Paskelbta
1 metai prieš-
Kai kuriose kultūrose geltonasis melionas laikomas sėkmės ir klestėjimo simboliu, tad ir lietuviškam Velykų stalui šis vaisius – neprošal. Jis ne tik atliks simbolinę funkciją, bet bendram vaišių stalui suteiks daugiau spalvų bei atgaivins įvairių patiekalų gausoje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pasirinkus skanauti geltonojo meliono, praturtinsime savo organizmą įvairiais mineralais bei vitaminais C ir K. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria nedelsti ir jau dabar dairytis progų įsigyti velykinių patiekalų ingredientų pigiau: kaip tik šią savaitę (kovo 26–balandžio 1 d.) geltoniesiems melionams taikoma 43 proc. nuolaida, tad jie tekainuos 1,69 Eur / kg.
Visapusiškai sveikatai palankus vaisius
Geltonuoju melionu galima mėgautis įvairiais būdais: jis valgomas šviežias, kaip užkandis, dedamas į vaisių salotas, maišomas į kokteilius, glotnučius bei naudojamas gaiviems desertams gardinti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad įtraukdami šį vaisių į savo mitybos racioną, organizmui padarome išties nemažą paslaugą: praturtiname jį skaidulomis, vitaminais, mineralais bei antioksidantais.
„Melionai pasižymi nedideliu kalorijų kiekiu, tačiau juose gausu svarbiausių žmogui vitaminų ir mineralų, tad jie puikiai papildo subalansuotą mitybą. 100 g šio vaisiaus yra apie 36 kcal, todėl juo galima sočiai, bet nekaloringai užkandžiauti, praturtinant organizmą vitaminais C ir K bei antioksidantais. Šios medžiagos stiprina imuninę sistemą, gerina odos sveikatą, padeda žaizdų gijimui, kraujospūdžio reguliavimui bei mažina lėtinių ligų riziką“, – vardija gydytoja dietologė.
Dr. E. Gavelienė priduria, kad melionuose esančios skaidulos itin naudingos virškinamojo trakto darbui: 100 g meliono porcijoje yra apie 0,8 g skaidulinių medžiagų, kurios palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą ir padeda sulėtinti cukraus bei cholesterolio įsisavinimą kraujyje – tai, savu ruožtu, sumažina lėtinių širdies ligų riziką.
Vis dėlto, gydytojos dietologės perspėjimu, melionus atsargiau turėtų vartoti tie, kuriuos kamuoja cukrinis diabetas arba siekiantys reguliuoti apetito lygį: 100 g šio vaisiaus yra maždaug 8 g cukraus, kurį daugiausia sudaro fruktozė, gliukozė ir sacharozė. Tačiau dr. E. Gavelienė pažymi, kad nepaisant saldumo, palyginti su kitais vaisiais, melionų glikemijos indeksas yra palyginti žemas, t. y. jie lėčiau veikia cukraus kiekį kraujyje.
Ką gaivaus galima paruošti iš meliono Velykų stalui?
Geltonasis melionas gali būti puikus Velykų vaišių priedas, suteikiantis šventiniam meniu saldumo ir gaivumo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienas iš greitų ir pigesnių būdų įtraukti jį į Velykų šventę – tai paruošti gaivių vaisių salotų.
„Paprasčiausiai supjaustykite prinokusį melioną kubeliais ir sumaišykite jį su kitais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, braškėmis, mėlynėmis ir kiviais. Skonį galite sustiprinti įmaišydami truputį medaus arba šlakelį šviežių laimo sulčių. Taip pat svečius puikiai atgaivins melionų kokteilis: jo gabaliukus sutrinkite su ledukais, laimo sultimis ir gazuotu vandeniu. Gėrimą galite papuošti mėtos šakele arba laimo griežinėliu”, – pataria ekspertė.
Jei po šventės lieka meliono likučių
O. Suchočeva taip pat rekomenduoja išsaugoti po Velykų likusį melioną: persisotinus šventės vaišėmis, gali nebesinorėti iškart jo suvartoti, o vėliau šis vaisius puikiai pravers kitų patiekalų, pavyzdžiui, salotų gamybai bei gardiems pusrytiniams glotnučiams.
„Supjaustykite likusį po Velykų melioną griežinėliais ar kubeliais bei sudėkite juos į sandarų indą. Svarbu iš indo pašalinti kuo daugiau oro, kad melionas išlaikytų savo tekstūrą ir skonį. Laikykite jį šaldytuve iki 3–4 d. Jei norite prailginti meliono galiojimo laiką, likusius gabalėlius galite ir užšaldyti. Tiesiog sudėkite vaisiaus kubelius ar skilteles ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir užšaldykite kelioms valandoms. Vėliau užšaldytus meliono gabalėlius perkelkite į maišelį ar pasirinktą indą ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėn.”, – aiškina prekybos tinklo ekspertė.
Ji taip pat primena, kad gaivesnių Velykų vaišių pavyks paruošti pigiau pasinaudojus šios savaitės (kovo 26–balandžio 1 d.) „Rimi“ akcija: geltoniesiems melionams taikoma 43 proc. nuolaida, tad jie tekainuos 1,69 Eur / kg. Be to, įsigyti ir kitų ingredientų pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Sužadinkite svečių apetitą su šiais gardžiais bei spalvingais pikantiško skonio užkandžių iešmeliais: saldus melionas, švelni mocarela, gaivus bazilikas bei sūrus vytintas kumpis – tikras skonių fejerverkas, kuris nepaliks nei vieno abejingo.
RECEPTAS
Pikantiški užkandžių iešmeliai su melionais
Iešmeliams reikės:
½ geltonojo meliono;
12 vnt. baziliko lapelių;
Pakelio mocarelos rutuliukų;
12 vnt. vytinto kumpio „prosciutto“ gabaliukų;
Šiek tiek balzaminio kremo.
Gaminimo eiga:
1. Nulupkite melioną ir pašalinkite sėklas. Iš meliono išskobkite 24 rutuliukus.
2. Surinkite iešmelius: užmaukite meliono rutuliuką, baziliko lapelį, mocarelos rutuliuką, vytinto kumpio gabaliuką ir antrą meliono rutuliuką.
3. Keliais šlakeliais apliekite paruoštus iešmelius balzaminiu kremu.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Vilniuje kylantis verslo centras „Hero“ siunčia aiškią žinutę rinkai – biurų administravimas gali būti modernus, skaidrus, patogus ir orientuotas į...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...