Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Ne tokios ir skirtingos: ką bendro turi Lietuvos ir Prancūzijos virtuvės?

Paskelbta

-

Sakoma, kad Prancūzijos virtuvė – viso pasaulio gastronomijos pažiba. Tačiau tam tikrų bendrysčių su ja galima atrasti ir Lietuvoje. Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus, skirtumų tarp Prancūzijos ir Lietuvos virtuvių – ne tiek ir daug, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

Reklama

„Pajuokaučiau, kad viskas, kas kepama ant sviesto, yra prancūziška. Bent jau taip kalba italai, nes jie kepa ant aliejaus. Tačiau kaip bevartytum kepsnius, reikia pripažinti, kad klasikinė prancūzų virtuvė dabar yra pripažinta pasaulio gastronomijos pamatu“, – sako V. Radzevičius.

Teigiama, kad panašumų tarp prancūziškos ir lietuviškos virtuvių atsirado XVII a. antroje pusėje, Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV laikais. „Karaliaus saulės“ valdymo epochoje Paryžius tapo visos Europos kultūros centru, tada išplito ir prancūziško maisto mados.

Tuometinėje Abiejų Tautų Respublikoje dirbo virėjai iš Prancūzijos, o viskas, kas buvo prancūziška, buvo madinga aukštuomenėje. Be to, buvo leidžiamos ir klasikinės prancūzų virtuvės knygos.


Nuo omleto – iki varlių šlaunelių

Prancūzijos virtuvė savo šaknis Lietuvoje yra įleidusi kone keturis šimtmečius, tad per tą laiką daugeliui tapo įprasti, kadaise tik prancūziškais buvę patiekalai. Prancūziškas omletas – trys plakti kiaušiniai, su šaukštu vandens, kepti ant sviesto, paštetai, majonezas, kepti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu, Burgundijos jautienos troškinys, krembriulė, kruasanai, ilgieji prancūziški batonai, arba bagetės, – tik dalis mums įprastų gardumynų. Pastaruosius keletą metų savo populiarumą augina ir seniau neįprastomis buvusios varlių šlaunelės.

„Žmonės domisi naujais, neįprastais skoniais ir patiekalais, o žinant, kad varlių šlaunelės yra delikatesas Prancūzijoje, smalsumas daugelį gena jas išbandyti. Tam įtakos turi ir restoranai bei gastronominės publikacijos. Galiausiai, pasaulis tampa vis labiau globaliu, nyksta barjerai, seniau daugelį riboję nuo kitų šalių gardumynų“, – teigia pasaulio skonių tyrinėtojas.

Grilis – ir gurmanams: klasiškai gardžios grilintos varlių šlaunelės

Nors varlių šlauneles neretam norisi pagardinti azijietiškais skoniais, grilio entuziastas ir „Lidl“ ambasadorius siūlo išmėginti klasikinį – prancūzišką variantą, kuris garantuotai privers apsilaižyti pirštus.

„Šlaunelės – gan mažos, todėl svarbu jų neperkepti. Išorė turi būti traški, o vidus – minkštas ir sultingas. Be to, jos patraukliai atrodo , o svarbiausia – lengvai marinuojasi, tad beliks tik iškepti ir mėgautis šlaunelėmis“, – pataria V. Radzevičius.

Grilintoms varlių šlaunelėms reikės:
12 vnt. varlių šlaunelių
3 skiltelių česnako
1 citrinos
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. šviežio čiobrelio lapelių (galima naudoti ir 0,5 a. š. džiovintų čiobrelių)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Mėgstamų šviežių arba grilinimui tinkamų daržovių
Smulkintų petražolių papuošimui

Pirmiausia, paruoškite marinatą. Susmulkinkite česnaką ir sudėkite jį į dubenį. Ten pat supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, druską ir pipirus bei gerai viską išmaišykite.

Nuplaukite ir nusausinkite varlių šlauneles, jei reikia, pašalinkite odą nuo jų. Sudėkite varlių šlauneles į marinatą, gerai išmaišykite, kad visos šlaunelės būtų padengtos marinatu. Uždenkite dubenį ir palikite marinuotis šaldytuve bent valandai, o geriausia – per naktį, kad skoniai visiškai įsigertų.

Prieš kepimą išimkite varlių šlauneles iš šaldytuvo ir leiskite joms pasiekti kambario temperatūrą. Varlių šlauneles kepkite apie 3–4 minutes iš abiejų pusių, arba kol jos pasieks auksinę spalvą ir visiškai iškeps. Kepamas šlauneles galite patepti marinatu, kad jos išliktų sultingos ir aromatingos.

Iškeptas varlių šlauneles patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis ir apšlakstę citrinos sultimis. Patiekite kartu su mėgstamomis šviežiomis arba grilintomis daržovėmis. Prie šlaunelių puikiai tiks ir prancūziška bagetė. Skanaus!

Naujienos

Ekspertai

Ekspertai1 d. prieš

Už pažinčių programėlių „princų“ slepiasi nusikaltėliai: kaip nepakliūti į sukčių pinkles?

„Tinder“, „Bumble“, „Hinge“, „Badoo“ ir panašios pažinčių programėlės neatsiejamos nuo šiuolaikinio pasaulio. „Mano draugė ištekėjo radusi puikų vaikiną tinderyje“, „Bumblėje...

Ekspertai1 d. prieš

Lietuvos paštas primena: kalėdinių siuntų pakavimo patarimai, kuriuos būtina žinoti

Kalėdos – stebuklų ir dovanų metas, per kurį Lietuvoje ir į užsienį siunčiamų siuntų kiekiai išauga iki 50 proc. Tačiau,...

Ekspertai1 d. prieš

Kalėdinėms dovanoms – elektronika? Į ką atkreipti dėmesį, kad ji vėliau netaptų našta

Iki Kalėdų likus visai nedaug laiko skubama pirkti dovanas artimiesiems. Kartais šalia kalėdinės eglutės atsiduria ir buitį gerinantys elektroniniai įrenginiai....

Ekspertai2 d. prieš

„Google“ atskleidė, kas labiausiai rūpi lietuviams: tarp dažniausių paieškų – ir klausimai apie elektros kainas

Kompanijai „Google“ pristačius kasmetinę „Year in Search“ apžvalgą, paaiškėjo, ko internete šiemet dažniausiai ieškojo Lietuvos gyventojai. O tarp labiausiai jiems...

Ekspertai3 d. prieš

Kalėdinis bumas prasidėjo: ekspertas atkleidė, kada vėliausiai galite išsiųsti siuntą, kad ji adresatą pasiektų iki švenčių

Kalėdinė karštinė įgauna pagreitį – vis daugiau žmonių dovanų artimiesiems ieško tiek prekybos centruose, tiek internetinėse parduotuvėse, todėl siuntų pristatymo...

Visos teisės saugomos.© 2015-2024 | Kopijuoti draudžiama |