Paskelbta
2 metai prieš-
Vasaros šventėms dažniausiai renkamės pasibuvimą sodybose, lankome draugus, tad Mindaugo karūnavimo dieną galime praleisti lauke ir pasimėgauti paprastais, greitai paruošiamais patiekalais – ant žarijų kepta mėsa nepalieka abejingų. Gastronominio paveldo tyrinėtojas, prof. Rimvydas Laužikas teigia, kad šių dienų pomėgis kepti mėsą ant ugnies ar žarijų atkeliavo dar iš proistorinių laikų. Nors dažnas turime savų mėsos marinavimo būdų, skubantiems į gamtą „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad kepti paruoštų šašlykų, kepsnių ar šonkauliukų galima įsigyti prekybos centruose.
Dvaro virėjų iššūkiai – nepakenkti valgytojų sveikatai
Jei šiuolaikiniai virtuvės šefai kurdami naujus patiekalus naudojasi moderniomis technologijomis, technika ir maisto bei priekonių įvairove, nori savo klientus nustebinti išmone, senovės dvarų virėjai galvas sukdavo dėl kitokių dalykų. Pasak prof. Rimvydo Laužiko, jiems vienas iš didžiausių iššūkių buvo gaminti maistą taip, kad nepakenktų valgytojų sveikatai.
„Tais laikais skirtingos mėsos rūšys siejosi ne tik su skirtinga simbolika, tačiau joms buvo priskiriamas ir skirtingas poveikis sveikatai. Jei kalbėtume labai apibendrintai, remiantis krikščioniškąja gyvūnų simbolika, buvo teigiama, kad supanašėji su tuo, ką valgai. Tad, pavyzdžiui, kiaulienos ant diduomenės stalų buvo vengiama. Tuo tarpu senovinė sveika gyvensena buvo grindžiama taip vadinama humoraline dietetika, kuri buvo sudėtinga sistema. Raudona mėsa, pavyzdžiui, jautiena, kepta su daugybe prieskonių, užlieta kokiu nors raudono vyno padažu buvo suprantama kaip skatinanti kūno karštį ir sausumą (ją valgantis žmogus tampa labiau choleriku), tuo tarpu balta mėsa, pavyzdžiui, paukštiena, išvirta vandenyje su nedaug prieskonių ir patiekta su grietinėlės padažu, šaldė ir drėkino (toks žmogus bus labiau flegmatiškas)“, – apie kadaise tikėtą mėsos poveikį charakteriui pasakoja prof. R. Laužikas.
Per šimtmečius išlieka tai, kas prisitaiko prie naujų kartų skonio
Dabartiniais laikais, kai vyrauja didelė mėsos įvairovė, galime rinktis ją pigesnę ar brangesnę, ragauti jau paruoštos kepti ar iškeptos. Tačiau dar prieš 200 metų buvo kitaip. „Tada žmonių, galinčių leisti kasdien sau valgyti gryną mėsą, buvo nedaug, vos keli procentai gyventojų. Kiti mėsą valgydavo per šventes ar taupydami žiemos metui bei darbymečiui. O ir pati mėsa, pas mažiau turtingus žmones, dažniausiai, nebūdavo valgoma gryna: ja gardindavo šiupinius, košes, barščius, kopūstienę ar žirnienę. Iki XIX amžiaus tie, kas galėjo rinktis maisto produktus, valgė daugiau jautienos, avienos ir stambių paukščių“, – pastebi gastronominio paveldo tyrinėtojas.
