Paskelbta
8 mėnesiai prieš-
Sakoma, kad Prancūzijos virtuvė – viso pasaulio gastronomijos pažiba. Tačiau tam tikrų bendrysčių su ja galima atrasti ir Lietuvoje. Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus, skirtumų tarp Prancūzijos ir Lietuvos virtuvių – ne tiek ir daug, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
„Pajuokaučiau, kad viskas, kas kepama ant sviesto, yra prancūziška. Bent jau taip kalba italai, nes jie kepa ant aliejaus. Tačiau kaip bevartytum kepsnius, reikia pripažinti, kad klasikinė prancūzų virtuvė dabar yra pripažinta pasaulio gastronomijos pamatu“, – sako V. Radzevičius.
Teigiama, kad panašumų tarp prancūziškos ir lietuviškos virtuvių atsirado XVII a. antroje pusėje, Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV laikais. „Karaliaus saulės“ valdymo epochoje Paryžius tapo visos Europos kultūros centru, tada išplito ir prancūziško maisto mados.
Tuometinėje Abiejų Tautų Respublikoje dirbo virėjai iš Prancūzijos, o viskas, kas buvo prancūziška, buvo madinga aukštuomenėje. Be to, buvo leidžiamos ir klasikinės prancūzų virtuvės knygos.
Nuo omleto – iki varlių šlaunelių
Prancūzijos virtuvė savo šaknis Lietuvoje yra įleidusi kone keturis šimtmečius, tad per tą laiką daugeliui tapo įprasti, kadaise tik prancūziškais buvę patiekalai. Prancūziškas omletas – trys plakti kiaušiniai, su šaukštu vandens, kepti ant sviesto, paštetai, majonezas, kepti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu, Burgundijos jautienos troškinys, krembriulė, kruasanai, ilgieji prancūziški batonai, arba bagetės, – tik dalis mums įprastų gardumynų. Pastaruosius keletą metų savo populiarumą augina ir seniau neįprastomis buvusios varlių šlaunelės.
„Žmonės domisi naujais, neįprastais skoniais ir patiekalais, o žinant, kad varlių šlaunelės yra delikatesas Prancūzijoje, smalsumas daugelį gena jas išbandyti. Tam įtakos turi ir restoranai bei gastronominės publikacijos. Galiausiai, pasaulis tampa vis labiau globaliu, nyksta barjerai, seniau daugelį riboję nuo kitų šalių gardumynų“, – teigia pasaulio skonių tyrinėtojas.
Grilis – ir gurmanams: klasiškai gardžios grilintos varlių šlaunelės
Nors varlių šlauneles neretam norisi pagardinti azijietiškais skoniais, grilio entuziastas ir „Lidl“ ambasadorius siūlo išmėginti klasikinį – prancūzišką variantą, kuris garantuotai privers apsilaižyti pirštus.
„Šlaunelės – gan mažos, todėl svarbu jų neperkepti. Išorė turi būti traški, o vidus – minkštas ir sultingas. Be to, jos patraukliai atrodo , o svarbiausia – lengvai marinuojasi, tad beliks tik iškepti ir mėgautis šlaunelėmis“, – pataria V. Radzevičius.
Grilintoms varlių šlaunelėms reikės:
12 vnt. varlių šlaunelių
3 skiltelių česnako
1 citrinos
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. šviežio čiobrelio lapelių (galima naudoti ir 0,5 a. š. džiovintų čiobrelių)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Mėgstamų šviežių arba grilinimui tinkamų daržovių
Smulkintų petražolių papuošimui
Pirmiausia, paruoškite marinatą. Susmulkinkite česnaką ir sudėkite jį į dubenį. Ten pat supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, druską ir pipirus bei gerai viską išmaišykite.
Nuplaukite ir nusausinkite varlių šlauneles, jei reikia, pašalinkite odą nuo jų. Sudėkite varlių šlauneles į marinatą, gerai išmaišykite, kad visos šlaunelės būtų padengtos marinatu. Uždenkite dubenį ir palikite marinuotis šaldytuve bent valandai, o geriausia – per naktį, kad skoniai visiškai įsigertų.
Prieš kepimą išimkite varlių šlauneles iš šaldytuvo ir leiskite joms pasiekti kambario temperatūrą. Varlių šlauneles kepkite apie 3–4 minutes iš abiejų pusių, arba kol jos pasieks auksinę spalvą ir visiškai iškeps. Kepamas šlauneles galite patepti marinatu, kad jos išliktų sultingos ir aromatingos.
Iškeptas varlių šlauneles patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis ir apšlakstę citrinos sultimis. Patiekite kartu su mėgstamomis šviežiomis arba grilintomis daržovėmis. Prie šlaunelių puikiai tiks ir prancūziška bagetė. Skanaus!
Kaune duris atvėrė nauja „Lidl“ parduotuvė: specialūs pasiūlymai, dovana bendruomenei ir prekė už 1 centą
Prisijunk prie „Lidl“ komandos: naujoje kampanijoje – komandiškumas, karjera ir konkurencingas atlygis
Jubiliejinė aštuoniasdešimtoji „Lidl“ parduotuvė duris atvėrė Kaune
Naujoji „Lidl“ parduotuvės Trakų Vokėje vadovė įsitikinusi: už kiekvienos pergalės stovi stipri ir vieninga komanda
Gal ir ant Šatrijos kalno? Kaip aukštis perrašo maisto gaminimo taisykles ir kokių triukų imasi kalniečiai?
Kaip žvaigždės! Išbandykite JAV garsenybių mėgstamiausius patiekalus su „Lidl“ – paslaptis, kurią slepia žvaigždės
Vytaras Radzevičius atskleidžia: kodėl turėtumėte įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų į savo mitybą?
Italijos virtuvės skoniai ant lietuviško stalo: makaronai su spirgučiais, perlinės kruopos su burata ir juoda duona su „Prosciutto“
Vytaro Radzevičiaus rekomenduojamas lęšių troškinys: ką iš indų galite išmokti apie augalinę mitybą?
Audros ir stiprūs vėjai kasmet sukelia nemažai problemų sodybų ar nuosavų sklypų savininkams – nulūžusios šakos ar išvirtę medžiai gali...
Orams vis labiau pavasarėjant gatvėse sutinkame vis daugiau dviratininkų. Vis tik, profesionalus dviratininkas Venantas Lašinis įspėja, kad išriedėti į gatves...
Darbe dauguma mūsų praleidžiame didžiąją dalį dienos laiko, bet kai darbo aplinka – nepatogi ir chaotiška, kyla noras pokyčiams. Būtent...
Artėjant vienai didžiausių metų švenčių, kone visos šeimos stengiasi paruošti įvairesnį stalą ir primarginti kiaušinių. Prekybos tinklo „Rimi“ duomenimis, šiemet...
Nors daugelis gyventojų puikiai žino, kad tapus sukčiavimo auka reikia informuoti savo banką ir policiją, kas dešimtas bandytų susitvarkyti savarankiškai...
Gera derliaus kokybė, kenkėjams ir kitoms negandoms atsparūs pasėliai – kiekvieno ūkininko siekiamybė, kurią stiprina susidomėjimas biostimuliatoriais. Tačiau tinkamas jų...