Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Nuo tradicijų iki naujovių: kaip keičiasi šventiniai stalai Lietuvoje?

L

Paskelbta

-

Tradiciniai Kūčių ir Kalėdų patiekalai – silkė, kūčiukai ar aguonpienis – daugeliui vis dar yra pagrindiniai šventinio stalo akcentai. Tačiau pastaraisiais metais per žiemos šventes ant Lietuvos gyventojų stalų vis dažniau atsiduria kur kas įvairesni patiekalai, rodo „Lidl“ užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa.

Reklama

Jos metu paaiškėjo, kad beveik kas trečias respondentas (31 proc.), nors ir stengiasi išlaikyti švenčių tradicijas, vertina netradicinius patiekalus. Vienas iš penkių apklaustųjų (18 proc.) pats mėgsta eksperimentuoti su šventiniu meniu.

Tradiciniai žiemos švenčių patiekalai, prie kurių skonio daugelis esame įpratę nuo vaikystės, vis dar išlieka svarbia šventinio stalo dalimi. Tačiau pastaraisiais metais šalia jų atsiranda vis daugiau gurmaniškų pasirinkimų. Matome, kad šventiniuose gyventojų pirkinių krepšeliuose atsiduria vis įvairesni produktai: nuo egzotiškų prieskonių iki aukščiausios kokybės žuvies ar jūros gėrybių. Pirkėjai ieško įkvėpimo iš pasaulio virtuvių, todėl perka ingredientus sušiams, sevičei, taip pat eksperimentuoja su netikėtais skonių deriniais“, – pastebi „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Neringa Podkopajeva.

Apklausos rezultatai atskleidžia, kad požiūris į šventinius patiekalus labiausiai skiriasi tarp amžiaus grupių. Maždaug kas trečias 18–29 metų amžiaus respondentas teigia, kad eksperimentuoti su Kūčių stalo patiekalais jiems yra įdomu. Tai rodo didesnį jaunimo atvirumą netradiciniams skoniams, kuriuos vis dažniau įkvepia užsienio virtuvės.

60–74 metų amžiaus grupėje prioritetas vis dar dažniau teikiamas tradicijoms – net 42 proc. apklaustųjų mano, kad Kūčių tradicijos yra svarbios ir jų būtina laikytis. Įdomu tai, kad šie skirtumai pastebimi ne tik pagal amžių, bet ir pagal gyvenamąją vietą: netradicinius patiekalus dažniau renkasi didmiesčių gyventojai.

Lašiša – šventinio stalo pažiba

Lašiša, kuri pastaraisiais metais daugeliui tapo neatsiejama šventinio stalo dalimi. Šios žuvies universalumas leidžia patenkinti tiek tradicijų gerbėjus, tiek naujų skonių ieškotojus. Klasikinių patiekalų mėgėjai lašišą gali derinti su Lietuvoje įprastais garnyrais, tokiais kaip bulvės ar keptos daržovės, o drąsesniems siūloma atrasti pasaulio virtuvių įkvėptus receptus: lašišos sevičę ar tartarą.

carvertical VIN patikra

„Lidl“ ekspertai siūlo išbandyti lengvai paruošiamą lašišos sevičę ir tartarą. Šie netradiciniai patiekalai ne tik nustebins svečius, bet ir įneš naujų skonių į jūsų šventinį meniu.

Lašišos sevičei reikės:

200 g šviežios lašišos filė

1 žaliosios citrinos sulčių

1 mažo raudonojo svogūno

1 avokado

1 nedidelės aitriosios paprikos

Druskos ir pipirų pagal skonį

Alyvuogių aliejaus

Lašišos filė supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Užpilkite žaliosios citrinos sultimis, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis apie 10 minučių. Tuo metu smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, avokadą ir aitriąją papriką. Supjaustytus ingredientus įmaišykite į marinuotą lašišą. Iš sevičės lėkštėje suformuokite tolygų cilindrą ir patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi.

Lašišos tartarui reikės:

200 g šviežios lašišos filė

1 šaukštelio Dižono garstyčių

1 šaukšto kaparėlių

1 mažo raudonojo svogūno

1 šaukšto citrinos sulčių

Šviežių krapų

Druskos ir pipirų pagal skonį

Alyvuogių aliejus

Lašišos filė supjaustykite labai smulkiais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, kaparėlius ir krapus. Į lašišą įmaišykite Dižono garstyčias, citrinos sultis, kaparėlius, svogūną ir krapus. Pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir patiekite su skrudinta duona arba trapučiais. Skanaus!

 

Naujienos

Startuoliai3 val prieš

Lietuvių startuolis „Commody“ pritraukė 0,5 milijono eurų investicijų

Kolekcinių automobilių platforma „Commody“ sulaukė sėkmės – pritraukė 500 tūkst. eurų investicijų. Praėjusiais metais veiklą pradėjusi įmonė – pirmoji automobilių...

Auto9 val prieš

BYD automobilių pristatymo proga „Inchcape Lietuva“ Vilniaus širdyje surengė išskirtinį renginį

Trečiadienio vakarą automobilių prekybos grupė „Inchcape Lietuva“ surengė išskirtinę į Lietuvą žengiančio automobilių gamintojo BYD („Build Your Dreams“) premjerą. Vilniaus...

Startuoliai1 d. prieš

Revoliucinis „Doramed“ sprendimas: kaip lengvai mesti rūkyti 2025-aisiais?

Ar elektromagnetinius impulsus generuojantis prietaisas gali padėti žmonėms, ilgą laiką nesėkmingai bandžiusiems mesti rūkyti? Ar tai gali pavykti tik per...

Verslas1 d. prieš

Telekomunikacijų sektoriaus rizikos – nuo povandeninių kabelių saugumo iki talentų išlaikymo

Telekomunikacijų bendrovėse Lietuvoje ūžiančios permainos atskleidžia, kokia dinamiška ir kompleksiška yra šio sektoriaus aplinka. Įvertinę telekomunikacijų industrijoje pasauliniu mastu vykstančius...

Verslas2 d. prieš

„Camelia“ pristato naują darbdavio įvaizdžio kampaniją, kurios centre – komandos vienybė

Jau beveik tradicija tampa kovo mėnesį pasitikti su nauja vaistinių tinklo „Camelia“ darbdavio įvaizdžio kampanija. Šįkart tęsiama ankstesnių metų kampanijos...

Ekspertai

Visos teisės saugomos.© 2015-2025 | Kopijuoti draudžiama |