Pasak prof. R. Laužiko, gastronomijos istorija primena sluoksniuotą pyragą: atėjus naujovėms, senesni istorijos sluoksniai uždengiami naujesniais, tačiau neišnyksta: „Todėl šių dienų virtuvėje turime dalykų, atkeliaujančių iš labai gilios praeities. Pomėgis kepti mėsą ant žarijų – vienas jų. Su kepimu ant laužo, kaip kasdienine praktika, vakarų europiečiai naujai susipažįsta tik XVI-XVIII amžiais per geografinius atradimus ir kolonizaciją. Tačiau populiarėti tai pradėjo ne taip jau ir seniai. Tarpukariu Vilniuje gyvavo keli restoranai, taip vadinami grill-room, kuriuose buvo galima paragauti ant žarijų keptos mėsos.“
Mokslininko teigimu, kiekviena karta istoriniams patiekalams suteikia savas prasmes. O jų ar gastronominės praktikos išlikimas priklauso nuo galimybės prisitaikyti prie kintančios visuomenės skonių: „Ant žarijų kepama mėsa buvo aktuali ne tik mūsų protėviams –šiuolaikiniam miesto žmogui tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis.“
Pirkėjai ištikimi šašlykams
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prieš vasaros savaitgalius grilinimui ir piknikams gamtoje pirkėjai dažniausiai ieško marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų bei šonkaulių: „Pirkėjams siūlome net 15 skirtingų kiaulienos šašlykų rūšių, o jau daugelį metų vienas populiariausųjų – kiaulienos sprandinės šašlykas graikiškame marinate, tačiau verta pasidairyti ir kitų kiaulienos ar vištienos produktų, jau paruoštų kepti.“
Iš naujienų atstovė siūlo atkreipti dėmesį į sakartveliškus bei žemaitiškus sprandinės šašlykus, marinuotus kiaulienos šoninės pjausnius. „Šonkaulių mėgėjus kviečiame paragauti mūsų gamybos marinuotus šonkauliukus čili ir apelsinų marinate. Taip pat klasikinio skonio mėgėjams siūlome majoneze marinuotų šašlykų, kurių pirkėjai teiravosi ankstesniais metais“, – apie asortimentą pasakoja O. Suchočeva.
Ji primena, kad visoje Lietuvoje „Rimi“ parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 600 prekių, kurių įprastos kainos yra bene žemiausios rinkoje, tad planuojant iškylas gamtoje tai gera proga sutaupyti
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Metas švęsti Užgavėnes: naujų vėjų į šventinę virtuvę atneš skirtingos miltų rūšys
Šiuo metu su dirbtiniu intelektu (DI) susiduriame vis dažniau. Apsipirkdami internetu, bendraudami ir net registruodamiesi į valstybines įstaigas, susiduriame su...
Baltijos šalių kelionių organizatorius „Novaturas“ praneša apie pasirašytą sutartį, pagal kurią bendrovė įgyvendina pirmąjį sandorio su strateginiu investuotoju etapą: 23,2...
Gegužės 1 d. Lietuvoje įsigaliojus Pakuočių ir pakuočių atliekų reglamento reikalavimams, didžiausias Baltijos šalyse ir Suomijoje greitojo aptarnavimo restoranų tinklas...
Šiandien vis daugiau įmonių vadovų supranta, jog santykis su darbuotoju turi būti grindžiamas pasitikėjimu, pagarba ir rūpesčiu jo gerove. Remiantis...
Naršant po NT pardavimo skelbimus gali stebinti tai, kad neretai prastesnės būklės butai parduodami brangiau nei su dizainerių pagalba įrengti...
Per pastaruosius kelerius metus sparčiai vystantis 5G ir kitiems mobiliojo ryšio tinklams, daugelis vartotojų Lietuvoje vis dar negali išnaudoti viso...
Pavasarį laukiniai gyvūnai tampa aktyvesni – prasidėjus rujos laikotarpiui, jų migracija per kelius gerokai suintensyvėja. Aplinkos apsaugos departamento (AAD) duomenimis,...
Absoliuti dauguma šalies gyventojų teigia kelyje susiduriantys su pavojingu kitų vairuotojų elgesiu. Deja, gatvėje matydami agresyviai, pavojingai manevruojančius ar apsvaigusius...
Apie tirpiąją kavą vis dar sklando įvairių mitų. Vis dėlto juos lengva paneigti, kai geriau supranti esminius dalykus: pavyzdžiui, kaip...
Dirbtinis intelektas, nuotolinis darbas ir kintantys lūkesčiai darbuotojams – darbo rinka šiandien keičiasi greičiau nei bet kada anksčiau. Todėl profesinis...