Paskelbta
1 metai prieš-
Pernai didelio miestiečių ir užsienio svečių dėmesio sulaukęs Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“) šiemet bus dar didesnis ir ryškesnis, o jį ves nuotaikingiausia vedėjų pora: italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco ir TV laidų vedėjas, prodiuseris Mindaugas Stasiulis. Festivalio širdimi išliks Senamiestyje esantis Tymo turgus, o nuotykiams pasiruošusių lankytojų lauks speciali čiuožykla, kuria galima nusileisti nuo Barbakano kalno ir pliumptelėti į dirbtinį šaltibarščių dubenį.
Šventė, kurios jau seniai reikėjo
Pernykščio bei būsimo festivalio vedėjai M. Stasiulis ir G. L. Demarco vienbalsiai tvirtina, kad jiems toks renginys – ne tik darbas, bet ir didelis malonumas. Vedėjų komanda pastebi, jog daugelis lietuviškų švenčių gana rimtos, o per Vilniaus šaltibarščių festivalį galima tiesiog pasilinksminti ir pakvailioti.
„Įsiminiau iš nuostabos išpūstas užsieniečių akis, matant, kaip juokingiausiais rožiniais kostiumais pasipuošę žmonės vartosi putų debesyse ir čiuožia nuo kalno į dirbtinių šaltibarščių dubenį. Mums tikrai reikėjo tokios pramogos, nes atrodė, kad į festivalį džiūgaudamas atėjo visas Vilnius su gausiais savo svečiais. Tai buvo šventė kiekvienam: studentui, senjorui, vaikui ar vidutinio amžiaus žmogui – kas valgė šaltibarščius, kas apžiūrinėjo menininkų instaliacijas, o kas nutrūktgalviškai čiuožė nuo Barbakano kalno. Jei ispanų Bunolo miestelis turi mūšių su pomidorais šventę, o Pamplonoje vyksta bėgimas senamiesčiu nuo bulių, tai Vilnius tiesiog negali neturėti tokio crazy renginio kaip šaltibarščių festivalis“, – sako M. Stasiulis.
G. L. Demarco taip pat stebisi, jog prieš pastarąjį Vilniuje vykusį renginį nebuvo matęs tiek daug besišypsančių žmonių, o su džiaugsmingai nusiteikusia ir į veiksmą įsitraukusia publika žaibiškai atsirado ryšys: dėl šios priežasties jis tokiose šventėse mato savo, kaip vedėjo, darbo prasmę.
Praėjusių metų festivalyje čiuožykla nuo Barbakano kalno nusileido apie 170 dalyvių, pasipuošusių ne tik rožinės spalvos drabužiais, aksesuarais, bet ir specialiais kostiumais: pavyzdžiui, persirengę šaltos sriubos fėjomis ir paslėpę veidus po rankų darbo krapų, kiaušinių, burokėlių bei agurkų kaukėmis. Tad šiemet dalyviai taip pat raginami kurti savo gražiausią šaltibarščių kostiumą, kuris bus renkamas gražiausio kostiumo rinkimuose.
Vasarą lietuvio gyslomis teka ne kraujas, o šaltibarščiai
Įprasta, jog kai oro temperatūra ima po truputį kilti, daugumos lietuvių šaldytuvai būna papildomi šaltibarščių gamybai reikalingais ingredientais. M. Stasiulis sako, kad šią sriubą valgytų nors kasdien ir kartais jų pasigamina net žiemą.
„Yra įvairių šaltibarščių variacijų, atsisakant burokėlių ar net įpilant pieno, tačiau man patinka klasikiniai, kuriems naudoju ne specialų, o kiek liesesnį kefyrą, nes man jis skanesnis. Taip pat mėgstu šalia patiekti šviežių mažų bulvyčių: jas apverdu, tada špižinėje keptuvėje šiek tiek patraiškau ir su sviestu apskrudinu orkaitėje“, – savo kulinariniais įpročiais dalijasi TV laidų vedėjas.
O G. L. Demarco, sukūręs šeimą su lietuve, prisipažįsta, kad nuo šiol tenka susitaikyti, jog vasara be šaltibarščių – net ne vasara, nes jie namuose būna ruošiami beveik kasdien. „Mėgstu juos, tik yra vienas niuansas – entuziastingai juos valgydamas, visada apsitaškau baltus marškinėlius ir pasižymiu rožine spalva kaip kokiu antspaudu“, – juokauja italų šefas.
