Paskelbta
12 mėnesių prieš-
By
LukasGrilio sezono įkarštyje daugelis tradicinių patiekalų receptų jau išbandyti, tad ieškome naujų patiekalų idėjų, kaip nustebinti savo artimuosius. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas Vidas Nadzeika įsitikinęs, kad įvairios žuvies rūšys, ant grilio keptos su skirtingais garnyrais, taip lengvai tikrai nepabos. Vasariškai vakarienei grilyje šefas rekomenduoja išsikepti šamo filė su šviežiais smidrais, paprikomis, cukinijomis bei kukurūzų burbuolėmis. Šis patiekalas patiks net ir žuvies ne itin mėgstantiems skanautojams, mat šamo tekstūra labai primena mėsą. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad žuvį vakarienei skanauti reikėtų dažniau, o šamas ne tik išskirtinis, bet ir sveikatai palankus produktas.
Liesiausia šamo dalis – filė
Šamas – gėlavandenė žuvis, dažniausiai gyvenanti upėse, ežeruose ir mariose bei galinti sverti net šimtus kilogramų. Šamai mūsų kraštuose populiarūs įdarytu pavidalu ir dažnai tampa šventinio stalo puošmena, bet ne ką mažiau jie mėgstami ir rūkyti bei kepti. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ši žuvies rūšis priskiriama prie sveikatai palankių produktų kategorijos.
„Šame yra Omega-3 riebalų rūgščių, organizmui naudingų baltymų, riebaluose tirpių vitaminų ir tokių mineralinių medžiagų kaip fosforas, selenas, jodas, magnis, kalcis, kalis bei geležis. Šamas – puikus vitamino D šaltinis. Priklausomai nuo rūšies, 100 g šamo turi 60–120 proc. dienos vitamino D normos. Šamas priskiriamas prie vidutinio riebumo žuvies, tačiau riebalų kiekis priklauso nuo to, kokią jo dalį rinksitės ir kaip žuvis bus paruošta bei su kokiais priedais skanaujama. Be to, reikia žinoti, jog pagal sudėtį šamas turtingesnis mononesočiaisiais ir polinesočiaisiais (sveikatai palankiais riebalais) nei sočiaisiais riebalais. Didžioji dalis riebalų kaupiasi šamo uodegoje, o filė – gerokai liesesnė. Šamo filė puikiai tiks tiek pietų, tiek vakarienės stalui“, – teigia E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pabrėžia, kad šamo nerekomenduoja kepti dideliame riebalų kiekyje ir primena saikingiau valgyti rūkytą žuvį, mat joje gausu pridėtinės druskos ir sveikatai nepalankių cheminių junginių, susidarančių rūkymo proceso metu: „Šamą sveikatai palankiausiu būdu paruošite virdami garuose arba kepdami be pridėtinių riebalų ir didelio aliejaus kiekio. Taip pat vertėtų nepiktnaudžiauti sūria rūkyta žuvimi, kuri itin populiari atostogaujant pajūryje.“
Kaip išsikepti ant grilio?
Kulinarai šamus labiausiai vertina dėl tvirtos šios žuvies tekstūros, mažo riebumo bei galimybės plačiai panaudoti įvairiuose patiekaluose. Šamą nesunku paruošti, nes jame mažai atšakų. Be to, jis neturi žvynų, kuriuos reikėtų pašalinti prieš gaminimą. Šamo tekstūra šiek tiek primena mėsą. Anot „Rimi“ kulinarijos technologo Vido Nadzeikos, paruošti šamą galima daugybe skirtingų būdų.
„Dažniausiai šamo pjausniai kepami orkaitėje arba ant kepsninės. Šią žuvį galima troškinti ir puode su daržovėmis, virti garuose, o iš kaulų – pasigaminti kvapnią sriubą arba žuvies sultinį. Šamą dar galima kepti druskos patale, o jo filė gabalėliais pagardinti šviežias salotas. Kepimui ant grilio rekomenduočiau išbandyti skirtinguose marinatuose paruoštą šamo filė, pavyzdžiui, meškinio česnako ir petražolių, imbierų ir bazilikų, česnakų su žolelėmis ar pikantiškų prieskonių derinius, tačiau su prieskoniais nepersistenkite. Šamo filė namuose galima pasiruošti ir kituose, sau labiausiai patinkančiuose, marinatuose. Tiesa, įsigiję jau marinuotą žuvį ją gaminkite tą pačią, o vėliausiai kitą dieną, kad žuvis nesugestų. Jei įsigyti šviežio šamo nėra galimybės, rinkitės šaldytą žuvį“, – pataria V. Nadzeika.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad šamų filė, kitų rūšių žuvies bei jūrų gėrybių ir įvairių grilinimui skirtų produktų galima įsigyti pigiau, naudojantis „Mano Rimi“ lojalumo programa, asmeniniais pasiūlymais, kaupimu nuo išleistos sumos arba papildomomis nuolaidomis: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Kviečiame atrasti naujus skonius ir mėgautis namuose ant grilio keptų patiekalų įvairove. Šefas Vidas Nadzeika kviečia išbandyti sultingą šamo filė, su keptų daržovių garnyru.
