Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Ne tik palankus sveikatai, bet ir anksčiau žymėjęs aukštą statusą: atsakė, kodėl turėtume šio vaisiaus vartoti daugiau

L

Paskelbta

-

XIX amžiuje ananasai buvo taip vertinami, kad ilgainiui patapo prabangos ir svetingumo simboliu, o turtingos šeimos Europoje ir Šiaurės Amerikoje šiuos vaisius savo vakarėliams nuomodavosi kaip statuso simbolį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šiais laikais taip pat reikėtų vertinti ananasus dėl jų sveikatai palankių savybių: pavyzdžiui, nedideliame jų kiekyje (apie 160 g) yra daugiau nei 100 proc. vitamino C rekomenduojamos paros normos. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip ananasus panaudoti pikantiškiems griliaus patiekalams: tai jiems suteiks ne tik kontrastuojančio saldumo, bet ir ryškesnių spalvų.

Reklama

Visokeriopa pagalba organizmui

Ananasai – daugelio mėgstami vaisiai: juose puikiai dera saldūs ir rūgštūs skoniai, o šiltesnėmis dienomis atgaivina sultingas minkštimas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad skanaudami ananasų, praturtiname savo organizmą išties nemenku vitamino C kiekiu, o juose esančios skaidulos leidžia pajausti sotumą.

„Ananasuose ypač gausu vitamino C – maždaug 100 g šviežio vaisiaus yra apie 48 mg vitamino C. Ši medžiaga itin svarbi imuninei sistemai stiprinti, odos sveikatai gerinti ir kolageno gamybai. Be to, ananasuose yra daug mangano, kuris būtinas kaulų sveikatai, medžiagų apykaitai ir antioksidacinei apsaugai. Juose taip pat yra mažesnis kiekis vitaminų A, B6 ir K bei mineralų, tokių kaip varis ir kalis“, – vardija gydytoja dietologė.

Ji papildomai išskiria ananasuose gausiai esančio vitamino C naudas: tai – ne tik imuninės sistemos sergėtojas, bet ir jaunystės eliksyras. „Šis vitaminas būtinas kolageno sintezei – baltymui, kuris suteikia odai struktūrą ir padeda išlaikyti jos elastingumą bei jaunatvišką išvaizdą. Be to, ananasuose esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali pažeisti odos ląsteles ir pagreitinti senėjimą.“

Dr. E. Gavelienė priduria, kad tuo dar nesibaigia ananasų maistinės naudos, mat šis vaisius taip pat pasižymi nedideliu kaloringumu ir nemažu skaidulų kiekiu. Anot mitybos specialistės, vienoje šviežių ananasų gabalėlių porcijoje yra tik apie 80 kalorijų, o skaidulų – net 2,3 g, tad galime pajusti sotumą suvalgydami nedidelį kiekį vaisių.

carvertical VIN patikra

Vienas unikalus fermentas

Pažiūrėjus į ananasų maistinį profilį, panašu, kad šis vaisius nepaliauja žarstytis gerosiomis savybėmis: gydytoja dietologė atkreipia dėmesį į dar vieną jame esančią medžiagą – tai unikalus fermentas, vadinamas bromelainu, kuris yra bene geriausias tinkamo virškinimo draugas.

„Bromelainas padeda skaidyti baltymų molekules ir virškinti, be to, gali sumažinti pilvo pūtimą bei kitus virškinimo sutrikimus. Kai kurie tyrimai rodo, kad bromelainas taip pat gali turėti priešuždegiminių savybių, kurios naudingos asmenims, turintiems virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, sergantiems uždegiminėmis žarnyno ligomis. Tad reguliarus ananasų vartojimas kaip subalansuotos mitybos dalis gali padėti kovoti su kai kuriomis ligomis ir stiprinti bendrą sveikatą“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Kada ananasus vartoti atsargiau?

Vis dėlto, nepaisant visų ananasų teikiamų naudų organizmui, gydytoja dietologė perspėja, kad juos būtina vartoti saikingai, ypač tiems, kurie turi tam tikrų sveikatos sutrikimų, mat didelis ananasų rūgštingumas ir juose esantis bromelainas kai kam gali sukelti virškinimo sutrikimų ar alerginių reakcijų.