Lietuviški šaltibarščiai – pasaulio šaltųjų sriubų elite
Neįprastai kitiems atrodantys, o mums pažįstami nuo vaikystės šaltibarščiai verti savo šventės: www.tasteatlas.com svetainė neseniai paskelbė, kad jie yra skaniausia šalta sriuba pasaulyje. Ne veltui praeito festivalio metu buvo suvalgyta 1 tona šaltibarščių, taip pat jame apsilankė apie 15 tūkst. lankytojų – šiemet jų laukiama kur kas daugiau.
Pasak festivalio organizatorių, Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Dovilės Aleksandravičienės, šiais metais planuojama renginio lankytojams pasiūlyti dar daugiau pramogų, nes žinia apie jį jau sklinda po Europos sostines.
„Pernai renginyje matėme tiek lietuvių, tiek užsienio svečių entuziazmą, todėl neabejojame, kad šiemet festivalyje apsilankys kur kas daugiau svečių. Ypatingą dėmesį šiais metais skiriame ir festivalio viešinimui užsienyje bei užsienio turistų pritraukimui į jį, jaučiame didelį susidomėjimą ir iš užsienio žurnalistų, kurie festivalį mato kaip novatorišką mūsų sostinės pristatymą. Šiuo festivaliu siekiame ne tik garsiai kalbėti apie Vilnių, kaip gastronominių patirčių pilną sostinę, bet ir kurti visame pasaulyje žinomą tradiciją, priskiriamą būtent Vilniui, kaip, pavyzdžiui, Bavarijos Oktoberfestas ar Neapolio picos festivalis. Be to, toks festivalis stiprina miesto žinomumą ir įvaizdį, jis generuoja ir ekonominę naudą – skaičiuojame, kad pernai festivalis įvairiems miesto sektoriams sugeneravo apie 200 tūkst. Eur ekonominę naudą“, – sako D. Aleksandravičienė.
Kurti gyvenimo Lietuvoje lieka tik kas dvidešimtas užsienio studentas: kaip išlaikyti talentus, kuriuos patys ugdome
Maratonas – renginys, miestui atnešantis milijoninę naudą
„Go Vilnius“ pristato atnaujintą vizualinį identitetą: daugiau aiškumo, nuoseklumo ir miesto atpažįstamumo
Ar kada nors bus gera reklama Lietuvai?
„Vilnius Pink Soup Fest“: kitų metų data, atgarsiai užsienyje ir įspūdingi poveikio miesto ekonomikai skaičiai
Milžiniška šaltibarščių vėliava ant Vilniaus TV bokšto oficialiai atidarė rožinės sriubos sezoną
Užsienio talentams – nemokama pagalba kuriant verslą ir planuojant finansus
70 šalių aplankęs britų tinklaraštininkas negaili pagyrų Vilniui: sužavėjo tradicijų ir eksperimentų dinamika
Konferencijų sektorius Vilniui pritraukė 75 mln. eurų – augimas siekia 38 proc.
Kas bendra tarp geriausių viešbučių vestibiulių ir mūsų svetainių? Pasirodo, panašumo yra, o viešbučiuose naudojami sprendimai, pritaikyti, intensyviam naudojimui, paprastai...
„Biržų duonos“ kepykla užbaigė antrąjį nuosavo saulės elektrinių parko plėtros etapą. Įdiegus naują 550 kW galios elektrinę, bendras Biržuose įsikūrusio...
Ne tik filmas – tai veidrodis finansų pasauliui Kai 2013-aisiais pasirodė „Volstryto vilkas“, daugelis žiūrovų laukė tik gero kino seanso....
Lietuvos darbo rinka išgyvena transformaciją, kurią žymi du esminiai pokyčiai: didėjantis aukštos kvalifikacijos talentų poreikis ir dirbtinio intelekto (DI) proveržis,...
Inovatyvūs technologiniai sprendimai daugelyje verslo sektorių jau tapo neatsiejama kasdienių procesų dalimi. Tai seniai nebėra išskirtinis verslo bruožas – tikrąją...
Nauji mokslo metai – ne tik pradžia, bet ir didelis iššūkis suderinti namų gyvenimą su mokyklos reikalavimais. Neretai tėvai jau...
Paskutinį spalio sekmadienį, kartu su milijonais europiečių vėl persuksime laikrodžius. Šiandien jau retas kuris žino, tačiau du kartus per metus...
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuota beveik 8 tūkst. finansinio sukčiavimo atvejų, rodo Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro duomenys....
Šiandien daug diskutuojama apie mokytojo vaidmenį – ar jis yra tik žinių perteikėjas, ar bendruomenės kūrėjas? Ar mokinys turi pasyviai...
Net 65 proc. gyventojų jaučia pastaruoju metu padidėjusį nerimą ir įtampą, atskleidė naujausia bendrovės „Spinter tyrimai“ visuomenės apklausa. Įtampa ir...