Paskelbta
11 mėnesių prieš-
Nors jau žinome, kad geriau valgyti visus vaisius ir daržoves nei spausti jų sultis, vaikai dažnai nesižavi morkomis ar rūgštokais obuoliais. Jiems priimtiniau daržoves supjaustyti lazdelėmis, vaisius – skiltelėmis, o ypač nevalgiems vaikams geriausia įsiūlyti sulčių. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad geriausios – šviežiai spaustos sultys: jos yra maistingiausios. Perkant pramoniniu būdu pagamintas sultis, visada patartina etiketėje paskaityti jų sudėtį ir geriausia rinktis jas 100 proc. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria, kokias sultis geriausia pateikti vaikų šventėms ir kaip jų įsigyti pigiau – kai kurioms iki rugpjūčio 05 d. taikoma iki 22 proc. nuolaida.
Sultys prilygsta maistui
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daržovių sultys gali būti puikus mitybos paįvairinimo būdas, tačiau svarbu žinoti, jog jos prilygsta maistui ir nekompensuoja dienos skysčių poreikio. „Sultys gali būti puikus būdas įtraukti daržoves į vaikų mitybos racioną, tačiau reikia turėti omenyje, kad priklausomai nuo amžiaus, jų virškinimo sistema dar yra formavimosi procese, tad su didesniu kiekiu sulčių arba įvairių daržovių mišiniu galime ją sudirginti. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad didesnis sulčių kiekis net ir suaugusiems gali pasijusti pilvo pūtimu, todėl jautresnės virškinimo sistemos žmonėms rekomenduojama sultis skiesti vandeniu“, – įspėja gydytoja dietologė.
Ji priduria, kad geriausias gėrimas ne tik suaugusiajam, bet ir vaikui, yra vanduo. „Tačiau sultys suteikia tam tikrą galimybę vaikui, mažiau valgančiam vaisių, įtraukti juos į kasdienį racioną. Reikia neužmiršti, kad sultys yra maistas ir jos yra vaisių pakaitalas. Tai nėra įprastai vartojamas gėrimas ir jis nekompensuoja dienos skysčių poreikio.“
Nors madinga rytais gerti glotnučius, kuriems maišomos vaisiai ir daržovės, gydytoja dietologė sako, kad sultyse geriau tebūna mažiau komponentų: „Sultyse yra koncentruotas kiekis biologiškai aktyvių medžiagų, todėl įvairių daržovių maišymas gali padaryti meškos paslaugą. Tačiau kiekvienas žmogus turėtų atsirinkti pagal save, kas jam tinkamiausia. Jeigu matote, kad penkių daržovių mišinio sultys organizmo nebuvo labai maloniai priimtos, kita kartą geriau pamėginti gerti vienos ar poros rūšių.“
Kaip išsirinkti sveikatai palankiausias sultis
Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė primena, kad geriausios yra šviežiai spaustos sultys, o antroje vietoje pagal maistingumą būtų 100 proc. sultys, t. y. pagamintos iš sulčių koncentrato. „Joms būtų teikiama pirmenybė prieš kitus gėrimus, kuriuose sulčių kiekis gali svyruoti nuo 10 iki 90 proc. Jeigu jau nusprendžiama rinktis sultis vaikų šventei, tai pirmenybė būtų šviežiai spaustoms, o antroje vietoje turėtų būti 100 proc. sultys.“
Jeigu sultys 100 proc., tai papildomų sudedamųjų dalių jose neturėtų būti – tai vaisių koncentratas, skiestas vandeniu. Gydytoja dietologė pataria visada užmesti akį į sulčių etiketes. „Jeigu jau renkamės gėrimą, kuriame yra didesnis procentas vandens, tai ten gali atsirasti saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų. Tikrai tokių nereikėtų rinktis vaikų šventei ar įtraukti į vaikų mitybos racioną. Tokie gėrimai nėra rekomenduotini, nes maisto priedai gali alergizuoti bei sukelti kitas nepageidaujamas organizmo reakcijas: tai gali tapti virškinimo sistemos negalavimo priežastimi. Dėl to visada svarbu pasižiūrėti į sulčių sudėtines dalis“, – rekomenduoja gydytoja dietologė ir priduria, kad viena stiklinė sulčių – pakankama dienos norma.
Sultis spauskite namuose arba rinkitės maistingiausias
Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad populiariausios sultys, kurias renkasi pirkėjai vaikų šventėms – apelsinų ir obuolių: „Nors tai populiariausias pasirinkimas, siūlome ir platesnį asortimentą: įvairius sulčių gėrimus, nektarus bei šviežiai spaustas sultis. Be to, pirkėjai pagal poreikį gali rinktis iš įvairių talpų: nuo 0,2 iki 3 l pakuočių. Tačiau pastebime, kad vaikams labiausiai perkamos mažos talpos sulčių pakuotės, ypač – ekologiškos. Artėjant gausiam lietuviškų vaisių ir daržovių derliui, verta namuose turėti sulčiaspaudę – taip šeimą aprūpinsite šviežiomis sultimis, kurios dar bus ir pigesnės. Tuo labiau, kad visą beveik likusią vasarą nuo liepos 30 d. iki rugpjūčio 26 d. sulčiaspaudę „Stollar JES690“ įsigysite pigiau – su 53 proc. nuolaida ji kainuos 69,99 Eur.“
Ekspertė priduria, kad iki rugpjūčio 05 d. 7 rūšių natūralioms sultims „SUN365“, 250 ar 500 ml taikoma iki 22 proc. nuolaida – tad verta ja pasinaudoti.
Kitų prekių įsigyti pigiau padės „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus arba papildomos nuolaidas. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
„Rimi“ siūlo pasigaminti tokios sriubos karštomis dienomis – atgaivins ne prasčiau už šaltibarščius ir tikrai patiks vaikams.
RECEPTAS
Šalta arbūzų sriuba su sultimis
Patiekalui reikės:
0,5 vnt. arbūzo;
500 g aviečių;
130 ml šeivamedžio uogų sulčių;
1 vnt. žaliosios citrinos;
130 g smulkinto ledo.
mėtos lapelių papuošimui.
Kaip gaminti:
1. Nulupkite arbūzą ir išimkite sėklas. Išimkite apie pusę arbūzo minkštimo apvaliu šaukštu (rutuliukus pasilikite serviravimui). Supjaustykite likusį arbūzą stambiais gabalais.
2. Sumaišykite arbūzą, daugiau nei pusę aviečių, šeivamedžio uogų, citrinų sultis ir ledą maišytuvu ar virtuvės kombainu. Laikykite sriubą šaldytuve iki serviravimo.
3. Patiekite šaltą sriubą su arbūzais ir avietėmis. Papuoškite mėta.
Skanaus!
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Liucina Rimgailė paatviravo apie ryšį su mama ir gardžias tradicijas: „Aplankome viena kitą ir be progos“
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Vilniuje kylantis verslo centras „Hero“ siunčia aiškią žinutę rinkai – biurų administravimas gali būti modernus, skaidrus, patogus ir orientuotas į...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...
Artėjant Joninėms daugelis jau planuoja, kaip minės trumpiausią metų naktį. Vienas svarbiausių šios šventės akcentų – Joninių laužas, simbolizuojantis šviesą,...
Keliaujant telefonas tampa mūsų dešiniąja ranka – juo planuojame maršrutus, fiksuojame įspūdžius ir bendraujame su pasauliu. Tačiau būtent atostogų metu...