Paskelbta
2 metai prieš-
Mėgaudamiesi grilyje keptais patiekalais vis ieškome naujų skonių ir receptų idėjų, kuriais pasilepintume ir pradžiugintume šeimos narius. Ant žarijų įprasta kepti mėsą, paukštieną, žuvį ar pasigruzdinti daržovių, tačiau šiais ingredientais ne visuomet lengva sužavėti vaikus. „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad mažuosius smaližius turėtų nustebinti medaus glazūroje grilyje keptų bananų receptas su smulkintais riešutais bei juodojo šokolado glaistu. Šefas dalijasi patarimais, kaip ant ugnies gaminti šį desertą. Tuo tarpu gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kodėl naudinga kasdien suvalgyti bent po vieną bananą.
Energijos suteikiantis vaisius
Vienas populiariausių vaisių ištisu sezonu ir visais metų laikais yra bananai. Šių vaisių pasirinkimas prekybos vietose neapsiriboja tik įprastais geltonaisiais bananais, galima įsigyti ir raudonųjų arba ekologiškų bananų rūšių. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bananai – maistingas ir vertingas vaisius, kuris turėtų atrasti vietą kiekvieno vaiko ir suaugusio asmens kasdienėje mityboje.
„Bananai – kompleksinių angliavandenių, užtikrinančių energiją ilgesnį laiką, šaltinis. Todėl šiuos vaisius, kaip lengvą ir maistingą užkandį, dažnai renkasi sportuojantys, aktyvūs ir neretai skubantys žmonės, kuriems labiausiai reikia tos greitos energijos papildymo. Šis vaisius puikiai tinka ir kaip maistingas užkandis priešpiečiams. Be to, dėl skonio ir minkštumo juos išties mėgsta vaikai. Tačiau bananai vertingi ir dėl kitų savybių: jų sudėtyje gausu vitamino C ir B6, vandenyje tirpių skaidulų ir tokių mineralų kaip magnis, manganas, kalis“, – bananų naudą sveikatai vertina gydytoja dietologė E. Gavelienė.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė atkreipia dėmesį, kad bananų maistinė vertė priklauso ir nuo jų sunokimo laipsnio: žalesniuose ir mažiau išnokusiuose bananuose bus daugiau skaidulų, o pradėjusiuose ruduoti – didesnis cukraus kiekis. Tačiau, kaip ir visuomet, geriausia rinktis „aukso viduriuką“ – nei per daug žalius, nei pernelyg prinokusius bananus ir skanauti juos termiškai neapruoštus. Tačiau norint sveikatai palankesnio deserto, bananas ateis į pagalbą. Desertu mėgautis pakaktų 1–2 kartus per savaitę, o jeigu jo pagrindą sudaro bananas, sveikatai bus kur kas naudingiau.
„Sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų dėmelių. Tokie bananai yra turtingi gerosiomis skaidulomis, o jų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje“, – primena dr. E. Gavelienė.
Bananus rekomenduoja kepti ir ant grilio
Kulinarijos technologas ir grilio ekspertas Vidas Nadzeika sako, kad nors bananai dažniausiai valgomi vieni ir be papildomi paruošimo, tačiau savo skoniu jie gali papildyti daugelį patiekalų: „Šis vaisius puikiai pravers kulinarijoje, juos vyniojant į lietinius blynus, jais paskaninat varškę ar pusryčių košes bei skirtingus kepinius ir desertus – nuo bananų duonos, bandelių ir pyragų iki ledų kokteilių ar kreminių tortų. Tačiau kai kuriose šalyse šie vaisiai naudojami ne tik saldiems, bet ir sūriems valgiams. Bananai gali būti verdami, troškinami ir kepami panašiai, kaip pas mus įprasta ruošti bulves. Žinoma, mūsų kraštuose daugelis į taip ruoštus bananus turbūt žiūrėtų egzotiškai ar net šiek tiek skeptiškai.“
Šefas V. Nadzeika bananus siūlo pasikepinti grilyje, glazūruotus medaus, klevų arba agavų sirupe ir pagardintus riešutais, šokoladu arba kitais mėgstamais priedais. „Ant grotelių kepti bananai su šokoladu ir riešutais – lengvas bei skanus desertas, tinkantis įvairiomis progomis ir nustebinsiantis ne tik vaikus, bet ir suaugusius. Pirmiausia ant grilio iškepkite bananus, leisdami jiems patamsėti ir suminkštėti. Nebijokite, jei žievė pajuoduos – viduje vaisius nesudegs ir taps tik dar minkštesnis bei malonesnės konsistencijos. Kai bananai iškepa nuimkite juos nuo grilio, įpjaukite jų žievelę, išilgai vaisiaus suformuojant „kišenę“ primenančią ertmę, kad į ją būtų patogu įdėti keletą skiltelių šokolado, stambiai kapotų riešutų, medaus arba mėgstamo sirupo ir vėl uždėkite ant grotelių sušilti, įvynioję bananus į foliją, jei to reikia šokoladui išsilydyti ar sirupui tolygiau pasiskirstyti. Norintiems mažiau saldžios šio patiekalo versijos rekomenduočiau bananus pagardinti tik žiupsneliu cinamono“, – patarimais dalijasi grilio meistras.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad bananų, kitų vaisių ir įvairių grilinimui skirtų produktų galima įsigyti pigiau, naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, asmeniniais pasiūlymais, kaupimu nuo išleistos sumos arba papildomomis nuolaidomis: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Džiaugiamės, kad 600 kasdienių maisto ir kitų prekių pirkėjai nuo šiol gali įsigyti ir bene žemiausia kaina rinkoje.“
Vasarą „Rimi“ kulinarai kviečia atrasti naujus skonius ir mėgautis namuose ar grilio gamintų patiekalų įvairove. Šį kartą šefas Vidas Nadzeika rekomenduoja išbandyti ant grotelių keptų bananų su šokolado glaistu ir kapotais riešutais receptą, kuris taps puikiu vakaro desertu.
RECEPTAS
Ant grotelių keptas bananas su šokoladu ir riešutais
Patiekalui reikės:
1 šaukštelio skysto medaus.
Gaminimo eiga:
4. Karštus bananus iš karto patiekite su nedideliu šaukšteliu, su kuriuo juos būtų patogu išskobti. Prie šio deserto puikiai tinka vaniliniai ledai.
Vaikai prašys dar vieno, o svečiai kausis dėl paskutinės porcijos: greita, pigu, gardu
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...