Paskelbta
3 mėnesiai prieš-
Visą sausio mėnesį prekybos tinklas „Lidl“ kviečia atrasti augalinio maisto alternatyvas ir paįvairinti jomis savo mitybą. Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus, tam, kad entuziazmas maitintis sveikiau greitai neišblėstų, svarbu eksperimentuoti pamažu ir dalinasi lengvai pagaminamo patiekalo idėja.
„Nepriklausomai nuo to, ar tai gyvūninės, ar augalinės kilmės, sveikatai palankesnė mityba pirmiausia turi būti įvairi ir subalansuota. Augantis augalinio maisto asortimentas reikšmingai prisideda prie įvairovės kūrimo ir siūlo vis daugiau būdų, kaip paįvairinti mitybą – nuo alternatyvų mėsai ir žuviai iki įvairių rūšių humusų, veganiško sūrio ir augalinės kilmės desertų“, – pažymi „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.
Augalinė mityba nėra nuobodi
Pirmą kartą apie augalinę mitybą išgirdusiems žmonėms gali atrodyti, kad ją sudaro vien daržovės. Tačiau tai yra įvairove, spalvomis ir nepažintais skoniais pasižymintis mitybos būdas, kurį išbandyti stabdo seniai susiformavę valgymo įpročiai.
„Net ir artimoje aplinkoje vyresni vyrai sakydavo – nėra mėsos, tai nėra ką valgyti. Tokiu būdu sukuriamas tam tikras socialinis spaudimas, panašus į tą, kurį žmogus jaučia atsisakęs alkoholio ir nuėjęs į vakarėlį. Abiejose situacijose svarbus sveikas egoizmas, asmeninė laisvė ir ryžtas nekreipti dėmesio į nepalankų aplinkinių požiūrį“, – dalinasi V. Radzevičius.
Jis pratęsia, kad pagrindinius mitus, tokius kaip augalinė mityba yra nuobodi, neskani ir neįvairi, padeda paneigti išradingumas ir domėjimasis gastronomija.
Vaisiai ir daržovės visus metus
Pasak V. Radzevičiaus, sunkumų augalinei mitybai šaltuoju metų laiku kelia lietuviškas sezoniškumas. Visgi šiais laikais parduotuvių asortimentas yra didžiulis ir bet kada panorėjus jų lentynose galima rasti daugybę skirtingų rūšių vaisių ir daržovių.
„Taip pat tradicinių raugintų patiekalų, kurie yra ir sveiki, ir naudingi organizmui. Dažnai tenka girdėti ir tai, kad augalinė mityba yra brangi. Nesutinku, nes norėdami, didelę dalį daržovių ir vaisių galime užsiauginti patys”, – komentuoja V. Radzevičius.
Be vaisių ir daržovių, parduotuvių „Lidl“ lentynose gausu grūdų, ankštinių kultūrų, riešutų, sėklų ir kitų subalansuotai augalinei mitybai svarbių maisto produktų, kurie gali padėti atrasti naujų skonių ir maistingų derinių.
Nereikia pamesti galvos
Anot V. Radzevičiaus, nusprendus „pasimatuoti“ augalinę mitybą, nereikėtų stačia galva nerti į kraštutinumus – viskas arba nieko. Iš to nieko gero nebus.
„Prie stalo geriau mėgaukimės akimirka ir skoniais. Tam pirmiausia patarčiau įgyti žinių. Šaltinių šiame informaciniame amžiuje yra daug ir įvairių, todėl augalinės mitybos mokykitės palaipsniui, išbandant vis naujus receptus, eksperimentuojant. Formuojant naujus įpročius reikia ir gero planavimo, kad atsidarius šaldytuvą pirma mintis, kuri ateis į galvą, nebūtų „nėra ką valgyti“. Ypatingą dėmesį taip pat reikėtų skirti ankštiniams produktams – tai yra baltymų šaltinis, kurių svarbu neapleisti atsisakant gyvūninės kilmės produktų“, – sako V. Radzevičius.
