Paskelbta
9 mėnesiai prieš-
Visą sausio mėnesį prekybos tinklas „Lidl“ kviečia atrasti augalinio maisto alternatyvas ir paįvairinti jomis savo mitybą. Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus, tam, kad entuziazmas maitintis sveikiau greitai neišblėstų, svarbu eksperimentuoti pamažu ir dalinasi lengvai pagaminamo patiekalo idėja.
„Nepriklausomai nuo to, ar tai gyvūninės, ar augalinės kilmės, sveikatai palankesnė mityba pirmiausia turi būti įvairi ir subalansuota. Augantis augalinio maisto asortimentas reikšmingai prisideda prie įvairovės kūrimo ir siūlo vis daugiau būdų, kaip paįvairinti mitybą – nuo alternatyvų mėsai ir žuviai iki įvairių rūšių humusų, veganiško sūrio ir augalinės kilmės desertų“, – pažymi „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.
Augalinė mityba nėra nuobodi
Pirmą kartą apie augalinę mitybą išgirdusiems žmonėms gali atrodyti, kad ją sudaro vien daržovės. Tačiau tai yra įvairove, spalvomis ir nepažintais skoniais pasižymintis mitybos būdas, kurį išbandyti stabdo seniai susiformavę valgymo įpročiai.
„Net ir artimoje aplinkoje vyresni vyrai sakydavo – nėra mėsos, tai nėra ką valgyti. Tokiu būdu sukuriamas tam tikras socialinis spaudimas, panašus į tą, kurį žmogus jaučia atsisakęs alkoholio ir nuėjęs į vakarėlį. Abiejose situacijose svarbus sveikas egoizmas, asmeninė laisvė ir ryžtas nekreipti dėmesio į nepalankų aplinkinių požiūrį“, – dalinasi V. Radzevičius.
Jis pratęsia, kad pagrindinius mitus, tokius kaip augalinė mityba yra nuobodi, neskani ir neįvairi, padeda paneigti išradingumas ir domėjimasis gastronomija.
Vaisiai ir daržovės visus metus
Pasak V. Radzevičiaus, sunkumų augalinei mitybai šaltuoju metų laiku kelia lietuviškas sezoniškumas. Visgi šiais laikais parduotuvių asortimentas yra didžiulis ir bet kada panorėjus jų lentynose galima rasti daugybę skirtingų rūšių vaisių ir daržovių.
„Taip pat tradicinių raugintų patiekalų, kurie yra ir sveiki, ir naudingi organizmui. Dažnai tenka girdėti ir tai, kad augalinė mityba yra brangi. Nesutinku, nes norėdami, didelę dalį daržovių ir vaisių galime užsiauginti patys”, – komentuoja V. Radzevičius.
Be vaisių ir daržovių, parduotuvių „Lidl“ lentynose gausu grūdų, ankštinių kultūrų, riešutų, sėklų ir kitų subalansuotai augalinei mitybai svarbių maisto produktų, kurie gali padėti atrasti naujų skonių ir maistingų derinių.
Nereikia pamesti galvos
Anot V. Radzevičiaus, nusprendus „pasimatuoti“ augalinę mitybą, nereikėtų stačia galva nerti į kraštutinumus – viskas arba nieko. Iš to nieko gero nebus.
„Prie stalo geriau mėgaukimės akimirka ir skoniais. Tam pirmiausia patarčiau įgyti žinių. Šaltinių šiame informaciniame amžiuje yra daug ir įvairių, todėl augalinės mitybos mokykitės palaipsniui, išbandant vis naujus receptus, eksperimentuojant. Formuojant naujus įpročius reikia ir gero planavimo, kad atsidarius šaldytuvą pirma mintis, kuri ateis į galvą, nebūtų „nėra ką valgyti“. Ypatingą dėmesį taip pat reikėtų skirti ankštiniams produktams – tai yra baltymų šaltinis, kurių svarbu neapleisti atsisakant gyvūninės kilmės produktų“, – sako V. Radzevičius.
