Paskelbta
1 metai prieš-
Nors karpis populiarumu nedaug atsilieka nuo silkės, kartais jo vengiama dėl dumblo kvapo ar nelabai patinka keptuvėje apskrudinti jo gabalėliai. Tačiau šventėms karpį galima paruošti pasinaudojus specialistų patarimais – originaliau, sveikatai palankiau, su mažiau riebalų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad karpis yra riebi žuvis, tad nors jį valgyti ir sveika, bet reikėtų nepamiršti saiko, ypač per šventes, kai ragaujama daug patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip namuose laikyti nusipirktą šviežią karpį ir jį paruošti.
Geriausia – neseniai pagauta žuvis
Žuvininkystės specialistai teigia, kad būtent šiuo metu, žiemą, karpio skonis – gardžiausias, tad nenuostabu, kad šventėms jis patiekiamas šalia silkės. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvis yra lengvai virškinamas, turtingas didelės biologinės vertės baltymais, produktas. Vis dėlto, ne visa žuvis vienodai vertinga – geriausia valgyti šviežią, neseniai pagautą žuvį.
„Žuvis – gyvūninės kilmės produktas, kuriame randamas visas spektras naudingų maisto medžiagų: riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, taip pat mineralinių medžiagų. Ją reikėtų valgyti bent du kartus per savaitę, o iš viso per abu valgymus suvartoti apie 300 gramų. Taip bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – sako gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.
Dažniausiai karpio gabaliukai kepami keptuvėje, nors galima juos ar visą žuvį troškinti su daržovėmis ar kepti orkaitėje. O jei jau kepate keptuvėje, gydytoja dietologė primena, kad po kiekvieno kepimo vertėtų kruopščiai pašalinti aliejaus likutį ir įpilti naujo: „Taip pat reikėtų stengtis, kad kuo mažiau riebalų prisigertų į žuvį – jos gabaliukus greitai įdėti ir greitai ištraukti, o iškepus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad aliejaus likučiai nuvarvėtų.“
Karpis šventėms – ir skubantiems, ir norintiems eksperimentuoti virtuvėje
Jei norą pasiruošti švelniai salstelėjusio skonio karpį stabdo tik šioks toks dumblo kvapas, jį galima labai lengvai panaikinti, žuvį ištrynus citrinos sultimis arba perskalavus druskos tirpalu. Nuskutę žvynus ir išskrodę žuvį, ją nuplaukite, nusausinkite ir gaminkite. Iš žuvies galvos galima išvirti gardų sultinį, tad jos neišmeskite.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria nusipirktą žuvį ar jos gabaliukus iškart pasidėti šaltai: „Šviežios žuvies ir jūrų gėrybių produktus namuose reikėtų laikyti vėsiai. Geriausios temperatūros sąlygos – nuo 0 iki 2 laipsnių. Žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų laikymų sąlygų, gali būti laikoma ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu pavyks išlaikyti produktus šviežius ir užtikrinti nepriekaištingą jų kokybę.“
Prieš Kūčias ir Kalėdas žmonės laikosi tradicijų: labiausiai auga silkių, šprotų bei skirtingų žuvies patiekalų pardavimai, pirkėjai ieško ir šaldytos, ir šviežios, ir sūdytos ar rūkytos žuvies. Didėja ir paruoštų gaminti bei jau pagamintų žuvies patiekalų paklausa. „Turime skrosto karpio ant ledo, atšaldytų paprastųjų karpių kepsnelių, kurie bus skanūs ir kepti, ir troškinti su daržovėmis. Mūsų kulinarai ruošia pirkėjų įvertintą įdarytą keptą karpį, galima nusipirkti ir keptų kiaušinio plakinyje karpio gabalėlių“, – vardija komercijos operacijų vadovė.
Pasak ekspertės, Lietuvoje auginamos žuvies išskirtinumas tas, kad ji niekada nebūna užšaldoma, todėl į prekybos centrus pristatoma tik šviežia: „Žuvis, kuri dar vakar plaukiojo tvenkinyje, jau šiandien išdorota atsiduria prekybos centro vitrinoje ant ledo, kur gali išbūti apie septynias dienas.“
Ji pataria, kad norint apsipirkti protingai, verta parduotuvėse ieškoti specialaus euro ženklo, kuris padės sutaupyti ruošiant šventinį stalą, nes šiuo ženklu žymimos prekės su bene geriausia įprasta kaina rinkoje. „Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos. Dabar galėsite daugiau sau leisti Kalėdoms, nes „Rimi“ – pigu“, – teigia O. Suchočeva.
Kulinarai kviečia išsikepti sultingą, aromatingą ir gardų karpį, kuris papuoš jūsų šventinį stalą.
Azijietiškai paruoštas karpis
Patiekalui reikės:
3-4 vnt mandarinų;
paprastojo karpio;
2 šaukštelių druskos;
4 šaukštelių pjaustytos imbiero šaknies;
1 šaukšto pjaustytų česnakų;
pakuotės svogūnų laiškų;
3 šaukštų bulvių krakmolo;
200 ml sezamų aliejaus;
3 šaukštų Austrių padažo;
3 šaukštų šviesaus sojų padažo;
1 šaukšto cukraus;
100 ml vištienos sultinio.
