Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Skoniu alsuojantis Velykų stalo užkandis: vienas ingredientas užburs visus svečius

Paskelbta

-

Kai kuriose kultūrose geltonasis melionas laikomas sėkmės ir klestėjimo simboliu, tad ir lietuviškam Velykų stalui šis vaisius – neprošal. Jis ne tik atliks simbolinę funkciją, bet bendram vaišių stalui suteiks daugiau spalvų bei atgaivins įvairių patiekalų gausoje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pasirinkus skanauti geltonojo meliono, praturtinsime savo organizmą įvairiais mineralais bei vitaminais C ir K. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria nedelsti ir jau dabar dairytis progų įsigyti velykinių patiekalų ingredientų pigiau: kaip tik šią savaitę (kovo 26–balandžio 1 d.) geltoniesiems melionams taikoma 43 proc. nuolaida, tad jie tekainuos 1,69 Eur / kg.

Visapusiškai sveikatai palankus vaisius

Reklama:

Vasarinės padangos - Pirkitpadangas.lt

Geltonuoju melionu galima mėgautis įvairiais būdais: jis valgomas šviežias, kaip užkandis, dedamas į vaisių salotas, maišomas į kokteilius, glotnučius bei naudojamas gaiviems desertams gardinti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad įtraukdami šį vaisių į savo mitybos racioną, organizmui padarome išties nemažą paslaugą: praturtiname jį skaidulomis, vitaminais, mineralais bei antioksidantais.

„Melionai pasižymi nedideliu kalorijų kiekiu, tačiau juose gausu svarbiausių žmogui vitaminų ir mineralų, tad jie puikiai papildo subalansuotą mitybą. 100 g šio vaisiaus yra apie 36 kcal, todėl juo galima sočiai, bet nekaloringai užkandžiauti, praturtinant organizmą vitaminais C ir K bei antioksidantais. Šios medžiagos stiprina imuninę sistemą, gerina odos sveikatą, padeda žaizdų gijimui, kraujospūdžio reguliavimui bei mažina lėtinių ligų riziką“, – vardija gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė priduria, kad melionuose esančios skaidulos itin naudingos virškinamojo trakto darbui: 100 g meliono porcijoje yra apie 0,8 g skaidulinių medžiagų, kurios palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą ir padeda sulėtinti cukraus bei cholesterolio įsisavinimą kraujyje – tai, savu ruožtu, sumažina lėtinių širdies ligų riziką.

Vis dėlto, gydytojos dietologės perspėjimu, melionus atsargiau turėtų vartoti tie, kuriuos kamuoja cukrinis diabetas arba siekiantys reguliuoti apetito lygį: 100 g šio vaisiaus yra maždaug 8 g cukraus, kurį daugiausia sudaro fruktozė, gliukozė ir sacharozė. Tačiau dr. E. Gavelienė pažymi, kad nepaisant saldumo, palyginti su kitais vaisiais, melionų glikemijos indeksas yra palyginti žemas, t. y. jie lėčiau veikia cukraus kiekį kraujyje.

Ką gaivaus galima paruošti iš meliono Velykų stalui?

Geltonasis melionas gali būti puikus Velykų vaišių priedas, suteikiantis šventiniam meniu saldumo ir gaivumo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienas iš greitų ir pigesnių būdų įtraukti jį į Velykų šventę – tai paruošti gaivių vaisių salotų.

„Paprasčiausiai supjaustykite prinokusį melioną kubeliais ir sumaišykite jį su kitais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, braškėmis, mėlynėmis ir kiviais. Skonį galite sustiprinti įmaišydami truputį medaus arba šlakelį šviežių laimo sulčių. Taip pat svečius puikiai atgaivins melionų kokteilis: jo gabaliukus sutrinkite su ledukais, laimo sultimis ir gazuotu vandeniu. Gėrimą galite papuošti mėtos šakele arba laimo griežinėliu”, – pataria ekspertė.

Jei po šventės lieka meliono likučių

O. Suchočeva taip pat rekomenduoja išsaugoti po Velykų likusį melioną: persisotinus šventės vaišėmis, gali nebesinorėti iškart jo suvartoti, o vėliau šis vaisius puikiai pravers kitų patiekalų, pavyzdžiui, salotų gamybai bei gardiems pusrytiniams glotnučiams.

