Sekite naujienas

Maistas ir receptai

Šylant orams metas atverti duris grilio sezonui: pigesnis jautienos kepsnys tirpte tirps burnoje

Paskelbta

-

Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis, o šiltesniojo sezono neįsivaizduojame be grilyje čirškančio jautienos kepsnio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog net ir minint ypatingas progas ar dalyvaujant smagiame savaitgalio susibūrime galima likti prie sveikatai palankios mitybos principų: tereikia atsižvelgti į jautienos riebumą ir porcijos dydį. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva taip pat kviečia dairytis jautienos grilinimui ir įsigyti šios mėsos rūšies pigiau: kovo 5–11 d. 3 rūšių jautienos kepsniai „Selection by Rimi“ kainuos net 40 proc. pigiau.

Už šiuos pasirinkimus organizmas padėkos

Jei vartojate jautienos dalis, kurios pasižymi dideliu riebalų kiekiu, valgote perdirbtus greito maisto restoranų jautienos produktus arba patys per ilgai kepate šią mėsą, vartodami dideles porcijas ir neįtraukdami bendros mitybos įvairovės – metas suklusti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad tai gali privesti prie padidėjusio nepageidaujamo svorio bei kitų organizmo sutrikimų, susijusių su prasta mityba.

„Laikantis sveikatai palankios mitybos principų ir norint įtraukti jautieną į savo racioną vertėtų atsižvelgti į tam tikras šios mėsos rūšies dalis: pavyzdžiui, nugarinę ar liesą maltą mėsą. Valgant tokias dalis sumažėja bendras suvartojamų riebalų kiekis. Be to, paruošimo būdas ne ką mažiau svarbus: geriausia paruošti jautiena taip, kad jos gamybai nereikėtų pridėti papildomų riebalų. Tokiu atveju puikiai tinka kepimas ant grotelių. Dar verta visuomet prisiminti ir saiko principą: jis išties padės išvengti pernelyg didelio kalorijų kiekio. Taigi, reikėtų turėti mintyje, jog įprastas rekomenduojamas jautienos porcijos dydis yra apie 80–120 g valgant ją ne dažniau nei du–tris kartus per mėnesį“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Suteikia progą aprūpinti organizmą svarbiausiomis medžiagomis

Ji priduria, kad vartojant jautieną pagal sveikatai palankios mitybos principus, organizmui suteikiame puikų šansą apsirūpinti naudingomis ir reikalingomis medžiagomis, mat ši mėsos rūšis – gausus aukštos kokybės baltymų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, tam tikrų vitaminų, geležies ir kitų mineralų šaltinis.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl jautiena yra vertinama dėl savo maistinių savybių, tai – visaverčiai baltymai. Jie būtini raumenų augimui, atstatymui, imuninės sistemos veiklos palaikymui bei įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams sklandžiai vykti. Be to, baltymai neatsiejami nuo normalaus fermentų ir hormonų gamybos proceso. O kita priežastis, kodėl jautiena galėtų būti vertinga sveikatai palankios mitybos dalis – tai vitamino B grupės gausa: šioje mėsoje randama vitaminų B12, B5, B6, B3 ir B2. Jie būtini tų pačių baltymų bei energijos gamybai, taip pat – kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti“, – jautienoje esančių gerųjų medžiagų naudas vardija dr. E. Gavelienė.

Patarimai, padėsiantys paruošti gardžiausių jautienos patiekalų

Dažnai atėjus pietų ar vakarienės metui tenka sukti galvą, kaip pasigaminti skanų patiekalą: seni receptai būna pabodę, o naujieji gali pasirodyti per daug komplikuoti ir reikalaujantys daug laiko. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, tobulumas slypi paprastume, o vienas skaniausių būdų paruošti jautieną – lėtai ją virti arba kepti gerai įkaitintame grilyje.

„Lėtai verdant jautieną, pavyzdžiui, ją troškinant, mėsa lėtai minkštėja, todėl patiekalai būna neįtikėtinai aromatingi ir tirpsta burnoje. Pavyzdžiui, jautienos troškinys arba kepsnys, paruoštas su pigiomis, bet sultingomis daržovėmis ir kvapniomis žolelėmis, gali būti sotus valgis, puikiai tinkantis pavasarėjančioms, bet dar kiek šaltesnėmis dienomis. Ilgas virimo laikas leidžia skoniams susilieti ir sukurti sodrų, pikantišką ir labai sotų patiekalą”, – pataria ekspertė.

