Paskelbta
3 d. prieš-
By
LukasBulvės yra neatsiejama lietuvių kulinarinio palikimo dalis, tapusios svarbiu kasdieniu maisto produktu. Šios daržovės į lietuviškus daržus atkeliavo dar XIX amžiaus pabaigoje ir nuo tol tapo vienu pagrindiniu patiekalų ingredientų, dažnai atrandamu ir šiuolaikinėje virtuvėje. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, jog išradingai gaminant patiekalus su bulvėmis, galima ženkliai sutaupyti – kaip tik dabar iki kovo 3 d. apsiperkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele, kilogramas šviežių fasuotų bulvių „Spunta“ (d. 40-60 mm, kl. 1) kainuos tik 0,99 Eur.
Kaip išsirinkti kokybiškas bulves?
Renkantis bulves svarbu atkreipti dėmesį į jų išvaizdą. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė atkreipia dėmesį, jog kokybiškos bulvės turėtų būti tvirtos, be minkštų ar pažaliavusių vietų, įtrūkimų ar puvimo požymių.
„Jei bulvės turi daug daigų arba raukšlėtą odelę, tai rodo, kad jos jau pasenusios ir gali būti ne tokios skanios bei maistingos. Taip pat verta vengti bulvių su tamsiomis dėmėmis ar kitokiais pažeidimais, nes jos gali būti pradėjusios gesti. Be to, norint užtikrinti, kad bulvės išliktų šviežios kuo ilgiau, verta atsižvelgti į jų laikymo sąlygas. Geriausia jas laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, kur temperatūra siekia apie 4–10 °C – taip jos nesudygs per greitai ir nepraras savo skonio bei tekstūros“, – teigia prekybos tinklo ekspertė.
Anot jos, bulvių nereikėtų laikyti šaldytuve, nes žemoje temperatūroje esantis krakmolas virsta cukrumi, suteikdamas joms nemalonų skonį. Taip pat rekomenduojama jas laikyti atskirai nuo svogūnų, nes šios daržovės, laikomos kartu, greičiau genda.
Vienos pigiausių daržovių
Gaminimas iš bulvių ne tik paprastas ir pigus, bet ir suteikia begalę galimybių eksperimentuoti virtuvėje – nuo tradicinių lietuviškų patiekalų iki modernių, netikėtų skonių derinių. Pasak E. Krasauskienės, gardžiais patiekalais galima mėgautis visai nebrangiai: įtraukus bulves į kasdienį racioną ir kūrybiškai jas naudojant vietoje mėsos ar kitų brangesnių ingredientų, galima ženkliai sutaupyti.
„Mūsų parduotuvėse siūlomas platus skirtingų veislių bulvių pasirinkimas, tačiau populiariausios išlieka lietuviškos nefasuotos bulvės, kurių galima įsigyti visus metus. Gegužę sulaukiame ankstyvųjų bulvių derliaus, o rugpjūčio pabaigoje – vėlyvųjų. Pirkėjai vis dažniau renkasi bulves pagal jų krakmolo kiekį: daugiau krakmolo turinčios tinka tradiciniams lietuviškiems patiekalams, o mažiau krakmolingos – salotoms. Norėdami pirkėjams palengvinti pasirinkimą, šias bulves fasuojame į pakuotes su skirtingų spalvų juostelėmis“, – pasakoja ekspertė.
Anot ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės, įvairiais metų laikais pirkėjai noriai renkasi ir specialiai paruoštas „Rimi“ privačios etiketės bulves, kurios puikiai tinka kepimui orkaitėje ar ant grilio. „Salotoms ar kitiems patiekalams geriausia rinktis tvirtos struktūros bulves, kurios verdant nesubyra – būtent tokias bulves siūlome savo parduotuvėse. Rekomenduojama salotoms skirtas bulves virti su lupenomis, kad jos išlaikytų savo tekstūrą ir skonį“, – pataria E. Krasauskienė.
Ekspertė taip pat primena, jog iki kovo 3 d. apsiperkant su „Mano Rimi“ lojalumo kortele, kilogramas šviežių fasuotų bulvių „Spunta“ (d. 40-60 mm, kl. 1) kainuos tik 0,99 Eur. „Taip pat pigiau įsigyti ir kitų bulvinių patiekalų ingredientų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Prekybos tinkas „Rimi“ kviečia prisiminti paprastą, bet pigų ir greitai paruošiamą receptą, kuris prie stalo suburs visą šeimą.