„Taip pat atsargūs turėtų būti vartojantys kraują skystinančius vaistus arba turintys kraujavimo sutrikimų, nes bromelainas gali padidinti kraujavimo riziką. Be to, dėl natūralaus cukraus kiekio ananasus į savo racioną įtraukdami cukriniu diabetu sergantys ar angliavandenių suvartojimą kontroliuojantys asmenys turėtų ypač atkreipti dėmesį į porcijų dydį“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Aromatingi griliaus patiekalai neapsieis be ananasų garnyro

Po truputį įsibėgėjant griliaus sezonui, vis dažniau užuodžiame kaimynų ar savo šeimos susibūrimuose čirškinamos mėsos aromatą. Dažnai nemažiau svarbus grilintos mėsos priedas būna šalia patiekiamas garnyras. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šiam patiekalo priedui reikėtų dairytis ne tik daržovių, bet ir vaisių, ypač garnyrui tinka ananasai: juos galima paruošti tiek pikantiškiau, tiek pabrėžti natūralų jų saldumą. Vis dėlto, ekspertė teigimu, reikėtų nusimanyti ir apie tinkamą šių vaisių paruošimą.

„Jei nusprendžiate šalia grilintos mėsos patiekti ananasų garnyro, reikėtų tinkamai paruošti šiuos vaisius kepimui ant grotelių. Pirmiausia nupjaukite ananaso viršų ir apačią, tada pastatykite jį vertikaliai ir atsargiai nupjaukite odelę, įsitikinkite, kad pašalinote visas akutes. Kai odelė pašalinta, supjaustykite ananasą griežinėliais, žiedais arba gabalėliais, priklausomai nuo jūsų pageidavimų ir ruošiamo patiekalo. Jei kepimui naudosite medinius iešmelius, bent 30 min. pamirkykite juos vandenyje, kad ant grotelių jie nesudegtų“, – sako prekybos tinklo ekspertė.

Ji pažymi, kad mėgstantys pikantiškus skonius, ananasus gali paruošti atitinkamai pagal tam tikrą marinatą: užteks alyvuogių aliejaus, medaus, laimo sulčių, žiupsnelio druskos bei pipirų mišinio – laimo sulčių rūgštumas ir medaus saldumas sustiprins natūralų ananasų skonį, o kiti ingredientai suteiks sūrumo bei aštrumo.

„Kad būtų pikantiškiau, ananasų griežinėlius apie 30 min. marinuokite minėtų ingredientų mišinyje. Tuomet įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio ir sudėkite ananasų griežinėlius tiesiai ant grotelių. Kepkite juos po 2–3 min. iš abiejų pusių arba tol, kol atsiras grilio žymių ir ananasai karamelizuosis. Taip paruošti vaisiai puikiai dera su ant grotelių kepta vištiena, kiauliena ar jūros gėrybėmis. Be to, ant grotelių keptus ananasus taip pat galite supjaustyti ir dėti į salsas, salotas arba naudoti kaip pigesnę mėsainių ir takų užtepėlę“, – rekomenduoja O. Suchočeva ir primena, kad pigiau atidaryti griliaus sezoną padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Nustebinkite artimuosius šiais tofu ir ananasų iešmeliais: pakartoti prašys tiek šeimos vegeterai ir veganai, tiek mėgstantys gardžiuotis mėsos patiekalais.

RECEPTAS

Tofu ir ananasų iešmeliai

Iešmeliams reikės:

450 g tofu, nusausinto ir supjaustyto į 2 dalis;
3 čili pipirų, be sėklų ir supjaustytų mažais gabalėliais;
1/2 vnt. vidutinio dydžio svogūno, smulkiai supjaustyto;
60 ml baltojo acto;
4 česnako skiltelių, susmulkintų;
10 g džiovinto raudonėlio;
8 g cukraus;
60 ml alyvuogių aliejaus;
720 g ananasų gabaliukų, supjaustytų kubeliais;
Laimo skiltelės, patiekimui.

