Paskelbta
1 metai prieš-
Sakoma, kad Prancūzijos virtuvė – viso pasaulio gastronomijos pažiba. Tačiau tam tikrų bendrysčių su ja galima atrasti ir Lietuvoje. Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus, skirtumų tarp Prancūzijos ir Lietuvos virtuvių – ne tiek ir daug, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
„Pajuokaučiau, kad viskas, kas kepama ant sviesto, yra prancūziška. Bent jau taip kalba italai, nes jie kepa ant aliejaus. Tačiau kaip bevartytum kepsnius, reikia pripažinti, kad klasikinė prancūzų virtuvė dabar yra pripažinta pasaulio gastronomijos pamatu“, – sako V. Radzevičius.
Teigiama, kad panašumų tarp prancūziškos ir lietuviškos virtuvių atsirado XVII a. antroje pusėje, Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV laikais. „Karaliaus saulės“ valdymo epochoje Paryžius tapo visos Europos kultūros centru, tada išplito ir prancūziško maisto mados.
Tuometinėje Abiejų Tautų Respublikoje dirbo virėjai iš Prancūzijos, o viskas, kas buvo prancūziška, buvo madinga aukštuomenėje. Be to, buvo leidžiamos ir klasikinės prancūzų virtuvės knygos.
Nuo omleto – iki varlių šlaunelių
Prancūzijos virtuvė savo šaknis Lietuvoje yra įleidusi kone keturis šimtmečius, tad per tą laiką daugeliui tapo įprasti, kadaise tik prancūziškais buvę patiekalai. Prancūziškas omletas – trys plakti kiaušiniai, su šaukštu vandens, kepti ant sviesto, paštetai, majonezas, kepti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu, Burgundijos jautienos troškinys, krembriulė, kruasanai, ilgieji prancūziški batonai, arba bagetės, – tik dalis mums įprastų gardumynų. Pastaruosius keletą metų savo populiarumą augina ir seniau neįprastomis buvusios varlių šlaunelės.
„Žmonės domisi naujais, neįprastais skoniais ir patiekalais, o žinant, kad varlių šlaunelės yra delikatesas Prancūzijoje, smalsumas daugelį gena jas išbandyti. Tam įtakos turi ir restoranai bei gastronominės publikacijos. Galiausiai, pasaulis tampa vis labiau globaliu, nyksta barjerai, seniau daugelį riboję nuo kitų šalių gardumynų“, – teigia pasaulio skonių tyrinėtojas.
Grilis – ir gurmanams: klasiškai gardžios grilintos varlių šlaunelės
Nors varlių šlauneles neretam norisi pagardinti azijietiškais skoniais, grilio entuziastas ir „Lidl“ ambasadorius siūlo išmėginti klasikinį – prancūzišką variantą, kuris garantuotai privers apsilaižyti pirštus.
„Šlaunelės – gan mažos, todėl svarbu jų neperkepti. Išorė turi būti traški, o vidus – minkštas ir sultingas. Be to, jos patraukliai atrodo , o svarbiausia – lengvai marinuojasi, tad beliks tik iškepti ir mėgautis šlaunelėmis“, – pataria V. Radzevičius.
Grilintoms varlių šlaunelėms reikės:
12 vnt. varlių šlaunelių
3 skiltelių česnako
1 citrinos
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. šviežio čiobrelio lapelių (galima naudoti ir 0,5 a. š. džiovintų čiobrelių)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Mėgstamų šviežių arba grilinimui tinkamų daržovių
Smulkintų petražolių papuošimui
Pirmiausia, paruoškite marinatą. Susmulkinkite česnaką ir sudėkite jį į dubenį. Ten pat supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, druską ir pipirus bei gerai viską išmaišykite.
Nuplaukite ir nusausinkite varlių šlauneles, jei reikia, pašalinkite odą nuo jų. Sudėkite varlių šlauneles į marinatą, gerai išmaišykite, kad visos šlaunelės būtų padengtos marinatu. Uždenkite dubenį ir palikite marinuotis šaldytuve bent valandai, o geriausia – per naktį, kad skoniai visiškai įsigertų.
Prieš kepimą išimkite varlių šlauneles iš šaldytuvo ir leiskite joms pasiekti kambario temperatūrą. Varlių šlauneles kepkite apie 3–4 minutes iš abiejų pusių, arba kol jos pasieks auksinę spalvą ir visiškai iškeps. Kepamas šlauneles galite patepti marinatu, kad jos išliktų sultingos ir aromatingos.
Iškeptas varlių šlauneles patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis ir apšlakstę citrinos sultimis. Patiekite kartu su mėgstamomis šviežiomis arba grilintomis daržovėmis. Prie šlaunelių puikiai tiks ir prancūziška bagetė. Skanaus!
Įsidarbinus pardavėja dabar jau vadovauja visai parduotuvei: darbas „Lidl“ Gerdai tapo tikru karjeros tramplinu
Rudens derliaus sezonas įsibėgėja: ūkininkas įvardijo, kokia daržovė tarsi iš naujo užkariauja Lietuvos gyventojų virtuves
„Lidl“ plečiasi Kaune – Šilainiuose atidaryta jau 17-oji parduotuvė mieste
Rytietiškos ir lietuviškos virtuvės bendrystė: ikoniškieji balandėliai ir kremiškas desertas su figomis
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: Šilainiuose duris atvers jau 17-oji parduotuvė mieste
Kai vasara – viena didelė šventė: „Lidl“ klientus kviečia išmėginti specialų „Deluxe“ asortimentą
Mobilūs „Lidl“ darbuotojai: kviečia prisijungti prie išskirtinės pozicijos, suteiks ir papildomas naudas
Vytaras Radzevičius pavasarį siūlo negaišti laiko virtuvėje: receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!
Pasaulinės korporacijos jau atvirai kalba apie tai, kiek darbo vietų bus panaikinta dėl dirbtinio intelekto (DI). Skaičiuojama, kad jei „Microsoft“...
Vakar Vilniuje, Ozo g. 10A, įvyko oficialus pirmojo Lietuvoje BYD automobilių salono atidarymas. Šis renginys neapsiribojo vien automobilių bei salono...
Komentuoja Justinas Muleika, „GF banko“ generalinis direktorius Lietuvos banko duomenimis, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius vartojimo paskolų buvo išduota...
Lietuvoje beveik trečdalis šeimų gyvena nuomojamame būste, o daugelis jų svajoja apie savo namus. Tačiau pirmas žingsnis link šios svajonės,...
Per pirmąjį 2025 m. pusmetį „Modus Group“ konsoliduotos neaudituotos pajamos siekė 274 mln. eurų ir buvo 22 % didesnės nei...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...
Kiekvieną rugsėjį gatvėse išaugantis moksleivių skaičius atneša ir papildomų iššūkių eismo saugumui. Kaip rodo „Lietuvos draudimo“ užsakymu atliktas tyrimas, penktadalis...
Dar prieš kelis dešimtmečius žmonės Lietuvoje dažnai naudodavo vadinamuosius „majakus“ ar „švyturėlius“ – paskambindavo ir iškart nutraukdavo skambutį, taip perduodami...