Paskelbta
2 metai prieš-
Dinamiškame gastronomijos pasaulyje, kuriame tendencijos atsiranda ir išnyksta akimirksniu, egzistuoja nesenstanti, laiko patikrinta šaltienos bei drebučių gamyba. Tai kulinarijos tradicija, be kurios neįsivaizduojamos nei vienos lietuviškos žiemos šventės, o jos šaknys siekia net viduramžių Europą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog dėl savo jungiamojo audinio pagrindiniai šaltienos ingredientai virdami suteikia jai išskirtinę želatinos tekstūrą. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, jog net ir itin skubantys gali patiekti gardžios šaltienos ant šventinio stalo: tereikia žvalgytis „Mano dienai“ ir „Vikio“ produkcijos. Be to, į tradicinį mėsos šaltienos patiekalą galite šiais metais pažvelgti kitaip pasigaminę pomidorų drebučių, kurie puikiai tiks kaip unikalus garnyras prie mėsos.
Baltymais turtingas mėsos patiekalas
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog šaltiena – neabejotinai seniai pamėgtas lietuvių šventinio stalo patiekalas. Vis dėlto, tai, kiek šis patiekalas bus sveikatai palankus, priklauso ir nuo gamybos būdo.
„Dažniausiai šaltienos pagrindinis ingredientas yra tos mėsos dalys, kurios turtingos jungiamuoju audiniu, t. y. uodegos, kanopos, kojos, kiaulienos šnipas ir ausys. O ilgai verdant tokį audinį, jis skyla ir susidaro medžiaga, duodanti želatinos efektą. Šiaip verdant šaltieną yra nuimamas viršutinis riebalų sluoksnis – toks patiekalas tampa turtingas baltymais, kuris gali paįvairinti mitybos racioną. Be to, šaltienoje gausu kolageno, kuris padeda atsinaujinti ląstelėms bei užtikrina odos elastingumą bei stangrumą. Jis dar naudingas sąnariams ir sausgyslėms“, – pažymi dr. E. Gavelienė.
Lėtai virškinamas maistas
Gydytoja dietologė priduria, jog be žmogaus organizmui naudingų medžiagų, šaltiena dažniausiai turtinga sočiaisiais riebalais, kurių perteklius nėra sveikatai palankus.
„Dėl šios priežasties šaltiena turėtų būti valgoma saikingai ir retesnėmis progomis. Be to, šaltiena yra lėtai virškinamas maistas, todėl įvairūs pagardai kaip krienai garstyčios ar kitoks padažas su actu gali padidinti skrandžio sulčių sekreciją ir pagreitinti virškinimo procesą. Žinoma, kiekvieno skonio reikalas, kokį pagardą prie šaltienos pasirinkti“, – teigia dr. E. Gavelienė.
„Patogus“ šventinis patiekalas
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog šaltieną paruošiama iš anksto, todėl galima efektyviai išnaudoti savo laiką įtemptu šventinio pasiruošimo laikotarpiu.
„Norėdami pagaminti išskirtinę šaltieną, iš pradžių išvirkite sultinio iš kaulų, mėsos ir daržovių. Kad sultinys būtų skaidrus, jį perkoškite ir pagardinkite prieskoniais, tada vandenyje ištirpinkite aukštos kokybės želatinos lakštus arba granules ir įmaišykite juos į sultinį. Pasirinktoje formoje dailiai išdėliokite pasirinktus ingredientus, užpilkite juos želatinos sultiniu ir laikykite šaldytuve, kol šaltiena visiškai sustings. Paruoštą patiekalą atsargiai iškrėskite į serviravimo lėkštę ir papuoškite žolelėmis ar valgomomis gėlėmis“, – pasakoja O. Suchočeva.
Skubantiems pravers iš anksto pagaminta šaltiena
O. Suchočeva priduria, jog jei nepasitikite savo kulinariniais įgūdžiais arba turite mažai laiko, naudodami iš anksto paruoštą šaltieną užtikrinsite, jog ant stalo patieksite išties gerai pagamintą patiekalą: tai gali būti ypač naudinga tiems, kurie rengia didelį susibūrimą arba ruošia kelis patiekalus Kalėdų šventei.
„Specialūs įrenginiai pagreitina masinį šaltienos gamybos procesą, todėl jis mums trunka trumpiau nei virimas namuose. Tik dėl to spėjame užtikrinti reikiamą kiekį gaminio šventiniu periodu. Parduotuvėse siūlome rinktis iš mūsų gamybos ekspertų rankų pagamintų šaltienos patiekalų: turime „Rimi“ kulinarų gamybos kiaulienos ir paukštienos šaltienos, kurią rasite po „MANO DIENAI“ prekiniu ženklu, o mėgstantys ūkininkų produkciją gali rinktis iš „Vikio“ vištienos bei „NAMINĖS“ šaltienų asortimento. Bendrai šaltiena gali būti tiek puikus užkandis, tiek pagrindinis patiekalas: ją galite valgyti su įvairiais tradiciniais ar gurmaniškais pagardais“, – rekomenduoja komercijos operacijų vadovė.
Ekspertė taip pat primena, jog dabar galima daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu: įsigyjant šaltienos ir kitų ingredientų šventiniam stalui sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį – nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.“
Kviečiame patiekti šventinio stalo garnyrą kitaip: pomidorų drebučiai ne tik papuoš vaišes ryškiaspalviu akcentu, bet ir nustebins neįprastu skoniu.
RECEPTAS
Pomidorų drebučiai
Drebučiams reikės:
30 g nearomatizuotos želatinos;
60 ml šalto vandens;
60 ml verdančio vandens;
950 ml pomidorų sulčių;
15 g svogūno prieskonių;
5 g cukraus;
5 g druskos;
5 ml Vorčesterio padažo;
2,5 g salierų sėklų;
2 vnt. lauro lapų;
2 vnt. gvazdikėlių;
30 ml šviežių citrinos sulčių;
Šviežios petražolės papuošimui.
Gaminimo eiga:
1. Ištirpinkite želatiną šaltame vandenyje dubenyje; palikite 5 minutes pastovėti. Supilkite verdantį vandenį, kol želatina ištirps.
2. Sumaišykite pomidorų sultis ir kitus 8 ingredientus dideliame puode; užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami virkite 15 minučių. Perpilkite per vielinį sietelį į dubenį; įmaišykite citrinos sultis ir želatiną.
3. Supilkite masę į 25 cm žiedinę formą, padengtą riebalais, arba į 6 atskiras formas; atšaldykite 6 valandas arba kol sustings.
Skanaus!
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus
Užkandžiai ilgajam savaitgaliui: ką dėtis į iškylų krepšelį?
Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Tarptautinei arbūzo dienai – netradiciniai receptai: marinuoti arbūzo gabalėliai ir šaldyti guminukai
Kepti – ledai naujas skonio nuotykis (receptas)
Paprasčiau nebūna: keletas minučių prie grilio ir tuojau skanausite šefo vertus žuvies patiekalus

Vienai didžiausių žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupei AB Akola group priklausančios agroverslo „Linas Agro“ subgrupės įmonės Baltijos šalyse...
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Vilniaus kriminalistai išardė didelės apimties SIM „spiečių”, naudotą automatizuotai apgaulingai veiklai internete. Policijos duomenimis, operacijos metu sulaikyti du asmenys, rasta...
Europos kelių transporto sektorius susiduria su struktūrine krize – šiandien Europoje trūksta daugiau nei 426 tūkst. vilkikų vairuotojų. Iki 2028...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....