RECEPTAS
Šamai, kepti folijoje ant grilio
Patiekalui reikės:
500 g šamų filė mėgstamame marinate;
1 vnt. cukinijos;
2 vnt. virtų kukurūzų burbuolių;
1 saujos smidrų;
1 vnt. raudonosios paprikos;
1 vnt. citrinos;
2 šaukštų sviesto;
1 skiltelės česnako;
1 šaukštelio čiobrelių;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Šamų filė supjaustykite smulkesniais gabalėliais.
2. Nuo kukurūzų burbuolių peiliu nupjaukite minkštus kukurūzus. Kitas daržoves supjaustykite norimo dydžio kubeliais, sumaišykite su druska, pipirais, čiobreliais, kapotu česnaku ir sviestu.
3. Ant aliuminio folijos lapo dėkite kepimo popieriaus lapą. Ant kepimo popieriaus dėliokite daržoves ir žuvį, pašlakstykite vienos skiltelės citrinos sultimis.
4. Aliuminio folijos kraštus užlankstykite taip, kad liktų tik mažas tarpelis išeiti garams.
5. Dėkite foliją su daržovėmis ir šamų filė ant įkaitinto grilio. Kepkite apie 15–20 minučių.
6. Patiekalą patiekite su citrinos skiltelėmis.
Skanaus!
Štai, ką turėtumėte valgyti po sporto, kad visas vargas nenueitų perniek
Gydytoja įspėja, kad vitaminų metams neprikaupsite: štai, kaip juos geriausia užkonservuoti
Kepsnio geriausios draugės – daržovės: štai, kokios labiausiai tinka prie skirtingos mėsos rūšies
Gynyba nuo karščio už mažą kainą: namie ruošti šaltieji gėrimai
Vaisiai ir uogos padės labiau už kremus ir papildus – vasarą būtinai jais praturtinkite mitybą
Vasara – apgaulingas metas: ekspertė patarė, kaip mėgautis maistu ir nepriaugti svorio
Lojaliu būti apsimoka: ištikimi „Rimi“ pirkėjai sutaupė jau 90,5 mln. eurų
Sukluskite, jei maistą ruošiate subraižytoje keptuvėje: štai, kodėl tai kenkia sveikatai
Prasidėjus atostogoms dažniau valgome lauke: štai, ką svarbu žinoti nešantis maistą prie jūros
Inovacijų agentūros renginyje pristatytos finansavimo priemonės, kurios padės įmonėms pereiti prie tvaresnės gamybos bei taupyti energiją. Ekonomikos ir inovacijų ministerija...
Prieš dešimtmetį įvykęs Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų sujungimas buvo tarsi Lietuvos aviacijos pakilimas naujam skrydžiui. Dešimtmetį skaičiuojanti Lietuvos...
Lietuvos startuoliai per pirmąjį šių metų pusmetį jau pritraukė 32 mln. eurų investicijų – vidutinė vienos investicijos suma siekia 1,87...
Inovacijų agentūra kartu su 24 partneriais dešimtyje šalių skatins personalizuotos medicinos sektoriaus Europoje vystymąsi. Dalyvaudama PRECISEU (angl. Personalised Medicine Empowerment...
Daugeliui organizacijų dar tik domintis „Microsoft“ dirbtinio intelekto (DI) įrankiais, „Telia“ jau spėjo juos pritaikyti savo veikloje ir įvertinti jų...
Apie kriptovaliutų mokėjimus tikrai esate girdėję, o tai šiandien ypač aktyviai naudojama ir verslo sektoriuje. Įmonės „CoinGate” bendraįkūrėjas Dmitrijus Borisenka...
Visą gyvenimą meilę maistui ir įvairių skanumynų gaminimui jautusi Sandra Riepšienė, prieš 13 metų nusprendė pabandyti įgyvendinti svajonę ir kartu...
Įvairūs dirbtinio intelekto įrankiai šiandien vis aktyviau naudojami įvairių organizacijų ir specialistų, siekiant pagreitinti, efektyvinti įvairius darbo procesus. Visgi, netrūksta ...
Globaliame verslo pasaulyje, vienas iš svarbiausių uždavinių yra suvaldyti saugumą ir galimas kibernetinių atakų rizikas, kurios gali padaryti neišmatuojamos žalos...
Dar gyvendama Danijoje, jauna marketingo specialistė Kotryna Kurt atrado tuo metu sparčiai populiarėjančią Linkedin platformą. Tuo metu tai padėjo jai...