Kad augalinę mitybą prisijaukinti būtų lengviau, V. Radzevičius siūlo pradžiai išbandyti itin paprastą receptą – grikių salotas su fetos sūriu.
Reikės (4 valgytojams):
1 stiklinės grikių kruopų;
2 stiklinių vandens;
1 svogūno;
1-3 skiltelių česnako;
saujos vyšninių ar slyvinių pomidorų,
½ stiklinės juodųjų alyvuogių be kauliukų;
saujos šviežio baziliko;
200 g fetos sūrio;
alyvuogių aliejaus kepimui;
druskos;
juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį).
Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.
Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.
Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas. Skanaus!
Įsidarbinus pardavėja dabar jau vadovauja visai parduotuvei: darbas „Lidl“ Gerdai tapo tikru karjeros tramplinu
Rudens derliaus sezonas įsibėgėja: ūkininkas įvardijo, kokia daržovė tarsi iš naujo užkariauja Lietuvos gyventojų virtuves
„Lidl“ plečiasi Kaune – Šilainiuose atidaryta jau 17-oji parduotuvė mieste
Rytietiškos ir lietuviškos virtuvės bendrystė: ikoniškieji balandėliai ir kremiškas desertas su figomis
„Lidl“ tęsia plėtrą Kaune: Šilainiuose duris atvers jau 17-oji parduotuvė mieste
Kai vasara – viena didelė šventė: „Lidl“ klientus kviečia išmėginti specialų „Deluxe“ asortimentą
Mobilūs „Lidl“ darbuotojai: kviečia prisijungti prie išskirtinės pozicijos, suteiks ir papildomas naudas
Vytaras Radzevičius pavasarį siūlo negaišti laiko virtuvėje: receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!
Viena lyderiaujančių Lietuvos alternatyvaus finansavimo lizingo bendrovių „Orion Leasing“ keičia savo pavadinimą į „Own Leasing“, o įmonės steigėjas Laimonas Belickas investuoja į akcijų dalies bendrovėje...
Įperkamo elektromobilio vertė Lietuvoje per metus padidėjo beveik 14 procentų – kone septintadaliu. Augantys atlyginimai ir mažėjančios palūkanos šiemet lėmė...
Lietuvos paštas pradeda paštomatų tinklo plėtrą Baltijos regione, siekdamas užtikrinti patogų siuntimą klientams visose trijose šalyse. Nuo rugsėjo vidurio iki...
Greta Ilekytė, „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Išankstiniai Valstybės Duomenų Agentūros duomenys rodo, kad per metus kainų augimas kiek paspartėjo ir siekia...
Darbuotojų įsitraukimas ir gerovė šiandien tampa vienais svarbiausių veiksnių, lemiančių organizacijų sėkmę. Kiekvieno žmogaus patiriama prasmė darbe tiesiogiai veikia jo...
Vos po kelių mėnesių laukia ypač svarbus pokytis – galimybė pasitraukti iš antros pensijų pakopos ir atsiimti pensijų fonduose sukauptas...
Šiandien dauguma kasdien naudojasi išmaniaisiais telefonais, socialiniais tinklais ir kitomis skaitmeninėmis paslaugomis, o jaunesnėms kartoms tai įprasta nuo vaikystės. Tačiau...
Prasidėjus mokslo metams daugelis studentų susiduria su klausimu, kaip gyventi turint itin ribotą biudžetą ir nepritrūkti pinigų nei kasdienėms išlaidoms,...
Ruduo – dosniausias metų laikas, kuomet sodus ir daržus užpildo rudens derlius. Natūralu, kad dalis žmonių šiomis gėrybėmis nori pasidalyti...
Saugumo poreikiai nuolat auga – nebeužtenka vien tik stebėti uždarą erdvę ar fiksuoti įėjimus. Dažnas susiduria su iššūkiu: kaip suvaldyti...