Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
Ieškote paprasto, bet įspūdingo deserto, kuris pripildytų namus citrusinių vaisių aromato ir pradžiugintų artimuosius? Itališkas apelsinų pyragas „torta all’arancia“ – tai klasikinis receptas, atkeliavęs iš saulėtosios Sicilijos. Šio kepinio žavesys slypi jo paprastume – jums nereikės dešimčių brangių produktų ar valandų virtuvėje. Užtenka vos kelių nebrangių ingredientų: miltų, kiaušinių, cukraus ir, žinoma, sultingų apelsinų, kurie žiemą ir taip keliauja į kone kiekvieno pirkėjo krepšelį, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Norite saldžių apelsinų be sėklų? Ieškokite vieno žodžio
Būtent apelsinai suteikia pyragui ne tik nepakartojamą skonį, bet ir drėgnumą, dėl kurio jis išlieka šviežias, kvapnus ir labai skanus kelias dienas.
„Apelsinai – vaisiai, kurių prekyboje yra ištisus metus, tačiau žiema neabejotinai yra jų šlovės valanda. Jie skanus užkandis, puikiai dera paukštienos patiekaluose, salotose, mėgstama spausti jų sultis ar net ruošti kvapnius desertus. Šaltuoju metų laiku apskritai pirkėjai daugiau perka citrusinių vaisių. Tai puikus metas jais mėgautis – citrusai suteikia taip reikalingų vitaminų organizmui, o sezono įkarštyje jie būna dar saldesni, sultingesni ir pasižymi gera kaina, jiems dažnai taikomos įvairios akcijos“, – sako G. Kitovė.
Pasak tinklo atstovės, pirkėjų ypač mėgstami yra mažieji apelsinai, kurie turi nemažai privalumų. Mažieji „Navel“ veislės apelsinai auginami įvairiose šalyse, ir juos atsivežame iš ten, kur jie tuo metu būna tobulai sunokę. Pavyzdžiui, dabar šie apelsinai atkeliavę iš Pietų Afrikos. Ši veislė vertinama už gerą skonį, vaisiai būna ypač sultingi. Vienas didžiausių jos pliusų – „Navel“ apelsinai minkštime visiškai neturi arba turi labai mažai sėklų, tad ruošti patiekalus su jais ar paprasčiausiai skanauti vienus yra žymiai patogiau“, – atkreipia dėmesį G. Kitovė.
Ji mini, kad „Navel“ apelsinus lengva atskirti ir vien į juos pažiūrėjus. Jie išsiskiria „bambute“ vaisiaus apačioje, dėl kurios ir yra gavę veislės pavadinimą – „navel“ angliškai reiškia bambą. Joje vietoje kaupiasi šių apelsinų sėklos, tad ją pašalinus kartu su žieve, galima mėgautis sultingu minkštimu be sėklų.
Į virtuvę įsileiskite ryškių spalvų ir aromato – išsikepkite apelsinų pyragą
Parsinešus apelsinų iš parduotuvės, ilgai svarstyti, ką su jais nuveikti, nereikia. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pažymi, kad apelsinai skanūs ne tik kaip užkandis, bet yra labai universalūs – tiks ne tik gėrimams, bet ir pagrindiniams patiekalams ir net desertams.
„Su apelsinais galima sukurti stulbinančių skonių, kurie praturtins kasdienį meniu. Jau vien šviežiai išspaustos apelsinų sultys ryte ne tik suteikia energijos, bet ir aprūpina organizmą vitaminu C, kuris ypač svarbus šaltuoju metų laiku. Šeimyniniams pietums išskirtinumo suteiks kepta antiena ar viščiukas apelsinų padaže, kur saldžiai rūgštelėjantys vaisiai tobulai subalansuoja mėsos skonį. Lengviems pietums puikiai tiks lengvos salotos su špinatais, feta sūriu ir apelsinų skiltelėmis, apšlakstytos citrusinių vaisių vinegretu. Arba – greitas apelsinų ir burokėlių „karpačas“. O vėsų vakara su draugais galite mėgautis aromatiniu karštu gėrimu iš apelsinų, cinamono ir gvazdikėlių, kuris pripildys namus jaukia nuotaika“, – idėjomis dalijasi J. Sabaitienė.
Smaližiai taip pat neliks nusivylę – kvapnūs apelsinai padės visai lengvai sukurti aromatu bei skoniu svaiginantį šedevrą. Šie vaisiai labai dera su šokoladu, juos populiaru karamelizuoti, su jais kepti sausainius, virti džemus. O šįkart „Iki“ konditeris Thierry Lauvray dalijasi Italijoje dievinamu receptu – „torta all’arancia“.
„Ypatingas šio pyrago bruožas – intensyvus apelsinų skonis, kuris pasiekiamas naudojant ne tik sultis, bet ir tarkuotą žievelę. Būtent žievelėje esantys eteriniai aliejai suteikia pyragui tą autentišką Viduržemio jūros regionui būdingą aromatą. Kai pyragas iškeps, jūsų virtuvė prisipildys svaiginančiu citrusinių vaisių kvapu, o prie puodelio arbatos ar espreso kavos turėsite tikrą itališką desertą. Paprastas paruošimas, bet nepaprastas rezultatas – štai kas daro šį pyragą tokį populiarų“, – sako „Iki“ konditeris.
„Torta all’arancia“ puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Jį galima patiekti su plakta grietinėle, šviežiomis apelsinų skiltelėmis ar tiesiog apibarsčius cukraus pudra. O jei norite dar didesnio aromato – apšlakstykite iškeptą pyragą apelsinų likeriu.
Apelsininis „Torta all’arancia“
Porcijos: 8 (20 cm diametro pyrago forma)
Gaminimo laikas: 45 min.
Reikės: 3 apelsinų, 190 g miltų, 125 g sviesto (arba 120 ml saulėgrąžų aliejaus), 190 g cukraus, 3 kiaušinių, 1 citrinos žievelės, 1 pakelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. Apelsinų sirupui: 2 apelsinų sulčių, 2-4 šaukštų cukraus.
Gaminame:
Pirkėjams – naujovė vėl atidarytoje „Iki“ parduotuvėje sparčiai besiplečiančiame Vilniaus rajone: pradėta siūlyti nauja paslauga
„Iki“ užbaigia autonominių parduotuvių „IKI GO!“ etapą – fokusuosis į kitas inovacijas ir tinklo plėtrą
Atsakas realiems šiuolaikinio darbuotojo poreikiams – „Iki“ pradėjo naują kampaniją „Visus mylime vienodai“
Nijolė Kvietkauskaitė: klausimas, kurį privalo užduoti kiekvienas vadovas
Vėl atidaryta išskirtinė, viena didžiausių „Iki“ parduotuvių Vilniuje – ketvirtadienio rytą plūdo minios
5 svarbūs patarimai, kaip gabenti šunį automobilyje be streso – išvengsite ir netvarkos, ir baudos
Vos vienas šaukštas – ir kasdieniai patiekalai įgaus visiškai naują skonį: kaip kūrybiškai virtuvėje panaudoti riešutų kremą
Vėl atidaroma atsinaujinusi didžiausia „Iki“ parduotuvė Šiauliuose – pirkėjams pradėta siūlyti nauja paslauga
Svarbu prisiminti tvarkantis namus: nevalykite šių daiktų su actu – galite negrįžtamai sugadinti
Kai 2006 metais kino teatruose pasirodė filmas „The Pursuit of Happyness“, daugelis žiūrovų manė, kad tai tik dar viena gražiai...
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...