Paskelbta
2 mėnesiai prieš-
Vieni prie kavos juos mėgsta paprastus sviestinius, kiti – su įvairiausiais įdarais ir dar aplietus šokoladu. Kruasanai – įnoringas kepinys net prancūzams, kuriems purus ir traškus ragelis su rytine kava pranašauja puikią dienos pradžią. Kruasanai yra tapę kontinentinių pusryčių dalimi daugumoje šalių, mėgstami jie ir lietuvių. „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad įmonės konditeriai iš pat ankstyvo ryto jau kepa šviežius kepinius – tad norintiems dar šiltų kruasanų ir planuojantiems nusinešti juos į darbą, verta užsukti į prekybos centrą.
Nenukrypstama nuo senųjų tradicijų
Garbę būti kruasanų šalimi savinasi ne tik prancūzai, bet ir austrai. Teigiama, kad kruasanų pusmėnulio forma nusižiūrėta nuo austriškų mielinių ragelių „Kipferl“ – jie kepti ten jau nuo XIII a. ir ilgai valgyti kaip desertas, kol išpopuliarėjo kaip pusryčių patiekalas. Prancūzijoje panašūs rageliai pradėti gaminti XVIII amžiuje.
Pasak iš Prancūzijos į Lietuvą gyventi atvykusio „Rimi“ vyr. kepinių technologo Mahmoudo Idiro, anksčiau Prancūzijoje rageliai buvo kepami be mielių, o kiek vėliau jiems pradėta naudoti sluoksniuota tešla su sviestu ir mielėmis. „Šiuolaikinio kruasano pradininkais laikomi prancūzų kulinaro Silvano Klaudijaus Gojo kepiniai – 1915 metais jis išleido šių sviestinių ragelių receptą iš tešlos su mielėmis. Kad kepiniai įgautų purumo ir švelnaus skonio, reikia nepagailėti sviesto – jeigu kruasane jo nėra bent jau 25 proc., jis oficialiai net negali taip vadintis. Taip pat griežtai reglamentuojamas ir cukraus kiekis.“
Pasak kepinių technologo, kruasanų gamyba yra pakankamai sudėtingas ir specifinės technikos reikalaujantis procesas: „Ypač svarbios mielės ir fermentacija. Be to, viena iš burnoje tirpstančių kruasanų paslapčių yra miltų bei sviesto kokybė. Svarbu ir tai, kaip ir kiek kartų lenkiama tešla, kokia jos temperatūra. Tad šių kepinių gamybai reikia daug praktikos.“
Konditerijos naujokams – jau paruošta tešla
Norint patiems namuose pasigaminti kruasanų M. Idiras pataria naudoti jau paruoštą tešlą ir bandyti juos suformuoti patiems: „Kiekvienas kruasanas yra tarsi meno kūrinys, kuriame slypi autentiškumas ir meilė maistui. Nors tobuli kruasanai iš pačių pasigamintos tešlos ne visada pavyksta ir patyrusiems konditeriams, visada rekomenduoju nenuleisti rankų ir bandyti vėl ir vėl. Gal iš pirmo karto jie nepavyks visiškai tobuli, bet svarbu praktikuotis toliau – tai konditerijos menas, reikalaujantis kantrybės.“
Nesiryžtantiems patiems ruošti kruasanų tešlos, jis pataria sviestinius ragelius formuoti iš nusipirktos jau pagamintos tešlos, naudojant pačius įvairiausius įdarus. „Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų kruasanų – pasimėgaukite savaitgalių rytais po namus pasklidusiu šviežių kepinių aromatu ir su visa šeima skanaukite purius ragelius pusryčiams, pagamintus vos per keletą minučių“, – pataria ekspertas.
„Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė priduria, kad prekybos centrų asortimente galima rasti kruasanų kiekvieno skoniui: „Patys pigiausi ir perkamiausi – sviestiniai kruasanai, o norintys ryškesnio skonio, ras jų su lazdyno riešutais ir šokoladu, taip pat besiruošiantys nustebinti šeimą savaitgalio pusryčiais, gali iš anksto įsigyti šaldytų kruasanų su aviečių įdaru arba šokoladu.“
Ji primena, kad sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.