Kad augalinę mitybą prisijaukinti būtų lengviau, V. Radzevičius siūlo pradžiai išbandyti itin paprastą receptą – grikių salotas su fetos sūriu.
Reikės (4 valgytojams):
1 stiklinės grikių kruopų;
2 stiklinių vandens;
1 svogūno;
1-3 skiltelių česnako;
saujos vyšninių ar slyvinių pomidorų,
½ stiklinės juodųjų alyvuogių be kauliukų;
saujos šviežio baziliko;
200 g fetos sūrio;
alyvuogių aliejaus kepimui;
druskos;
juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį).
Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.
Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.
Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas. Skanaus!
Repetuojame Velykas: 3 netikėti receptai, kurie nustebins artimuosius. Išbandykite!
Grįžta ne tik paukščiai: šventiškas „Deluxe“ asortimentas – jau „Lidl“ lentynose
Kaune duris atvėrė nauja „Lidl“ parduotuvė: specialūs pasiūlymai, dovana bendruomenei ir prekė už 1 centą
Prisijunk prie „Lidl“ komandos: naujoje kampanijoje – komandiškumas, karjera ir konkurencingas atlygis
Jubiliejinė aštuoniasdešimtoji „Lidl“ parduotuvė duris atvėrė Kaune
Naujoji „Lidl“ parduotuvės Trakų Vokėje vadovė įsitikinusi: už kiekvienos pergalės stovi stipri ir vieninga komanda
Gal ir ant Šatrijos kalno? Kaip aukštis perrašo maisto gaminimo taisykles ir kokių triukų imasi kalniečiai?
Kaip žvaigždės! Išbandykite JAV garsenybių mėgstamiausius patiekalus su „Lidl“ – paslaptis, kurią slepia žvaigždės
Vytaras Radzevičius atskleidžia: kodėl turėtumėte įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų į savo mitybą?
„Visa“, pasaulinė skaitmeninių mokėjimų lyderė, paskelbė apie išplėstą perpardavėjų partnerystę ir investiciją į „Mynt“ – Švedijoje įkurtą „SaaS“ (liet. „sistema...
Sostinėje ketvirtadienio rytą kartu su pirkėjais po keturis mėnesius trukusių atnaujinimo darbų išpakuota plačiausio asortimento lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvė....
Kaune veikianti elektroninės prekybos bendrovė „Bison Commerce“ pradėjo aktyvią naujų darbuotojų paiešką, pristatydama išskirtinę ir dėmesį patraukiančią reklamos kampaniją. Miesto...
Nuosavas namas – daugelio žmonių gyvenimo tikslas. Tačiau kylančios statybų kainos ir nuolat besikeičianti rinka verčia susimąstyti, kiek šiandien kainuoja...
Nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Tiek laiko gali užtrukti sėkmingai paruošti įmonę pardavimui. Kiek ilgai visas šis procesas užtruks...
Elektrinius paspirtukus ar dviračius šiandien turi kone kiekviena šeima. Tačiau kartu su jų populiarumu auga ir pavojai – vien per...
Tobulėjant sukčiams, tenka skirti vis daugiau laiko ir pastangų, kad atskirtume kenksmingus laiškus, skambučius ar žinutes nuo realiai egzistuojančių žmonių...
Nors Lietuvos darbo rinkoje šiuo metu dominuoja Y kartos, gimusių 1981–1996 m., darbuotojai, vyresnių kartų – demografinio sprogimo (gimę 1946–1964...
Atsinaujinanti energija tampa vis svarbesniu veiksniu, kalbant apie verslo tvarumą ir ilgalaikę sėkmę. Šiandien, kai pasaulis susiduria su klimato kaita...
Elektromobiliams vis labiau įsitvirtinant pasaulinėje rinkoje kaip aplinkai draugiškoms ir ekonomiškoms transporto priemonėms, jų populiarumas auga ir Lietuvoje. Vykstant sparčiai...