Sultingiausio jautienos kepsnio paslaptys

Ekspertė sako, kad dar vienas skanus būdas paruošti jautieną – tai kepti ją ant grotelių: kepant kepsnius jų išorė įgauna apetitą keliančią gerai apskrudusios mėsos išvaizdą, kurioje susikaupia natūralios jautienos sultys, o skonis tampa nepakartojamai gardus.

„Taip pat kepamą jautienos kepsnį verta pagardinti paprastu ir pigiu druskos, pipirų ir galbūt žolelių ar prieskonių mišiniu, kad pagerintumėte natūralų jos skonį. Ant grotelių kepta jautiena – klasikinis kepsnys arba supjaustyta griežinėliais ir patiekta su šviežiomis salotomis – pasižymi nuostabiu dūmo skonio ir sultingos tekstūros deriniu, kuris tikrai įtiks bet kuriam gomuriui”, – tikina O. Suchočeva ir primena, kad jau šią savaitę (kovo 5-11 d.) 3 rūšių jautienos kepsnių (200 g) „Selection by Rimi” galima įsigyti pigiau: jiems bus taikoma net 40 proc. nuolaida.

Ji taip pat primena, jog pigiau įsigyti jautienos ir kitų ingredientų grilio patiekalams padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Savaitgalį su šeima surenkite grilio vakarėlį: išsikepti pigesni jautienos kepsniai taps gardžiausiu visos savaitės patiekalu.

RECEPTAS

Grilintas jautienos kepsnys

Patiekalui reikės:

200 g jautienos kepsnio;
60 ml alyvuogių aliejaus;
40 ml Vorčesterio padažo;
40 ml sojų padažo;
30 ml citrinų sulčių;
5 g itališkų prieskonių;
6 skiltelių česnako (susmulkinto);
20 g jūros druskos;
Žiupsnelio juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga:

1. Nedideliame dubenyje sumaišykite visus marinato ingredientus.
2. Supilkite marinatą į užsegamą maišelį, skirtą šaldymui. Įdėkite kepsnį, maišelį užsekite ir pakratykite, kad jis gerai apliptų marinatu. Marinuokite bent 3–8 valandas.
3. Jei įmanoma, kepsnį iš šaldytuvo išimkite likus maždaug 30 minučių iki kepimo, kad jis pasiektų kambario temperatūrą, tačiau marinate jį laikykite iki pat kepimo.
4. Kaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros bent 15 minučių, kol ji pasieks 260 °C temperatūrą.
5. Padėkite kepsnį ant grotelių. Uždarykite grilio dangtį ir kepkite 2 minutes. Apverskite kepsnį, vėl uždarykite dangtį ir kepkite dar 2 minutes.
6. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo. Toliau kepkite kepsnį uždarytu dangčiu, kol jis taps norimo iškepimo lygio.
7. Iškeptą jautienos kepsnį perkelkite į lėkštę. Prieš patiekdami, jo viršų uždenkite folija ir palikite 5 minutėms pailsėti.

Skanaus!

 

Naujienos

Verslo Vikingai

Technologijos3 mėnesiai prieš

Kriptovaliutų mokėjimų surinkimo paslaugos verslams: teisinių iššūkių rinkoje daug, bet požiūris vis pozityvesnis

Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas ​​Dmitrijus Borisenka...

Verslo vikingai4 mėnesiai prieš

Sėkmingą šakočių ir autentiškų gardėsių verslą įkūrusi Sandra atskleidžia: „Versle galima suklysti, galima padaryti daug klaidų, bet nepavyksta tik tiems, kurie nebando.”

Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...

Dirbtinis intelektas5 mėnesiai prieš

Generatyvinis dirbtinis intelektas: pagalba ar grėsmė visuomenei?

Įvairūs  dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

NordLayer paslauga: kas tai ir kuo naudinga šiandien kiekvienam verslui?

Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...

Verslo vikingai6 mėnesiai prieš

„Linkedist” agentūros įkūrėja Kotryna Kurt: apie verslo pradžią, iššūkius ir tai, kodėl kiekviena įmonė privalo būti linkedin platformoje

Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...

Visos teisės saugomos.© 2015-2023 | Kopijuoti draudžiama |