Kaip gaminti:
1. Mandarinus nulupkite ir 15-20 minučių pamerkite į vandenį, kol suminkštės. Tada supjaustykite.
2. Iš abiejų karpio pusių padarykite 4 ilgus įpjovimus (karpis turėtų būti išdarinėtas, žvynai nuskusti) ir įtrinkite druska. Į žuvies pilvą įdėkite 1 šaukštelį susmulkinto imbiero, 1 šaukštelį susmulkinto česnako, 2 šaukštelius sojos padažo ir saujos smulkintų svogūnų. Pabaigoje pabarstykite žuvį krakmolu.
3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite karpį iš abiejų pusių po 6 minutes, kad odelė taptų auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės ir padžiovinkite žuvį ant popierinio rankšluosčio.
4. Dar kartą įkaitinkite aliejų, suberkite pusę likusių svogūnų, likusį česnaką, imbierą, mandarinų žieveles ir maišydami pakepinkite 1 min. Supilkite austrių, čili ir sojų padažus, cukrų, vištienos sultinį, gerai išmaišykite ir įdėkite karpį. Uždėkite dangtį ir troškinkite 15 minučių. Sudėkite mandarinų griežinėlius ir patroškinkite dar 2-3 minutes.
5. Patiekite karštą, apibarstę likusiais laiškiniais svogūnais.
6. Jei neturite didelės keptuvės su dangčiu, karpį galima kepti ir 200-250 laipsnių orkaitėje, atskirai paruošiant padažą ir užpilant ant žuvies, kuri dedama į kepimo skardą. Uždenkite folija ir kepkite ją 1 valandą. Patiekite su ryžiais arba makaronais.
Skanaus!
Organizacijai „Gelbėkit vaikus“ – 61 tūkst. Eur iš „Rimi“ pirkėjų
Paskelbti Baltijos šalių metų sandoriai: tarp jų „Invalda“, „Vinted“, „Elenger“ bei „Mehiläinen“
D. Filmanavičiūtė dalijasi Velykų stalo hitais: keps patiekalą, kurį dievina šeima
„Rimi“ skelbia, kaip per Velykas dirbs elektroninė parduotuvė
„Rimi“ kokteilis sužavėjo tarptautinę Europos komisiją: įvertino prestižiniu maisto inovacijų apdovanojimu
Velykų sekmadienį keisis „Rimi“ darbo laikas: veiks budinčios parduotuvės
Mažiau maisto švaistymo, daugiau taupymo – pernai beveik trečdaliu išaugo vienos kategorijos populiarumas
Įmonių susijungimai ir įsigijimai 2025 m. – aktyvumo proveržis ar tik laikinas sujudimas?
Biržuose po renovacijos duris atvėrė atnaujinta „Rimi“ parduotuvė
Dr. Viktorija Tauraitė, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ekonomikos ir vadybos fakulteto (EVF) partnerystės docentė Reklama Senstanti visuomenė ir mažėjantis gimstamumas...
Lietuvos startuolių ekosistema šią savaitę atsidūrė tarptautinių reitingų dėmesio centre. Vilnius įvardytas kaip 13-as tarp sparčiausiai augančių startuolių ekosistemų pasaulyje...
Finansų konsultantas – vieniems tai nuolat investuoti, kaupti ar draustis siūlantis įkyrus patarėjas, kitiems – vertingas specialistas, padedantis suprasti, planuoti...
Viena didžiausių agroverslo bendrovių Lietuvoje „Linas Agro“ pradeda supirkti šalies ūkininkų užaugintas sojų pupeles. Įmonė bus viena pirmųjų rinkoje, kuri...
Šalies valdantieji giriasi, kokią gerą mokesčių reformą sugalvojo. Tačiau iš esmės ji nieko nelemia. Lietuva kaip ir anksčiau, taip ir...
Velsiečių korgis pembrukas namuose netyčia surado ir prarijo 32 vitamino D kapsules 4000 TV. Tai – gyvūnui toksiška dozė, sukėlusi...
Nuo gegužės 1 d. įsigaliojus pareigai teikti duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), dalis smulkiųjų verslų vis dar delsia atsinaujinti kasos...
Didžiųjų miestų pagrindinėse arterijose piko metu net menkiausias susidūrimas gali sukelti grandininį efektą – spūstis kone visame mieste. Nors eismo...
2025 m. birželio 5 d. tarptautinė konferencija „Baltic Privacy and Innovation Summit 2025“ Vilniuje suburs duomenų apsaugos (BDAR) tema besidominčius...
Jei tokios frazės kaip „elektros perdavimo dedamoji“ ar „viešuosius interesus atitinkančios paslaugos“ jums skamba kaip užsienio kalba, žinokite, kad esate...