Gaminimo eiga:

1. Nusunkite ir nusausinkite tofu kubelius.
2. Sudėkite svogūną, actą, česnaką, raudonėlį ir cukrų į maišytuvą. Trinkite ingredientus tol, kol susidarys tyrė.
3. Įkaitinkite didelę keptuvę ant vidutinės ugnies ir įpilkite alyvuogių aliejaus. Supilkite tyrę ir nuolat maišydami virkite, kol ji sutirštės ir šiek tiek patamsės, apie 5 min. Supilkite marinatą į karščiui atsparų vidutinio dydžio negilų dubenį arba kepimo indą. Į dubenį su marinatu sudėkite nusausintą tofu ir išmaišykite. Palikite marinuotis šaldytuve iki 2 val., kelis kartus apversdami tofu kas 30 min.
4. Marinuotą tofu pakaitomis suverkite ant iešmelių su ananasų gabalėliais.
5. Įkaitinkite kepsninę arba grilio keptuvę iki vidutinės ugnies. Tolygiai išdėliokite iešmelius ant grotelių ir kepkite, kas kelias minutes apversdami, kol tofu įgaus auksinę spalvą, o ananasai lengvai apanglės, iš viso apie 10 minučių. Nuimkite nuo grotelių ir patiekite su laimo skiltelėmis.

Skanaus!

Naujienos

Verslas10 val prieš

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Šiandienos parfumerijos pasaulyje kvapas neretai tampa produktu su aiškia instrukcija: turi patikti daugumai, atitikti sezono nuotaikas ir nekelti klausimų. Kvepalai...

Verslas14 val prieš

Pelningai 2024-uosius metus baigę Vilniaus šilumos tinklai įgyvendino strateginius projektus ir didino investicijas

2024-ieji AB Vilniaus šilumos tinklams (VŠT) tapo strateginių projektų įgyvendinimo ir investicijų metais. Bendrovė dirbo pelningai – rodo nepriklausomų auditorių...

Verslas2 d. prieš

„Hero“ projektas žingsnis po žingsnio artėja link finišo: patalpos jau įrengiamos pagal nuomininkų poreikius, vyksta aplinkotvarkos darbai

Jau šį rugsėjį duris atversiančio verslo centro „Hero“ įrengimo darbai sparčiai juda į priekį. Baigiamos įrengti biurų erdvės, pastate jau...

Startuoliai2 d. prieš

Kauno startuolių bendruomenė – investicijos į mokslinius tyrimus ir antreprenerystę

2024-ieji Kauno startuolių ekosistemoje įnešė pokyčių – nuo augančio mažų įmonių skaičiaus Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione, iki stiprėjančio įmonių...

Verslas2 d. prieš

Greta Ranonytė. 152 milijardai eurų – ne riba. Kiek dar gali augti „fintech“ Lietuvoje?

Prasidėjus bendrovių metinių finansinių rezultatų skelbimui, akivaizdu, jog Lietuvos „fintech“ sektorius didina pagreitį. Vien Lietuvos elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų...

Ekspertai

Ekspertai1 d. prieš

Norintiems slysti „drifto“ trasose P. Petrauskas papasakojo apie lenktynininko kelią: „išėjimą į barą skaičiuodavau padangomis“

Automobilių sporto mėgėjams ir lenktynininkams atėjęs pavasaris žymi naujo sezono pradžią. Norinčių varžytis populiarumo viršūnėje Lietuvoje karaliaujančiame „drifte“ netrūksta, tačiau,...

Ekspertai1 d. prieš

Apklausa: lietuviai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos, latviai ir estai – dėl maisto kainų

„Citadele“ banko inicijuota Baltijos šalių gyventojų apklausa atskleidžia, kad Lietuvoje gyventojai labiausiai nerimauja dėl geopolitinės įtampos (56 proc.) ir augančių...

Ekspertai2 d. prieš

Ekspertas apie sukčių įžūlumą: „Mobiliojo ryšio operatorius to jūsų niekada neprašys“

Telefoniniai sukčiai, prisidengdami institucijomis ar paslaugų tiekėjais, ir toliau vilioja pinigus iš gyventojų. Ekspertas atskleidžia, koks pagrindinis signalas, kad skambina...

Ekspertai6 d. prieš

Sukčiai internete kėsinasi ir į vaikus: ekspertas papasakojo, kaip apsisaugoti

Daugelis esame pratę saugoti savo pinigus nuo sukčių internete, tačiau ne kiekvienas susimąstome, kad apsaugos nuo apgavikų reikia ir mūsų...

Ekspertai6 d. prieš

Motociklų sezonas įsibėgėja: kodėl svarbu vairuoti atidžiau?

Po žiemos pertraukos į eismą sugrįžę dviratininkai, paspirtukininkai ir motociklininkai sukuria visai kitokią dinamiką keliuose, išauga nelaimingų atsitikimų rizika. Todėl...

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |