Paskelbta
6 mėnesiai prieš-
By
LukasKai kuriose kultūrose geltonasis melionas laikomas sėkmės ir klestėjimo simboliu, tad ir lietuviškam Velykų stalui šis vaisius – neprošal. Jis ne tik atliks simbolinę funkciją, bet bendram vaišių stalui suteiks daugiau spalvų bei atgaivins įvairių patiekalų gausoje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pasirinkus skanauti geltonojo meliono, praturtinsime savo organizmą įvairiais mineralais bei vitaminais C ir K. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria nedelsti ir jau dabar dairytis progų įsigyti velykinių patiekalų ingredientų pigiau: kaip tik šią savaitę (kovo 26–balandžio 1 d.) geltoniesiems melionams taikoma 43 proc. nuolaida, tad jie tekainuos 1,69 Eur / kg.
Visapusiškai sveikatai palankus vaisius
Geltonuoju melionu galima mėgautis įvairiais būdais: jis valgomas šviežias, kaip užkandis, dedamas į vaisių salotas, maišomas į kokteilius, glotnučius bei naudojamas gaiviems desertams gardinti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad įtraukdami šį vaisių į savo mitybos racioną, organizmui padarome išties nemažą paslaugą: praturtiname jį skaidulomis, vitaminais, mineralais bei antioksidantais.
„Melionai pasižymi nedideliu kalorijų kiekiu, tačiau juose gausu svarbiausių žmogui vitaminų ir mineralų, tad jie puikiai papildo subalansuotą mitybą. 100 g šio vaisiaus yra apie 36 kcal, todėl juo galima sočiai, bet nekaloringai užkandžiauti, praturtinant organizmą vitaminais C ir K bei antioksidantais. Šios medžiagos stiprina imuninę sistemą, gerina odos sveikatą, padeda žaizdų gijimui, kraujospūdžio reguliavimui bei mažina lėtinių ligų riziką“, – vardija gydytoja dietologė.
Dr. E. Gavelienė priduria, kad melionuose esančios skaidulos itin naudingos virškinamojo trakto darbui: 100 g meliono porcijoje yra apie 0,8 g skaidulinių medžiagų, kurios palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą ir padeda sulėtinti cukraus bei cholesterolio įsisavinimą kraujyje – tai, savu ruožtu, sumažina lėtinių širdies ligų riziką.
Vis dėlto, gydytojos dietologės perspėjimu, melionus atsargiau turėtų vartoti tie, kuriuos kamuoja cukrinis diabetas arba siekiantys reguliuoti apetito lygį: 100 g šio vaisiaus yra maždaug 8 g cukraus, kurį daugiausia sudaro fruktozė, gliukozė ir sacharozė. Tačiau dr. E. Gavelienė pažymi, kad nepaisant saldumo, palyginti su kitais vaisiais, melionų glikemijos indeksas yra palyginti žemas, t. y. jie lėčiau veikia cukraus kiekį kraujyje.
Ką gaivaus galima paruošti iš meliono Velykų stalui?
Geltonasis melionas gali būti puikus Velykų vaišių priedas, suteikiantis šventiniam meniu saldumo ir gaivumo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienas iš greitų ir pigesnių būdų įtraukti jį į Velykų šventę – tai paruošti gaivių vaisių salotų.
„Paprasčiausiai supjaustykite prinokusį melioną kubeliais ir sumaišykite jį su kitais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, braškėmis, mėlynėmis ir kiviais. Skonį galite sustiprinti įmaišydami truputį medaus arba šlakelį šviežių laimo sulčių. Taip pat svečius puikiai atgaivins melionų kokteilis: jo gabaliukus sutrinkite su ledukais, laimo sultimis ir gazuotu vandeniu. Gėrimą galite papuošti mėtos šakele arba laimo griežinėliu”, – pataria ekspertė.
Jei po šventės lieka meliono likučių
O. Suchočeva taip pat rekomenduoja išsaugoti po Velykų likusį melioną: persisotinus šventės vaišėmis, gali nebesinorėti iškart jo suvartoti, o vėliau šis vaisius puikiai pravers kitų patiekalų, pavyzdžiui, salotų gamybai bei gardiems pusrytiniams glotnučiams.
„Supjaustykite likusį po Velykų melioną griežinėliais ar kubeliais bei sudėkite juos į sandarų indą. Svarbu iš indo pašalinti kuo daugiau oro, kad melionas išlaikytų savo tekstūrą ir skonį. Laikykite jį šaldytuve iki 3–4 d. Jei norite prailginti meliono galiojimo laiką, likusius gabalėlius galite ir užšaldyti. Tiesiog sudėkite vaisiaus kubelius ar skilteles ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir užšaldykite kelioms valandoms. Vėliau užšaldytus meliono gabalėlius perkelkite į maišelį ar pasirinktą indą ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėn.”, – aiškina prekybos tinklo ekspertė.
Ji taip pat primena, kad gaivesnių Velykų vaišių pavyks paruošti pigiau pasinaudojus šios savaitės (kovo 26–balandžio 1 d.) „Rimi“ akcija: geltoniesiems melionams taikoma 43 proc. nuolaida, tad jie tekainuos 1,69 Eur / kg. Be to, įsigyti ir kitų ingredientų pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.
Sužadinkite svečių apetitą su šiais gardžiais bei spalvingais pikantiško skonio užkandžių iešmeliais: saldus melionas, švelni mocarela, gaivus bazilikas bei sūrus vytintas kumpis – tikras skonių fejerverkas, kuris nepaliks nei vieno abejingo.
RECEPTAS
Pikantiški užkandžių iešmeliai su melionais
Iešmeliams reikės:
½ geltonojo meliono;
12 vnt. baziliko lapelių;
Pakelio mocarelos rutuliukų;
12 vnt. vytinto kumpio „prosciutto“ gabaliukų;
Šiek tiek balzaminio kremo.
Gaminimo eiga:
1. Nulupkite melioną ir pašalinkite sėklas. Iš meliono išskobkite 24 rutuliukus.
2. Surinkite iešmelius: užmaukite meliono rutuliuką, baziliko lapelį, mocarelos rutuliuką, vytinto kumpio gabaliuką ir antrą meliono rutuliuką.
3. Keliais šlakeliais apliekite paruoštus iešmelius balzaminiu kremu.
Skanaus!
Ką daryti, kad ateinantis ruduo nepakenktų plaukam? Trichologė papasakojo, kaip juos išgelbėti nuo žvarbos ir drėgmės
Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą
Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais
Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys
Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio
Trūksta idėjų pusryčiams savaitgalį? Išbandykite gardų varškės omleto receptą
Puikus desertas namie Mokslo ir žinių dienai: mažai pastangų ir pribloškiantis rezultatas
Gydytoja siūlo palepinti po vasaros saulės nualintą odą kaukėmis: kaip neištuštinus piniginės pasiekti geriausią efektą?
Bėgikams metas suklusti: elektrolitų ignoravimas gali turėti pavojingų pasekmių
Rugsėjo 12 d. užtikrintai vartus pakėlė „Nordspace“ verslo boksai Klaipėdoje. Vėjo gatvėje naujai įsikūręs verslo parkas nuo šiol kviečia Vakarų...
Verslo plėtra užsienio šalyse – daugelio verslininkų strateginis tikslas, apie kurį prasminga galvoti jau nuo pirmųjų veiklos gyvavimo metų. Vis...
„Avia Solutions Group“ priklausanti Slovakijos oro linijų bendrovė „AirExplore“ plečia savo veiklą už Atlanto – įmonei suteiktas svarbus JAV Transporto...
Lietuvoje veikiantis ir Europos Centrinio Banko (ECB) išduotą licenciją turintis specializuotas bankas „European Merchant Bank” („EMBank”), kaip ir visos kitos...
Daugiau nei trejus metus produktus iš perdirbtų medžiagų kurianti „Provectus Redivivus“ žengė dar vieną svarbų žingsnį tvarumo link. Kartu su...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...