Paskelbta
10 mėnesių prieš-
Tradiciniai Kūčių ir Kalėdų patiekalai – silkė, kūčiukai ar aguonpienis – daugeliui vis dar yra pagrindiniai šventinio stalo akcentai. Tačiau pastaraisiais metais per žiemos šventes ant Lietuvos gyventojų stalų vis dažniau atsiduria kur kas įvairesni patiekalai, rodo „Lidl“ užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa.
Jos metu paaiškėjo, kad beveik kas trečias respondentas (31 proc.), nors ir stengiasi išlaikyti švenčių tradicijas, vertina netradicinius patiekalus. Vienas iš penkių apklaustųjų (18 proc.) pats mėgsta eksperimentuoti su šventiniu meniu.
Tradiciniai žiemos švenčių patiekalai, prie kurių skonio daugelis esame įpratę nuo vaikystės, vis dar išlieka svarbia šventinio stalo dalimi. Tačiau pastaraisiais metais šalia jų atsiranda vis daugiau gurmaniškų pasirinkimų. Matome, kad šventiniuose gyventojų pirkinių krepšeliuose atsiduria vis įvairesni produktai: nuo egzotiškų prieskonių iki aukščiausios kokybės žuvies ar jūros gėrybių. Pirkėjai ieško įkvėpimo iš pasaulio virtuvių, todėl perka ingredientus sušiams, sevičei, taip pat eksperimentuoja su netikėtais skonių deriniais“, – pastebi „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Neringa Podkopajeva.
Apklausos rezultatai atskleidžia, kad požiūris į šventinius patiekalus labiausiai skiriasi tarp amžiaus grupių. Maždaug kas trečias 18–29 metų amžiaus respondentas teigia, kad eksperimentuoti su Kūčių stalo patiekalais jiems yra įdomu. Tai rodo didesnį jaunimo atvirumą netradiciniams skoniams, kuriuos vis dažniau įkvepia užsienio virtuvės.
60–74 metų amžiaus grupėje prioritetas vis dar dažniau teikiamas tradicijoms – net 42 proc. apklaustųjų mano, kad Kūčių tradicijos yra svarbios ir jų būtina laikytis. Įdomu tai, kad šie skirtumai pastebimi ne tik pagal amžių, bet ir pagal gyvenamąją vietą: netradicinius patiekalus dažniau renkasi didmiesčių gyventojai.
Lašiša – šventinio stalo pažiba
Lašiša, kuri pastaraisiais metais daugeliui tapo neatsiejama šventinio stalo dalimi. Šios žuvies universalumas leidžia patenkinti tiek tradicijų gerbėjus, tiek naujų skonių ieškotojus. Klasikinių patiekalų mėgėjai lašišą gali derinti su Lietuvoje įprastais garnyrais, tokiais kaip bulvės ar keptos daržovės, o drąsesniems siūloma atrasti pasaulio virtuvių įkvėptus receptus: lašišos sevičę ar tartarą.
„Lidl“ ekspertai siūlo išbandyti lengvai paruošiamą lašišos sevičę ir tartarą. Šie netradiciniai patiekalai ne tik nustebins svečius, bet ir įneš naujų skonių į jūsų šventinį meniu.
Lašišos sevičei reikės:
200 g šviežios lašišos filė
1 žaliosios citrinos sulčių
1 mažo raudonojo svogūno
1 avokado
1 nedidelės aitriosios paprikos
Druskos ir pipirų pagal skonį
Alyvuogių aliejaus
Lašišos filė supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Užpilkite žaliosios citrinos sultimis, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis apie 10 minučių. Tuo metu smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, avokadą ir aitriąją papriką. Supjaustytus ingredientus įmaišykite į marinuotą lašišą. Iš sevičės lėkštėje suformuokite tolygų cilindrą ir patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi.
Lašišos tartarui reikės:
200 g šviežios lašišos filė
1 šaukštelio Dižono garstyčių
1 šaukšto kaparėlių
1 mažo raudonojo svogūno
1 šaukšto citrinos sulčių
Šviežių krapų
Druskos ir pipirų pagal skonį
Alyvuogių aliejus
Lašišos filė supjaustykite labai smulkiais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, kaparėlius ir krapus. Į lašišą įmaišykite Dižono garstyčias, citrinos sultis, kaparėlius, svogūną ir krapus. Pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir patiekite su skrudinta duona arba trapučiais. Skanaus!
Donata Drakšė tapo „Luminor” rinkodaros vadove Baltijos šalims
Atraskite Ameriką savo virtuvėje: pigios ir gardžios amerikietiškų patiekalų idėjos
Vokiečių kalbos savaitės proga „Lidl“ primena: siekiant karjeros – kelias kalbas mokėti verta
Gyventi sveikiau gali padėti ir darbdavys: kaip „Lidl“ rūpinasi savo komandos narių fizine ir emocine sveikata?
Uoga, kuri nustebins: trys socialinių tinklų įkvėpti receptai su vynuogėmis
„Lidl“ tęsia plėtrą: kviečia prisijungti prie naujos parduotuvės komandos Vilniuje
Rugsėjo 1-osios proga „Lidl Lietuva“ darbuotojų vaikams – dovanų rinkiniai naujiems mokslo metams
Naujoje darbdavio įvaizdžio kampanijoje – realūs rezultatai: per metus pareigose pakilo beveik 40 proc. „Lidl“ parduotuvės darbuotojų
Mokslo metams artėjant: sveikatai palankesnės priešpiečių dėžutės paslaptys – nuo greitų užkandžių iki subalansuotų pietų

„Breaking Bad“ – serialas apie mokytoją Walterį White’ą, kuris tapo narkotikų magnatu. Iš pradžių tai atrodo kaip istorija apie nusikaltimus,...
Vienai didžiausių žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupei AB Akola group priklausančios agroverslo „Linas Agro“ subgrupės įmonės Baltijos šalyse...
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Dirbtinis intelektas (DI) šiandien keičia mūsų kasdienybę ir darbo aplinką. Jis analizuoja duomenis, taupo laiką ir padeda spręsti užduotis. Tačiau...
Vilniaus kriminalistai išardė didelės apimties SIM „spiečių”, naudotą automatizuotai apgaulingai veiklai internete. Policijos duomenimis, operacijos metu sulaikyti du asmenys, rasta...
Europos kelių transporto sektorius susiduria su struktūrine krize – šiandien Europoje trūksta daugiau nei 426 tūkst. vilkikų vairuotojų. Iki 2028...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...