Paskelbta
2 metai prieš-
Paprikos – vienos iš pačių universaliausių daržovių, kurias skanauti galime ištisus metus. Vasarą jas griliname, pjaustome į salotas, o artėjant žiemai dedame į troškinius ar kepame įdarytas orkaitėje. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad naudingiausia jas valgyti termiškai neapdorotas, nors kaitinant jose išlieka skaidulos ir mineralinės medžiagos. Prekybos tinklo „Rimi“ komecijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasinaudoti proga ir rudenį nusipirkti kuo daugiau sveikatai palankių daržovių, kurių ne vienas suvalgome tikrai per mažai. Tokiu metų laiku jos pigiausios, be to, šią savaitę prekybos centruose fasuotos ilgosios raudonosios saldžiosios paprikos parduodamos net su 50 proc. nuolaida, perkant su lojalumo kortele.
Karotinoidų ir antioksidantų šaltinis
Kulinarijoje plačiai pritaikomos neįnoringosios paprikos skiriasi spalvomis ir skoninėmis savybėmis, bet, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nėra didelio skirtumo, kokios spalvos šias daržoves valgome.
„Reikėtų pasistengti, kad kasdienis mūsų maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karotinoido zeaksantino. Visų spalvų paprikos – puikus vitaminų C, A, E, mineralų, antioksidantų ir skirtingų karotinoidų šaltinis. Būtent jie lemia paprikų odelės bei minkštimo spalvą“, – sako ekspertė.
Be to, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms paprikos gali sukelti diskomfortą. „Tokiu atveju jas reikėtų valgyti be odelės arba pabandyti paprikas blanširuoti. Tam, kad gautume kuo daugiau vitaminų, paprikas reikėtų vartoti termiškai neapdorotas. Nepaisant to, skaidulos ir mineralinės medžiagos paprikose išlieka net ir jas kaitinant, o terminis apdorojimas leidžia atsiskleisti ir tam tikroms papildomoms paprikų skonio savybėms“, – paaiškina gydytoja dietologė.
Anot dr. Editos Gavelienės, įvairiausi teiginiai apie vienokį ar kitokį maisto produktą, saugantį nuo vėžio ar nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra be galo populiarūs, tačiau nė vienas konkretus produktas, kad ir kiek jo valgytume, sunkių ligų šimtu procentų nepadeda išvengti. „Mokslininkai, dirbantys mitybos srityje tirdami vėžio prevenciją, ragina tiesiog laikytis sveikatai palankios mitybos principų. Taigi, svarbu vengti perdirbtų gaminių, valgyti įvairų, šviežiai pagamintą maistą, gerti pakankamai vandens, o taip pat kasdien nepamiršti daržovių, tiek žalių, tiek termiškai apdorotų“, – primena gydytoja dietologė.
Kokybiškos paprikos – ryškios, stangrios ir tvirtos
Įvairių formų, dydžių ir spalvų paprikos, supjaustytos juostelėmis, gali būti puikus priešpiečių ar pavakarių užkandis, jų į mokyklinę pietų dėžutę galima įdėti ir vaikams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog neapsiriksite ir išsirinksite puikios kokybės paprikų, jeigu jos bus tvirtos, stangrios, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus.
„Paprikų odelė neturėtų būti suglebusi, susiraukšlėjusi ar suvytusi, paviršius turtėtų būti be minkštų dėmių ar įpjovimų, o stiebo dalis – be pelėsio žymių. Jas namuose reikia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje. Geriausia šias daržoves laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje, sandariai, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti paprikų puvimą. Pagal galimybes paprikas po įsigijimo geriausia suvartoti per 2–3 dienas“, – pataria O. Suchočeva.
Ji pastebi, kad pirkėjų mėgstamiausios – raudonos saldžiosios paprikos, nors dažnai į krepšelį keliauja ir oranžinės, geltonos ar žalios. „Daugiausiai jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – tuomet gaminama daugiau troškinių su daržovėmis. Pailgosios ir apvaliosios saldžiosios raudonosios paprikos asortimente yra vienos populiariausių. Šią savaitę, iki lapkričio 13 dienos, perkant su lojalumo koretele, yra galimybė įsigyti 250 g pailgų saldžiųjų raudonųjų fasuotų paprikų su 50 proc. nuolaida“, – informuoja komercijos operacijų vadovė.
