Paskelbta
5 mėnesiai prieš-
By
LukasSakoma, kad Prancūzijos virtuvė – viso pasaulio gastronomijos pažiba. Tačiau tam tikrų bendrysčių su ja galima atrasti ir Lietuvoje. Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus, skirtumų tarp Prancūzijos ir Lietuvos virtuvių – ne tiek ir daug, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
„Pajuokaučiau, kad viskas, kas kepama ant sviesto, yra prancūziška. Bent jau taip kalba italai, nes jie kepa ant aliejaus. Tačiau kaip bevartytum kepsnius, reikia pripažinti, kad klasikinė prancūzų virtuvė dabar yra pripažinta pasaulio gastronomijos pamatu“, – sako V. Radzevičius.
Teigiama, kad panašumų tarp prancūziškos ir lietuviškos virtuvių atsirado XVII a. antroje pusėje, Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV laikais. „Karaliaus saulės“ valdymo epochoje Paryžius tapo visos Europos kultūros centru, tada išplito ir prancūziško maisto mados.
Tuometinėje Abiejų Tautų Respublikoje dirbo virėjai iš Prancūzijos, o viskas, kas buvo prancūziška, buvo madinga aukštuomenėje. Be to, buvo leidžiamos ir klasikinės prancūzų virtuvės knygos.
Nuo omleto – iki varlių šlaunelių
Prancūzijos virtuvė savo šaknis Lietuvoje yra įleidusi kone keturis šimtmečius, tad per tą laiką daugeliui tapo įprasti, kadaise tik prancūziškais buvę patiekalai. Prancūziškas omletas – trys plakti kiaušiniai, su šaukštu vandens, kepti ant sviesto, paštetai, majonezas, kepti sumuštiniai su kumpiu ir sūriu, Burgundijos jautienos troškinys, krembriulė, kruasanai, ilgieji prancūziški batonai, arba bagetės, – tik dalis mums įprastų gardumynų. Pastaruosius keletą metų savo populiarumą augina ir seniau neįprastomis buvusios varlių šlaunelės.
„Žmonės domisi naujais, neįprastais skoniais ir patiekalais, o žinant, kad varlių šlaunelės yra delikatesas Prancūzijoje, smalsumas daugelį gena jas išbandyti. Tam įtakos turi ir restoranai bei gastronominės publikacijos. Galiausiai, pasaulis tampa vis labiau globaliu, nyksta barjerai, seniau daugelį riboję nuo kitų šalių gardumynų“, – teigia pasaulio skonių tyrinėtojas.
Grilis – ir gurmanams: klasiškai gardžios grilintos varlių šlaunelės
Nors varlių šlauneles neretam norisi pagardinti azijietiškais skoniais, grilio entuziastas ir „Lidl“ ambasadorius siūlo išmėginti klasikinį – prancūzišką variantą, kuris garantuotai privers apsilaižyti pirštus.
„Šlaunelės – gan mažos, todėl svarbu jų neperkepti. Išorė turi būti traški, o vidus – minkštas ir sultingas. Be to, jos patraukliai atrodo , o svarbiausia – lengvai marinuojasi, tad beliks tik iškepti ir mėgautis šlaunelėmis“, – pataria V. Radzevičius.
Grilintoms varlių šlaunelėms reikės:
12 vnt. varlių šlaunelių
3 skiltelių česnako
1 citrinos
3 v. š. alyvuogių aliejaus
1 a. š. šviežio čiobrelio lapelių (galima naudoti ir 0,5 a. š. džiovintų čiobrelių)
Druskos ir pipirų pagal skonį
Mėgstamų šviežių arba grilinimui tinkamų daržovių
Smulkintų petražolių papuošimui
Pirmiausia, paruoškite marinatą. Susmulkinkite česnaką ir sudėkite jį į dubenį. Ten pat supilkite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, druską ir pipirus bei gerai viską išmaišykite.
