Paskelbta
2 metai prieš-
Kiauliena – universali mėsos rūšis, populiari ne tik Lietuvoje, bet ir daugumoje pasaulio šalių, puikiai tinkanti kepimui grilyje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad kiauliena yra puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. Tad prekybos tinklo „Rimi“mėsos technologas Vidas Nadzeika liepos 4-ąją kviečia paminėti Tarptautinę barbekiu dieną ir išbandyti įsimintino skonio plėšytos barbekiu kiaulienos kebabų receptą.
Nauda žmogaus organizmui priklauso nuo mėsos paruošimo būdo
Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiauliena yra puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis, tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo. Sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje kepta mėsa.
Gydytoja dietologė pažymi, kad kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais, skatinančiais širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Dėl šios priežasties kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų piktnaudžiauti. Be to, atsargiai reikėtų vartoti rūkytą, vytintą ir vyniotinių paruošimui naudojamą kiaulieną.
„Šiuose mėsos gaminiuose yra nitratų, nemažai druskos, todėl juos skanauti reikėtų rečiau. Kiauliena, kaip mėsos rūšis, išlieka pranašesnė už avieną ir jautieną viena ypatinga savybe – ji turi daugiau tiamino (B1 vitamino). Tačiau šią mėsą patartina valgyti ne dažniau nei kartą per savaitę ir ruošti be papildomų riebalų“, – primena dr. Edita Gavelienė.
Kepant ant grotelių pašalinama didelė dalis riebalų
Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika pasakoja, kad yra daug būtų pagaminti skanią ir sultingą kiaulienos barbekiu. Tačiau prieš kepant mėsą, svarbu atkreipti dėmesį, kad ji būtų kambario temperatūros, todėl ją iš šaldytuvo reikėtų išimti likus valandai iki kepimo.
„Barbekiu patiekalai kepami uždaroje kepsninėje, naudojant tik sausą lapuočių medieną. Taip kepama mėsa pasižymi sodriu dūmo skoniu ir aromatu. Todėl barbekiu žinovai mėsą kepa ilgai ir žemoje temperatūroje, o vėliau palaipsniui ją kelia: tam reikia ir kantrybės, ir žinių“, – sako mėsos technologas.
Vienodai svarbus yra mėsos marinavimo procesas: „Galima marinuoti visiškai paprastai: įtrinti mėsą pipirų mišiniu, druska, aliejumi, citrinos sultimis ir trupučiu mėgstamų prieskoninių žolelių. Kiauliena nėra sudėtingai paruošiama mėsa, todėl jos marinavimui tinka beveik viskas, tik riebesnei mėsai vertėtų rinktis aštresnius prieskonius, o liesesnei – švelnesnius.“
Vienas populiariausių pirkėjų pasirinkimų mėsos skyriuje
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad kiauliena išlieka vienas populiariausių pirkėjų pasirinkimų mėsos skyriuje. „Vasarą dažnai ieškoma marinuotų kiaulienos kepsnelių, šašlykų ir šonkaulių kepimui gamtoje. Be to, skirtingos mėsos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė. Renkantis kiaulieną parduotuvėje, reikėtų atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius – sausas. Be to, pakuotėje neturėtų būti skysčio“, – pažymi ekspertė.
Pasak komercijos operacijų vadovės, „Rimi“ parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad produkcijos asortimentas čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių, o pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani: „Mūsų asortimento pasididžiavimas ir išskirtinumas – vietoje marinuoti šašlykai, pažymėti „Mano dienai“ ženklu. Šiuose gaminiuose nėra skonio stipriklių, E621, mėsa nėra injektuojama. Iš viso šiais metais pirkėjams siūlome net 15 skirtingų kiaulienos šašlykų rūšių, iš kurių pusė – „Mano dienai“ prekinio ženklo gaminiai.“
O. Suchočeva pataria produktų įsigyti pigiau, sekant skelbiamas akcijas bei atkreipiant dėmesį į privačios etiketės produktus: „Verta patikrinti asmeninius pasiūlymus „Rimi“ lojalumo kortelių terminale arba mobilioje aplikacijoje. Daugiausia sutaupyti galima planuojant iškylas iš anksto ir pasinaudojant „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“
Minint tarptautinę barbekiu dieną mėsos technologas Vidas Nadzeika siūlo pasigaminti sočius ir gardžius plėšytos barbekiu kiaulienos kebabus.