Ji primena, kad fizinių parduotuvių lentynose ir elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. „Prekės į sąrašą atrinktos taip, kad jame būtų tiek pirkėjų mylimiausių prekės ženklų, tiek ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos – ji pažymėta euro ženklu. Norime, kad mūsų pirkėjai rastų pigių, skanių ir sveikatai palankių gaminių. Įsigydami šios kampanijos prekes liepos-rugsėjo mėnesiais, pirkėjai sutaupė daugiau kaip 1,6 mln. eurų“, – teigia ekspertė.
Romantiškai vakarienei pasigaminkite Viduržemio virtuvės įkvėptą patiekalą – kuskusu, feta ir džiovintais pomidorais įdarytas paprikas.
RECEPTAS
Patiekalui (2 asmenims) reikės:
Kelių pailgųjų raudonųjų saldžiųjų paprikų;
85 g kuskuso;
25 g paskrudintų kedro riešutų;
Saujos juodųjų alyvuogių, stambiai supjaustytų;
50 g sutrupinto fetos sūrio;
50 g supjaustytų džiovintų pomidorų;
2 šaukštų smulkintų bazilikų.
Kaip gaminti:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (su ventiliatoriumi). Paprikas sudėkite ant lėkštės ir 5 min. mikrobangų krosnelėje vidutinėje temperatūroje pakaitinkite tol, kol jos beveik suminkštės. Tada dėkite ant kepimo skardos pjūviais į viršų.
2. Tuo tarpu kuskusą sudėkite į dubenį ir užpilkite 125 ml verdančio vandens. Išmaišykite, dubenį uždenkite ir palikite pastovėti 10 min. Kuskusą pamaišykite šakute, tada įmaišykite kedro riešutus, alyvuoges, fetą, pomidorus ir bazilikus. Sudėkite kuskuso įdarą į paprikų puseles ir kepkite orkaitėje 10 min.
Skanaus!
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti ir taupūs receptai su čederiu
Paskutinės minutės idėjos Helovino šventei: susikurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais paprastai ir taupiai
Dėmesio centre moliūgas: šie negirdėti receptai leis atrasti daržovę iš naujo
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas?
Itališki skoniai kasdienai: šviežios „Rimi“ picos pelnė pirkėjų simpatijas, per trumpą laiką jų parduota daugiau nei 200 tūkst.
Persikvalifikavimo bumas: kaip patraukti darbdavio dėmesį be ilgo CV?
Lietuvos rinktinės palaikymo vakarėliui – TOP 3 teminės vaišės svečiams
„Rimi“ vyksta „FIBA EuroBasket 2025“ lobių medžioklė: pirkėjai kviečiami rinkti virtualius kamuolius ir laimėti prizus

Dauguma žmonių sėkmę mato kaip tiesų kelią, panašiai kaip pieštuku nubrėžtą liniją per mokyklinį sąsiuvinį: nuo taško A iki taško...
Lietuvos regionai pastaraisiais metais pamažu keičiasi – kuriamos naujos laisvosios ekonominės zonos, veikia pažangios gamyklos ir plečiasi vietos verslai. Vis...
Kiekvienas iš mūsų turi tą pačią paros dalį — 24 valandas. Bet kodėl vienų žmonių valanda verta kelių eurų, kitų...
„Avia Solutions Group“ oro linijų bendrovė „Ascend Airways Malaysia“ gavo Oro vežėjo sertifikatą (angl. AOC) Malaizijoje. Oro linijos teiks ACMI...
Nuo Austrijos iki Amerikos: svajonė, kurią visi laikė beprotiška Arnoldas Schwarzeneggeris gimė 1947 m. mažame Austrijos miestelyje Tal. Jo vaikystė...
Nuo vagystės iš vieno garsiausių pasaulio muziejų Paryžiuje iki vis dar veikiančio telefoninio sukčiavimo – sukčių išradingumui ribų nėra. Europoje...
Atsilieptas sukčių skambutis gali baigtis dideliais finansiniais nuostoliais arba nutekintais asmens duomenimis. Startavo vieninga apgaulingų skambučių blokavimo sistema: mobiliojo ryšio...
Gyvenimas kupinas netikėtumų – nuo ligų ar kelionių incidentų iki gaisrų namuose ar gamtos stichijų padarinių. Tokie įvykiai dažnai tampa...
Artėjant rudens atostogoms, vis daugiau šeimų planuoja keliones į užsienį. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad dalis keliautojų neįvertina galimų rizikų ir...
Įsibėgėjus rudeniui ir vaikams grįžus į įprastą ritmą – mokyklą, būrelius ir aktyvias veiklas lauke – fiksuojama vis daugiau traumų....