Paskelbta
2 metai prieš-
Visais laikais sviestas buvo mėgstamas ir universalus ingredientas, vertinamas dėl savo turtingo skonio bei plataus kulinarinio pritaikymo. Jo kelionė nuo senovės civilizacijų iki šių laikų liudija, kad sviestas – neabejotinai vienas pagrindinių žmonijos maisto produktų. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nereikėtų šiuo produktu piktnaudžiauti, o norintys sutaupyti turėtų ne ieškoti pigesnių alternatyvų, tokių kaip riebalų mišinys, bet sekti nuolaidas ir įsigyti kokybiškų produktų už mažesnę kainą: šį savaitgalį parduotuvėse „Rimi“ sviestą galite įsigyti su 59 proc. nuolaida, o jį paskaninti technologai kviečia citrina, provanso žolelėmis bei juodosiomis alyvuogėmis.
Galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį kasdien
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad sviestas yra vienas sudėtingiausių riebalų, kuriame randama apie 400skirtingų riebalų rūgščių. „Didžiąją riebalų rūgščių dalį svieste sudaro sočiosios riebalų rūgštys. Tai maisto sudėtinė dalis, kurios perteklius, dėl įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms, nepageidaujamas. Kita dalis – mononesočios riebalų rūgštys ir kiti sveikatai palankūs komponentai. Svieste yra imuninei sistemai ir regėjimui svarbaus vitamino A, B12, D, E ir vitamino K2, kuris svarbus osteoporozės ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Natūralaus sviesto skonis – puikus, todėl šis produktas išties tinka daugybės patiekalų ir desertų skaninimui. Svarbu, kad maisto gaminimui naudojami riebalai turėtų kuo mažiau blogųjų komponentų, pavyzdžiui – transriebalų. Todėl geriau rinktis ne riebalų mišinį, ar kietuosius margarinus, o kokybišką sviestą“, – sako gydytoja dietologė.
Specialistė priduria, kad sviestą galima vartoti saikingai, tačiau reikėtų turėti mintyje, jog tai itin kaloringas produktas: „Kokybišką sviestą sudaro mažiausiai 80 proc. riebalų. Šaukšte sviesto gali būti apie 100 kalorijų, dėl šios priežasties jį, kaip ir kitus riebalus, rekomenduojama vartoti su saiku. Kasdien galima suvalgyti apie vieną arbatinį šaukštelį sviestotepant ant duonos ar skanaujant patiekalus, kepinius, kur sviestas yra sudėtinė dalis.“
Populiarėja „Ghi“ sviestas
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog pirkėjai labiausiai mėgsta Lietuvos gamintojų sviestą. Taip pat vis populiaresnis tampa lydytas „Ghi“ sviestas, gaminiai be laktozės ir veganiškos sviestoalternatyvos, o margarino pastaraisiais metais nuperkama vis mažiau.
„Nuolat eksperimentuojame su įvairiomis sviesto rūšimis ir ieškome, jo alternatyvomis ir ieškome, kas būtų patraukliausia mūsų pirkėjui. Savo asortimente turime išties platų sviesto pasirinkimą, tinkantį įvairiems pirkėjų skoniams. Mėgstamas ne tik įprastas sviestas, bet ir sviestai be laktozės. Vis populiaresniu pasirinkimu tampa ir lydytas „Ghi“ sviestas, kurį pirkėjai atranda skirtingų patiekalų ir saldžių kepinių gamyboje. Ieškantiems kokybiškų produktų už patrauklesnę kainą siūlome išbandyti ir „Rimi“ bei „Rimi Basic“ privataus ženklo sviestą. Be to, pastebime, kad pirkėjai vis rečiau į savo pirkinių krepšelius įsideda margariną“, – ryškiausias tendencijas vardija O. Suchočeva.
Parsineštą iš parduotuvės sviestą ekspertė rekomenduoja laikyti originalioje pakuotėje arba sandariame inde šaldytuve: „Sviesto galiojimo laikas priklauso nuo jo riebumo, gamybos proceso bei pakuotės. Neatidarytą „Ghi“ sviesto pakuotę galima laikyti kambario temperatūroje, tačiau atidarytą geriausia laikyti šaldytuve. Šios rūšies sviestą rekomenduojama suvartoti per 3 mėnesius, o paprastą sviestą geriausia sunaudoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos, jį laikant šaldytuve arba vėsesnėje patalpoje.“ Taip pat specialistė pažymi, kad verta planuoti savo pirkinius ir tokiu būdu sutaupyti. Tai padaryti galima šią savaitę (20–23 d.) „Rimi“ parduotuvėse aktyvavus 59 proc. nuolaidos kuponą 82% riebumo „Rimi“ sviestui.
Maisto technologai kviečia paįvairinti vartojamą sviestą ir pagardinti turimą su citrinomis, Provanso žolelių prieskoniais ar juodosiomis alyvuogėmis.
RECEPTAI
Citrinų ir Provanso žolelių sviestas
Sviestui reikės:
1 vnt. citrinos;
175 g sviesto „RIMI“;
1 šaukštelio Provanso žolelių prieskonių;
1 šaukštelio česnakų miltelių;
5 g čiobrelių;
1 vnt. rozmarinų;
0.25 šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
1 šaukštelio druskos.
Gaminimo eiga:
1. Nutarkuokite citrinos žievelę. Išspauskite 1 šaukštą citrinos sulčių.
2. Kambario temperatūros sviestą ir visus kitus ingredientus sudėkite į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
Juodųjų alyvuogių sviestas
Sviestui reikės:
100 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;
175 g sviesto „Rimi“;
1 vnt. apelsino;
1 žiupsnelio druskos.
Gaminimo eiga:
1. Kambario temperatūros sviestą, juodąsias alyvuoges be kauliukų ir tarkuotą apelsino žievelę sutrinkite elektriniu trintuvu. Trinkite, kol mišinys taps purus, tirštas ir įgaus vientisą spalvą. Tuomet paragaukite ir įberkite žiupsnelį jūros druskos pagal skonį.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...