RECEPTAS
Plėšytos barbekiu kiaulienos kebabai
Mėsai reikės:
1.5 kg kiaulienos sprandinės;
70 g džiovintų slyvų;
350 g pomidorų padažo;
150 ml vandens;
3 šaukštų vynuogių sėklų aliejaus;
0.5 šaukštelio druskos;
1 vnt. citrinos žievelės;
2 vnt. šviežio rozmarino;
1 skiltelės česnako;
50 g grietinės;
1 šaukštelio kajeno pipirų;
1 vnt. kepimo rankovė.
Kebabui reikės:
0.5 vnt. kopūsto (šviežio);
1 vnt. raudonojo svogūno;
1 vnt. morkos;
2 vnt. pomidorų;
1 vnt. citrinos;
1 vnt. plėšomų bandelių.
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 120 °C temperatūros.
2. Kiaulienos sprandinę supjaustykite ir sudėkite į kepimo rankovę. Kitus ingredientus gerai sumaišykite ir supilkite ant mėsos. Uždarykite rankovę ir kepkite orkaitėje 3 valandas.
3. Kai mėsa iškeps, susmulkinkite ją šakute ir įmaišykite į marinatą, kad mėsa būtų sultinga.
4. Paruoškite kebabus. Plonomis juostelėmis supjaustykite kopūstus, svogūnus, morkas ir pomidorus, suberkite daržoves į didelį dubenį. Įpilkite citrinos sulčių ir gerai išmaišykite. Plėšomas bandeles pašildykite orkaitėje 1–2 minutes. Pjaukite jas per pusę, dėkite norimą kiekį salotų ir plėšytos barbekiu kiaulienos.
Skanaus!
Vaikai prašys dar vieno, o svečiai kausis dėl paskutinės porcijos: greita, pigu, gardu
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Lietuviškos bulvės – jau prekyboje: puikiai derės prie grilyje keptos vištienos (receptas)
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Tik keletas minučių – ir svečiai nepatikės, kad šį nebrangų lašišos patiekalą gaminote patys
Šaltibarščių palydovės bulvės: gydytojas atskleidė triuką, kaip jas paversti sveikatai palankesnėmis
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
Smulkusis ir vidutinis verslas (SVV) Lietuvoje sudaro 99,8 % visų įmonių, jame dirba beveik 72 % visų šalies darbuotojų ir...
Nuo šiol elektromobilių vairuotojai bendrovės „Enefit“ viešojo įkrovimo tinklo stotelėse gali dar patogiau atsiskaityti už paslaugas – naudojantis įprastomis banko...
Nuskaityti, bet nekaupti – būtent tokiu principu veikia dirbtiniu intelektu paremta technologija savitarnos kasoms, kuri nuskaito pirkėjo amžių. Julius Stulpinas,...
Lietuvoje moterų yra daugiau nei vyrų, tačiau vos trečdaliui verslų vadovauja moterys, o startuolius jos kuria dar rečiau – Inovacijų...
Kaune vykusi „Demo day”, skirta Tech-Park Kaunas vykdomų preakceleravimo programų dalyviams, tapo išbandymu perspektyviems jaunojo verslo kūrėjams. Medicinos ir skaitmeninių...
Daugelis esame girdėję patarimų, kaip apsisaugoti nuo įžūlių sukčių ir piktavalių internete, tačiau, nepaisant visų prevencinių priemonių, kibernetinių nusikaltėlių aukų...
Besikeičiantis klimatas ir ilgesni šiltojo sezono laikotarpiai Lietuvoje verčia permąstyti namų komforto standartus. Oro kondicionierius jau nebėra prabangos prekė –...
Vasara Lietuvoje neatsiejama nuo koncertų, šokių po atviru dangumi ir muzikos festivalių, pritraukiančių tūkstančius lankytojų. Tačiau už pakilios nuotaikos slypi...
Vasaros metu daugiau keliaujame, tačiau atostogų sezonui ruošiasi ne tik poilsiautojai, bet ir sukčiai. Į ką verta atkreipti dėmesį, kad...
Kaip jaučiamės darbe? Ką reiškia sveika savivertė, ir kodėl daugelis žmonių, atrodydami sėkmingi, iš tiesų kenčia tyliai? Naujausioje tinklalaidės „Emocinis...