Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
Tradiciniai Kūčių ir Kalėdų patiekalai – silkė, kūčiukai ar aguonpienis – daugeliui vis dar yra pagrindiniai šventinio stalo akcentai. Tačiau pastaraisiais metais per žiemos šventes ant Lietuvos gyventojų stalų vis dažniau atsiduria kur kas įvairesni patiekalai, rodo „Lidl“ užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa.
Jos metu paaiškėjo, kad beveik kas trečias respondentas (31 proc.), nors ir stengiasi išlaikyti švenčių tradicijas, vertina netradicinius patiekalus. Vienas iš penkių apklaustųjų (18 proc.) pats mėgsta eksperimentuoti su šventiniu meniu.
Tradiciniai žiemos švenčių patiekalai, prie kurių skonio daugelis esame įpratę nuo vaikystės, vis dar išlieka svarbia šventinio stalo dalimi. Tačiau pastaraisiais metais šalia jų atsiranda vis daugiau gurmaniškų pasirinkimų. Matome, kad šventiniuose gyventojų pirkinių krepšeliuose atsiduria vis įvairesni produktai: nuo egzotiškų prieskonių iki aukščiausios kokybės žuvies ar jūros gėrybių. Pirkėjai ieško įkvėpimo iš pasaulio virtuvių, todėl perka ingredientus sušiams, sevičei, taip pat eksperimentuoja su netikėtais skonių deriniais“, – pastebi „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Neringa Podkopajeva.
Apklausos rezultatai atskleidžia, kad požiūris į šventinius patiekalus labiausiai skiriasi tarp amžiaus grupių. Maždaug kas trečias 18–29 metų amžiaus respondentas teigia, kad eksperimentuoti su Kūčių stalo patiekalais jiems yra įdomu. Tai rodo didesnį jaunimo atvirumą netradiciniams skoniams, kuriuos vis dažniau įkvepia užsienio virtuvės.
60–74 metų amžiaus grupėje prioritetas vis dar dažniau teikiamas tradicijoms – net 42 proc. apklaustųjų mano, kad Kūčių tradicijos yra svarbios ir jų būtina laikytis. Įdomu tai, kad šie skirtumai pastebimi ne tik pagal amžių, bet ir pagal gyvenamąją vietą: netradicinius patiekalus dažniau renkasi didmiesčių gyventojai.
Lašiša – šventinio stalo pažiba
Lašiša, kuri pastaraisiais metais daugeliui tapo neatsiejama šventinio stalo dalimi. Šios žuvies universalumas leidžia patenkinti tiek tradicijų gerbėjus, tiek naujų skonių ieškotojus. Klasikinių patiekalų mėgėjai lašišą gali derinti su Lietuvoje įprastais garnyrais, tokiais kaip bulvės ar keptos daržovės, o drąsesniems siūloma atrasti pasaulio virtuvių įkvėptus receptus: lašišos sevičę ar tartarą.
„Lidl“ ekspertai siūlo išbandyti lengvai paruošiamą lašišos sevičę ir tartarą. Šie netradiciniai patiekalai ne tik nustebins svečius, bet ir įneš naujų skonių į jūsų šventinį meniu.
Lašišos sevičei reikės:
200 g šviežios lašišos filė
1 žaliosios citrinos sulčių
1 mažo raudonojo svogūno
1 avokado
1 nedidelės aitriosios paprikos
Druskos ir pipirų pagal skonį
Alyvuogių aliejaus
Lašišos filė supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Užpilkite žaliosios citrinos sultimis, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis apie 10 minučių. Tuo metu smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, avokadą ir aitriąją papriką. Supjaustytus ingredientus įmaišykite į marinuotą lašišą. Iš sevičės lėkštėje suformuokite tolygų cilindrą ir patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi.
Lašišos tartarui reikės:
200 g šviežios lašišos filė
1 šaukštelio Dižono garstyčių
1 šaukšto kaparėlių
1 mažo raudonojo svogūno
1 šaukšto citrinos sulčių
Šviežių krapų
Druskos ir pipirų pagal skonį
Alyvuogių aliejus
Lašišos filė supjaustykite labai smulkiais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, kaparėlius ir krapus. Į lašišą įmaišykite Dižono garstyčias, citrinos sultis, kaparėlius, svogūną ir krapus. Pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir patiekite su skrudinta duona arba trapučiais. Skanaus!
„Lidl“ renka komandą naujai parduotuvei Kaune: darbuotojams skirs solidžius priedus
Devintąjį gimtadienį atšventęs „Lidl“ pirmiausia dėkoja darbuotojams: už kiekvieno rezultato – komanda
„Lidl Lietuva“ logistikos centras pripažintas geriausiu industriniu NT projektu Baltijos šalyse
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: pradeda rinkti komandą naujai parduotuvei Šilainiuose
„Lidl“ vasarai ieško apie 70 sezoninių darbuotojų: labiausiai laukiami poilsiautojų pamėgtuose miestuose
Nuo gegužės 1-osios – pokyčiai atsiskaitant grynaisiais: „Lidl“ primena, ką aktualu žinoti pirkėjams
Dar vienas įvertinimas: „Lidl Lietuva“ – patraukliausias darbdavys prekybos kategorijoje
Dažome velykinius margučius: laisvėje laikomų vištų kiaušiniai ir natūralūs marginimo būdai padės švęsti tvariau
„Lidl“ – geriausią reputaciją turintis prekybos tinklas Lietuvoje
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Vilniuje kylantis verslo centras „Hero“ siunčia aiškią žinutę rinkai – biurų administravimas gali būti modernus, skaidrus, patogus ir orientuotas į...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...
Artėjant Joninėms daugelis jau planuoja, kaip minės trumpiausią metų naktį. Vienas svarbiausių šios šventės akcentų – Joninių laužas, simbolizuojantis šviesą,...
Keliaujant telefonas tampa mūsų dešiniąja ranka – juo planuojame maršrutus, fiksuojame įspūdžius ir bendraujame su pasauliu. Tačiau būtent atostogų metu...