Prekybos tinklas „Rimi“ siūlo pasigaminti pyragą su kruasanais – jo kepti nereikės, tad spėsite pasiruošti labai greitai.
Nekeptas pyragas su kruasanais
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
4 kruasanų su mėgstamu įdaru;
120 g sausainių su šokoladu (tinka „Oreo“ tipo);
150 g šokoladinių vaflių;
500 ml riebios grietinėlės;
120 g šokolado kepiniams;
50 g sviesto.
Glajui reikės:
80 g šokolado;
50 g sviesto;
plaktos grietinėlės papuošimui.
Kaip gaminti:
1. Supjaustykite kruasanus, sausainius, vaflius gabaliukais ir sudėkite juos į gilesnį dubenį.
2. Pašildykite grietinėlę, sudėkite 120 g šokolado ir sviesto, maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Karštą grietinėlę supilkite ant susmulkinto kruasanų, sausainių ir vafliukų mišinio, gerai išmaišykite. Tada supilkite į formą, išlyginkite, atvėsinkite ir kelioms valandoms ar per naktį padėkite į šaldytuvą, kad masė sukietėtų. Prieš užpilant glajų, pyragą apverskite ant serviravimo lėkštės.
3. Ištirpinkite šokoladą su sviestu. Tolygiai paskirstykite ant pyrago ir palikite atvėsti, tada papuoškite plakta grietinėle.
Skanaus!
Velykų pusryčiai kitaip: žymaus Vilniaus restorano šefė Goda Juknaitė pataria, kaip iškepti tobulą šakšuką
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
Šmaikščios „Rimi“ kampanijos žvaigžde tapęs Giedrius Savickas papasakojo, be ko neapsieina per Velykas
Nuo balandžio 1 d. keičiasi kai kurių „Rimi“ parduotuvių darbo laikas
Apklausa: lietuviai planuoja gausesnį Velykų stalą nei pernai, išryškėjo dvi tendencijos
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Tyrimas: „Rimi“ – mažų kainų lyderė pieno produktų kategorijoje
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
„Visa“, pasaulinė skaitmeninių mokėjimų lyderė, paskelbė apie išplėstą perpardavėjų partnerystę ir investiciją į „Mynt“ – Švedijoje įkurtą „SaaS“ (liet. „sistema...
Sostinėje ketvirtadienio rytą kartu su pirkėjais po keturis mėnesius trukusių atnaujinimo darbų išpakuota plačiausio asortimento lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvė....
Kaune veikianti elektroninės prekybos bendrovė „Bison Commerce“ pradėjo aktyvią naujų darbuotojų paiešką, pristatydama išskirtinę ir dėmesį patraukiančią reklamos kampaniją. Miesto...
Nuosavas namas – daugelio žmonių gyvenimo tikslas. Tačiau kylančios statybų kainos ir nuolat besikeičianti rinka verčia susimąstyti, kiek šiandien kainuoja...
Nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Tiek laiko gali užtrukti sėkmingai paruošti įmonę pardavimui. Kiek ilgai visas šis procesas užtruks...
Elektrinius paspirtukus ar dviračius šiandien turi kone kiekviena šeima. Tačiau kartu su jų populiarumu auga ir pavojai – vien per...
Tobulėjant sukčiams, tenka skirti vis daugiau laiko ir pastangų, kad atskirtume kenksmingus laiškus, skambučius ar žinutes nuo realiai egzistuojančių žmonių...
Nors Lietuvos darbo rinkoje šiuo metu dominuoja Y kartos, gimusių 1981–1996 m., darbuotojai, vyresnių kartų – demografinio sprogimo (gimę 1946–1964...
Atsinaujinanti energija tampa vis svarbesniu veiksniu, kalbant apie verslo tvarumą ir ilgalaikę sėkmę. Šiandien, kai pasaulis susiduria su klimato kaita...
Elektromobiliams vis labiau įsitvirtinant pasaulinėje rinkoje kaip aplinkai draugiškoms ir ekonomiškoms transporto priemonėms, jų populiarumas auga ir Lietuvoje. Vykstant sparčiai...