.
2. Nuplaukite skardinę ir atidarykite viršų skardinių atidarytuvu. Viščiuką dėkite ant nealkoholinio alaus skardinės (su paliktu alumi), o ją padėkite ant grotelių vidurio. Anglis ar briketai turi būti aplink viščiuką, o ne po skardine. Kepkite viščiuką netiesioginėje kaitroje 45–60 minučių arba tol, kol vidinė temperatūra prie kaulų pasieks 80 C. Kartkartėmis su teptuku aptepkite viščiuką kepsnių padažu.
3. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite česnaką. Perpjaukite aitriąją papriką, išskobkite sėklas ir ją supjaustykite plonomis juostelėmis. Stambiai sukapokite petražoles.
4. Sumaišykite actą ir citrinos sultis su cukrumi, kol jis ištirps. Sumaišykite česnaką, aitriąją papriką, petražoles ir alyvuogių aliejų.
5. Kukurūzų burbuoles pasūdytame vandenyje pavirkite apie 20 minučių. Išėmę nuvarvinkite, atsargiai jas perpjaukite išilgai į keturias dalis. Perpjaukite avokadą ir išimkite jo kauliuką. Ant grotelių pakepinkite kukurūzus ir avokadą, pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Padėkite juos ant lėkštės ir užpilkite padažu. Patiekite viščiuką su kukurūzais ir avokadu.
Skanaus!
Paskutinės minutės idėjos Helovino šventei: susikurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais paprastai ir taupiai
Dėmesio centre moliūgas: šie negirdėti receptai leis atrasti daržovę iš naujo
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas?
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

Reklama
Kolekcinių automobilių platforma „Commody“ atveria iki šiol tik siauram ratui prieinamą kolekcinių automobilių rinką plačiajai visuomenei ir pristato pirmąjį investicinį...
Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „EIKA Development“ teigia, kad nors spalį Vilniuje parduota šiek tiek mažiau butų nei rugsėjį, tačiau šie...
Negalutiniais NT plėtros kompanijos „Citus“ analitikų duomenimis, spalio mėnesį pirminė būsto rinka trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose išlaikė aukštą aktyvumo lygį....
Ne tik apie teisę – kodėl „Suits“ sužavėjo visus? Kai „Suits“ pasirodė pirmą kartą, daugelis galvojo: dar vienas serialas apie...
Artėjant rudens atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja keliones į užsienį. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad dalis keliautojų neįvertina galimų rizikų ir...
Įsibėgėjus rudeniui ir vaikams grįžus į įprastą ritmą – mokyklą, būrelius ir aktyvias veiklas lauke – fiksuojama vis daugiau traumų....
Norint dar suspėti susiorganizuoti rudens atostogas, pats metas ieškoti paskutinės minutės kelionių pasiūlymų. Tačiau specialistai įspėja, kad šia situacija pasinaudoja...
Dirbtinis intelektas (DI) vis labiau įsigali kasdieniame gyvenime, taip pat – ir vykdant informacijos paiešką. Ekspertų teigimu, informacijos paieška pasitelkus...
SEB bankas įspėja, kad finansiniai sukčiai Lietuvoje taiko naują apgavystę – „Telegram“ ir kitose susirašinėjimo platformose kviečia gyventojus greitai užsidirbti,...