Nuplaukite ir nusausinkite varlių šlauneles, jei reikia, pašalinkite odą nuo jų. Sudėkite varlių šlauneles į marinatą, gerai išmaišykite, kad visos šlaunelės būtų padengtos marinatu. Uždenkite dubenį ir palikite marinuotis šaldytuve bent valandai, o geriausia – per naktį, kad skoniai visiškai įsigertų.
Prieš kepimą išimkite varlių šlauneles iš šaldytuvo ir leiskite joms pasiekti kambario temperatūrą. Varlių šlauneles kepkite apie 3–4 minutes iš abiejų pusių, arba kol jos pasieks auksinę spalvą ir visiškai iškeps. Kepamas šlauneles galite patepti marinatu, kad jos išliktų sultingos ir aromatingos.
Iškeptas varlių šlauneles patiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis ir apšlakstę citrinos sultimis. Patiekite kartu su mėgstamomis šviežiomis arba grilintomis daržovėmis. Prie šlaunelių puikiai tiks ir prancūziška bagetė. Skanaus!
Savaitgalio akcentas su „Lidl“: bulviniai blynai ir egzotiška vištiena
„TikTok“ įkvėpti kalėdiniai užkandžiai: 3 receptai, kurie taps šventinio stalo hitu
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Liežuvis ant šventinio stalo: Vytaro Radzevičiaus patarimai ir istorinis receptas
Savaitgalis pagal „Lidl“: saldžiarūgštės kiaulienos receptas, kuris nepaliks abejingų
Persimonas – žiemos karalius: išbandykite du receptus, kurie nustebins
Restoranai pamažu eina prekybos centrų keliu: įvedamas pakuotės mokestis
Kad gėlių žiedai džiugintų diena iš dienos: ekspertai pataria, kaip jas kuo ilgiau išlaikyti šviežias
Ate, vasara! Labas, rudenėli! TOP 10 rudeniškų patarimų šauniam sodui
Siuntų siuntimo platformą siuskpigiau.lt ir kitus internetinės prekybos verslus vystanti „Masiva group“ įsigijo 100 proc. sutelktinio rėmimo platformos „Contribee“ akcijų....
„Tesonet“ investicijų komandos vadovė Eglė Eidimtaitė tapo pirmąja lietuve „PayPal“ klientų valdyboje (CAD). Ši valdyba buvo įkurta siekiant padėti bendrovei...
Naujoji technologija leidžia darbdaviams greičiau susitelkti į geriausiai pozicijai tinkančius darbo ieškančiuosius, supaprastindama pirminį atrankos etapą. Inovacija Lietuvos darbo rinkojeReklama...
Metams einant į pabaigą ir didžiosioms šventėms nenumaldomai artėjant, prekybos tinklas „Rimi“ tęsia savo plėtrą ir šiandien Šiauliuose atidarė 89-ąją...
„Tinder“, „Bumble“, „Hinge“, „Badoo“ ir panašios pažinčių programėlės neatsiejamos nuo šiuolaikinio pasaulio. „Mano draugė ištekėjo radusi puikų vaikiną tinderyje“, „Bumblėje...
Kalėdos – stebuklų ir dovanų metas, per kurį Lietuvoje ir į užsienį siunčiamų siuntų kiekiai išauga iki 50 proc. Tačiau,...
Iki Kalėdų likus visai nedaug laiko skubama pirkti dovanas artimiesiems. Kartais šalia kalėdinės eglutės atsiduria ir buitį gerinantys elektroniniai įrenginiai....
Kompanijai „Google“ pristačius kasmetinę „Year in Search“ apžvalgą, paaiškėjo, ko internete šiemet dažniausiai ieškojo Lietuvos gyventojai. O tarp labiausiai jiems...
Kalėdinė karštinė įgauna pagreitį – vis daugiau žmonių dovanų artimiesiems ieško tiek prekybos centruose, tiek internetinėse parduotuvėse, todėl siuntų pristatymo...