RECEPTAS
Traškūs bulviniai blynai
Patiekalui reikės:
1 kg bulvių;
1 vidutinio dydžio svogūno (nebūtina, bet suteikia skonio);
1 kiaušinio;
2 v. š. miltų (arba krakmolo, jei norite traškesnių blynų);
1 a. š. druskos;
1/2 a. š. maltų juodųjų pipirų;
Aliejaus kepimui (geriausia – saulėgrąžų arba rapsų).
Gaminimo eiga:
1. Nulupkite bulves ir smulkiai sutarkuokite (galite naudoti smulkią arba vidutinę tarka – priklausomai nuo norimos tekstūros).
2. Jei tarkuotos bulvės išskiria daug skysčio, palikite jas kelias minutes pastovėti, tada nusunkite skystį, bet palikite dugne nusėdusį krakmolą – jis padės blynams būti tvirtesniems.
3. Į tarkuotas bulves įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, druską, pipirus ir gerai išmaišykite.
4. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir palaukite, kol jis gerai įkais. Šaukštu dėkite blynų tešlą į keptuvę, šiek tiek suplokite ir kepkite ant vidutinės ugnies po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus.
5. Iškeptus blynus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
6. Patiekite su norimais pagardais. Bulviniai blynai puikiai dera su grietine, varške, obuoliene ar net lašiša ir krapais.
Skanaus!
Gydytoja A. Dumbliauskienė: „Kodėl pavasarį su oda turite elgtis kaip su geriausiu draugu?“
Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti
Prasidėjo pavasarinis sėklų pirkimas: pagrindinės sodinimo klaidos, kurias svarbu prisiminti
Vaivorykštinis upėtakis: gurmaniškos vakarienės paslaptis už stebėtinai mažą kainą (receptas)
Šeima aikčios iš nuostabos: šis triušienos troškinys ar brandintos jautienos kepsnys taps jūsų slaptu kulinariniu ginklu
Rekordinė suma: „Rimi“ lojalūs pirkėjai pernai sutaupė 104 mln. eurų
Valentino dienai – ne tik šokoladas: kūrybiškos idėjos mylimam žmogui nustebinti
Gėlių žiedai – meilės dienos klasika: kaip teisingai jais pasirūpinti, kad išliktų ilgiau?
Tavo plaukai kenčia nuo sausumo ir šalčio? Šie ekspertės patarimai juos išgelbės
Apgaulės schemoms tobulėjant ir daug Lietuvos žmonių tampant nuotolinių sukčių aukomis, būtina didinti budrumą apsiperkant internetu. Viena tokių el. parduotuvių...
Šiandien tėvai, rinkdami mokyklą savo vaikams, vis dažniau žvalgosi į tokias įstaigas, kurios suteikia ne tik tradicinį ugdymą, bet ir...
Raul Eamets, banko „Bigbank“ vyriausiasis ekonomistas Lietuvos startuolių ekosistema yra viena iš sparčiausiai augančių Centrinėje Rytų Europoje, kur jau turime...
Pagrindiniai ketvirtojo 2024 m. ketvirčio „ORLEN Lietuva“ rezultatai: – Gauta 1,319 mlrd. JAV dolerių pajamų; – EBITDA pagal LIFO metodiką...
„Lidl Lietuva“ ir toliau nuosekliai investuoja į komandos gerovę, stiprindama tiek finansinį stabilumą, tiek darbuotojų emocinę ir fizinę sveikatą. Dalies...
Smurtas artimoje aplinkoje nėra vien privatus reikalas – jis turi ilgalaikių pasekmių visai visuomenei, persiduoda iš kartos į kartą, daro...
Baltyminiai batonėliai dažnai dedami į mokyklą vaikams, sportuojantys juos suvalgo prieš ar po treniruotės. Kartais jų įsidedame į darbą užkandžiams,...
Įvairūs tyrimai rodo, jog optimizmas ir pozityvus požiūris į mus supančią aplinką turi teigiamo poveikio emocinei ir fizinei sveikatai −...
Daugiabučių kiemai žiemos mėnesiais didmiesčių vairuotojams tampa vairavimo įgūdžių ir dėmesingumo išbandymų vieta. Gyventojai prigrūstuose kiemuose susiduria su nenuvalytu sniegu,...
2024 metais fiksuojamos automobilių žalos buvo glaudžiai susijusios su sezoniškais įvykiais keliuose – nuo duobių sukeltų padangų ar ratlankių pažeidimų,...