Paskelbta
2 savaitės prieš-
By
LukasVisą sausio mėnesį prekybos tinklas „Lidl“ kviečia atrasti augalinio maisto alternatyvas ir paįvairinti jomis savo mitybą. Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro Vytaro Radzevičiaus, tam, kad entuziazmas maitintis sveikiau greitai neišblėstų, svarbu eksperimentuoti pamažu ir dalinasi lengvai pagaminamo patiekalo idėja.
„Nepriklausomai nuo to, ar tai gyvūninės, ar augalinės kilmės, sveikatai palankesnė mityba pirmiausia turi būti įvairi ir subalansuota. Augantis augalinio maisto asortimentas reikšmingai prisideda prie įvairovės kūrimo ir siūlo vis daugiau būdų, kaip paįvairinti mitybą – nuo alternatyvų mėsai ir žuviai iki įvairių rūšių humusų, veganiško sūrio ir augalinės kilmės desertų“, – pažymi „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė.
Augalinė mityba nėra nuobodi
Pirmą kartą apie augalinę mitybą išgirdusiems žmonėms gali atrodyti, kad ją sudaro vien daržovės. Tačiau tai yra įvairove, spalvomis ir nepažintais skoniais pasižymintis mitybos būdas, kurį išbandyti stabdo seniai susiformavę valgymo įpročiai.
„Net ir artimoje aplinkoje vyresni vyrai sakydavo – nėra mėsos, tai nėra ką valgyti. Tokiu būdu sukuriamas tam tikras socialinis spaudimas, panašus į tą, kurį žmogus jaučia atsisakęs alkoholio ir nuėjęs į vakarėlį. Abiejose situacijose svarbus sveikas egoizmas, asmeninė laisvė ir ryžtas nekreipti dėmesio į nepalankų aplinkinių požiūrį“, – dalinasi V. Radzevičius.
Jis pratęsia, kad pagrindinius mitus, tokius kaip augalinė mityba yra nuobodi, neskani ir neįvairi, padeda paneigti išradingumas ir domėjimasis gastronomija.
Vaisiai ir daržovės visus metus
Pasak V. Radzevičiaus, sunkumų augalinei mitybai šaltuoju metų laiku kelia lietuviškas sezoniškumas. Visgi šiais laikais parduotuvių asortimentas yra didžiulis ir bet kada panorėjus jų lentynose galima rasti daugybę skirtingų rūšių vaisių ir daržovių.
„Taip pat tradicinių raugintų patiekalų, kurie yra ir sveiki, ir naudingi organizmui. Dažnai tenka girdėti ir tai, kad augalinė mityba yra brangi. Nesutinku, nes norėdami, didelę dalį daržovių ir vaisių galime užsiauginti patys”, – komentuoja V. Radzevičius.
Be vaisių ir daržovių, parduotuvių „Lidl“ lentynose gausu grūdų, ankštinių kultūrų, riešutų, sėklų ir kitų subalansuotai augalinei mitybai svarbių maisto produktų, kurie gali padėti atrasti naujų skonių ir maistingų derinių.
Nereikia pamesti galvos
Anot V. Radzevičiaus, nusprendus „pasimatuoti“ augalinę mitybą, nereikėtų stačia galva nerti į kraštutinumus – viskas arba nieko. Iš to nieko gero nebus.
„Prie stalo geriau mėgaukimės akimirka ir skoniais. Tam pirmiausia patarčiau įgyti žinių. Šaltinių šiame informaciniame amžiuje yra daug ir įvairių, todėl augalinės mitybos mokykitės palaipsniui, išbandant vis naujus receptus, eksperimentuojant. Formuojant naujus įpročius reikia ir gero planavimo, kad atsidarius šaldytuvą pirma mintis, kuri ateis į galvą, nebūtų „nėra ką valgyti“. Ypatingą dėmesį taip pat reikėtų skirti ankštiniams produktams – tai yra baltymų šaltinis, kurių svarbu neapleisti atsisakant gyvūninės kilmės produktų“, – sako V. Radzevičius.
Kad augalinę mitybą prisijaukinti būtų lengviau, V. Radzevičius siūlo pradžiai išbandyti itin paprastą receptą – grikių salotas su fetos sūriu.
Reikės (4 valgytojams):
1 stiklinės grikių kruopų;
2 stiklinių vandens;
1 svogūno;
1-3 skiltelių česnako;
saujos vyšninių ar slyvinių pomidorų,
½ stiklinės juodųjų alyvuogių be kauliukų;
saujos šviežio baziliko;
200 g fetos sūrio;
alyvuogių aliejaus kepimui;
druskos;
juodųjų pipirų.
Gaminimo eiga:
Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį).
Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.
Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.
Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas. Skanaus!
Vytaro Radzevičiaus rekomenduojamas lęšių troškinys: ką iš indų galite išmokti apie augalinę mitybą?
Panevėžyje atidaryta ketvirtoji „Lidl“ parduotuvė
Nepakartojamas savaitgalio skonis su „Lidl“: ypatingas kiaulienos kumpio receptas, kuris nustebins
Nuo Naujametinio stalo – į naują patiekalą: ką pasigaminti iš šventinių likučių?
Tobulai skanūs receptai Naujųjų metų šventei – be jokio kaltės jausmo
Naujametinės vaišės su „Lidl“: atraskite prabangią jūros gėrybių puotą, kurios nesitikėjote
Po švenčių liko nesuvalgyto maisto? V. Radzevičius dalijasi patarimais, kaip jį panaudoti išradingai
Paskutinės minutės šventinis stalas: Vytaras Radzevičius dalinasi greitais receptais
Imbieriniai sausainiai kitaip: mitybos specialistės patarimai sveikatai palankiam receptui
Nekilnojamojo turto kompanijos „Citus“ vadovų komandoje – pokyčiai: direktoriumi tapo vadovų lyderystės ir įmonių transformacijos ekspertas Vilius Kucinas. Naujasis vadovas...
„Bitė Group“ įgyvendina verslo transformaciją. Lyderiaujanti telekomunikacijų ir žiniasklaidos grupė Baltijos šalyse siekia sukurti daugiau vertės klientams, veikti efektyviau ir...
Planuojama, kad nuo 2025 m. vasario 1 d. „EIKA Asset Management“ vadovo pareigas pradės eiti nekilnojamojo turto ir investicijų valdymo...
„Šiaulių bankas“ 2024 metais išlaikė itin aukštą klientų aptarnavimo kokybės kartelę ir yra tarp geriausias pozicijas šioje srityje užimančių Lietuvoje...
Nors pagal piramidines schemas veikiančios įmonės iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sąžiningos, prisijungus prie jų, kyla rizika prarasti savo pinigus...
Kai saulės spinduliai yra retenybė, penktą mėnesį laikosi toks pats oras, o švenčių euforija jau praėjo, daugelis jaučiasi prasčiau. Sausis...
Trečiąjį sausio pirmadienį, kuris šiemet yra mėnesio 20 d., visame pasaulyje minima liūdniausia metų diena (angl. „Blue Monday“). Medicininėje literatūroje...
Praėjusiais metais Lietuvoje reikšmingai augo tiek elektromobilių rinka, tiek ekologiškoms transporto priemonėms skirta infrastruktūra. Visgi ekspertai pastebi, kad nors bendras...
Paauglystėje jaunuoliai ne tik tyrinėja save, bet ir juos supantį pasaulį bei jo ribas. Kartais šis tyrinėjimas gali virsti rizika...