„Supjaustykite likusį po Velykų melioną griežinėliais ar kubeliais bei sudėkite juos į sandarų indą. Svarbu iš indo pašalinti kuo daugiau oro, kad melionas išlaikytų savo tekstūrą ir skonį. Laikykite jį šaldytuve iki 3–4 d. Jei norite prailginti meliono galiojimo laiką, likusius gabalėlius galite ir užšaldyti. Tiesiog sudėkite vaisiaus kubelius ar skilteles ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir užšaldykite kelioms valandoms. Vėliau užšaldytus meliono gabalėlius perkelkite į maišelį ar pasirinktą indą ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėn.”, – aiškina prekybos tinklo ekspertė.

Ji taip pat primena, kad gaivesnių Velykų vaišių pavyks paruošti pigiau pasinaudojus šios savaitės (kovo 26–balandžio 1 d.) „Rimi“ akcija: geltoniesiems melionams taikoma 43 proc. nuolaida, tad jie tekainuos 1,69 Eur / kg. Be to, įsigyti ir kitų ingredientų pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Sužadinkite svečių apetitą su šiais gardžiais bei spalvingais pikantiško skonio užkandžių iešmeliais: saldus melionas, švelni mocarela, gaivus bazilikas bei sūrus vytintas kumpis – tikras skonių fejerverkas, kuris nepaliks nei vieno abejingo.

RECEPTAS

Pikantiški užkandžių iešmeliai su melionais

Iešmeliams reikės:

½ geltonojo meliono;
12 vnt. baziliko lapelių;
Pakelio mocarelos rutuliukų;
12 vnt. vytinto kumpio „prosciutto“ gabaliukų;
Šiek tiek balzaminio kremo.

Gaminimo eiga:

1. Nulupkite melioną ir pašalinkite sėklas. Iš meliono išskobkite 24 rutuliukus.
2. Surinkite iešmelius: užmaukite meliono rutuliuką, baziliko lapelį, mocarelos rutuliuką, vytinto kumpio gabaliuką ir antrą meliono rutuliuką.
3. Keliais šlakeliais apliekite paruoštus iešmelius balzaminiu kremu.

Skanaus!

Naujienos

Verslas13 val prieš

Lietuviai su partneriais sukūrė unikalią išmaniąją bateriją, aprūpinančią verslą energija net atšiauriausiomis sąlygomis

Išmaniųjų elektros energijos baterijų rinkoje vis garsiau skamba lietuvių vardas. „Omnispower Europe” drauge su partneriais sukūrė unikalią bateriją, galinčią dirbi...

Verslas20 val prieš

Nuo idėjos iki rinkos: pristatytos inovacijų ir technologijų plėtros finansavimo programos Baltijos šalims

Balandžio 16 d., Vilniuje vykusiame Europos inovacijų tarybos informaciniame renginyje baltijos šalims įmonių, startuolių bei mokslo ir tyrimų organizacijų atstovams...

Startuoliai1 d. prieš

Naujas pretendentas į startuolių sostinę? Iš Kauno – didelės ambicijos vystyti pažangią startuolių ekosistemą

Kaunas – startuoliams patrauklus miestas: toks siekis įvardytas praėjusią savaitę Kauno technologijos universitete (KTU) vykusiame „Išmanaus miesto“ hakatone. Jame, po...

Verslas2 d. prieš

„EMBank” vadovas: paskolų atsigavimo visose srityse reikės palaukti, bet pozityvūs ženklai matomi

Europoje paskolos fiziniams asmenims po truputį atsigauna, o verslų veiksmuose matomi laukimo ženklai. Taip būtų galima reziumuoti Europos Centrinio Banko...

Verslas2 d. prieš

Po įvykusių pokyčių VIAMATIKOJE – rekordiniai metai

Susisiekimo infrastruktūros statybinių medžiagų kokybės tyrimų ir techninės priežiūros bendrovei VIAMATIKA praėję metai buvo itin sėkmingi – tai įrodo keli...

Verslo Vikingai

Technologijos2 savaitės prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 savaitės prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas2 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai3 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |